Publicat: 14 August, 2017 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1992?

CRONICA UNEI VIZITE AMÎNATE

Între Sfînta Maria şi... sfîntul aşteaptă

Aseară, emisarul Guvernului, domnul Theodor Meleşcanu s-a întors din scurta vizita (neoficială) pe care a întreprins-o în Elveţia. În ciuda reticenţelor manifestate de către secretarul de stat de la Externe (care, pentru a-i evita pe ziarişti, la aeroport, a ieşit printr-o uşă... secretă) cîteva detalii au transpirat, totuşi.

Domnul Meleşcanu a fost însoţit, atît la ducere cît şi la întoarcere, de către secretarul particular ai regelui, dl. Constantin Brâncoveanu, care-şi împarte de regulă timpul între Versoix şi Statele Unite, unde este profesor universitar. Prima rundă de convorbiri, de miercuri, a durat între orele 13.40 şi 19.30 şi la ea au participat regele, regina, cîteva prinţese, secretarul particular şi consilierul regal Johnathan Eyall, comentator de politică externă englez, şi el de origine română. După primele 50 de minute, regele s-a retras pentru a chibzui în linişte asupra elementelor aduse în discuţie de domnul Meleşcanu, pertractările continuînd între cei rămaşi. A revenit după scurt timp comunicîndu-şi poziţia. Spre final, cei prezenţi la Vile Sereana au servit un pahar de vin hotărîndu-se ca discuţiile să continue vineri dimineaţa, ceea ce
s-a şi întîmplat, deşi decizia amînării vizitei se structurase încă de cu seară. Discuţiile au avut un caracter aplicat şi diplomatic. Însăşi decizia fiind îmbrăcată în haina unui prevenitor „am fost de acord că nu putem fi de acord". Este, desigur, vorba despre principii, pentru că, oricum, vizita nu putea avea loc în condiţiile în care Guvernul o considera — în urma consultărilor avute cu partidele politice — inoportună.
În cursul „tratativelor" a fost adusă în discuţie şi o scrisoare pe care domnul Corneliu Coposu o adresase regelui şi în care susţinea efectuarea neîntîrziată a vizitei, dar al cărei conţinut nu a fost adus la cunoştinţa nimănui, nici de către rege şi nici de către dl. Coposu, aflat de altfel în vizită în Stateje Unite în această perioadă.
Urmare a acestei consultări Guvernul a dat, prin Oficiul de Presă, un comunicat, în care se referă la dorinţa „de a asigura ca alegerile să fie pe deplin corecte şi să nu-l admită nici o abatere de la acest obiectiv fundamental, care este de natură să consolideze caracterul democratic al societăţii româneşti", considerînd că „preconizata vizită a fostului suveran al României ar putea constitui un factor de tulburare a campaniei electorale prin activizarea forţelor favorabile unei opţiuni politice şi că reacţie a forţelor care au alte opţiuni". Ea rîndul său, Biroul de Presă al MS Regelui menţionează faptul că refuzul Guvernului de a-i acorda permisiunea de a veni în vizită „deşi exprimat într-un mod elegant, râmîne totuşi un refuz a cărui răspundere revine însă în întregime unui guvern care a arătat, o dată în plus, că se teme de prezenţa regelui în ţară". Cu toate acestea „MS Regele nu va renunţă la angajamentul luat faţă de poporul român şi va accepta toate invitaţiile pe care le-a primit, de îndată ce vor fi înlăturate toate obstacolele".

Or, este mai mult decît evident că principalul obstacol îl constituie data de 27 septembrie...

Octavian ANDRONIC

P.S. Se pare că între originalul comunicatului regal adus de dl. Meleşcanu, în engleză, şi traducerile, inserate în presa de dimineaţă, există sensibile diferenţe de nuanţă şi de ton. Dar, tonul face muzica!