Publicat: 8 Aprilie, 2017 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1992

La doi paşi de o... lovitură de stat!

Corespondenţă din Buenos Aires de la Octavian Andronic

Ultimele zile pe care delegaţia de ziarişti români le-a petrecut în URUGUAY, la centrul PIRIAVITAL, unde "oficiază" profesorul Ionescu-Călineşti ne-au dat senzaţia unui spaţiu geografic aproape european, calm şi caracterizat prin decentă şi pace socială.

Nimic din tensiunile care scutură periodic continentul sud-american nu părea să reverbereze în această ţară în care unicele însemne exotice ne-au apărut a fi palmierii şi cactuşii presăraţi într-un decor vegetal, nici el mai puţin european. Stirea loviturii de stat din Peru ne-a parvenit chiar în avionul care, luni, ne-a transportat de la Montevideo la Buenos Aires, punct final al turneului nostru de informare.
Si astfel un continent care părea, de o bucată de vreme, înscris pe traiectoria democraţiei şi în care dictaturile „tradiţionale" dădeau impresia a fi dispărut din recuzita politică, este din nou zguduit de seismele tensiunilor politico-economico-sociale ale unei lumi aflate într-o evoluţie inegală.

"Lovitura de stat dinăuntru" şi „Fujimori-dictator" — au titrat ziarele argentiniene „La Nacion" şi „Clarin" relatările şi comentariile referitoare la evenimentele din Peru. Analiştii nu au părut surprinşi.
După încercarea eşuată din Venezuela, ceva parcă trebuia să se întîmple undeva şi indicii că Peru ar urma n-au lipsit.
Motivele erau chiar cele pe care preşedintele Fujimori le-a incriminat în „expunerea de motive", prezentată după dizolvarea parlamentului şi suspendarea Constituţiei: corupţia din administraţie, ineficienţa organelor de ordine, creşterea influenţei tracficanţilor de droguri.

Într-un interviu televizat, scriitorul Mario Vargas Llosa, adversarul lui Fujimori din alegerile din 1990, a spus însă că, de fapt, preşedintele ar fi procedat la acest act tocmai pentru a anula acuzaţiile de corupţie aduse guvernului său.
Reportajele transmise practic non-stop de catre televiziunea argentiniană şi de canalul mexican ECO informează despre arestări la domiciliu impuse unor oameni politici, despre distrugerea casei liderului opoziţiei, fostul preşedinte Alan Garcia, ascuns nu se ştie pe unde, despre lovirea unor parlamentari care protestau de către patrulele armatei.
Reacţia internaţională a fost promptă, dar diferenţiată.

Preşedintele argentinian Menem a vrut să afle mai întâi de la ambasadorul său care este situaţia reală, înainte de a lua măsuri, ruperea relaţiilor diplomatice fiind considerată ca una dintre posibilităţile de a reacţiona.
Americanii au suspendat ajutorul economic către Peru, dar au ezitat să ia o atitudine mai tranşantă, ceea ce-i face pe comentatorii de aici să fie de părere că o astfel de acţiune de forţă n-ar fi putut fi luată fără un acord tacit al Washingtonului, care face jocurile din zonă cu un aplomb pe care probabil că nu l-a mai avut niciodată ca acum. Americanii s-au rezumat la a denumi lovitura „un regretabil pas înapoi pe drumul democraţiei în emisferă."

Dar să revenim şi la „oile" noastre. 
Ne aflăm deci la Buenos Aires, un oraş cu totul şi cu totul extraordinar, metropolă ce dispune de toate datele necesare pentru a sta în rînd cu Parisul, Londra sau Roma, pentru a lua doar cîteva repere europene, vechiul continent fiind fără îndoială modelul preferat al acestei republici australe care în ultimii ani a făcut progrese remarcabile în domeniul economic.

