Publicat: 13 Ianuarie, 2015 - 12:20
Cele mai mari ieftiniri s-au înregistrat la zahăr şi legume

Scumpirile bunurilor de consum au ajuns în 2014 la un minim istoric, rata inflaţie ajungând la 1,4%, cel mai scăzut prag din ultimii 25 de ani, potrivit datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică.
 
Cele mai mari ieftiniri s-au înregistrat, în 2014, la cartofi, zahăr şi legume. În aceeaşi perioadă, mierea, fasolea şi gazele naturale au obţinut cele mai mare scumpiri. În 2013, rata anuală a inflaţiei a atins minimul record al ultimilor 24 de ani - 1,55%.

Creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (ianuarie 2014 – decembrie 2014) faţă de precedentele 12 luni (ianuarie 2013 - decembrie 2013), determinată pe baza IPC este 1,1%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 1,4%, arată Institutul Naţional de Statistică.

"Este cea mai mică valoare a inflaţiei din 1971-1972 încoace. Este un nivel scăzut pe o perioadă lungă a istoriei României şi este o problemă. A doua problemă este că ţările din Europa se confruntă cu deflaţia şi cred că trebuie să fim foarte atenţi deoarece România are nevoie de orice, dar de deflaţie nu. (...) Economia poate fi afectată dacă ajungem la deflaţie. Sper că la această oră nu există acest risc", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţională a României la România TV.

Alimentele s-au ieftinit cu 0,41%, în 2014, faţă de 2013, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 2,45%, anul trecut, iar preţurile serviciilor au crescut cu 3,16% faţă de anul 2013.

Cartofii s-au ieftinit cu 36% anul trecut, faţă de 2013, legumele şi conservele de legume s-au ieftinit cu 6,13% în 2014, fructele şi conserfvele din fructe cu  1,47%, citricele şi alte fructe exotice cu 3,43%, zahărul cu 18,14%, uleiul cu 7,85%,