Publicat: 1 Iulie, 2017 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1992

1 Iulie 1992 * De la o zi la alta

SCANDAL LA PNL-AT
„Aripa tînară" — sfîșiată între conventionalism (democratic) si liberalism (câmpenist)
A.T.-ul pe cale de a se diviza, la rîndul sau, în doua „aripioare"

De-a stînga (sau dreapta): Patriciu — [René-Radu] Policrat[Horia] Rusu - [Raymond]Luca — [Daniela] Crăsnaru
De-a dreapta (sau stînga): Cataramă — Tăriceanu — Boroianu — Carp — Chiliman — Cojocaru.

SCURTA ISTORIE
• Congresul de la Poaina suspectat de a fi organizat si manipulat de dl. Patriciu, și soldat cu eliminarea (prin proasta plasare pe lista) a dlor Chiliman și Cojocaru • Introducerea în Consiliul Director a „patricienilor" Luca și Crăsnaru • Scandalul declansat de primarul Halaicu ofera prilejul unei „debarcari" discrete a dlui Patriciu, printr-o „demisie temporara" — pîna la clarificarea lucrurilor — acompaniata (de circumstanta) — de cea a dlui Boroianu • Decizia pare sa netezeasca drumul spre o reconciliere cu PNL-ul si spre crearea unei aliante liberale, conceputa ca o alternativa preferabila înregimentarii pe o pozitie „vasala" în Conventia Democratica • Realizînd eroarea comisa — si riscul de-a iesi definitiv din prima scena politica — dl. Patriciu îsi anunta intentia de a reveni asupra hotarîrii • Declansînd reactia (neratificata de Consiliu) a unui „grup de membri fondatori" care, printr-un comunicat de presa îl acuza de oportunism...

CONSECINTA: Sedinta de ieri a Consiliului Director si riscul excomunicărilor pentru „sectarism", „deviatorism" si ....liberalism.

REACȚIE: Conferința de presă de azi a „aripioarei" Cataramă — Tăriceanu. Acuza că întrunirea a fost nestatutară (n-au fost prezenți două treimi dintre membrii Consiliului) și că partidul este angrenat într-un scandal public și amenintat cu dezagregarea.

URMARE: Cele doua tabere se vor afla față în față într-o dispută directă: de-o parte, partizanii CONVENTIEI DEMOCRATICE (Policrat — Patriciu) iar de alta cei ai ALIANȚEI LIBERALE (Cataramă — Tăriceanu). 

 

Ziarul Libertatea din 1 iulie 1992, pag. 1-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Viorel Cataramă — grav accident de circulaţie

Luni după amiaza, pe autostrada Bucureşti — Piteşti, domnul Viorel Cataramă a fost implicat intr-un grav accident de circulaţie. Aflîndu-se în dreptul kilometrului 100, pe cînd se intorcea în Capitala după o deplasare de serviciu, in faţă autoturismului a apărut în zona boscheţilor dintre sensuri, un biciclist angajat în traversare fără să se asigure.

Evitindu-l, autoturismul s-a dezechilibrat, izbindu-se violent de un parapet de beton de pe marginea şoselei. Doi dintre ocupanţii maşinii, parteneri de afaceri olandezi ai domnului Cataramă au suferit fracturi Ia braţe şi contuzii. Autoturismul — un Mercedes 500 — a fost literalmente distrus întreg nerămînînd decît habitaclul. Vieţile ocupanţilor au fost salvate graţie dispozitivelor de siguranţă cu care este dotat acest tip (producţie 1991) şi faptul că nu s-a răsturnat. Domnul Cataramă şi un funcţionar al Societăţii "Elvila“ nu au suferit traumatisme majore.

Mercedesul — în valoare de peste 159.000 de mărci — era asigurat la o societate germană de specialitate.
 

Ziarul Libertatea din 1 iulie 1992, pag. a 2-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Ziarul Libertatea din 1 iulie 1992, pag. a 4-a ▼ Click pe imagine pentru mărire