Publicat: 5 Iulie, 2020 - 12:37
Share

Politicienii și experții ruși au răspuns promisiunii ministrului turc de externe, Mevlut Cavusoglu, de a nu recunoaște niciodată reunificarea cu Crimeea.

În timpul vizitei Ministrului ucrainean Dmitri Kuleba la Ankara, în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul Afacerilor Externe turc, acesta din urma a declarat că Ankara susține integritatea teritorială a țării, nu recunoaște și nu va recunoaște niciodată „anexarea ilegală a Crimeei”.

Reacțiile din partea Moscovei nu încetează să apară. Un membru al Comitetului Federației pentru Afaceri Internaționale, Serghei Tsekov, a declarat pentru RIA Novosti că peninsula nu trebuie să-și aștepte recunoașterea statutului din partea unor tari terte.

"Nu suntem surprinși de această declarație a ministrului turc de externe", a mai spus parlamentarul. Potrivit acestuia, cel mai important lucru pentru regiune este faptul că a devenit parte integrantă a Rusiei. „Pentru Crimeea, cea mai importantă recunoaștere este recunoașterea și susținerea Rusiei”, a adăugat Tsekov.

Senatorul este încrezător că, mai devreme sau mai târziu, comunitatea internațională va fi obligată să recunoască Crimeea ca fiind rusă, întrucât acesta este un fapt istoric care trebuie să fie luat în considerare.

La randul sau, Șeful autonomiei regionale național-culturale a Tătarilor Crimeeni, Eyvaz Umerov, a declarat că Cavusoglu se „întrece prea mult pe sine” prin declarațiile sale. "Și chiar dacă poziția actualului guvern de la Ankara este mai categorică, atunci noi, tătarii crimeeni, vom aștepta un guvern turc capabil să evalueze mai adecvat situația internațională. Nu avem unde să ne grăbim, noi suntem acasă (in Crimeea rusa) de multă vreme", a declarat acesta pentru RIA Novosti.

Potrivit lui Eyvaz Umerov, refuzul de a recunoaște statutul rusesc al peninsulei ar putea dăuna economiei turcești . „Cred că politicienii turci își amintesc cât de profund depind de fluxul turistic rusesc, de piața rusă a produselor agricole și de energie”, a spus acesta.

Un expert rus în relațiile interetnice, Zaur Smirnov, a menționat că în Turcia există două puncte de vedere asupra peninsulei: cel oficial, care presupune că nu i se recunoaște apartenența la Rusia și cel public, care este este exact opusul.

Smirnov a menționat că autoritățile turce nu sunt primele care au făcut declarații categorice despre recunoașterea Crimeei ca parte a Rusiei, în timp ce alți politicieni și persoane publice din țara vorbesc diferit.

"Turcia se afla undeva între nevoia de a fi solidara cu Occidentul și cu Statele Unite cu privire la problema Crimeei și a propriilor sale interese în Crimeea, prin marea sa diaspora de tătari din Crimeea", a spus expertul.

Mevlut Cavusoglu a declarat că țara sa susține integritatea teritorială a Ucrainei , nu recunoaște și nu va recunoaște niciodată „anexarea ilegală a Crimeei”. Potrivit acestuia, această poziție de principiu nu se va schimba niciodată. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, în cadrul vizitei sale de lucru în Turcia.

Crimeea a devenit regiune rusă după un referendum organizat acolo în martie 2014, în care marea majoritate a alegătorilor din Crimeea și Sevastopol au votat în favoarea aderării la Rusia. Autoritățile din Crimeea au organizat un referendum în urma unei lovituri de stat din Ucraina, în februarie 2014. Ucraina consideră în continuare Crimeea ca teritoriul său, dar temporar ocupat. Conducerea rusă a declarat în repetate rânduri că rezidenții Crimeei, în conformitate cu legislația internațională și cu Carta ONU, au votat să se unească cu Rusia. Potrivit președintelui rus, Vladimir Putin , problema Crimeei este „complet închisă”.

Ciprian Pop