Discuţia purtată luni seara cu domnul M. Redrado, preşedintele Comisiei Naţionale de Valori (Bursa), un „copil-minune" al finanţelor mondiale (are doar 30 de ani şi este graduat la Harvard) a fost deosebit de instructiva, mai ales ca preşedintele Menem l-a însărcinat cu crearea Bursei argentiniene.
Ceea ce acesta şi face, de vreo 8 luni, timp în care a privatizat o mare parte a capitalului a doua campanii telefonice de stat şi are de gînd să privatizeze şi altele. Comisia Naţională de Valori a ajuns, deja, să ruleze zilnic circa 3,5 milioane de dolari, iar 2,1 miliarde au ajuns la deţinători particulari de acţiuni. Întrebat despre eventualele smilitudini ale acestui proces ce urmează să se desfăşoare şi la noi, interlocutorul a ţinut să sublinieze diferenţele: în Argentina privatizarea se face pe fondul existenţei unui capitalism de stat, iar procesul necesită în primul rînd calmarea inflaţiei. In Argentina, graţie unei politici fiscale şi monetare adecvate şi deschiderii nediscriminatorii către capitalul străin, s-a reuşit performanţa anulării unei inflaţii care atinsese la un moment dat cota de 200% lunar!
Totodată, domnia sa n-a exclus posibilitatea acordării României unui sprijin logistic, prin trimiterea unor specialişti care să coopereze cu ai noştri în această direcţie, cu condiţia ca acesta să fie cerut!

Nu am reuşit încă — o vom face însă astăzi — să vizităm ambasada română. Amplasată la cîteva zeci de metri de cea israeliană, a suferit stricăciuni şi pagube enorme.
O şansă extraordinară a făcut ca în momentul exploziei nici unul dintre funcţionarii ambasadei sa se afle in zona afectata, unde este  greu de crezut  că ar fi supravieţuit.
Puţinele ştiri ajunse în ţară pe această temă ne-au dat de veste doar că s-au spart nişte geamuri.
Lucrurile însă nu stau deloc aşa, imobilul a devenit practic inutilizabil (el a fost vizitat, de altfel, de însuşi preşedintele Menem) şi soluţia găsirii altuia ridică probleme insurmontabile.
"Noroc" că, în conformitate cu un vechi obicei — clădirea a fost asigurată la... ADAS, pe lei!
Care acum nu vor fi de nici un folos...

Veştile din ţară pe care le primim aici prin intermediul presei se referă mai mult la Basarabia.
S-a relatat simplu despre vizita şi declaraţiile vicepreşedintelui rus Ruţkoi în Transnistria şi despre atitudinea echivocă a Moscovei în general faţă de o ţară căreia Argentina i-a recunoscut independenţa printre primele.

Este, de altfel, unul dintre subiectele pe care dorim să le abordăm cu prilejul primirii pe care preşedintele argentinian ne-a promis-o şi a cărei fixare o aşteptăm cu interes şi nerăbdare şi asupra "căreia" voi reveni cu amănunte într-o corespondenţă viitoare. 

 

Ziarul Libertatea din 8 aprilie 1992, pag. 1-a ▼ Click pe imagine pentru mărire


Ziarul Libertatea din 8 aprilie 1992, pag. a 2-a ▼ Click pe imagine pentru mărire


Ziarul Libertatea din 8 aprilie 1992, pag. a 3-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

PROCURATURA JUDEŢEANĂ HUNEDOARA 

Dosar nr. 259/1991

RECHIZITORIU

Anul 1992, luna martie, ziua 30 

Procuror RETEGAN IOAN, de la Procuratura judeţeană Hunedoara-Deva; 

Analizînd propunerea făcută de Direcţia cercetări penale din cadrul Inspectoratului General al Politiei şi lucrările de urmărire penală privind pe învinuiţii:    

COZMA MIRON 
IOSIF IOAN
cercetaţi pentru săvîrşirea infracţiunii de ucidere din culpă

EXPUN URMĂTOARELE:

Prin procesul verbal din 1 octombrie 1991, s-a început urmărirea penală împotriva învinuiţilor COZMA MIRON şi IOSIF IOAN pentru infracţiunea prev. şi ped. de art. 178 al. 2 din Codul penal, constînd în aceea că la data de 19 iunie 1991, ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale referitoare la circulaţia pe drumurile publice au accidentat mortal pe DRĂGHICI ROZA VIOLETA.
Studiind întregul material probator din dosar, reţinem în sarcina învinuitului COZMA MIRON faptul că în ziua de 19 iunie 1991, în jurul orelor 14, circulînd pe D.N. 66 A, la volanul autoturismului 4-HD-4145 proprietatea Regiei Autonome a Huilei Petroşani, din direcţia Lupeni — Vulcan, în apropierea Termo-centralei Petroşani, datorită angajării la mod uşuratic, fără să se asigure sau cel puţin să fi claxonat, în depăşirea autobuzului 31-HD-8975, care era deja angajat în depăşirea autoîncărcătorului STALOVA-WOLA, ce staţiona pe partea dreaptă a şoselei, încâlcînd astfel preved art. 18 şi art. 32 al. 3 lit. e şi 33 lit. b din Regulamentul aprobat prin Decretul nr. 328/1966 republicat a accidentat mortal pe DRĂGHICI R. VIOLETA, în vîrstă de 31 ani, mamă a doi copii minori.

