Publicat: 15 August, 2017 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1992?

Tranzacţiile, tranziţiei

(DI)VERSIUNEA VERSOIX

Astăzi, fostul rege al României, ar fi trebuit să se afle în strana voievodală a ctitoriei sale bănăţene: catedrala din Timişoara. De ce tocmai astăzi? Greu de spus. După cum greu de spus este şi de ce invitaţiei mitropolitului Banatului, Nicolae din prima parte a lui '90, s-a hotărît să i se dea curs exact acum, în '92. Deşi în oraşul de pe Bega activiştii monarhişti au făcut pregătiri febrile, deschizînd balconul şi pregătind staţia de amplificare, vădind astfel o mare încredere în intenţiile monarhului şi în posibilităţile practice de realizare a acestei vizite, înclin să cred că toată această poveste a fost o cacealma. O cacealma reuşită, prin care Mihai de România a obligat Guvernul să-l trateze ca pe o parte contractantă la jocul politic ce se desfăşoară în România. Argumente în favoarea acestei ipoteze nu lipsesc. Pînă acum oficialitatea a făcut eforturi remarcabile de a conserva în beneficiul, lui Mihai statutul, de simplu cetăţean. Un cetăţean nu de puţine ori indezirabil, ceea ce a conclus la gesturi pripite (măcar puţin în aparenţă), precum cel de la Crăciunul din '90 episodul de Paşti '90 înscriindu-se, prin contextul electoral, într-o categorie apropiată acelui
de Sfînta Maria '92. Stupefacţia provocată în rîndul conducătorilor opoziţiei de anunţul vizitei intră însă într-o oarecare contradicţie cu planul desfăşurat de invitaţii pe care le adresează, unul după altul, primarii Convenţiei. După cum nici absenţa din ţară exact în acest interval a unor fruntaşi CD-işti, precum dl. Coposu, nu e de natură să clarifice într-o mai mare măsură lucrurile.
Cert este însă un aspect: un emisar al Guvernului (şi nu unul oarecare) a luat drumul noii Canosse, pertractînd cu Maiestatea Sa şi cu consilierii o chestiune care putea fi „lămurită" şi fără un asemenea efort. Dar cu riscuri... Riscul de a întărîta sentimentele monarhiste, de a apărea din nou în ochii străinătăţii ca nişte sanchiuloţi incapabili, de a produce un mare dezechilibru în cîmpul politic, şi aşa tensionat, al preelectoralelor.
La Versoix lumea a căzut de acord „că nu sîntem de acord", s-a băut un pahar de vii în saloanele Vilei Serena (şi nu pe gardul proprietăţii) s-au dat comunicatele de rigoare. Toată lumea e mulţumită: diversiunea Versoix a reuşit!

Octavian ANDRONIC

UN GEST NOBIL?
Uniunea Mondială a Maghiarilor plăteşte drumul celor care vor dori să voteze în România
("Magiar Nemzet" nr. 183 din 4 august 1992)

Organizaţia din Ungaria a Uniunii Mondiale a Maghiarilor din Transilvania doreşte să contribuie la succesul procesului de transformări democratice din România, organizînd călătoria gratuită a cetăţenilor români care trăiesc în Ungaria pentru a participa la alegerile parlamentare din România asigurînd astfel exercitarea acasă, pe pămîntul natal, a drepturilor constituţionale, ale celor cu drept de vot.

Legea electorală din România asigură posibilitatea ca la alegerile de la 27 septembrie a.c., cetăţenii români care trăiesc în străinătate să poată vota la ambasadele României. Dar, avînd în vedere experienţa alegerilor din 20 mai 1990, cînd desfăşurarea alegerilor a reprezentat o mare dificultate pentru personalul Ambasadei române, organizaţia respectivă din Ungaria apreciază că ea poate contribui activ, prin acest mijloc la desfăşurarea procesului democratic din România.
Organizaţia din Ungaria a Uniunii Mondiale, a Maghiarilor din Transilvania nu poate să se angajeze decît la organizarea călătoriei dus - întors acasă. Din acest motiv, ea se delimitează de orice, eventuală atitudine de încălcare a drepturilor sau provocatoare, indiferent din partea cui ar veni ea şi are încredere că nici o persoană, forţă politică sau autoritate care participă la alegeri nu va manifesta vreo atitudine ostilă sau nu va lua vreo măsură care să împiedice exercitarea drepturilor constituţionale. Organizaţia respectivă este convinsă că desfăşurarea fără tulburări a alegerilor va reprezenta un prilej foarte bun pentru a se vedea clar cine şi în ce măsură doreşte un stat de drept real, plin de conţinut.
Organizaţia din Ungaria a Uniunii îi aşteaptă pe toţi — indiferent de sex, rasă, naţionalitate şi convingeri politice — care doresc să sprijine prin votul lor procesul de transformări democratice din patria lor. Se intenţionează punerea în circulaţie a unor autobuze cu două zile înainte de alegeri în localităţi sau zone unde, pe baza prezentării prealabile a persoanelor cu drept de vot, vor fi suficienţi oameni pentru aceasta. Autobuzele vor reveni în dimineaţa imediat următoare alegerilor.

 

Ieșirea din inerția post-totalitară
O soluție grafică imaginată de Eugen Mihăescu