Publicat: 15 August, 2016 - 18:00

Serviciul Român de Informații a anunțat că așa numiții lupi singuratici care pun la cale atentate teroriste reprezintă o problemă importantă în contextul recentelor atacuri din Europa. Aceste persoane deși nu sunt membri activi ai grupării teroriste Statul Islamic, ascultă în schimb de îndemnurile făcute de jihadiști și acționează precum li se cere.

Ofițerii SRI au anunțat că deși în România nu s-au identificat astfel de cazuri de lupi siguratici, totuși țara noastră rămâne un traseu secundar de tranzit a celor care aleg să plece să lupte în Siria și Irak, și serviciul de informații comunică pe această temă cu serviciile din alte țări europene.

"Fenomenul actorilor singulari, alături de cele ale "foreign fighters" (n.r. luptători străini) şi "returnees" (n.r. luptători întorşi), rămâne o problemă majoră, în special ca urmare a campaniei propagandistice a Daesh (în mod special cea derulată în mediul virtual) şi a îndemnurilor repetate la jihad individual în Occident, care au amplificat riscul unor acţiuni de tipul "solo terrorism", anunţă Serviciul Român de Informaţii.

"România nu este o rută principală de tranzit pentru "foreign fighters"(n.r. luptători străini), ci se află pe unul dintre traseele secundare de deplasare a acestora spre Siria ori Irak, fiind identificate doar situaţii punctuale de luptători străini care au încercat să tranziteze ori au accesat teritoriul naţional" mai precizează SRI.

În ultimele luni, experţii antitero au încercat să creeze un profil exact acestui tip de luptător fundamentalist care sunt încadrați în categoria lupilor singuratici. Atacatorii care acţionează singuri în Europa sunt şi dintre aceia care nu au reuşit să plece în Siria şi Irak pentru a se alătura organizaţiei teroriste Stat Islamic.