Publicat: 7 Iunie, 2017 - 16:58

Spuneam, în corespondența de ieri, că altele sunt subiectele care au prioritate în actualitatea americană. În nici un caz vizita președintelui Iohannis care, deocamdată, nu este pomenită decât într-un comunicat al biroului de presă al Casei Albe.

Principala temă a dezbaterilor de presă este debutul audierilor fostului director FBI, Comey, în legătură cu suspiciunile de relații “nepotrivite” între echipa lui Trump și oficiali ruși. Deja se invocă un precedent celebru, unii comentatori apreciind că Watergate pălește pe lângă TRUMP-RUSSIA. Un sondaj de opinie confirmă neîncrederea publicului în dezmințirile hotărâte ale președintelui, 60% dintre cei intervievați apreciind că demiterea fostului director al FBI a fost în interesul lui Trump și doar 20% mergând pe interesul național. Partida anti-Trump, ale cărei rânduri se întăresc cu membri ai partidului republican, este hotărâtă să tragă de firul înțelegerilor oculte care ar fi generat atacuri cibernetice furibunde împotriva lui Hillary Clinton în campanie, până la un eventual impeachement al impetuosului președinte. Care a contraatacat în chiar ziua începerii audierilor, numind un nou director la FBI în persoana lui Christopher Wrath, un personaj din sistem care se bucură de încredere și care are un CV impecabil. Interviul difuzat duminică în care Putin a negat hotărât orice amestec oficial al rușilor, dând vina pentru eventualele revelații pe seama unor hackeri “independenși” care nu pot fi controlați, nu pare să-i fi fost de prea mare ajutor președintelui, care încearcă din răsputeri să controleze agenda dezbaterilor publice prin introducerea de noi piste. Una dintre acestea este ‘filiera qatareză”, micul, dar bogatul stat din Golf fiind acuzat de vecinii săi islamici că ar susține financiar cu sume exorbitante mișcările teroriste din zonă, la a căror presiune Trump nu a reușit să răspundă convingător din cauza că în Qatar staționează circa 11.000 de militari americani. O altă temă aruncată de Trump în ring este ideea construirii zidului de la granița cu Mexicul din panouri solare, făcându-l astfel profitabil. Legislativul nu se grăbește însă să aprobe sumele necesare demarării proiectului.

Deși nu mă aflu în “alaiul prezidențial” românesc, printre cei ”acreditați” să dea vești în țară despre succesul vizitei, am avut șansa să-l întâlnesc pe președintele Trump înaintea celorlalți: la o intersecție din preajma Casei Albe, în coloana oficială! Ședea pe scaunul de lângă șoferul mașinii blindate, purta ochelari de soare și am avut chiar impresia că mi-a făcut un semn amical de salut cu mâna – mie sau altora… Ceea ce nu mi s-a părut și este demn de atenție, este faptul că trecând, în mai multe rânduri pe lângă Casa Alba am fost salutat politicos, ca între vecini, la noi, la țară, de paznicii de la Secret Service plasați din loc în loc. N-am putut să nu mă întreb dacă așa ceva mi s-a mai întâmplat vreodată pe la noi, unde, Slavă Domnului, nu ducem lipsă de paznici și bodyguarzi în ale căror atribuții de serviciu nu intră și politețea.

De la International POW WOW, ale cărui lucrări se încheie astăzi la Convention Center, vin vești bune pentru industria turistică americană. Contractele deja încheiate pentru anul viitor se apropie de cifra de 4 miliarde dolari și semnalul cel mai important îl dau țările “emergente” care promit să ducă anul viitor în State mai mulți turiști decât până acum. Pe lângă Europa, care asigură jumătate din acest trafic, se înscriu pe locuri fruntașe China, Brazilia, ba chiar și blamata Rusie, ai cărei cetățeni nu se simt responsabili de neînțelegerile dintre liderii lor.

Format: 

Rubrici: 

Punctul pe Y - acum 10 ani