9 Ian 2017 - 21:00

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în edițiile emisiunilor de știri din această seară:
Augustin Lazăr, după întâlnirea cu ministrul Justiţiei: “Nu este necesară nicio lege a graţierii şi a amnistiei”

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a avut, astăzi, o întâlnire de lucru cu procurorul general Augustin Lazăr, cu şefa DNA - Laura Codruţa Kovesi şi cu procurorul şef al DIICOT - Daniel Horodniceanu.
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a făcut declaraţii după întâlnirea de la Ministerul Justiţiei.
...despre o lege a graţierii şi a amnistiei
„Nu este necesară nicio lege a graţierii şi a amnistiei, fiindcă noi trebuie să combatem criminalitatea, noi avem nişte priorităţi de a combate corupţia, de a recupera bunurile care au fost însuşite de infractori şi alte asemenea chestiuni care sunt de natura exercitării acţiunii penale şi pentru care procurorii sunt plătiţi”.
...despre modificarea Codului Penal
“A fost o discuţie despre faptul că o anumită legislaţie ar necesita elemente de clarificare. Spre exemplu, textul de lege care priveşte conflictul de interese. Textul de lege a fost declarat neconstituţional cu referire la raporturile comerciale. Eu sunt de acord că acea chestiune a raporturilor comerciale trebuie lămurită, dar este o chestiune foarte redusă şi poate fi cu uşurinţă clarificată. În rest, textul de lege este unul foarte bun, inspirat după legislaţia franceză (...)”
în Capitală (TVR)

Laura Codruta Kovesi, despre acuzatiile lui Sebastian Ghita: "Nu comentez declaratiile unui inculpat fugar"
Laura Codruta Kovesi a fost astazi la MInisterul Justitiei, pentru o discutie cu noul sef  al institutiei, Florin Iordache. Potrivit surselor judiciare, cei doi au discutat inclusiv despre disparitia lui Sebastian Ghita.
Cursurile încep luni, 16 ianuarie La Ministerul Justitiei au fost si Daniel Horodniceanu, seful DIICOT, dar si procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar.
La iesire din minister, Laura Codruta Kovesi a facut cateva declaratii:
- Haideti sa lasam lucrurile ridicole gen cucuvele mov si alte culori si sefi de la CIA si sa trecem la declaratii serioase. In primul rand, nu comentez declaratiile unui inculpat fugar. Un inculpat fugar care are mai multe dosare, o parte dintre ele sunt in instrumentare la DNA, o parte dintre ele sunt deja trimise in judecata. Un inculpat fugar fata de care am facut inca din cursul anului trecut, sper sa va reamintiti, inca din aprilie cand de la tribuna Parlamentului a acuzat DNA si a facut atacuri la adresa sistemului judiciar prin afirmatii denigratoare si tendentioase. Ca atare, nu comentez declaratiile unui inculpat fugar si nu doresc sa intru intr-un dialog cu acesta.
Referitor la atacurile din ultima perioada cu privire la sistemul de justitie, ea a subliniat ca sunt facute de inculpati din dosarele DNA sau de persoane care ii sustin.
- V-as ruga sa observati ca sunt atacuri facute de inculpati care sunt cercetati in dosarele DNA, de inculpati care sunt trimisi in judecata sau condamnati de DNA sau de persoane care ii sustin. Aceste atacuri sunt facute datorita faptului ca DNA si-a permis sa deranjeze inculpatii. Am observat in ultima perioada ca, desi am facut mai multe demersuri institutionale, aceste atacuri au continuat.(ProTV)

STUDIU Ce riscă, din punct de vedere medical, angajații care muncesc prea mult 
Funcţionarii care lucrează cel puţin 11 ore pe zi se confruntă cu un risc de două ori mai mare de a suferi de depresie gravă, faţă de colegii lor care muncesc şapte ore pe zi, potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie şi publicat în SUA. Studiul apărut în ediţia online a revistei Plos One a avut la bază monitorizarea a 2.000 de funcţionari britanici, femei şi bărbaţi, cu vârste cuprinse între 35 şi 55 de ani, care se bucurau de o bună stare de sănătate mintală la începutul cercetării. Participanţii au fost monitorizaţi, în medie, 5,8 ani, scrie Mediafax.Cercetătorii au constatat că funcţionarii care lucrau cel puţin 11 ore pe zi îşi sporeau riscul de depresie clinică de 2,3 până la 2,5 ori, în comparaţie cu cei care respectau un program de şapte ore de muncă.Această legătură între numărul de ore lucrate şi riscul de depresie nu a fost influenţată de alţi factori, precum stilul de viaţă - consumul de alcool, tutun, droguri - sau tensiunile de la locul de muncă, a subliniat Marianna Virtanen, de la Institutul finlandez de medicina muncii din cadrul University College din Londra, principala autoare a studiului. Ea a mai precizat că nu a fost stabilită vreo legătură solidă între starea de depresie a funcţionarilor şi starea lor civilă. (RealitateaTV)

