Vineri, 23 Februarie, 2018 - 00:00
Succintă incursiune printre temele jurnalistice din perioada 1995 - 2011

Copleșiți de fluxul evenimentelor care ne asaltează cotidian suntem tentați să rupem șirul celor care alcătuiesc istoria recentă. Pentru că orice se întâmplă astăzi pare mai importantant decât ce s-a petrecut ieri, alaltăieri, etc.

Editorialistul este cronicarul clipei. Fiecare nouă temă le îngroapă pe celelalte în uitare. Noroc cu memoria hârtiei (mai nou, a suportului electronic)care din când în când ne mai trage de mânecă.

Vă propun, în textul de față, un exercițiu de rememorare a temelor pe care le-am considerat importante la vremea respectivă - dintre editorialele publicate cotidian între 1995 și 2011.(Octavian ANDRONIC)

Vineri, 16 Februarie, 2018 - 13:40
Succintă incursiune printre temele jurnalistice din perioada 1995 - 2011

Copleșiți de fluxul evenimentelor care ne asaltează cotidian suntem tentați să rupem șirul celor care alcătuiesc istoria recentă. Pentru că orice se întâmplă astăzi pare mai importantant decât ce s-a petrecut ieri, alaltăieri, etc.

Editorialistul este cronicarul clipei. Fiecare nouă temă le îngroapă pe celelalte în uitare. Noroc cu memoria hârtiei (mai nou, a suportului electronic)care, din când în când, ne mai trage de mânecă.

Vă propun, în textul de față, un exercițiu de rememorare a temelor pe care le-am considerat importante la vremea respectivă - dintre editorialele publicate cotidian între 1995 și 2011.(Octavian ANDRONIC)

Joi, 15 Februarie, 2018 - 19:53

Robert Ficheux, omul căruia România îi datorează graniţele de azi. Cine crede că Marea Unire s-a datorat numai Adunării Româneşti de laAlba-Iulia din decembrie 1918 şi intelectualităţii greco-catolice, are o 
viziune patriotic-idilică asupra istoriei.
Marile puteri victorioase, hotărâseră, destul de corect, să împartă înfrântul si 
destrămatul Imperiu Austro-Ungar, după criteriile populaţiilor majoritare.
Aveau loc recensăminte, se făcuseră hărţi ale tuturor provinciilor imperiale după naţionalităţi,se pregăteau infiinţarea de noi ţări şi frontiere. Ungaria înaintase Parisului, unde aveau loc negocierile, hărţi ale Transilvaniei, în 
care, zona montană, platourile locuite numai de români din Maramureş, Oaş,
Haţeg, Lăpuş, Apuseni, Năsăud etc. apăreau ca pustii.

Duminică, 11 Februarie, 2018 - 16:54

La data de 14 mai 2009, un amplu raport al Serviciului Român de Informaţii (cuprinzând munca operativă a mai multor Direcţii din principalul serviciu secret al României) a fost înmânat lui Florian Coldea, adjunctul SRI la vremea aceea, pentru a fi prezentat lui Traian Băsescu, fiind vorba despre un grup de persoane, aflate în conducerea ANRE, şi care puneau în pericol securitatea economiei naţionale. T. Băsescu nu a prezentat raportul în CSAT, pentru ca NU L-A AVUT, fie ca S-A COMPLACUT! Coldea a dispus ca ofiţerii SRI care au lucrat raportul să fie disponibilizaţi. Iată personajele protejate de Coldea:  

Marţi, 6 Februarie, 2018 - 10:39

Fiecare război este precedat de o minciună răspândită abil prin mijloacele de comunicare în masă. Astăzi, aflăm că Statele Unite ale Americii amenință Venezuela și Ecuadorul. Mâine, Iranul. Poimâine, pe cine oare?… Să ne amintim de câte ori, aceleași State Unite, și prin aceleași mijloace, ne-au manipulat. Fiecare război important a fost „justificat” printr-un fapt abominabil, care mai târziu (mult prea târziu) s-a dovedit a fi o dezinformare, lansată în mod deliberat. Iată un scurt inventar:

