Publicat: 6 Iunie, 2017 - 17:16

(Corespondență specială din Washington). Oferta de top cu care capitala Statelor Unite a intrat în “licitația” pentru găzduirea – pentru prima dată – a unei ediții a International Pow Wow – Târgul de turism al Americii – a fost, fără nici un dubiu, cea culturală. Washingtonul găzduiește cele mai numeroase și mai prestigioase instituții de artă, fiind totodată și o capitală a muzeelor americane. De o parte și de alta a imensului parc ce străbate orașul de la Capitoliu și până la Memorialul lui Lincoln se înșira câteva dintre cele mai importante instituții muzeale – de la monumentala Galerie Națională de Artă Clasică – fondată de Andrew Mellon și completată de administrație cu pavilionul de artă modernă și până la muzeul Culturii Afro-Americane, spațiul este practic cotropit de cohorte de vizitatori care se succed într-un ritm pe care doar inevitabilele controale de siguranță îl mai domolește (aș spune că este palierul pe care se vede cel mai bine preocuparea pentru evitarea actelor teroriste, bodigarzii și tehnicienii de la instalațiile de scanare constituind o veritabilă armată paralelă a țării). Spre surprinderea noastră, a celor veniți din bătrâna Europă, unde accesul la cultură este sever controlat material, în America nu se plătește intrarea în nici o instituție de cultură care aparține statului. Măsura a fost luată de legiuitori mergând pe următorul raționament: democrația se clădește pe educație, iar educația se face prin intermediul culturii. Accesul la cultură, deci, este vital pentru prezervarea democrației și contracararea exceselor de tip totalitar. Este, deci, inutil să mai spun că majoritatea tururilor de familiarizare cu marea metropolă în care au fost incluși toți cei 5000 de participanți de la această ediție au inclus vizitarea muzeelor sau, mai mult, au făcut din acestea gazdele festivităților organizate – precum Muzeul Național al Aerului și Spațiului, sau Newsmuseum – dedicat presei și evoluției sale. Probabil că această amplă concentrare de forțe nu ar fi fost posibilă dacă era lăsată doar în seama statului. Un cuvânt greu de spus au în America instituțiile caritabile și marii bogătași ai țării care au ținut și țin să rămână în memoria publică nu ca "regi ai oțelului” sau ca super-bancheri, ci ca ctitori de instituții și servicii puse în slujba celor mulți și mai puțin privilegiați. Fără contribuția acestora cu siguranță că o țară chiar atât de bogată ca America ar părea mai săracă în capacitatea de exprimare a atu-urilor sale.

În plină efervescență a știrilor și comentariilor legate de atacurile teroriste de pe bătrânul continent, viața de fiecare zi în America pare a fi în relativă siguranță. Măsurile instituțiilor de forță sunt decente și discrete și chiar pe acest fond trecătorii pot vizita fără restricții zona din fața Casei Albe. Ba chiar se pot face și niste proteste, pe diverse teme, dar care nu îi deranjează pe cei din jur. Washingtonul nu este doar un oraș dotat poate cu cele mai frumoase clădiri publice din America, dar și unul plăcut de locuit și trăit, cu imense spații verzi, artere largi pe care pot circula, în voie, bicicliștii, mai numeroși decât în orice alt mega-city, și fără nelipsiții zgârie-nori, care aici nu au permisiunea edililor. Apropo: la fel ca Bucureștiul, Washingtonul are o primăriță, de culoare, care a onorat evenimentul prin prezența sa la luncheonul introductiv al IPW, susținând ideea că turismul rămâne una dintre cele mai importante ramuri ale vieții din capitală, numărul vizitatorilor ridicându-se, anul trecut, la peste 20 de milioane, după ce doar cu un an în urmă fusese de doar 13. La Convention Center are loc acum cea de-a doua rundă de negocieri între ofertanții de servicii turistice și agenții de turism, pentru încheierea contractelor pentru anul viitor. Organizatorii speră să înregistreze un record – de circa 5 miliarde de dolari, dar asta va depinde în mare măsură de evoluțiile internaționale și de influențele acțiunilor teroriste al căror ritm pare să se amplifice.

Despre vizita președintelui Iohannis nu am aflat nimic din presa americană – probabil că vor fi consemnări abia după întâlnirea cu Trump. Deocamdată, subiectele care au prioritate sunt cu totul altele.

Format: 

Punctul pe Y - acum 10 ani