În urma impactului, victima DRAGHICI ROZA VIOLETA a suferit un traumatism de o gravitate deosebită cu fracturi de membre, traumatism toracic şi abdominal care a produs un şoc hemoragic ce a dus la decesul acesteia. Autoturismul 4-HD-1145 a suferit avarii la ochelarul de la farul din stînga, la oglinda retrovizoare şi s-a spart parbrizul, producînd un prejudiciu Regiei Autonome a Huilei de 5503 lei.
Fapta şi vinovăţia învinuitului COZMA MIRON rezultă din procesul verbal de cercetare la faţa locului, schiţa şi fotografiile judiciare executate cu acest prilej, procesul verbal de reconstituire, rapoartele de expertiză tehnică coroborate cu declaraţiile martorilor şi întreaga conduită a învinuitului după săvîrşirea infracţiunii de ucidere din culpă a victimei; în dinamica producerii accidentului menţionăm că învinuitul IOSIF IOAN s-a angajat regulamentar în depăşirea autoîncărcătorului STALOVA-WOLA, cu circa 209 m înainte, după ieşirea din curba la dreapta de la autoservirea Paroşeni. După ce învinuitul IOSIF IOAN s-a angajat în depăşire "în lung", în momentul în care a ajuns autobuzul în dreptul Wolei a auzit o bufnitură, după care a observat că un autoturism a accidentat o femeie, ce circula pe partea dreaptă a şoselei din sens opus. Faţă de această situaţie rezultă că învinuitul COZMA MIRON a efectuat o triplare, spre vîrf de pantă, fără să se asigure că conducătorul autobusului a înţeles intenţia acestuia de depăşire. Mai mult, în momentul în care învinuitul COZMA MIRON s-a angajat în depăşire, autobuzul era deja în depăşirea autoîncărcătorului.
Starea de fapt de mai sus rezultă din declaraţia martorului FAUR VIOREL (fila 135), care precizează că în jurul orelor 13,50, a stat de vorbă cu numita DRĂGHICI ROZA VIOLETA, în incinta Uzinei Electrice Paroşeni când a văzut cînd aceasta a ieşit pe _______ au coborît din autobuz, s-au dus la victimă unde a venit şi învinuitul COZMA MIRON şi au încercat să-i dea un prim ajutor acesteia. Neputînd îmbarca victima în autoturism, învinuitul COZMA MIRON a plecat la Lupeni după o salvare, între timp a sosit la faţa locului un autocamion peridoc în care a fost îmbarcată victima pe platforma acestuia, aşezată într-o pătură şi apoi transportată la Spitalul din Petrosani.
Martorul AMORĂRIŢEI ROMEO declară că fiind în autobuz a văzut cînd autoturismul condus de învinuitul COZMA MIRON s-a angajat în depăşirea autobuzului şi la un moment dat a auzit o bufnitură, apoi a văzut victima proiectată prin aer peste autoturism. Martorul mai precizează că autoturismul avea o viteză destul de mare (fila 138). Această împrejurare a fost văzută şi de martorii LUPA PETRU şi PALIŢA IOAN (fila 142—
lizată în faptul că în 14 august 1991 a plătit suma de 50.000 lei, iar la 1 octombrie 1931, însă 100.009 lei părţii civile Drăghici Viorela, mama victimei (fila 103—111). De asemenea, învinuitul Cozma Miron a plătit costul reparaţiei autoturismului 4-HD-4145 în sumă de 5.503 Iei (fila 113).
Pentru stabilirea cauzei reale a morţii victimei Drăghici Roza Violeta şi dacă la aceasta a contribuit transportarea acesteia pe platforma peridoculsii a culpei medicilor de la Spitalul din Petroşani s-a dispus şi s-a efectuat o completare a raportului medico-legal de către Laboratorul exterior de medicină legală din Timişoara, din care rezultă că transportul cu periodul nu era indicat, dar acest fapt nu "a determinat evoluţia cazului spre exitus şi că tratamentul aplicat la Spitalul din Petroşani cît şi pe timpul transportului cu elicopterul la Timişoara, a fost 143). Martorul LUPA PETRU a participat la cercetarea locului faptei ţinînd ruleta şi cu acest Prilej precizează că nu s-au constatat urme de frînare lăsate de către autoturism, de unde concluzia că învinuitul Cozma Miron a condus total neatent, din lipsă de dibăcie şi a faptului că s-a pierdut în clipa în care a văzut în faţa sa victima pe care a lovit-o cu partea stîngă-faţă a autoturismului, a ridicat-o pe capotă şi apoi a rostogolit-o pe partea stîngă a autoturismului după care a căzut pe acostament cu capul spre linia mediană a şoselei. Evidenţiem faptul că autoturismul condus de învinuitul Cozma Miron nu s-a atins de autobuzul pe care a încercat să-l depăşească şi nici de parapeţii de pe marginea şoselei. In stabilirea culpei învinuitului Cozma Miron şi a excluderii vinovăţiei învinuitului Iosif loan, este si declaraţia martorului MOROŞAN IOAN (fila 145) care precizează că şoferul Iosif loan a condus regulamentar autobuzul şi că a observat victima care circula pe partea dreaptă a şoselei din sens opus. Cu toate acestea, învinuitul Cozma Miron susţine că nu a văzut victima pe şosea decît în momentul în care a luat-o pe capotă. Mai mult, se precizează că Drăghici Roza Violeta, în urma impactului, a prezentat leziuni traumatice de o gravitate deosebită care impuneau transportul într-o unitate medicală, în vederea unui tratament de urgenţă pentru susţinerea funcţiilor vitale. Prin urmare, există legătură cauzală directă între fapta învinuitului Cozma Miron şi moartea, violentă a victimei Drăghici Roza Violeta.
Pentru stabilirea cauzei accidentului s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice de către expertul ing. SUCIU DAN POMPONIU care concluzionează, prin depăşirea atribuţiilor, că vinovat de producerea accidentului este învinuitul Cozma Miron. Aprecierea vinovăţiei este atributul organului de urmărire penală şi a instanţei de judecată. Totuşi, prin analiza efectuată, mai puţin fundamentată ştiinţific, stabileşte corect ordinea cronologică a angajării în depăşire atît a autobuzului cît şiautoturismului Dacia condus de învinuitul Cozma Miron.
La cererea învinuitului Cozma Miron s-a dispus şi efectuat o expertiză criminalistică de către Laboratorul central de expertize criminalistice.
5 februarie 1982 şi CUTAN LILIANA ADRIANA, născuta în 2 martie 1985. În ce privesc cheltuielile de înmormîntare şi celelalte daune, precizează că a primit suma de 150.000 lei de la învinuitul Cozma Miron (fila 108, 110, 111).
Cheltuielile cu efectuarea celor două expertize au fost acoperite de către învinuitul Iosif loan cu suma de 2.875 lei pentru expertiza efectuată de ing. Pompiliu Dan Suciu şi de către învinuitul Cozma Miron pentru expertiza criminalistică de la Bucureşti plătind suma de 2.500 lei.
Prin decizia 58.293/8 august 1991 s-a stabilit pensie de urmaşi pentru cele două minore în sumă de 1.903.
In drept, fapta învinuitului Cozma Miron de a ucide din culpă pe Drăghici Roza Violeta ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale, a măsurilor de prevedere pentru exercitarea activităţii de conducere a autoturismului pe drumurile publice constituie infracţiunea prevăzută şi pedepsită de art. 178 alin. 2 din Codul penal.
In baza art. 262 pct. 1, lit. e din Cod pr. pen.

