Publicat: 25 Martie, 2020 - 14:56

Ieri, dl. Iohannis a avut un dialog la distanță cu managerii spitalelor. După ce, cu o zi înainte, feciorelnicul Werner și-a bătut joc de pensionari (pe motivul subliminal că-i tot votează pe pesediștii ăștia…), acum a venit rândul să-i ia la mișto pe doctori, spunându-le el ce și cum să-și pună masca și să nu se panicheze....  

I-a anunțat dintru început că „sistemul medical românesc suferă de alocări bugetare care nu asigură un act medical de cea mai înaltă calitate pentru cetățean”. Așa o fi, dar ministrul Selfi Cîțu, pe care același Iohannis îl desemnase chiar candidat de premier, este cel care,  pentru acest an,  a redus bugetul sănătății cu 20% față de anul trecut. Același ministru declarase public, la audierile din parlament, că prioritatea țării nu trebuie să fie sănătatea și educația, ci firmele private. Într-o țară normală -  „nu normaaaală” -  acest individ trebuia dat afară pe loc. Asta trebuia să-i anunțe ieri Iohannis pe medici și pe toți oamenii – că un ministru iresponsabil a fost dat afară.

Tot ieri, farul de la Cotroceni spunea managerilor de spitale că „trebuie să ne descurcăm cu ceea ce avem”. Cu puțin, adică. Dar nu s-a abținut de la a face și o aluzie politică: „România nu este acolo unde ne dorim cu toții să fie, nici în domeniul medical, nici în cel economic, dar acum nu este nici pe departe momentul de a învinovăți sau a căuta țapi ispășitori pentru șirul lung de decizii greșite din trecut”.

Dar pentru că ieși precum șarpele la șușea,  lui  Iohannis trebuie să i se spună câteva lucruri direct în față.

Avem puțini bani pentru sănătate – și pentru oameni, în general - mai întâi  pentru că 2% din buget, în loc să se ducă pe lucruri ce țin de viața directă a poporului, se duc pe înarmare. Iohannis a băgat România în cea mai mare cursă de înarmare din istorie. Anul trecut,  a fost chemat urgent la Casa Albă pentru a i se da o listă cu două puncte: cumpărături de armament de la americani cu bani cash plătiți în avans, timp de zece ani și, doi, afaceri zero cu chinezii. Iohannis a luat poziția ghiocelului, după care a primit cubulețul de zahăr - o șapcă și firmanul pentru al doilea mandat – și a fost trimis acasă.

În această mare criză, partenerul strategic ne putea măcar păsui de plata întregii sume, putea accepta o eșalonare, o plată amânată etc. Peste tot în lume, în vremuri dificile, se fac reașezări contractuale. Între parteneri adevărați.

În plus, în chestiunea înarmării se pune deja o problemă de viziune. Într-un excelent editorial de pe Amos News, intitulat „Bugetul apărării”, Octavian Andronic observa că, „în acest război atipic cu un inamic ce nu poate fi văzut decât la microscop, arsenalele clasice se dovedesc a nu mai fi bune de nimic. Noțiunea de „apărare” va trebui să suporte cele mai drastice retușuri: națiunile nu-și vor mai permite să cheltuiască „2%” din PIB pentru a face vânzare rachetelor Patriot ale lui Trump și automatelor Kalașnikov ale lui Putin. Vor dispărea chiar și „umbrelele strategice” în care unii și-au pus atâtea deșarte nădejdi. Bugetul Apărării va trebui să devină unul preponderent medical și de cercetare. Pentru că virușii  - medicali sau tehnologici - sunt viitorii inamici ai statelor și ai structurilor sociale. Este o direcție în care atenția guvernelor ar trebui să se îndrepte încă de pe acum. Pentru început,  printr-un artificiu contabil care să reunească bugetele Apărării, Sănătății și Tehnologiei într-unul singur, din care să poată fi gestionate viitoarele „arme”de protecție”.

N-am auzit că la Cotroceni s-ar fi anunțat intenția de a constitui un grup de analiză despre the day after, despre cum vor arăta România și lumea, inclusiv cea militaristă,  după această uriașă încrâncenare.

„Faceți tot ce e necesar pentru a le asigura echipamentele!”, le mai spunea ieri președintele managerilor de spitale. „Să facem totul!” era îndemnul tovarășului, înainte de 89. „Testarea personalului medical trebuie să constituie o prioritate absolută!”, îi alfabetiza Iohannis pe doctori. „Este imperativă dotarea de urgență cu echipamente de protecție și dezinfectanți necesari”, anunța el o mare noutate.

Un discurs de propagandă proastă. Generalități, truisme, nicio soluție concretă, nicio decizie practică, nicio relevanță profesională. O discuție pentru prostime, nu pentru managerii de spitale, care știu ei ce trebuie să facă fără să-i mai țină din treabă locatarul Vilei de lângă lac.

