Publicat: 21 Decembrie, 2016 - 16:37

După ce a ascultat - ridicând doar din sprâncene - numele pronunțat de Dragnea  ca premier propus de alianță, Iohannis ar fi avut de făcut un singur lucru: să spună „Da”. Mi-e greu să găsesc un motiv serios de a se opune. Că e femeie? Păi pentru ce luptăm noi din răsputeri? Să promovăm femeile în politică. Mai ales dacă au sub 30 de ani și picioare lungi. Le-am promovat în Parlament ( ați sesizat, la îndemnul presei, cîteva exemplare remarcabile, chiar dacă fără prea multă experiență. Politică, bineînțeles), de ce să nu le promovăm și în guvern, chiar la șefia cabinetului? Că e de religie islamică? Păi președintele nu e evanghelist, deci nu pravoslavnic de-al nostru? Că a fost colaboratoarea lui Dragnea? Păi pe cine să fi numit acesta? Vreunul pe care nu-l cunoștea? Sau pe Ponta? Doamnne feri!
Una peste alta, doamna Shhaideh( să vezi ce iute o să-i învățăm și numele și figura pe care nu i-o cunoaște Băsescu) este o propunere cât se poate de normală. Nu există cursuri de premier pe care să le absolvi în prealabil. Un premier este în primul rând un om politic și abia după aceea și specialist în vreun domeniu. Este suficient ca sub cei numiți politic să se afle specialiști. Iohannis a comis deja o măgărie - nu pot să o numesc altfel - când l-a respins pe Fifor pe motiv că era filolog de formație și nu se pricepea la transporturi. La momentul acela Ponta nu mai avea chef de harță și măgăria a rămas comisă...
Evident că într-o situație ca aceasta continuarea consultărilor nu mai avea nici o noimă. Cum nu au avut nici cele de dinaintea constituirii parlamentului. Ce să-ți mai ofere Raluca Turcan, cea care renunțase deja definitiv la ideea vreunei coagulări. Măcar Alina Gorghiu a recunoscut cu voce tare că abia aștepta să intre în opoziția  în care partidul său (al Brătienilor, de fapt) avea o îndelungată experiență și o perspectivă pe măsură. Nu mai era nevoie să se piardă timp. Era „da„ ori „ba”. Dacă e „da” - procedăm la formarea guvernului. Dacă e „ba” - avem o nouă propunere pe care Iohannis nu mai poate să o refuze. Și n-ar fi exclus să fie una mai „rea” pentru el. Și ajungem tot acolo - adică la o guvernare nedorită - dar cu o întârziere de încă o zi.
Personal, sper că președintele nu va acutiza situația și îi va da Domnul său evanghelist gândul cel bun, pe placul și al Profetului. Vom avea, în premieră absolută, ce n-au reușit să aibe americanii: o femeie la cârma guvernului (la ei așa e).În plus, dânsa va jura cu mâna pe Coranul pe care a mai jurat și când a fost ministru. Ăsta chiar va fi un șoc pentru așa-zisa lume civilizată (excludem America, unde s-a mai întâmplat , Obama fiind și el de aceeași religie). Să nu ignorăm însă o particularitate a României: comunitatea turco-tătară, din care face parte doamna Shhaideh este poate cea mai bine integrată minoritate, una în legătură cu care nu s-au înregistrat niciodată tensiuni etnice. Că acesta va fi un semnal interesant pentru lumea islamică și că va frâna eventuale tentații teroriste, este un alt lucru de luat în seamă. Iar peste toate, o Românie cu un președinte neamț și un premier turco-tătar se situează într-o poziție de „corectitudine politică” și de toleranță pe care ar putea-o invidia unii dintre cei care ne tot dau lecții, direct sau prin ambasadori.
Dincolo de toate aceste considerente , cel mai mult contează calitatea umană și standardul politic și profesional al propunerii pesediste. Oricât i s-ar scotoci prin CV vor fi greu de găsit „accidentele” care să o facă incompatibilă cu poziția pe care i-a hărăzit-o Dragnea, cu consensul necondiționat al celorlalți lideri de partid și de coaliție. Nici măcar stupidul reproș liberal că Dragnea și-a pus la cârma Guvernului un om ( femeie) de încredere. Păi pe cine să pună? Un adversar sau un necunoscut? (Cum a făcut Iohannis cu un Cioloș, de care doar auzise). Să fim serioși. Dragnea se află în poziția în care poate să-și impună punctele de vedere și oamenii. A câștigat cu brio niște alegeri în care nu a avut nevoie de protecția baronilor, cum a fost în cazul lui Ponta. Iar asta nu mai e nici treaba liberalilor, nici a lui „Băsescu 5%” și nici chiar a juniorului Nicușor. E doar treaba alianței care va guverna și se va strădui - sperăm! - să pună în aplicare programul agreat de alegători.
N.B. Funcția de premier este una numită, nu aleasă. Se pare că asta nu înțeleg cei care se miră ca proasta-n târg.
P.S. Vă dați seama ce mai rămânea din biata doamnă Shhaideh dacă era anunțată din timp?

Topic: 

Format: 

Rubrici: 

Punctul pe Y - acum 10 ani