Dispun:

I. Punerea în mişcare a acţiunii penale şi
Trimiterea în judecată a inculpatului.
COZMA MIRON — fiul lui George şi Ana, născut la 25 august 1954 in localitatea Dorna, judeţul Bihor, sub-inginer, lider sindical la Liga Sindicatelor Miniere din Valea Jiului, căsătorit, are un copil minor de 10 ani, fără antecedenţe penale, domiciliat in Petrila, str. Republicii, bloc 107, apart. 8, judeţul Hunedoara pentru infracţiunea de ucidere din culpă prevăzută şi pedepsită de art. 178 alin. 2 din Codul penal.

II. În baza art. 249 rap. la art. 11 pct. I, lit. b, comb. cu art. 10, lit. e, Cod pr. pen., dispunem scoaterea de sub urmărire penală a învinuitului IOSIF IOAN, fiul lui Constantin şi Măria, născut la 11 august 1959 în localitatea Intregalde, judeţul Alba, are şcoala profesională, şofer, căsătorit, are doi copii minori, fără antecedente penale, domiciliat în Vulcan, Aleea Viitorului, bloc 17, scara 2, apart. 13, judeţul Hunedoara pentru infracţiunea de ucidere din culpă prev. şi ped. de art. 178 alin. 2 Cod penal, întrucît fapta nu a fost săvîrşită de către învinuit.

III. Potrivit art. 23 şi 264 din Cod pr. pen., dosarul se trimite la Judecătoria Petroşani, unde vor fi citaţi:
I. Inculpatul COZMA MIRON, Petrila, str. Republicii, bloc 107, apart. 8, Judeţul Hunedoara.
II. Parte civilă DRĂGHICI VIORELA, Paroşeni nr. 153, judeţul Hunedoara;
III. Martori:
- FAUR DOREL, Vulcan, str. Paroşeni, bloc 147, apart. 8, parter.
- IOSIF IOAN
cercetaţi pentru sâvîrşirea infracţiunii de ucidere din culpă

EXPUN URMĂTOARELE:

