Publicat: 31 Mai, 2017 - 18:48

De mai bine de un deceniu și jumătate, în această perioadă a anului traversez oceanul pentru a „debarca” într-una dintre marile metropole americane care găzduiește cel mai important eveniment de business turistic al anului: International Pow Wow - târgul de turism al Americii, în cadrul căruia 2300 de firme de specialitate încheie contractele anului viitor. Timp de trei zile cei peste 5000 de delegați prezenți trudesc în întâlniri bilaterale , pre-programate computerizat, pentru câte 20 de minute, încheind afaceri  în valoare de 4,7 miliarde dolari! Evenimentul, la care participă delegați și invitați din 70 de țări, este organizat de US Travel Association - unul dintre cele mai puternice și mai influente ONG-uri americane, care reunește companii de transport, hoteliere, aviatice, de entertainement și al cărui scop principal este  de a aduce în America un număr tot mai mare de turiști din exterior, concomitent cu generarea unor fluxuri continue de vizitatori din interior, pe întregul teritoriu al Statelor Unite. Este o mașinărie impresionantă: locațiile turistice au găzduit, în 2015, 78 de milioane de vizitatori străini, jumătate dintre aceștia provenind din Europa; iar unul din 9 joburi  naționale provine din acest sector! 
Spuneam că, în fiecare an, o altă metropolă găzduiește  evenimentul. O mare metropolă, care trebuie să dispună de cele circa 5000 de camere de hotel - peste traficul obișnuit - necesare găzduirii participanților. Este motivul pentru care unele orașe - precum Las Vegas, Miami, Orlando, San Francisco, Los Angeles sau New York revin mai des în calendarul IPW. Gazda de anul acesta - Washington - reprezintă o premieră, fiind pentru prima dată din 1969 încoace când figureaza pe harta IPW, motiv pentru care s-au făcut pregătiri intense, în ideea de a oferi participanților o imagine cât mai completă a oportunităților pe care le poate prezenta această importantă parte a Americii.
Mărturisesc că aștept întâlnirea de anul acesta cu oarecare emoție. Pentru că este pentru prima dată când TIA se află în contradicție cu Administrația , motivul fiind reprezentat de măsurile excesive de control al accesului vizitatorilor pe teritoriul statelor Unite, promovate de către noul președinte, care pot afecta cotele de participare. Nici interdicțiile referitoare la echipamentele electronice pe cursele aeriene nu sunt de natură să stârnească entuziasmul celor care nu concep să mai călătorească fără acestea.
Deocamdată mă gândesc că este foarte posibil ca pe parcursul celor zece zile în care mă voi afla de această parte a oceanului, câteva lucruri să îmi lipsească. De exemplu: dezbaterle aprinse pe seama arhivei SIPA și a mânăriilor cuplului Macovei-Tăpălagă; veștile despre locuința lui Ghiță - închiriată sau cumpărată - din Belgrad; lucrările comisiei parlamentare de investigare a „cinei lui Oprea”; dezvăluirile foștilor jurnaliști despre stările de lucruri din vremea în care credeau că „statul sunt și ei”; mișcările de protest ale bugetarilor care cred că altora li se măresc salariile mai mult decât lor; și nu în ultimul rând - pe cine a mai înhățat DNA pe baza denunțurilor unor băieți deștepți, care scapă astfel de propriile belele. Toate, lucruri extrem de importante pentru mersul înainte al societății românești.
PS.Vă întrebați, desigur, dacă România este prezentă la acest Târg. Este. Prin câțiva agenți de turism care se încăpățâneaza să creadă că pe românii cu bani îi intereseaza America mai mult decât Seychelles, Bora Bora sau Mauritius. Și prin câțiva jurnaliști care încearcă să surprindă pulsul unor viitoare evoluții...
 

Topic: 

Format: 

Punctul pe Y - acum 10 ani