Publicat: 31 Iulie, 2016 - 18:12

Un simpatizant Stat Islamic a fost depistat de autoritățile britanice în timp ce vroia să ajungă la București cu avionul şi a fost condamnat la închisoare pentru trei ani și jumătate! Tânărul, un cetățean finlandez de origine somaleză în vârstă de doar 19 ani, era student la Informatică la Londra, informează dailymail.co.uk.

Acesta a fost coborât din avion chiar înainte de decolare și a fost arestat imediat! Ulterior, a recunoscut că ar fi vrut să ajungă de fapt în Siria pentru a se alătura grupării teroriste ISIS. Asta, deși avea cumpărat bilet dus doar până la București, achiziționat din banii de studii.

În urma cercetărilor, s-a descoperit faptul că Cubeyda Hassan Jama ar fi învățat cum să construiască o bombă, iar în bagajele sale au fost găsite cotiere şi genunchiere, ”un ghid explicit de luptă în numele Daesh”, un încărcător solar, o trusă de prim ajutor, împreună cu două perechi de ochelari, ochelari de înot, șampon, o mașină de tuns barba, precum și o agendă în care erau scrise câteva pagini în limba arabă.

Cu ajutorul unui translator, s-a descoperit că pe una din pagini era scris şi jurământul de credinţă pentru liderul ISIS:

În urma percheziţiilor pe care oamenii legii le-au făcut la locuinţa lui Cubeyda Hassan Jama din Thornton Heath, un cartier din capitala londoneză, s-au descoperit mai multe elemente care indică dorinţa bărbatului de a se alătura teroriştilor: o listă cu locuri de muncă în cadrul ISIS (asistent, bucătar, mecanic, profesor, antrenor de fitness) şi instrucţiuni pentru construirea unei bombe. 

În laptopul suspectului au fost găsite mai multe înregistrări video macabre cu execuţiile ISIS, o listă de echipamente recomandate de jihadişti, un folder numit „Sacrificiu de sine” şi cartea ‘Hijrah to Islamic State’. Aceasta din urmă reprezintă un ghid cu informaţii detaliate despre aderarea la ISIS.