Prin procesul verbal din 1 Octombrie 1931 s-a început urmărirea penală împotriva învinuiţilor COZMA MIRON şi IOSIF IOAN pentru infracţiunea prev. şi ped. de art. 178 Jal. 2 din Codul penal, constînd în aceea că la data de 19 iunie 1991, ca armare a nerespectăriî dispoziţiilor legale referitoare la circulaţia pe drumurile publice au accidentat mortal pe DRAGHICI ROZA VIOLETA.
Studiind întregul material probator din dosar, reţinem în sarcina învinuitului COZMA MIRON faptul că în ziua de 19 iunie 1991, în jurul orelor 14, circulînd pe D.N. 66 A la volanul autoturismului 4-HD-4145 proprietatea Regiei Autonome a Huilei Petroşani, din direcţia Lupeni — Vulcan, în apropierea Termocentralei Petroşani, datorită angajării în mod uşuratic,fără să se asigure sau cel puţin să fi claxonat, în depăşirea autobuzului 31-HD-8975, care era deja angajat în depăşirea autoîncărcătorului STALOVA-WOLA, ce staţiona pe partea dreaptă a şoselei, încâlcînd astfel preved. art. 18 şi art. 32 al. 3 lit. e şi 32 lit. b din Regulamentul aprobat prin Decretul nr. 328/1966 republicat a accidentat mortal pe DRAGHICI ROZA VIOLETA, în vîrstă de 31 ani, mamă a doi copii minori.
În urma impactului, victima DRĂGHICI ROZA VIOLETA a suferit un politraumatism de o gravitate deosebea fracturi de membre, trauma-
toracic şi abdominal care a produs un şoc hemoragie ce a dus la
decesul acesteia. Autoturismul 4-HD-4145 a suferit avarii la ochelarul de la farul din stînga, la oglinda retrovizoare şi s-a spart parbrizul, producînd un prejudiciu Regiei Autonome Huilei de 5503 lei.
Fapta şi vinovăţia învinuitului COZMA MIRON rezultă din procesul verbal de cercetare la faţa locului, schiţa şi fotografiile judiciare executate cu acest prilej (fila 7-18), procesul verbal de reconstituire, rapoartele de expertiză tehnică coroborate cu declaraţiile martorilor şi întreaga conduită a învinuitului după sâvîrşirea infracţiunii de ucidere din culpă a victimei. În dinamica producerii accidentului menţionăm că învinuitul IOSIF IOAN angajat regulamentar în depăşirea autoîncărcătorului STALOVA-WOLA, de circa 209 m înainte, după ieşirea din curba la dreapta de la autoservirea Paroşeli. După ce învinuitul IOSIF IOAN s-a angajat în depăşire "în larg", în momentul în care a ajuns în autobuzul în dreptul Wolei a auzit o bufnitură, după care a observat că un autoturism a accidentat o femeie, aflată pe partea dreaptă a şoselei din sens opus. Faţă de aceasta rezultă că învinuitul COZMA MIRON a efectuat o triplare, spre de pantă, fără să se asigure că indicatorul autobuzului a înţeles acestuia de depăşire. Mai în momentul în care învinuitul COZMA MIRON s-a angajat în depăşirea autoîncărcătorului.
Starea de fapt de mai sus rezultă din declaraţia martorului FAUR VIOREL (fila 135), care precizează că în jurul orelor 13.50, a stat de vorbă cu DRĂGHICI ROZA VIOLETA, din incinta Uzinei Electrice Paroşeni cînd aceasta a ieşit pe poarta principală, după care şi-a continuat drumul pe partea dreaptă a direcţiei Paroşeni — Lupei. Împrejurarea o confirmă martorul BOBÎLCĂ RELU (fila 34) şi CRISTEA VASILE, conducătorul autorului STALOVA-WOLA, care staţiona pe partea dreaptă a şoselei din direcţia Lupeni — Petroşani. Aceştia mai declară că după ce au văzut pe DRĂGHICI ROZA VIOLETA pe partea dreaptă a drumului a văzut în oglinda retrovizoare WOLEI autobuzul condus de învinuitul IOSIF IOAN că acesta s-a asigurat din timp, regulamentar, în depăşire "în lung". Mai precizează martorul CRISTEA VASILE că în momentul în care autobuzul a ajuns în dreptul autoîncărcătorului unde se afla în cabină împreună cu martorul BOBÎLCA RELU, a auzit o bufnitură după care autoturismul şi autobusul s-au oprit în faţa sa. Ascultat fiind martorul RADU IONEL (fila 138) declară că a