Publicat: 29 Iunie, 2014 - 17:10

Creştinii îi sărbătoresc, duminică, pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. La Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Patriarhul României, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, cinstiţi astăzi în Biserica Ortodoxă Română, sunt modele de pocăința și recunoștința pentru toți credincioșii, a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în cuvântul său de învățătură: „Ambii Apostoli Petru şi Pavel au iubit pe Hristos şi Biserica Sa, au iubit Biserica lui Hristos înţelegând că Biserica este trupul tainic al lui Hristos şi cine loveşte în Biserică loveşte în Hristos. De aceea, Sfântul Apostol Pavel arată că această taină a înţeles-o pe drumul Damascului pentru că prigonea pe creştini, iar Iisus i-a zis De ce Mă prigoneşti?, nu de ce îi prigoneşti pe ei. Deci, era lovit trupul tainic al lui Hristos şi suferinţa o exprima Capul, adică Hristos Domnul. Aceşti doi mari Apostoli au iubit Biserica lui Hristos pentru că simţeau în ea lucrarea lui Dumnezeu pentru mântuirea oamenilor. Amândoi au fost mari dascăli ai pocăinţei”.

În cadrul Sfintei Liturghii au fost făcute rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu și pentru toți lucrătorii și donatorii Catedralei Mântuirii Neamului.

„Am venit aici, la această Biserică, la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, deoarece cu doi ani în urmă am binecuvântat terminarea lucrărilor la radierul casetat al Catedralei, adică la fundamentul catedralei. De atunci s-au construit 25 de metri, 16 până deasupra pământului şi 9 de la Cota 0 în sus. Am venit să mulţumim lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la el şi cerând ajutor în continuare pentru a continua lucrările începute”, a spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

De asemenea, Preafericitul Părinte Daniel Patriarhul României i-a felicitat pe toți cei care poartă numele Sfinților Apostoli.

„Tuturor celor care poartă numele de Petru şi Pavel, sau Petra, Petronela, Paula şi derivate le dorim ani mulţi cu sănătate, bucurie şi ajutor de la Dumnezeu în toată lucrarea bună având model de râvnă, de dragoste pentru Hristos şi Biserică aceşti doi mari Apostoli Petru şi Pavel”, a spus Patriarhul României.

Totodată, în cadrul Sfintei Liturghii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a hirotonit întru preot pe preacucernicul arhidiacon Ioan-Traian Diaconu şi i-a acordat rangul de iconom stavrofor pentru lucrarea deosebită în slujba Bisericii Ortodoxe Române săvârşită întru păstrarea şi întărirea dreptei credinţe precum şi pentru slava Bisericii Ortodoxe, cea „una, sfântă, sobornicească şi apostolească”.

La final, Preafericirea Sa a vizitat șantierul unde au loc lucrările de construire a Catedralei Mântuirii Neamului.

Sursa: Basilica