Duminică, 28 Ianuarie, 2018 - 15:23

„Ceva foarte profund s-a petrecut în Statele Unite pe 21 decembrie [2017], odată cu aprobarea Ordinului executiv de blocare a proprietății persoanelor ce sunt implicate în abuzuri foarte grave cu privire la drepturile omului sau în corupție. Ordinul a declarat stare de urgență națională cu privire la drepturile omului și la corupție, și a numit indivizi și organizații specifice ale căror conturi bancare și bunuri vor fi înghețate indiferent de locul din lume în care au avut loc respectivele abuzuri.

Marţi, 23 Ianuarie, 2018 - 11:41

Cei care acum au cel putin 55-60 de ani isi pot aminti ca in 1968, in noiembrie, noaptea, treceau prin Bucuresti spre granita de est a Romaniei, trupe, tancuri si alte utilaje de tehnica militara. Lumea era speriata, nu se stia prea mare lucru, erau banuieli…logice. Comasarea intregii armate romane la granita de est insemna doar pregatirea de ceva neplacut: un razboi, o invazie a sovieticilor. Mai toti fusesera speriati de gestul lui Ceausescu de a se opune URSS-ului in problema invadarii Cehoslovaciei. Se temeau de represalii dure.  Serviciile noastre cunosteau si data precisa: 22 noiembrie, ora 4 dimineata. Despre ce e vorba mai exact?

Duminică, 7 Ianuarie, 2018 - 23:47

Robert Baer este un fost agent CIA, jurnalist și editorialist al revistei Time, la The Wall Street Journal și Washington Post.

 Este autorul cărții "See No Evil", pe baza căreia a fost scris scenariul filmului "Syriana", în urma căruia actorul George Clooney a primit premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar. De asemenea, scenariul a fost nominalizat la Oscar.

 

Vineri, 5 Ianuarie, 2018 - 10:54

„Divide et impera” este mai actual acum mai mult decât oricând, într-o societate românească în care demonii par să macine pe cât de constant, pe atât de spectaculos oameni și instituții, ajungând până la urmă la măduva din coloana oricărui stat: încrederea populației în sine și în autoritatea care ar trebui să reprezinte oamenii și să le apere interesele. Tot mai multe avertismente pentru apocalipsa anului 2018 vin din partea analistilor: va fi sau nu anul în care România va atinge apogeul răboiului intern în care trăiește de ceva timp?

Marţi, 2 Ianuarie, 2018 - 10:58

„Médiamensonges” (Minciuni mass-media) este titlul unei lucrări apărute la Bruxelles în 1990, realizată de Gérald de Selys, ziarist la Radio-Televiziunea belgiană de limbă franceză. El preciza că ideea i-a venit „după scandaloasa mistificare a măcelului de la Timişoara”. În opinia sa, minciunile despre cele petrecute în oraşul de pe Bega în decembrie 1989 constituie „o manipulare fără precedent în istoria presei”, iar impostura nu a fost denunţată decât în mică măsură, ziarele şi televiziunile necerându-şi scuze pentru cele relatate şi induse opiniei publice.

Sâmbătă, 23 Decembrie, 2017 - 12:05
O parte dintre lucrurile despre care nu s-a prea vorbit

Pentru a putea intelege cine, ce si cum s-a intamplat in dosarul Microsoft trebuie sa facem un scurt istoric al industriei software si al principalilor actori, privati, guvernamentali si institutionali ce au definit-o. Astfel, aparitia PC-ului la inceputul anilor 1980 a fost insotita de aparitia si consolidarea producatorilor de software. Firmele americane Microsoft, Oracle, Adobe, Autodesl si cea canadiana Corel au dominat autoritar piata de programe pentru PC-uri, reusind in scurt timp sa devina adevarati giganti ai economiei mondiale.

