Publicat: 18 Iulie, 2017 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1992?

Tranzacţiile tranziţiei

DIVERSIUNEA CORNESCU

Vrea, oare, cu adevărat, domnul Lucian Cornescu să cumpere un ziar? Are domnia sa banii pe care i-a oferit? Consideră că are cu adevărat şanse să facă o astfel de achiziţie?
Daţi-mi voie să cred că răspunsul la toate aceste trei întrebări este „NU". Domnul Cornescu este un maestru al bluff-ului. A mai „cumpărat" domnia sa un hotel, pentru care nu avea nici banii de închiriat un apartament, a mai construit domnia sa cuptoare de pîine în Valea Jiului care n-au funcţionat decît pentru foarte scurtă vreme şi într-un singur exemplar. Şi-a mai încercat norocul şi în domeniul presei, pornind oferta de la un milion (lei!) şi ridicand-o pînă la vreo 5, după care a renunţat. Nu ştim precis la cît evaluează domnia sa fotoliul de preşedinte. De ţară. Nu mă îndoiesc însă că dacă ar avea un reper valoric s-ar înscrie cu promptitudine într-o licitaţie pe această temă. Ce reiese de aici? Că domnul Cornescu îşi cunoaşte foarte bine interesele. Că e realist. Şi că ştie că important este nu să cîştigi, ci să participi. Olimpismul său are în vedere valoarea efectivă a publicităţii pe care mass-media, setoasă de „sînge" politic i-o face cu sîrg şi pe care domnul Cornescu, om trăit în Occident şi obişnuit să evalueze în valută forte advertising-ul, şi-o trece în cont. Este suficient să aruncăm o scurtă privire înapoi, pentru a constata faptul că domnia sa şi-a făcut — în felul acesta şi în altele — un nume. Este în top. Nu mai contează ce are în spate şi în buzunare...
Fără îndoială că, într-o măsură mai mică sau mai mare, aceeaşi socoteală şi-o fac şi alţi candidaţi la funcţia supremă sau la funcţii adiacente. Lăudaţi, calomniaţi, faceţi orice, dar vorbiţi despre noi! Vom rămîne în memoria naţiunii, vom adăuga pe cartea de vizită menţiunea „fost candidat" şi patria recunoscătoare va avea grijă. Trăiască libertatea presei şi a moravurilor!

Octavian ANDRONIC

K.O.-ul săptămînii

Jumătate din sesiunea extraordinară a Camerei Deputaţilor s-a scurs cu apeluri de prezenţă, arcan pe holuri pentru adunarea votanţilor („măcar la punctul culminant") şi „dezbaterea" unor „legitime pretenţii". Dacă unii au declarat că patria trebuie să le fie recunoscătoare pentru că îşi sacrifică „în dezbateri" două zile din concediul legal de odihnă alţii au cerut pentru acest preţios interval salariu dublu. Dar nu dînşii votaseră legea potrivit căreia în caz de rechemare, concediul se plăteşte de două ori?

Va fi prima iubire şi cea mai puternică?

Domnul deputat Mihai Lugojanu, reprezentant în Parlament al unei anumite părţi a ecologiei (MER), a constatat la un moment dat că mediul nu-i mai prea prieşte şi a trecut în banca PNL. Cum prima iubire nu se uită niciodată, nostalgia trecutului a învins şi a revenit în rîndul ecologiştilor, dar... de cealaltă parte a lor. Adică la PER. Cum orientarea „normală" se face nu după trei, ci după patru puncte cardinale, lumea se întreabă: după vacanţă va reveni în sînul naturii sau va prefera „plaja politică a tinerilor liberali?"

Purtătorii noştri de vorbe

DE LA O FEMEIE LA ALTA

Că femeile duc vorba mai bine decît bărbaţii pare să o confirme ultima succesiune la înaltul titlu de purtător de cuvînt al Guvernului, în care ştafeta preţioaselor idei executive este preluată de la domnişoara Iolanda Stăniloiu de către doamna Virginia Gheorghiu. O scurtă, dar temerară incursiune în istoria acestei funcţii ne arată că după o perioadă romantică în care, la un moment dat şi pentru scurt timp, tainele acestei îndeletniciri au fost descoperite de către domnul Cristian Unteanu, a urmat un vacuum istoric în care primul ministru de atunci a cumulat şi această funcţie. Apoi a erupt, impetuoasă, personalitatea de neconfundat a domnului Bogdan Baltazar, a cărui vocaţie polemică a transformat săptămînalele întâlniri cu presa în autentice coride politice. După ce treburi infinit mai importante l-au chemat la BERD, domnul Baltazar i-a cedat locul domnului Mihnea Constantinescu, personalitate net contrastantă prin discreţie şi temperanţă. Domniei sale i-a revenit sarcina deloc facilă de a face tranziţia de la un prim-ministru pasional la unul meticulos şi calm, şi de la un purtător de cuvînt arţăgos şi gata de replică, la o purtătoare de telegenie şi şarm. Iată, acum, că domnişoara Stăniloiu face loc unui alt „produs TV" (de unde se vede una dintre preferinţele premierului) cu care urmează să ne întîlnim săptămînal la Victoria. Îi dorim, în cele cîteva luni pe care (teoretic cel puţin) le are la dispoziţie să aibă şansa celor mai depline potriviri între vorbele şi faptele Executivului.
Octavian ANDRONIC 

 

Ziarul Libertatea din 18 iulie 1992, pag. 1-a ▼ Click pe imagine pentru mărire


Ziarul Libertatea din 18 iulie 1992, pag. a 2-a ▼ Click pe imagine pentru mărire


Ziarul Libertatea din 18 iulie 1992, pag. a 3-a ▼ Click pe imagine pentru mărire


Ziarul Libertatea din 18 iulie 1992, pag. a 4-a ▼ Click pe imagine pentru mărire


Ziarul Libertatea din 18 iulie 1992, pag. a 5-a ▼ Click pe imagine pentru mărire


Ziarul Libertatea din 18 iulie 1992, pag. a 6-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Ziarul Libertatea din 18 iulie 1992, pag. a 8-a ▼ Click pe imagine pentru mărire


Ziarul Libertatea din 18 iulie 1992, pag. a 9-a ▼ Click pe imagine pentru mărire


Ziarul Libertatea din 18 iulie 1992, pag. a 10-a ▼ Click pe imagine pentru mărire


Ziarul Libertatea din 18 iulie 1992, pag. a 11-a ▼ Click pe imagine pentru mărire