călătorit în ziua de 19 iunie 1991 cu autobuzul condus de învinuitul IOSIF IOAN şi în jurul orelor 14,00 după ce au autobuzul a ieşit din curba de la autoservirea Paroşeni, s-a angajat în depăşirea STALOVA-WOLA cînd a ajuns în dreptul acesteia a dat o bufnitură, iar şoferul IOSIF DAN a strigat "mamă, ce s-a întîmplat". Martorul împreună cu alte persoane au coborît din autobuz, s-au dus la victimă unde a venit şi învinuitul COZMA MIRON şi au încercat şă-i dea un prim ajutor acesteia. Neputînd îmbarca victima în autoturism, învinuitul COZMA MIRON a plecat la Lupeni după o salvare. Între timp a sosit la faţa locului un autocamion periodic în care a fost îmbarcată victima pe platforma acestuia aşezată într-o pătură şi apoi transportată la Spitalul din Petroşani.
Martorul AMORĂRIŢEI ROMEO declară că fiind în autobuz a văzut cînd autoturismul condus de învinuitul COZMA MIRON s-a angajat în depăşirea autobuzului şi la un moment dat a auzit o bufnitură, apoi a văzut victima proiectată prin aer peste autoturism. Martorul mai precizează că autoturismul avea o viteză destul de mare (fila 138). Această împrejurare a fost văzută şi de martorii LUPA PETRU şi PALIŢA IOAN (fila 142) în faptul că în 14 august 1991 a plătit suma de 59.000 lei, iar la 1 octombrie 1931, încă 100-109 lei părţii civile Drăghici Violeta, mama victimei (fila 103—111). De asemenea, învinuitul Cosma Miron a plătit costul reparaţiei autoturismului 4-HD-4145 în sumă de 5.503 lei (fila 113).
Pentru stabilirea cauzei reale a morţii victimei Drăghici Roza Violeta şi dacă la aceasta a contribuit transportarea acesteia pe platforma peridoculîii a culpei medicilor de la Spitalul din Petroşani s-a dispus şi s-a efectuat o completare a raportului medico-legal de către Laboratorul exterior de medicină legală din Timişoara, din care rezultă că transportul, cu peridocul nu era indicat, dar acest fapt nu a determinat evoluţia cazului spre exitus şi că tratamentul aplicat la Spitalul din Petroşani, cît şi pe timpul transportului cu elicopterul la Timişoara, a fost 143. Martorul LUPA PETRU a participat la cercetarea locului faptei ţinînd ruleta şi cu acest prilej precizează că nu s-au constatat urme de frînare lăsate de către autoturism, de unde concluzia că învinuitul Cozma Miron a condus total neatent, din lipsă de dibăcie şi a faptului că s-a pierdut în clipa în care a văzut în faţa sa victima pe care a lovit-o cu partea stîngă-faţă a autoturismului, a ridicat-o pe capotă si apoi a rostogolit-o pe partea stîngă a autoturismului după care a căzut pe acostament cu capul spre linia mediană a şoselei. Evidenţiem faptul că autoturismul condus de învinuitul Cozma Miron nu s-a atins de autobuzul pe care a încercat să-l depăşească şi nici de parapeţii de pe marginea şoselei.
În stabilirea culpei învinuitului Cozma Miron şi a excluderii vinovăţiei învinuitului Iosif loan, este si declaraţia martorului MOROŞAN IOAN (fila 145) care precizează că şoferul Iosif loan a condus regulamentar autobuzul şi că a observat victima care circula pe partea dreaptă a şoselei din sens opus. Cu toate acestea, învinuitul Cozma Miron susţine că nu a văzut victima pe şosea decît în momentul în care a luat-o pe capotă şi a rostogolit-o pe partea stîngă a autoturismului.
Ascultat fiind învinuitul Cozma Miron recunoaşte numai parţial vinovăţia ca şi anume că nu a claxonat înainte de a se angaja în depăşirea autobuzului.
Deşi nu recunoaşte în mod expres vinovăţia, încercînd să se sustragă de la răspunderea penală, învinuitul Cozma Miron încearcă să abată vinovăţia asupra învinuitului Iosif Ioan. Care i-ar fi tăiat calea, asupra victimei care ar fi apărut în mod brusc în faţă, asupra împrejurării că victima a fost transportată pe platforma peridocului, că medicii de la Spitalul din Petroşani se aflau în grevă, totuşi în mod tacit, prin întreaga conduită din timpul cercetării locului faptei, a ajutorului dat victimei şi ulterior părţii civile a dovedit că este conştient de culpa sa în producerea decesului victimei Drăghici Roza Violeta.