Joi, 7 Decembrie, 2017 - 20:25

Ghidul de piatră din Georgia este un monument enigmatic din granit, situat în regiunea Elberton, statul Georgia. Cunoscut și sub numele de American Stonehenge, monumentul are aproape 6 metri înălțime și este alcătuită din 6 plăci de granit, cântărind în total circa 109 tone.

Dar detaliul cel mai uimitor al monumentului nu este dimensiunea lui, ci ceea ce e gravat pe el: Zece reguli pentru o „epocă a rațiunii”. Aceste reguli sunt asociate cu Noua Ordine Mondială, depopularea masivă a planetei, un guvern mondial unic, introducerea unui nou tip de spiritualitate etc.

Duminică, 3 Decembrie, 2017 - 12:40

1. Cum au ajuns aeronavele de luptă ruseşti în Siria, nedepistate de nimeni?

2. Generalul Philip BREEDLOVE: RUSIA a creat în SIRIA ZONE IMPENETRABILE pentru N.A.T.O.

3. Ce a determinat WASHINGTON-ul ca să ridice sancţiunile impuse IRAN-ului?

Duminică, 3 Decembrie, 2017 - 10:10

Ziarista britanică Katie Hopkins a realizat pentru Daily Mail un reportaj terifiant pe străzile din Suedia, țară considerată cea mai liberală din lume, scrie evz.ro
„Nu am mers în Suedia pentru violențele de stradă. Sau din cauza lui Trump. De fapt, trebuia să ajung aici încă din decembrie – dar m-a împiedicat greva din aviație.
Am mers pentru că am fost chemată. Repetat.
Femei suedeze, care m-au contactat prin e-mail, prin scrisori, pentru a-mi arăta ce a ajuns țara lor.

Luni, 27 Noiembrie, 2017 - 12:04

United Romanian Breweries Bereprod (URBB) a lansat DraughtMaster pe piața din România, un sistem inovator de servire a berii la halbă sau pahar. Ideal pentru sectorul HoReCa, sistemul este disponibil în două variante: DraughtMaster Select 10, respectiv DraughtMaster Modular 20.

Sistemul DraughtMaster oferă garanția că berea ajunge direct din berărie în paharul consumatorului fără a mai intra în contact cu altceva, nemaifiind necesară presurizarea butoaielor cu CO2. T

Vineri, 24 Noiembrie, 2017 - 20:01
Interzis minorilor!

"Ia-mi trabucul – și îţi voi declara război!“ spunea Winston Churchill, premier britanic, politician si scriitor de Nobel, care a trait pana la 90 de ani fara sa faca sport, bucurandu-se de viata intr-un stil total nesanatos, ceea ce i-ar face pe activistii de azi sa trimita  mesaje de protest la UE, la Comisarul Andriukaitis, la doctorul Buicu, presedintele Comisiei de Sanatate, la premierul Tudose si la Regina Angliei STOP Asa au procedat vajnicii luptatori "pentru drepturile nefumatorilor" (sic!), dar impotriva drepturilor omului, cand au aflat ca o persoana care lucreaza pentru o multinationala din domeniul tutunului a acceptant pozitia onorifica de vicecomisar pentru sezonul cultural romanesc la Europalia, din Bruxelles

Joi, 23 Noiembrie, 2017 - 11:40
Fiul unui ilegalist comunist!

Prezentat drept Şeful Casei Regale, mai precis Şeful Casei Majestatii Sale Regelui Mihai I, începând cu anul 2006, membru al Consiliului Regal, Andrew Popper este unul dintre personajele al cărui trecut biografic a fost în ultimii ani învăluit în mister.

Iată câteva amănunte explozive din biografia neromanţată a familiei lui Andrew Popper.

Andrew Popper a fost cel care in numele Casei Regale a facut public in 2 martie diagnosticul Regelui Mihai si a anuntat ca acesta s-ar afla intr-o stare foarte grava.

