Publicat: 30 Noiembrie, 2014 - 15:33

Primarul general, Sorin Oprescu, a dat startul Sărbătorilor de iarna în ajun de Sfântul Andrei, ocrotitorul României, din Piața Universității, unde pentru al treilea an consecutiv Municipalitatea organizează Târgul oficial de Crăciun al Bucureștiului—Bucharest Christmas Market:

'Vreau sa va multumesc celor care sunteti aici sau care sunteti la casele voastre, vreau sa va multumesc pentru tot ceea ce ati facut pentru orasul vostru. Va urez 'Sarbatori Fericite !' si va îndemn sa va iubiti în continuare orasul pentru ca si el va iubeste.Va invit sa aprindem împreuna luminile pentru anii care vor veni ! La multi ani, Bucuresti !, La multi ani, România !' a declarat Sorin Oprescu.

Astfel, din Piața Universității au fost aprinse aproape trei milioane de beculețe de tip LED, care împodobesc Capitala cu ocazia sărbătorilor de iarnă, pe un traseu de 24 de kilometri.

O suta de casute de poveste la Bucharest Christmas Market (29 noiembrie — 28 decembrie)

Cele 100 de căsuțe din Bucharest Christmas Market transforma centrul Bucureștiului într-un Sat Magic al Sărbătorilor de Iarnă, decorat cu peste 14 tone de cetina, proiecții arhitecturale pe clădirile istorice din Piața Universității, precum și traditionalul brad de Craciun, de 16 metri, decorat cu acadele, clopotei si luminite.

Timp de o lună, la Bucharest Christmas Market, iubitorii de frumos pot achiziționa obiecte tradiționale, ceramică pictată, lemn cioplit, icoane și pânzeturi brodate, costume și măști tradiționale, jucării din lemn și instrumente muzicale, globuri pictate manual, coronițe din crenguțe de brad sau ghirlande și lumânări parfumate.

De asemenea, vizitatorii se pot delecta cu produse traditionale românesti, cozonaci, vin fiert, turtă dulce, plăcinte aburinde, magiun, dulcețuri, miere, siropuri etc. Și pot cumpăra cadouri inedite celor dragi.

Totodata, unii dintre mesterii prezenti la eveniment confectioneaza la fata locului obiecte si podoabe, aceste ateliere permitând publicului sa redescopere frumusetea artei, traditiilor si obiceiurilor populare românesti.

Surprize pentru cei mici

Copiii din București și nu numai sunt așteptați în târgul de la Universitate unde îl vor întâlni pe  Moș Crăciun. Până la sosirea Moșului, în căsuța special amenajata, cei mici vor avea bucuria întâlnirii cu spiriduși și alte personaje de poveste. De asemenea, copiii pot lăsa scrisorile pentru Moșul la cutia poștală a acestuia, într-un loc special amenajat.

Concert extraordinar de 1 decembrie

Noutatea din acest an a târgului o reprezintă, la capitolul muzică, spectacolul dedicat Zilei Naționale a României. Astfel, de 1 Decembrie, vor urca pe scenă corul de cameră Accoustic, orchestra Valahia, Floarea Calotă, Traian Ilea și Valeria Codorean Ilea, Sofia Vicoveanca, Lavinia Goste, Petrică Mîțu Stoian, Gheorghe Turda și Ansamblul Busuiocul din Bacău.

Campanie umanitara

În cadrul Târgului, anul acesta Campania 'Daruieste, fii mai bun ! Si tu poti fi Mos Craciun' organizata de Primaria Municipiului Bucuresti prin creart, se desfasoara în parteneriat cu Asociatia SOS Satele Copiilor România.

Municipalitatea a pus la dispozitia Asociatiei SOS Satele Copiilor o casuta la târgul de la Universitate, unde vizitatorii pot sprijini SOS Satele Copiilor România să ofere celor 240 de copii o familie unde aceștia cresc, se dezvoltă și se bucură de clipele frumoase ale copilăriei.

Astfel, Municipalitatea, împreuna cu partenerii sai, a editat o carte cu povesti pentru copii, 'Vraja, vis, Valentina si-un dichis', care va putea fi achizitionata de la casuta SOS Satele Copiilor din cadrul Târgului. Toate încasarile rezultate din achizitionarea volumului vor fi donate asociatiei SOS Satele Copiilor, astfel încât 240 de copii si tineri sa se bucure de Sarbatori de Iarna în familiile SOS.

Tot la casuta SOS va fi amplasat 'un bradut al dorintelor' împodobit cu stelute în care copiii i-au scris lui Mos Craciun ce îsi doresc. Vizitatorii care vor sa se implice, pot alege o steluta din brad si pot face o donatie în beneficiul copiilor defavorizati din România.

Totodată, vizitatorii pot face donații de cărți și jucării, zilnic, până pe 24 decembrie 2014, la Casa lui Moș Crăciun, unde organizatorii au amenajat o urnă specială pentru campania umanitară.