Publicat: 8 Mai, 2017 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1992

Traian Băsescu primeşte scuze 

Prezent miercuri în sala Omnia pentru a asista la dezbateri, dl. Traian Băsescu a primit doar scuze. Aflaţi într-o originală dilemă hamletiană — a da sau nu bani partidelor? — cu vădite tendinţe ofeliene, parlamentarii n-au avut însă răgazul de a se ocupa şi de alte proiecte de legi. In consecinţă, dl Băsescu s-a reîntors la treburile Ministerului Transportului mulţumindu-se cu scuzele de rigoare. Inima i-a rămas se pare, însă tot în Senat. Unde peste puţine zile se va audia cel de-al treilea episod al comisiei pentru anchetarea guvernării revoluţionare ce evocă întîmplări petrecute pe apă şi pe uscat.

Caritatea ca vocaţie

OCHII DOCTORULUI WEINSTOCK

Doctorul Stepben M. Weinstock (M.D.,. F.A.C.S.) specialist în cataractă şi director (şi proprietar al clinicii THE EYE INSTITUTE OF WEST FLORIDA s-a aflat zilele trecute, pentru a cincea oară în ţara noastră... A folosit acest interval din plin operînd la clinica de oftalmologie a Spitalului Militar Central, alături de reputaţii specialişti ai acestei instituţii de sănătate la care nu ştie ce să admire mai întîi: acurateţea intervenţiilor, puterea de muncă sau performanta de a lucra în absenţa celor mai elementare dotări şi materiale? Cunoscînd bine situaţia, vine de fiecare dată in România încărcat cu cristalini artificiali, ustensile de mare fineţe, medicamente, în valoare de sute de mii de dolari. Primul ajutor masiv — un container — a sosit în urmă cu cîteva luni. Acum, în New Jersey se află un nou container cu medicamente şi aparatură Roentgen în valoare de 500.000 dolari care aşteaptă un prilej pentru a fi încărcat şi adus în ţară. Toate aceste ajutoare sînt opera membrilor fundaţiei AMERICAN RELIEF FOUNDATION, asociatie non-profit, creată la Largo-Florida de către un grup de trei prieteni (Weinstock-Nussen-baun si Bines) care, datorită faptului că unul dintre ei — dl: Sam Bines — este originar din România, şi-a îndreptat privirile şi eforturile de a acorda ajutor spre ţara noastră. Fundaţia şi-a creat; recent, o filială în România şi cu sprijinul nemijlocit al primarului Halaicu şi al medicului şef al Capitalei, dr. Firică, a obţinut un imobil în incinta spitalului "Caritas", pe care urmează să-l renoveze, să-l amenajeze şi să-l doteze creind aici un centru metodologic şi de intervenţii complexe. Se presupune că aceste operaţiuni vor dura circa 3—4 luni, în toamnă centrul fiind apt să intre în funcţiune. Specialişti americani din diferite discipline vor veni să lucreze aici alături de medicii români, iar preocuparea principală a fundaţiei este, în acest moment, aceea de a strînge fonduri şi aparatură din America.
Doctorul Weinstock care şi-a păstrat, la cei aproape 50 de ani ai săi, alura şi forma de baschetbalist (mărturiseşte că opţiunea între sport şi medicină a fost cel mai dificil examen pe care l-a dat în colegiu) îşi aminteşte că în 1990, cînd Hotă-rîse să facă ceva în acest sens, a ezitat între... Nigeria şi România. L-a convins Sam Bines. "Sînt nespus de bucuros că a făcut-o. Mă simt atît de bine aici, în ţara dumneavoastră şi sînt impresionat de caracterul apropiat, deschis al românilor. Sînt impresionat, de asemenea, de înalta pregătire profesională a confraţilor mei şi sînt sigur că, cu o dotare tehnică superioară, ei pot face adevărate minuni, aducînd alinare atîtor şi atîtor suferinţe". Spunînd acestea ochii doctorului se umezesc şi emoţia îşi face loc pe chipul său. Acest om care taie cu precizie şi sînge rece materia delicată a celui mai sensibil organ omenesc, este ura emotiv şi un sentimental. "Mi se întîmplă aşa de cîte ori plec din România. De prieteni te desparţi cu greu" — ne-a mărturisit, înainte de plecare, în timpul vizitei pe care ne-a făcut-o la redacţie împreună cu domnul Bines şi cu domnul Ion Toanctimă, preşedintele firmei "PRESTANCE" pe a cărei filieră s-a produs crearea filialei, adăugind că speră ca la întoarcere să ne poată invita la deschiderea festivă a Centrului. Aşteptăm cu nerăbdare!

Octavian ANDRONIC

Ziarul Libertatea din 8 mai 1992, pag. 1-a ▼ Click pe imagine pentru mărire


Ziarul Libertatea din 8 mai 1992, pag. a 2-a ▼ Click pe imagine pentru mărire


Ziarul Libertatea din 8 mai 1992, pag. a 3-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Ziarul Libertatea din 8 mai 1992, pag. a 5-a ▼ Click pe imagine pentru mărire


Ziarul Libertatea din 8 mai 1992, pag. a 6-a ▼ Click pe imagine pentru mărire