Publicat: 19 Mai, 2017 - 10:52

Participarea secretarului de stat George Ciamba la seminarul 'Emerging Tensions in the Black Sea and the Region's Importance to the West', Institutul Hudson, Washington D.C.

Secretarul de stat George Ciamba a participat, la 18 mai 2017, la seminarul 'Emerging Tensions in the Black Sea and the Region's Importance to the West', organizat în capitala americană de Institutul Hudson din Washington D.C. și de think tank-ul New Strategy Center din România.

În discursul susținut, secretarul de stat George Ciamba a evidențiat importanța deciziilor adoptate la reuniunile la vârf ale NATO din țara Galilor (2014) și de la Varșovia (2016), în special în ceea ce privește asigurarea prezenței SUA și aliate pe flancul estic și sporirea securității în regiunea strategică a Mării Negre, pe fondul provocărilor de securitate actuale. În cadrul reuniunii, secretarul de stat George Ciamba a arătat că: 'Marea Neagră este importantă pentru întreg spațiul euro-atlantic, nu doar pentru securitatea regională. Prezența robustă a SUA și a Alianței Nord-Atlantice în regiunea Mării Negre, precum și pe întreg flancul estic al NATO, sunt esențiale pentru stabilitatea regională și prevenirea riscurilor de securitate.'

George Ciamba a punctat necesitatea acordării unui sprijin substanțial pentru partenerii regionali, în special pentru Republica Moldova, Ucraina și Georgia, în vederea creșterii rezilienței acestora în fața presiunilor externe, inclusiv a amenințărilor de tip hibrid.

În marja evenimentului, secretarul de stat George Ciamba a avut o întâlnire cu Kenneth Weinstein, președintele Institutului Hudson, cu Douglas Feith, directorul Centrului pentru strategii de securitate, fost sub-secretar al apărării, precum și cu alți membri din conducerea Institutului.