Publicat: 4 Iulie, 2017 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1992?

4 Iulie 1992 * Tranzacţiile tranziţiei
Cursa fără obstacole

Mai sînt, iată, doar 23 de zile pînă la startul campaniei electorale. Startul unei curse în care, logic, prezenţa la linia de plecare (neconfirmată încă oficial) a domnului Ion Iliescu ar trebui să rărească substanţial rîndurile competitorilor. Dar nu. Paradoxal, cu cît şansele par mai mici, cu atît cei dornici a-şi măsura forţele devin mai numeroşi. Nu trece, practic, o zi de la bunul Dumnezeu, fără ca o nouă candidatură prezidenţială să nu se anunţe, din cele mai neaşteptate zone. Agitaţia de pe margini este şi ea tumultuoasă. Şansele celorlalţi candidaţi se evaluează cu mai multă pasiune decît realism, concursul e dat drept capital şi cele mai negre presimţiri şi pronosticuri însoţesc ideea unei reinvestituri. Miza competiţiei este — paradoxal — invers proporţională cu importanţa strategică şi tactică a unei funcţii bine strînse în chingile semiprezidenţialităţii republicane. Nimeni nu prea vorbeşte — cu motive, poate — despre cealaltă competiţie, infinit mai importantă pentru configuraţia puterii în următorii patru ani. Obsesia „listelor" se manifestă discret, avînd ca teren preferat culisele. Calculele se fac în gînd sau cu jumătate de gură, partidele coaliţiei au în vedere mai ales fatidicul prag Hondt, iar lupta pentru un loc mai în faţă pe lista unei formaţiuni presupuse aptă de a deschide uşile celor două Camere abia se anunţă. Nu mă îndoiesc că în răgazul de pînă la campanie multe se vor face şi se vor desface. Nu mă îndoiesc că şi alte seisme interne se vor produce la formaţiuni ce arată a se fi aşezat cuminte şi calm pe traiectorie. După cum nu mă îndoiesc de faptul că rezultatele viitoarelor alegeri vor fi departe de a rezolva problema guvernării următoare şi că o criză — mai profundă decît cea preelectorală — ne va paşte după 27 septembrie.
Pînă atunci un singur lucru e clar: că pe culoarul de concurs al domnului Iliescu nu a fost plasat nici unul dintre obstacolele care s-au aglomerat pe celelalte. Fi-va oare această siguranţă, prea mare siguranţă, productivă pentru probabilul său record?
Octavian ANDRONIC

 

AMERICA, AMERICA

Acest cuvînt, repetat îmi va aminti mereu personajul lui Elia Kazan, din filmul cu acelaşi nume. Un vis, un ideal, o speranţă. Nu mai puţin a însemnat el pentru o întreagă generaţie de la noi: cea peste care au trecut, pe rînd, tăvăluguriile totalitare a trei dictaturii şi care, odată sfîrşită conflagraţia mondială, n-a încetat să spere că va apuca ziua în care vin americanii...
Libertatea ne-a veinit însă, în '89, nu din apus, nu din răsărit, ci de aici, de la noi: un soi de libertate cam ciudată, cu care nu prea ştim ce să facem şi înţelegem greu la ce ne-ar putea fi folositoare, născînd un nou mit, o nouă nădejde, o nouă speranţă al cărei ecou este tot America. O aşteptăm, de astă dată, nu cu avioane, nu cu vapoare, nu cu trupe de asalt. O aşteptăm să vină, pur şi simplu cu buzunarele doldora de dolarii care — credem noi — ne-ar aduce adevărata libertate.
Domnul J. B. Davis pare să fie, din acest punct de vedere, un înaintaş. Sobru, serios, diplomat pînă-n vîrful unghiilor, el apare a fi fost trimis la Bucureşti cu un scop precis. Dea Domnul să fie cel pe care-l credem noi. Dea Domnul sănătate Americii în această zi în care, modelul ei de democraţie eficientă pare mai lesne de urmat decat oricare altul.
(Octavian ANDRONIC) 

 

Ziarul Libertatea din 4 iulie 1992, pag. 1-a ▼ Click pe imagine pentru mărire


Ziarul Libertatea din 4 iulie 1992, pag. a 2-a ▼ Click pe imagine pentru mărire


Ziarul Libertatea din 4 iulie 1992, pag. a 3-a ▼ Click pe imagine pentru mărire


Ziarul Libertatea din 4 iulie 1992, pag. a 4-a ▼ Click pe imagine pentru mărire


Ziarul Libertatea din 4 iulie 1992, pag. a 5-a ▼ Click pe imagine pentru mărire


Ziarul Libertatea din 4 iulie 1992, pag. a 6-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Ziarul Libertatea din 4 iulie 1992, pag. a 8-a ▼ Click pe imagine pentru mărire


Ziarul Libertatea din 4 iulie 1992, pag. a 9-a ▼ Click pe imagine pentru mărire


Ziarul Libertatea din 4 iulie 1992, pag. a 10-a ▼ Click pe imagine pentru mărire


Ziarul Libertatea din 4 iulie 1992, pag. a 11-a ▼ Click pe imagine pentru mărire