Astfel, pe toată durata efectuării cercetărilor la faţa locului, învinuitul Miron Cozma s-a comportat ca vinovat de producerea accidentului şi în această calitate semnează procesul verbal de la fila 7—9, iar învinuitul Iosif Ioan este trecut, ca martor, în mod greşit, fără ca primul să fi avut obiecţiuni la aceasta. După producerea accidentului, învinuitul Cozma Miron a avut o preocupare constantă pentru repararea daunelor produse, materia-corect. Mai mult, se precizează că Drăghici Roza Violeta, în urma impactului, a prezentat leziuni traumatice de o gravitate deosebită care impuneau transportul într-o unitate medicali în vederea urmi tratament de urgenţă pentru susţinerea funcţiilor vitale. Prin urmare, există legătura cauzală directă între fapta învinuitului Cozma Miron şi moartea: violentă a victimei Drăgici Raza Violeta •
Pentru stabilirea cauzei accidentului s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice de către expertul ing. SUCIU DAN POMPILIU care concluzionează, prin depăşirea atribuţiilor, că vinovat de producerea accidentului este învinuitul Cozma Miron. Aprecierea vinovăţiei este atributul organului de urmărire penală şi a instanţei de judecată. Totuşi, prin analiza efectuată, mai puţin fundamentată ştiinţific, stabileşte corect ordinea cronologică a angajării în depăşire atît a autobuzului cit şi autoturismului Dacia condus de învinuitul Cozma Miron.
La cererea învinuitului Cozma Miron s-a dispus şi efectuat o expertiză criminalistică de către Laboratorul central de expertize criminalistice din cadrul Ministerului Justiţiei. Cei trei experţi ajung la concluzia că nu sînt date suficiente pentru a stabili conduita pe care a avut-o învinuitul Cozma Miron în producerea accidentului şi că ar exista culpa învinuitului Iosif loan care după ce s-a angajat în depăşire nu a mai urmărit desfăşurarea traficului rutier în urma sa întrucît experţii se pronunţă că nu pot stabili în mod ştiinţific conduita învinuitului Cozma Miron, se apreciază că raportul nu slujeşte la stabilirea adevărului.
Faţă de această situaţie, fapta şi vinovăţia învinuitului Cozma Miron o reţinem pe baza actelor de urmărire penală, a probelor testimoniale şi în parte a raportului de expertiză efectuat de ing. Suciu Dan Pompiliu şi pe cale de consecinţă urmează să se dispună scoaterea de sub urmărire penală a învinuitului Iosif loan întrucît acesta nu are nici o culpă în producerea accidentului mortal suferit de Drăghici Roza Violeta. Precizăm faptul că autobuzul condus de învinuitul Iosif Ioan nu a venit în contact nici cu autoturismul condus de învinuitul Cozma Miron, victima sau cu vreun alt obstacol.
Sub aspectul laturii civile, menţionăm că Drăghici Violeta, mama victimei, s-a constituit parte civilă cu o pensie lunară cît va stabili. Instanţa de judecată pentru copiii minori, CUTAN CRISTEVA MĂRIA, născută în
5 februarie şi CUTAN LILIANA ADRIANA, născută în 2 martie 1985. În ce privesc cheltuielile de înmormîntare şi celelalte daune, precizează că a primit suma de 150.030 lei de la învinuitul Cozma Miron (fila 108, 110, 111).
Cheltuielile cu efectuarea celor două expertize au fost acoperite de către învinuitul Iosif Ioan cu suma de 2.875 lei pentru expertiza efectuată de ing. Pompiliu Dan Suciu şi de către învinuitul Cozma Miron pentru expertiza criminalistică de la Bucureşti plătind suma de 2106 lei.
Prin decizia 58.293/8 august 1991 s-a stabilit pensie de urmaşi pentru cele două minore în sumă de 1.903.

