Publicat: 17 Martie, 2017 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1992

DE LA O ZI LA ALTA

ROMÂNIA PRIVEŞTE CU ÎNGRIJORARE PESTE NISTRU

La Bucureşti, luări de poziţie explicite faţă de aroganţa şi violenţa separatiştilor transnistreni.

DECLARAŢIA GUVERNULUI ROMÂNIEI
„Pentru Guvernul României este de neînţeles cum aceste arsenale devin accesibile bandelor de mercenari. Faptul în sine s-ar putea explica fie printr-o complicitate a celor chemaţi să controleze asemenea arsenale, fie prin incapacitatea de a asigura controlul asupra lor. Ambele ipoteze relevă situaţii la fel de grave care ar putea pune sub semnul întrebării chiar garanţiile privind controlul asupra armamentelor nucleare".

DIN DECLARAŢIA PREŞEDINTELUI ILIESCU:
Ne îngrijorează desfăşurarea acestor evenimente, prezenţa şi implificarea numărului de cazaci, ruşi care au apărut în această zonă a Republicii Moldova şi care sînt înarmaţi cu echipament militar din dotarea trupelor fostei armate sovietice. Actele de violenţă, care se desfăşoară de cîteva zile, soldate cu victime omeneşti, cu distrugeri materiale, şi de dezinformare a opiniei publice privind implicarea României, a unor români în evenimentele din această zonă, mi se par deosebit de periculoase. Escaladarea lor riscă să constituie o sursă de destabilizare nu numai pentru Republica Moldova, dar pot duce la extinderea acestui conflict, ceea ce poate fi un lucru deosebit de periculos.

Miron Cosma dă un ultimatum puterii
Printr-o epistolă adresată (prin fax) Preşedinţiei, Senatului, Camerei Deputaţilor şi Guvernului, Miron Cosma cere soluţionarea unor revendicări pe care nu credem că le-ar putea rezolva cineva acum. Cu aroganţa-i cunoscută, liderul ameninţă că dacă nu se respectă calendarul impus, va cere alegeri anticipate. Dacă nu... mai vorbim noi.     

 

Ziarul Libertatea din 17 martie 1992, pag. 1-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

 

Buchanan — Bush şi ai noştri

TABLETĂ DE INDEPENDENT de SILVIU BRUCAN

In Statele Unite, alegerile prezidenţiale sînt precedate de primaries alegeri locale in sinul celor două mari partide, (democrat şi republican) in cursul cărora sint desemnaţi candidaţii celor două partide la alegerile pentru preşedinte şi şef al guvernului, deoarece acolo preşedintele este şi prim-ministru.
De regulă, preşedintele în funcţiune, avind puterea in mină, este desemnat în mod uşor candidat al partidului pentru, al doilea termen şi in cele mai multe cazuri se află intr-o poziţie avantajoasă pentru a cîştiga alegerile. De data aceasta, insă, la primaries republicane s-a prezentat un concurent redutabil, Pat Buchanan, care îl atacă violent pe George Bush de pe poziţiile conservatorismului de dreapta, reproşindu-i că a "trădat" crezul republican şi chiar promisiunile făcute în campania electorală. La aceasta se adaugă recesiunea prelungită a Americii, însoţită de stagnarea afacerilor şi creşterea şomajului, ceea ce-l face pe Bush să lupte cu disperare, zburînd dintr-un stat într-altul cu AIR FORCE ONE, pentru a-şi salva popularitatea în continuă scădere. Deşi filozofia politică a lui Reagan, preluată de Bush (şi de unii economişti bănuiţi de la noi) proclamă atotputernicia pieţei libere, care face şi desface totul, iar lozinca lor principală este "less government“ (adică reducerea la minimum a rolului guvernului in economie), americanii atribuie recesiunea tot guvernului şi-i cere tot lui să scoată ţara din criza economică. Adică se închină el legilor pieţei, dar la adică tot guvernul trebuie să-i scoată din încurcătură.

Analiştii politici americani împărtăşesc cu toţii părerea că Buchanan nu are nici o şansă să-l smulgă lui Bush candidatura la preşedinţie, iar rezultatele de pină acum confirmă aprecierea lor. Dar — subliniază ei — Buchanan a reuşit să slăbească considerabil poziţia lui Bush şi a făcut de fapt jocul partidului democrat in alegerile din noiembrie, bineînţeles cu condiţia ca acesta să prezinte un candidat redutabil. Fără Buchanan, aceste şanse ar fi fost zero. 

Viaţa politică americană pare atît de diferită de cea de la noi, încît "orice asemănare cu persoane în viaţă este neîntemeiată şi nedorită“, cum se spune la sfîrşitul filmelor de actualitate. In primul rînd, noi nu avem un curent conservator, pentru că nu avem ce conserva. Şi totuşi, stratagema lui Buchanan parcă ne spune şi nouă ceva. Că şi la noi este dihonie în partidul de guvernămînt, iar această dihonie este mană cerească pentru partidele de opoziţie. Dacă Roman şi Iliescu continuă să schimbe amabilităţi în faţa micului ecran, Frontul se îndreaptă cu paşi siguri şpre un dezastru electoral, faţă de care rezultatul din alegerile locale va apărea ca un mezelic. Am mai spus-o repet, în condiţiile noastre principalul criteriu al alegătorului, la alegerile generale nu va fi nici dreapta, nici stingă sau centrul, nici ideologia fiecărui partid, ci care partid şi care lideri politici pot să scoată ţara din sărăcie şi haos. Poate să-şi găsească Frontul Salvării Naţionale cea mai atrăgătoare identitate politică, cel mai promiţător program de viitor, la Convenţia anunţată. Dacă polemică dintre cei doi cerbi cu coarne înalte şi mîndre conţinuă, ea va rămine cap de afiş în campania electorală, deoarece nimic, nu atrage mai mult în spectacolul politic decît o ciocnire spectaculoasă între lideri politici.

Opoziţia şi ziarele ei nici nu mai au nevoie să-şi risipească forţele în compania electorală. Va fi de ajuns să reproducă în extenso încriminările reciproce ale celor doi şi eventual să-i aţîţe şi mai tare, că pînă acum metoda s-a prins. Din cînd în cind va trebui să dea dreptate ba unuia, ba altuia că s-au dovedit sensibili la aşa ceva. Totul este să-i ţină în priză pină la alegeri.
 

Ziarul Libertatea din 17 martie 1992, pag. a 3-a ▼ Click pe imagine pentru mărire


Ziarul Libertatea din 17 martie 1992, pag. a 4-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Ziarul Libertatea din 17 martie 1992, pag. s1 ▼ Click pe imagine pentru mărire

Ziarul Libertatea din 17 martie 1992, pag. s3 ▼ Click pe imagine pentru mărire


Ziarul Libertatea din 17 martie 1992, pag. s4 ▼ Click pe imagine pentru mărire