Publicat: 15 Aprilie, 2016 - 13:52
Share

În evoluția naturală a ecosistemului deltaic își făcea prezența lupul, Canis lupus, ca verigă înaltă a lanțului trofic, din păcate astăzi absent. De dispariția lupului, principalul animal de pradă din sud-estul României, a profitat foarte bine un alt animal de pradă venit din Asia — șacalul auriu — (Canis aureus).

Primul șacal descris și identificat cu certitudine în România datează din anul 1929, fiind reperat într-un ostrov al Dunării din județul Dolj (Călinescu, 1930). Abia după 1950, șacalul începe a fi recunoscut ca specie existentă în fauna României, susținându-se venirea lui din Bulgăria, mai ales în perioadele de iarnă, când Dunărea îngheață.

De prin 2005 — 2006, agenții ecologi ai Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării au semnalat prezența din ce în ce mai frecventă a șacalului în peisajul deltaic, astăzi semnalarea lui fiind deja un lucru banal. Locuitorii din Letea, Caraorman, Mila 23 și Crișan relatează dese întâlniri cu șacalul.

Cum se explică această răspândire rapidă a șacalului în Dobrogea? Trebuie să pornim de la premisa că șacalul este un animal oportunist. Mănâncă aproape orice poate prinde, șobolani, șopârle, șerpi de apă, broaște, păsări, nu se dă înapoi în a consuma și hrană vegetală, dar în primul rând este un mare consumator de hoituri. Lipsa unui dușman natural și condițiile excelente de viață pe care i le-a oferit Dobrogea și în special Delta Dunării explică prezența sa în număr mare aici.

Pentru iubitorii de animale dar și pentru cei care doresc să cunoască mai multe despre comportamentul acestei specii, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a încărcat pe site-ul său, www.ddbra.ro, un film realizat în urmă cu câteva zile de domnul Dan Bandacu, angajat al instituției noastre.

Filmul este făcut pe Grindul Lupilor, zonă strict protejată din sudul Rezervației Biosferei Delta Dunării, în apropierea Centrului de Monitorizare Ornitologică Cocorul. Condiția fizică excelentă a celor doi șacali arată că aceștia au trecut prin iarnă fără probleme.

Cu speranța că veți găsi filmul atractiv și interesant, vă dorim vizionare plăcută!