Vineri, 17 Noiembrie, 2017 - 22:32

Și a trecut 16 noiembrie, ziua naționala fără tutun, marcată de activiști  in mod festivist, cu "prilej de mândrie" patriotica pentru locul fruntaș pe ramura, 12 poziții in sus la restricții, după interzicerea fumatului in locurile publice, imediat sub Irlanda. Marea Britanie și țările nordice. Despre faptul ca interdicția nu a avut efectul scontat, adică incidența fumatului nu a scăzut, ci dimpotrivă, a crescut, niciun cuvant. Ca nu era momentul STOP

Joi, 9 Noiembrie, 2017 - 11:01

Probabil că una dintre cele mai mari enigme din istoria noastră esteTelegrama de la  Stockholm”,prin care Moscova anunța în dimineața lui 23 august 1944 că e gata să încheie un armistițiu cu Mareșalul Antonescu. Cu toate acestea, Antonescu a fost arestat, iar sovieticii au intrat pe teritoriul României, fără nici un acord scris

 Un interviu incendiar cu istoricul Constantin Corneanu

Luni, 6 Noiembrie, 2017 - 09:59

S-ar putea să ne aflăm în faza finală a islamizării Europei.
 Acesta nu este numai un pericol actual şi transparent pentru însuşi
 viitorul Europei, ci un pericol pentru America şi pentru întreaga
 supravieţuire a Vestului.
 Statele Unite constituie ultimul bastion al civilizaţiei apusene care
 ar înfrunta o Europă islamică.
Mai întâi, voi descrie situaţia existentă pe teritoriul Europei, iar
 apoi voi spune câteva cuvinte despre Islam.

Sâmbătă, 21 Octombrie, 2017 - 14:46

Cu cât soția sa, Mileva Maric, sau copiii îi cereau atenția, cu atât se adâncea mai mult în muncă. Prin atitudinea sa, și-a dus familia în pragul disperării. La un moment dat, Albert Einstein chiar a declarat: „Îmi tratez soția ca pe un angajat pe care nu-l pot concedia”.

Marţi, 10 Octombrie, 2017 - 07:58

Marxismul cultural ne afectează fără să știm gândirea, modul în care percepem lumea, în care vedem viața noastră și a semenilor noștri, evoluția societății în care trăim. Și face acest lucru foarte eficient prin cărțile pe care le citim, prin filmele artistice pe care le vizionam, prin ceea ce am învățat la școală și universitate, prin ceea ce se propagă prin presă, radio, televiziune și Internet.

Joi, 5 Octombrie, 2017 - 09:41
Un comentariu de Daniel David

Pentru mine astăzi s-a închis „gestaltul” legat de monografia dedicată psihologiei românilor (https://danieldavidubb.wordpr ess.com/2015/04/17/intrebari-s i-raspunsuri-cu-referire-la-lu crarea-psihologia-romanilor/). Vă spun asta si va scriu acest email de încheiere mai lung, deoarece intr-o forma sau alta ati fost implicati in demers (ex. consultanti, recenzori, participanti la dezbateri si/sau v-ati exprimat interesul față de lucrare).

Vineri, 29 Septembrie, 2017 - 12:17

Reprezentantii constructorului de la Mioveni au anuntat ca nu se vor abate de la strategia de a oferi masini ieftine, iar primul model electric de la Dacia va fi "socant de accesibil".

"Vom ramane socant de accesibili. Nu vom schimba strategia brandului. Vom beneficia de puterea grupului din care facem parte si de tehnologia existenta pentru a se potrivi cu Dacia. Avem toata tehnologia electrica pregatita. Sa faci parte dintr-un grup mare inseamna ca, atunci cand ai nevoie de o tehnologie, o ai. Nu trebuie sa negociezi", a afirmat Kugler pentru Auto Express.
 

