Publicat: 6 Aprilie, 2017 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1992

DE LA SĂPTĂMÎNĂ LA ALTA

* RĂZBOI PSIHOLOGIC AL SEPARATIŞTILOR TRANSNISTRENI
Armata Română nu a participat şi nu este implicată în acţiunile militare din Transnistria — repetă un comunicat al M.Ap.N. [ministru Nicolae Spiroiu] care dezminte ştirile difuzate la Tiraspol.

* Preşedintele de la Kremlin [Boris Elțin] a făcut o precizare care a înfiorat Europa: „Rusia trebuie să-şi recîştige personalitatea". Se va mulţumi doar cu atît?

* RADIOTELEVIZIUNEA ÎN PRAGUL FALIMENTULUI
Domnul Răzvan Theodorescu, aflat „în faţa naţiunii", ne-a anunţat că instituţia audio-vizualului este cu buzunarele goale. Dacă vrem să mai privim cea mai ieftină distracţie din Europa de Est trebuie să plătim vreo 2000 de lei pe an de căciulă.

CONFUZII SEMANTICE PE VALEA JIULUI
„Eu aş vrea să rămîn lider" zice Miron Cosma. Noi zicem că liderul ar vrea să rămînă liber.
(Declaraţia a fost făcută sîmbătă, după alegerile din sindicatele miniere din Vale, cîştigate de periculosul infractor cu un scor net: 222 — pentru şi 53 anulate. 62 voturi s-au pierdut).

* ZIARIŞTII NU AU NEVOIE DE LEGE
Conferinţa naţionala a unei „anumite părţi a presei" — AZR [Asociaţia Ziaristilor din Romania] — a decis că nu-i nevoie de o lege a presei. Mai bine fără-de-lege! 

* A PLECAT ÎNCÂ UN MARE SPIRIT - HORIA VINTILĂ
Sîmbătă, la Madrid, a trecut în nefiinţă scriitorul român Horia Vintilă
Emigrat în Spania din 1953, laureat al premiului „Goncourt", marele dispărut ne lasă să-i descoperim opera la care nu am avut acces. 

 

 

 

Ziarul Libertatea din 6 aprilie 1992, pag. 1-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Ziarul Libertatea din 6 aprilie 1992, pag. a 3-a ▼ Click pe imagine pentru mărire


Ziarul Libertatea din 6 aprilie 1992, pag. a 6-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Presa acum 50 de ani

• "GENERALUL TIMP ŞI SFANTUL AŞTEAPTĂ", comentariu de Panfil Şelcaru, în ziarul "Curentul" o "ROMÂNIA, harnica ziditoare a nouei Europe, concepută de geniul făuritor al Mareşalului", un articol elogios în ediţia românească a marei reviste italiene "Tempo" • CE S-A DISCUTAT LA WASHINGTON. Eşuarea unui plan comun • "UN INCENDIU CUM N’A MAI FOST! O mare gheţ[rie din Olteniţa ia foc de la un cimitir şi arde până la... ultimul bulgăr de gheaţă!" • CRONICA MUZICALĂ de Romulus Dianu. D. Wilhelm Buschkoetter la Filarmonică. Un solist bulgar: d. Nenoff • RĂZBOIUL a ajuns la graniţa Indiei • D. PROF. MIHAI ANTONESCU prezintă lucrarea "România în marş" de Giovanni Terranova • DESCOPERIREA UNUI VECHI COMPLOT DE ASASINARE A FUEHRERULUI în jurul unui raport găsit în dosarele d-lui Daiadier. Reichul cunoştea planurile de la Haga. Kieffens pune Ia cale atentatul. Se conta pe primejdia unei grave crize în Reich. Regimul naţional-socialist urma să fie transformat • "UN ASPECT AL REFORMEI JUDECĂTORULUI UNIC" de Eugen Dimitrie Petli consilier la Inalta Curte de Casaţie • CONCERTUL maestrului Mihail Jora

Selecţie de Ion BUTNARU