Publicat: 11 Iulie, 2017 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1992?

Tranzacţiile tranziţiei

PRIN EI ÎNŞIŞI...

Campania dezlănţuită împotriva P.N.L.-ului în general şi a domnului Câmpeanu în special, după decizia de retragere din Convenţia Democratică, de către foştii aliaţi a avut o virulenţă ce a bătut de la distanţă intensitatea atacurilor feseniste din precedenta campanie electorală. A fost infierat cu mînie democratică duplicitarismul acestora, brutalitatea cu care se părea că este lăsată în drum căruţa opoziţiei într-un moment în care şansa îi surîdea mai mult ca oricînd. Se omitea — cu sau fără bună ştiinţă — feed-back-ul electoral, efectul invers, de eroziune pe care-l cunoaşte orice cîştigător confruntat cu condiţiile dure ale jocului în care intra în urma concursului. Victoria locală a Convenţiei suprapusă tergiversării datei alegerilor şi prelungirii pînă în toamnă a perioadei de probă, este de natură să mai atenueze entuziasmul alegătorilor confruntaţi nu cu o uşurare a greutăţilor, ci cu o amplificare a lor pe fondul crizei generale. Este, deci, de presupus, că în conştiinţa electoratului CD-ul să nu mai apară chiar ca opoziţie, asocierea sa (nu numai locală) la actul guvernării urmând să se răsfrângă negativ la urne.
Este probabil, şi acesta , unul din motivele care au generat decizia domnului Câmpeanu, dincolo de cele deja cunoscute şi că ţin de orgoliul unui partener majoritar obligat să împartă în mod egal beneficiile. Ce a urmat dădea impresia că partidul domniei sale va rămâne tot mai izolat şi cu tot mai multe "pene" lipsă. Iată însă că realitatea dă semne să fie alta. Atacurile împotriva PNL au generat şi o reacţie inversă, de compasiune, ca să-i punem aşa, între spectatori, şi de strîngere a rîndurilor între actori. Spectaculoasele dezerţiuni la vîrf nu au avut un corespondent în baza electorală, iar scandalul declanşat, la PNL-AT, riscă să întărească partidul-mamă cu cîţiva tineri dinamici şi cu un serios suport material, de tipul Cataramă. Excluzîndu-i pe domnii Chiliman şi Cojocaru, aripa "patriciană" a cam uitat că aceştia sînt consilieri municipali şi că în cazul unei reconcilieri (în vederea căreia PNL-ul ar trebui să revină asupra deciziilor de excludere a acestora, din vara lui '90), grupul liberal din primăria Capitalei va căpăta mai multă consistenţă. Nu în ultimul rînd demisia - spectaculoasă - a lui Călin Popescu Tăriceanu din Comitetul director al PNL-AT indică reorientarea întregii "pene liberale" spre origini şi spre sine. Faimoasa doctrină a lui Vintilă Brătianu (celălalt) se confirmă şi prin decizia anunţată la ultima conferinţă de presă de dl. Cîmpeanu: ca PNL să participe în algeri singur, în afara oricărei alianţe: „prin noi înşine". Adică, „prin ei înşişi".

Octavian ANDRONIC

DACĂ VA REVENI LA TRON...

„Care vor fi primele trei măsuri pe care le-aţi lua în cazul revenirii pe tron? — este una dintre întrebările puse fostului monarh al României într-un interviu acordat publicaţiei franceze INTERVIU: Răspunsul: De a repune în vigoare Constituţia democratică din 1923; de a forma o echipă guvernamentală, care să se pună pe lucru şi care să acţioneze, mai mult şi să vorbească mai puţin; de cum va fi asigurată stabilitatea politică să favorizeze investiţiile străine".
Răspunzînd, apoi, asupra tipului de monarhie pe care o preconizează, ex-regele spune că este pentru o monarhie constituţională, parlamentară şi democratică, aşa cum este prevăzută ea în Constituţia din 1923. Răspunzînd în continuare, pe această temă, ex-suveranul român a declarat că monarhia asigură stabilitatea, autoritatea, şi pacificarea pasiunilor exacerbate. De asemenea, ea este independentă faţă de partidele politice. Preşedinţii de republică sînt legaţi în mod evident de partidele care îi sprijină, deci, independenţa lor nu este asigurată.
Cu privire la chestiuni de ordin mai personal, regele Mihai a declarat, în încheierea interviului său, că este un bun creştin, credinţa făcînd parte din fiinţa lui, iar funcţia monarhică este cu mult mai complexă decît o meserie. Regele are îndatoriri faţă de ţara sa, de la care nu se poate sustrage în nici un caz.

 

Ziarul Libertatea din 10 iulie 1992, pag. 1-a ▼ Click pe imagine pentru mărire


Ziarul Libertatea din 10 iulie 1992, pag. a 2-a ▼ Click pe imagine pentru mărire


Ziarul Libertatea din 10 iulie 1992, pag. a 3-a ▼ Click pe imagine pentru mărire


Ziarul Libertatea din 10 iulie 1992, pag. a 4-a ▼ Click pe imagine pentru mărire


Ziarul Libertatea din 10 iulie 1992, pag. a 5-a ▼ Click pe imagine pentru mărire


Ziarul Libertatea din 10 iulie 1992, pag. a 6-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Ziarul Libertatea din 10 iulie 1992, pag. a 8-a ▼ Click pe imagine pentru mărire


Ziarul Libertatea din 10 iulie 1992, pag. a 9-a ▼ Click pe imagine pentru mărire


Ziarul Libertatea din 10 iulie 1992, pag. a 10-a ▼ Click pe imagine pentru mărire


Ziarul Libertatea din 10 iulie 1992, pag. a 11-a ▼ Click pe imagine pentru mărire