Joi, 21 Septembrie, 2017 - 11:19

Uraganul Matthew și succesorul său Irma au transformat vremea într-o temă dominantă în prim-planul mentalului public. De la inundații extreme până la daune pe scară largă, oamenii au asistat la puterea incredibilă a mamei natură - dar există cumva altceva implicat aici? Au existat zvonuri că guvernul american este angajat într-un efort de geo-inginerie de zeci de ani - și de ce nu? Abilitatea de a controla vremea poate fi instrumentul final pentru bine sau pentru distrugere.

Sâmbătă, 2 Septembrie, 2017 - 16:31

Frisoanele nucleare ale sfarsitului de varà: intre “America First” si “American First Strike”.

In plinà càldurà augustanà si cu cateva zile inainte ca peste megalopolisul texan Huston si teritoriul inconjuràtor sà se dezlàntuie (27 august) - furia uraganului Harvey, interpretatà de unii cititori in stele precum un asalt simbolic al naturii impotriva atitudinii negationiste trumpiane in ce priveste modesta dar oricum relevanta contributie a omului la incàlzirea globalà, neastampàratul cotidian New York Times, acuzat in repetate randuri de actualul chirias al Casei Albe cà este principala fabricà mediaticà de Fake News in scopul denigràrii propriei persoane, publica un lung si argumentat articol privitor la “dezintegrarea” relatiilor Presedintelui S.U.A. cu Mitch McConnell, liderul majoritàtii republicane in Senat. McConnell, binecunoscul sef al “obstructionistilor” republicani din Senat in perioada administratiei Obama, este  persoana indispensabilà pentru ca initiativele legislative ale Presedintelui sà fie receptionate de membrii “partidului de guvernàmant” din Senat si traduse in acte de guvernare.(Comentariu de GRIGORE ARBORE)

Marţi, 29 August, 2017 - 11:48

Mărul este fără îndoială un fruct folositor, deşi are parte de reputaţie proastă în calitate de fruct interzis, deoarece Eva l-a smuls din pomul cunoaşterii ce se afla în Grădina Edenului, lipsindu-ne pe noi, descendenţii săi, de viaţa în paradis. Cu toate acestea, un cititor atent trebuie să fi observat că nicăieri în Biblie fructul nu e numit măr. Desigur, ar fi putut fi un măr, în aceeași măsură în care ar fi putut fi un mango, o caisă sau orice alt fruct. Dar ştampila a primit-o mărul. 

Sâmbătă, 19 August, 2017 - 17:41

Evenimentele lumii au fost blocate într-un model posesiv în această vară, dar o schimbare majoră de paradigmă este posibilă în această toamnă dacă o facem să se întâmple.

Luni, 31 Iulie, 2017 - 19:00
”Serviciile” vor să pună mâna pe sindicatul de breaslă al jurnaliștilor

Zicându-și, probabil, că împlinirea a 50 de ani de la lovitura de stat a generalilor din Grecia a trecut neobservată, aici, pe dulcile noastre meleaguri mioritice,ce și-au zis ei, trei băieți cu epoleții (mai mult sau mai puțin) la vedere? Păi și-au zis așa: Ia să punem noi de un puci? Și unde să facă asta decât la Uniunea Ziariștilor Profesioniști, organizația breslei noastre, unde domniile lor au avut un locșor călduț în niscai funcții de conducere. Că tot ieșise vorba în târg cum că UZPR-ul ar fi un fel de ,,uniunea ziariștilor cu epoleți’’. Dar să trece,deocamdată…

Marţi, 25 Iulie, 2017 - 18:53
Și replica la replică

  Institutul Revoluției Române a remis redacției AMOS NEWS următorul comunicat:

   „Publicaţia online AMOSNews a publicat, recent, o scrisoare (nesemnată) care atribuie, la nivelul unor afirmaţii nefondate, eşecul percepţiei publice actuale privind desfăşurarea Revoluţiei Române (suspectată a fi o lovitură de forţă) exclusiv funcţionării defectuoase a Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, singurul, de fapt, care a combătut continuu, de la înfiinţarea lui, teoriile loviturii de stat!

Subscribe to Special 1