CONSUM RECORD DE GAZE NATURALE! S-a atins MAXIMUL ultimilor 27 de ani, în prima zi a actualei perioade geroase
Consumul de gaze naturale al României a atins maximul ultimilor 27 de ani (din decembrie 1989) pe 7 ianuarie, prima zi a actualei perioade de cod galben de ger, anunță Profit.ro Întrucât Administrația Națională de Meteorologie a modificat luni alerta de ger pentru București, din cod galben, în cod portocaliu se așteaptă un consum și mai mare. Sâmbătă, 7 ianuarie, a fost însă doar prima și cea mai blândă zi a actualei perioade geroase, în București fiind înregistrate temperaturi cuprinse între -8 și -12 grade Celsius. Duminică, bucureștenii au fost nevoiți să facă față unor temperaturi cuprinse între -10 și -13 grade Celsius, pentru ca luni noapte ANM să anunțe temperaturi minime de -21 de grade Celsius. Potrivit unei declarații a președintelui ANRE, Nicolae Havrileț, din decembrie, gazele de import din Rusia vor acoperi în această iarnă 40% din consumul național, din cauză că furnizorii au cumpărat mai multe gaze de import, care au fost mai ieftine decât cele interne.(B1TV)

Dragnea despre Iohannis: Nu ratează nicio ieşire publică să mă pomenească; deja pentru mine devine plictisitor
Liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, preşedinte al Camerei Deputaţilor, consideră că şeful statului "devine deja plictisitor" pentru că "îl pomeneşte mereu" în mod public şi spune că, "dacă tot pune presiune pe anumite instituţii", putea să se aplece şi asupra scandalului legat de dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă, potrivit Agerpres.
"Dl preşedinte am văzut că nu ratează nicio ieşire publică să pomenească numele meu sau să se refere la mine. Deja pentru mine devine plictisitor. Nu mai comentez, că noi ne ocupăm de alte lucruri, de ceea ce face Guvernul, de măsurile din programul de guvernare. Şi unele măsuri din programul de guvernare sunt şi pentru mine. Pot fi luat pentru foloase necuvenite, că am promovat un program de guvernare care aduce beneficii unor milioane de români, printre care sunt şi eu. Nu mă interesează acele afirmaţii", a declarat Dragnea luni, la Palatul Parlamentului.(Antena3)

Metrourile NU vor mai intra în acelaşi timp în staţii la Unirii, Victoriei şi Dristor. DE CE a luat Metrorex această decizie
Metrorex anunţă că în fiecare zi, de luni până vineri, în intervalele cu vârf de trafic (7:00 – 9:00; 17:00 – 19:00), pe toate magistralele de metrou, circulă numărul maxim de trenuri.
Potrivit Metrorex, metrourile sunt programate să intre în circulaţie astfel: 
Magistrala 1 - 22 trenuri şi 1 rezervă
Magistrala 2 - 21 trenuri şi 1 rezervă
Magistrala 3 - 14 trenuri şi 1 rezervă
Magistrala 4 - 4 trenuri şi 1 rezervă. 
Metrorex a mai anunţat că va fi continuată implementarea planului de măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de transport subteran prin suplimentarea numărului de trenuri în circulaţie şi asigurarea succesiunii la un interval de maximum 3 minute la orele de vârf pe Magistrala 2 şi la un interval de 2-3 minute, pe tronsonul comun al magistralelor 1 şi 3 (Eroilor – Nicolae Grigorescu) şi de 5-6 minute în restul timpului.
Pentru evitarea supraaglomerării peroanelor, au fost dispuse câteva măsuri organizatorice: evitarea în perioada de vârf de trafic a sosirii simultane a trenurilor la peroanele staţiilor unde se înregistrează trafic mare de călători, iar infrastructura şi instalaţiile aferente nu permit o defluire optimă a călătorilor (Piaţa Unirii, Piaţa Victoriei, Dristor); suplimentarea cu personal de conducere a trenurilor pentru micşorarea timpilor de întoarcere a trenurilor la capetele de magistrale prin preluarea rapidă a comenzilor de la posturile opuse de conducere a trenurilor.
Totodată, având în vedere condiţiile meteorologice, Metrorex a dispus suplimentarea echipelor de intervenţie pentru deszăpezirea şi curăţarea accesurilor în staţiile de metrou.(RomaniaTV)

Format: 

Rubrici: 

Topic: