Publicat: 18 August, 2017 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1992?

18 August 1992 * De la o zi la alta
Incidentul de la Constanţa
Un expert al fostei direcţii a V-a e de părere că...
GARDA PREZIDENŢIALă A GREŞIT GRAV
Un expert al foarte eficientei Direcţii a V-a a lui Ceauşescu, care doreşte pe bună dreptate să-şi păstreze anonimatul, este de părere că incidentul de la Constanţa a fost produs, în primul rînd, de lipsa de profesionalism a Serviciului de Pază şi Protocol al Preşedinţiei.
„S-au comis greşeli care pe noi ne-ar fi costat capul" a spus aceasta, menţionând că, în primul rînd, preşedintele ar fi trebuit să fie împiedicat să iasă neprotejat în mijlocul grupului contestatar, acest act de bravadă fiind inacceptabil pentru un şef de stat, comparîndu-l cu „prestaţia de operetă" a preşedintelui Mitterrand la Sarajevo sau a preşedintelui sud-african De Klerk, la funeraliile unor negri - caz în care intervenţia forţelor de securitate s-a soldat cu cîţiva morţi. De asemenea, modul în care vehiculul prezidenţial a ieşit din scenă putea să genereze alte incidente, manevra fiind executată într-o manieră de-a dreptul ciudată, în mare viteză şi fără asigurările necesare.

"PRINCIPALA RĂSPUNDERE O POARTĂ PREFECTURA"
- declară dl. ministru secretar de stat, Theodor Mircea Vaida

„Incidentul petrecut la Constanţa este cu adevărat regretabil, dar trebuie remarcat faptul că el marchează, pe lîngă aspecte pe care nu-mi permit să le comentez şi care, categoric, sînt imputabile şi domnului preşedinte Ion Iliescu, grave carenţe în sistemul de organizare al structurilor administrative. M-aş referi din acest punct de vedere la modul în care a fost elaborat şi finalizat programul vizitei prezidenţiale. Principala răspundere o poartă Prefectura care este un provizorat şi, probabil că în virtutea unei atari conjuncturi, a tratat în mod superficial un eveniment de marcă cum era vizita preşedintelui ţării. Important este că pe viitor asemenea incidente să nu mai aibă loc. Dar pentru aceasta este necesar ca administraţia unui judeţ să înţeleagă ce înseamnă a-ţi face datoria şi a trata cu seriozitate absolut orice problemă. Lucru pe care încă nu l-au înţeles nici cei de la Prefectura din Constanţa. Iar efectele s-au văzut la prima ocazie..."

OCHIUL CHIŞINĂULUI PRIVEŞTE ŞAŞIU
Emisiunea „MESAGER" a televiziunii basarabene a preluat integral şi exclusiv varianta „independentă" a incidentului. La mai bine de o oră după ce „Actualităţile" de pe „1" prezentaseră filmul întîmplării, programul 2 vine cu noutatea via satelit.

P.N.Ţ.-CD. CERE ADUCEREA PREŞEDINTELUI ÎN FAŢA PARLAMENTULUI ŞI A CURŢII CONSTITUŢIONALE
În absenţa preşedintelui lor, aflat în turneu american, creştinii-democraţi, îngrijoraţi, cer examinarea de către Curtea Constituţională şi Parlament a „actelor grave ale preşedintelui".