Publicat: 21 Martie, 2017 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1992

CINE VA CĂDEA ÎN... CURSA PREZIDENŢIALĂ?

După testările la care a supus, sâptămîna trecută, grupul parlamentar şi Colegiul director al FSN, preşedintele Iliescu şi-a îndreptat atenţia spre „zonele profunde" ale ţării: judetele.
Şi în primul rînd cele cu tradiţie şi motivaţie fesenistă.
Două zile la rînd a vizitat Buzăul şi Gorjul, teritorii „sigure", care i-au întărit, probabil, hotărârea de a-şi anunţa candidatura pentru un nou mandat prezidenţial.

Nicolae Manolesou a fost primul dintre cei care şi-au făcut deja cunoscută o astfel de intenţie.
A făcut-o chiar cu oarecare grabă, parcă pentru a preîntimpina eventuale obstaculări din partea aliaţilor săi electorali.
Puşi în faţa faptului împlinit, nici ţărăniştii, dar, mai ales, nici liberalii nu şi-au putut ascunde resentimentele, dînd chiar replici de o crudă neprotocolaritate.
Mai mult o recentă întîlnire Raţiu—Manolescu, la domiciliul „nomenclaturist" al primului l-a lăsat pe acesta într-o stare de evidentă tulburare, semn că discuţia a avut un curs neplăcut.
Cu atît mai mult cu cît şi hotărîrea lui J.R. fusese deja luată. Într-o scrisoare datată noiembrie 1991 şi adresată lui Ilie Costache care, probabil, scria o carte despre el, spunea: „Dacă ai ms. gata, e urgent să-l publicăm, ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALA".
Că hotărîrea sa era luată deja şi că ea nu reuşise să producă un consens nici măcar în rîndurile propriei sale formaţiuni politice, reiese cu claritate din reacţia dură din „Dreptatea" care-l acuza verde în faţă de indisciplină de partid şi de aventurism politic.
Ni se pare puţin probabil ca domnul Raţiu să renunţe, preşedinţia fiind marota sa preferată, obiectiv — singurul poate — pentru care este în stare să renunţe la proverbiala sa zgîrcenie.
Este poate şi ultima şansă pe care şi-o mai poate acorda în încercarea de a-şi încununa lunga carieră de prosper om de afaceri cu laurii politici.

Acestea sînt candidaturile previzibile pîna în acest moment. Nu ştim ce poziţie va adopta în continuare Petre Roman, dar este puţin probabil să-şi rişte capitalul politic — atît cît i-a mai rămas — într-o aventură în care are mult prea puţine şanse.

Restul candidaţilor intră în categoria aventurierilor politici, a celor dornici să-şi înscrie pe cartea de vizită menţiunea "fost candidat la preşedinţie".

Lista poate fi închisă aici cu o singură condiţie: ca în preajma termenului-limită de depunere oficială a candidaturilor să nu înregistrăm o surpriză — apariţia în avanscenă a omului lipsit de ambiţii politice! Stolojan. Aureolat de recenta confruntare curajoasă cu "mâncătorul de prim-miniştri din Vale", el ar putea reprezenta varianta optimă pentru o "Convenţie democratică" de centru-stînga, pe fondul retragerii strategice a actualului preşedinte.

Transparent pînă la Dumnezeu, sigur pe sine neimplicat în nici un soi de compromisuri, Stolojan ar putea să mai amîne cu 4 ani prezentarea sa la post, Banca Mondială neavînd nici un motiv să nu prefere în 96 un director fost preşedinte.
În această variantă, nici chiar o coaliţie de ultimă oră a dreptei nu i-ar putea aduce în faţă un adversar redutabil şi bancherul nostru ar face cu maximă naturaleţe pasul ce desparte Victoria de Cotroceni.
Cu o condiţie: să vrea. Deocamdată vor alţii.  

Octavian Andronic

Ziarul Libertatea din 21 martie 1992, pag. 1-a ▼ Click pe imagine pentru mărire


Ziarul Libertatea din 21 martie 1992, pag. a 2-a ▼ Click pe imagine pentru mărire


Ziarul Libertatea din 21 martie 1992, pag. a 3-a ▼ Click pe imagine pentru mărire


Ziarul Libertatea din 21 martie 1992, pag. a 4-a ▼ Click pe imagine pentru mărire


Ziarul Libertatea din 21 martie 1992, pag. a 5-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Ziarul Libertatea din 21 martie 1992, pag. a 6-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Ziarul Libertatea din 21 martie 1992, pag. a 8-a ▼ Click pe imagine pentru mărire


Ziarul Libertatea din 21 martie 1992, pag. a 9-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Ziarul Libertatea din 21 martie 1992, pag. a 10-a ▼ Click pe imagine pentru mărire


Ziarul Libertatea din 21 martie 1992, pag. a 11-a ▼ Click pe imagine pentru mărire