În drept, fapta învinuitului Cozma Miron de a ucide din culpă pe Drăghici Roza Violeta ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale, a măsurilor de prevedere pentru exercitarea activităţii de conducere a autoturismului pe drumurile publice constituie infracţiunea prevăzută şi pedepsită de art. 178 alin. 2 din Codul penal.

În baza art. 282 pct. 1, lit, e din Cod pr. pen.,

Dispun:
I. Punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului.
COZMA MIRON — fiul lui George şi Ana, născut la 25 august 1954 în localitatea Dorna, judeţul Bihor, subinginer, lider sindical la Liga Sindicatelor Miniere din Valea Jiului, căsătorit, are un copil minor de 10 ani, fără antecedente penale, domiciliat în Petrila, str. Republicii, bloc 107, apart. 8, judeţul Hunedoara, pentru infracţiunea de ucidere din culpă prevăzută şi pedepsită de art. 178 alin. din Codul penal.
II. În baza art. 249 rap. la art. II pct. 1, lit. b, comb. cu art. 10; lit. e, Cod pr. pen., dispunem scoaterea de sub urmărire penală a învinuitului IOSIF IOAN, fiul lui Constantin şi Măria, născut la 11 august 1959 în localitatea Intregalde, judeţul Alba, are şcoala profesională, şofer, căsătorit, are doi copii minori, fără antecedente penale, domiciliat în Vulcan, Aleea Viitorului, bloc 17, scara 2, apart. 13, judeţul Hunedoara pentru infracţiunea de ucidere din culpă prev. şi ped. de art. 178 alin. 2 Cod penal, întrucît fapta nu a fost săvîrşită de către Învinuit.

III. Potrivit art. 23 şi 254 din Cod pr. pen. dosarul se trimite Ja Judecătoria Petroşani, unde vor fi citaţi:

I. Inculpatul COZMA MIRON, Petrila, str. Republicii, bloc 107, apart. 8, Judeţul Hunedoara.
II. Parte civilă DRĂGHICI VIORELA, Paroşeni nr. 153, judeţul Hunedoara;
III. Martori:
- FAUR DOREL, Vulcan, str. Paroşeni, bloc 147, apart. 8, parter, judeţul Hunedoara;
-RADU IONEL VIOREL, Vulcan, B-dul Victoriei nr. 24. etaj 2, apart. 5, Judeţul Hunedoara;
- LUPŞA PETRU, Vulcan, Valea Lupşească, bloc 3, judeţul Hunedoara;
- PĂLTŢA IOAN, Vulcan, Paroşeni, bloc 147, et. 1, apart. 10;
- MOROŞANU IOAN, Vulcan. str. Merişor nr. 20/1;
- AMORĂRIŢEI ROMEO, Lupeni, str. Parîngului nr. 24, etaj 4, apart. 64;
- BOBÎLCA RELU, Vulcan, Paroşeni nr. 123, apart. 6;
- CRISTEA VASILE, Vulcan, Aleea Viitorul nr. 19, bloc 19, parter, part. 4, judeţul Hunedoara;
- IOSIF IOAN, Vulcan, Aleea Viitorului, bloc 17, scara B, apart. 13.
Cheltuielile judiciare se stabilesc în sumă de 3 900 lei ce vor fi suportate de inculpat în baza art. 191 din Cod. pr. pen.

Procuror,
RETEGAN IOAN 

Ziarul Libertatea din 8 aprilie 1992, pag. a 4-a ▼ Click pe imagine pentru mărire


Ziarul Libertatea din 8 aprilie 1992, pag. s3 ▼ Click pe imagine pentru mărire