În loc să bată apa în piuă, Președintele era și este obligat să explice corpului medical și națiunii câteva lucruri:

1.De ce Guvernul nu cere echipamente medicale din stocul de urgență UE? Există un asemenea stoc, ce poate fi apelat. „Acești guvernanți nu cunosc oportunitățile europene,  am făcut apel să lucrăm împreună pentru români. Am publicat pe rețelele sociale zeci de soluții, dar nimic”, spune un europarlamentar. Care, ce-i drept, nu e de la curtea marelui Rareș Bogdan, dar care a prezentat Guvernului procedurile prin care poate obține acest ajutor, fără să fie băgat în seamă.

2.De ce Guvernul nu  a răspuns ofertei de ajutor pe care China a făcut-o României și altor 16 țări europene încă din 13 martie, în cadrul unei videoconferințe organizate la ambasada Chinei? Celelalte țări au participat cu miniștrii Sănătății, ba, din Spania, a participat și ministrul de Externe. De la noi au fost doi funcționari – probabil ca nu cumva Costache să se contamineze de comunism prin satelit - care n-au întrebat nimic, n-au cerut nimic pentru că n-au avut mandat! 

3.De ce România a refuzat să contacteze China încă de acum o lună, din primele momente ale epidemiei, pentru a-i solicita sprijin – la reciprocitate cu sprijinul pe care țara noastră i l-a acordat în timpul epidemiei SARS din 2002? Problema nu era de ideologie, ci de relații comerciale normale. Țările din UE uitate la greu de birocrația apatridă de la Bruxelles, ba și chiar și mândra Americă au primit ajutor logistic de  la China, numai Iohannis și Mandolină țin coada sus.

S-a pierdut o lună în aprovizionarea cu produse vitale de protecție a medicilor. Cine răspunde pentru asta?

Refuzul lui Iohannis și al guvernului Său marionetă de a apela la ajutorul Chinei ține nu de vreun puritanism ideologic, ci de un obscurantism medieval. De un primitivism politic. Și de o prostie fără margini, cu costuri uriașe – care trebuie să atragă și o răspundere pe măsură. În contextul unor relații normale cu China, starea economică și, acum, medicală, a populației României - economia, investițiile, autostrăzile și, acum, logistica împotriva coronavirusului ar fi arătat cu totul altfel.

Nimeni nu cere mediocrilor și iresponsabililor care conduc țara să admire China.

Nimeni nu le cere să se „contamineze” de la modelul chinez de dezvoltare, ci doar să înțeleagă că este important pentru țară să colaboreze cu a doua – sau chiar prima? - putere economică a lumii – o țară care, fapt unic în lumea de azi, ne oferă necondiționat ajutorul și prietenia și noi o tratăm cu fundul… 

Nimeni nu cere  incompetenților care ne conduc să iasă de sub fusta aburindă a marelui Licurici, unde se simt cel mai bine.

Dar toți avem dreptul să le cerem să ne dezvolte economia, să ne apere sănătatea și viața – cu orice mijloace și cu orice risc! Inclusiv acela de a călca pe orgoliul lor de talibani ai politicii.

Un președinte responsabil era obligat să dea  medicilor explicații la întrebări precum cele de mai sus, nu să-i învețe să-și pună masca pe nas! Era obligat să le spună cifre  – despre bani, măști, combinezoane, instalații de intubat etc – care intră de azi în sistemul medical, nu să-i îndemne „să facă totul!”…

Nu-mi face plăcere să-l citez pe Ponta, dar trebuie să-i dau dreptate în ce spunea după ce a vorbit la Ambasada Chinei despre videoconferința amintită: „În cea mai gravă criză de după Al Doilea Razboi Mondial - România are un Guvern format din sclavi orbi,  care nu vor sa vadă cât contează în aceste momente ajutorul Chinei pentru Italia, Spania, Polonia, Ungaria și Serbia și care nu sunt interesați de experiența acumulată de China în combaterea coronavirusului și nici de sprijinul material (măști, echipamente, teste, aparatura medicală) pe care vecinii noștri l-au primit cu recunoștință”.

S-ar putea, însă, ca vreodată, actualii studenți la Drept, ajunși procurori într-un adevărat stat de drept, să constate că întârzâierea produsă în anul de grație 2020 în procurarea unor echipamente de protecție pe care China le putea asigura cu o lună mai devreme și care evitau îmbolnăviri de medici și de oameni, constituie ceea ce ministrul Vela spune acum că vor comite  bătrânii de peste 65 de ani care  ies din casă, și anume „infracțiune de zădărnicire a combaterii bolilor”.

PS. Pentru cei care vor deja să-și înmoaie creionul chimic pe limbă îi îndemn măcar să citească un text, dacă să-l și înțeleagă ar fi prea complicat. Se află la https://www.amosnews.ro/adrian-severin-scrisoare-deschisa-catre-tinerii-...

 

 

 

 

 

 

 

 

Topic: 

Format: