10 Ian 2017 - 19:00

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în edițiile emisiunilor de știri din această seară: 

Noul guvern dă cu o mână și cu alta ia
Salariul minim a crescut și un milion şi jumătate de angajaţi vor primi 140 de lei în plus pe lună. Dacă statul și-a asumat cheltuiala în plus, economiștii spun că în domeniul privat ea s-ar putea dovedi greu de dus pentru multe afaceri și să asistăm la concedieri, cu toată reducerea la jumătate a impozitului pe venit.Salariul minim brut este 1.450 de lei de luna viitoare şi, ca să ofere această leafă, patronul cheltuie 1.783 de lei. Economiştii cred că unii nu îşi vor permite majorarea.
„Vor fi dificultăţi în acele zone economice unde se vinde foarte mult munca brută - în zona de manufactură, în zona de mică industrie, unde adaosurile comerciale, unde ratele de profit sunt foarte mici”, spune Adrian Benţa, specialist fiscal.
„Creşterea salariului minim îngreunează intrarea în piaţă pentru cei aflaţi la început de drum, care nu au mai avut joburi înainte, şi pentru cei necalificaţi”, adaugă Gabriel Biriş, specialist fiscal.
Pentru a fi ajutaţi, micii patronii primesc de luna viitoare o reducere la impozit. Intră în această categorie firmele cu venituri de până la 500.000 de euro, faţă de 100.000 de euro în prezent, adică 90% dintre ele.
„Vor putea opta între a plăti impozitul pe profit de 16% sau o cotă-parte din venitul declarat - respectiv 3% dacă au zero angajaţi - sau 1% dacă au cel puţin un angajat”, explică Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari.
Specialistul financiar a calculat că micile firme din România vor beneficia de reduceri de taxe de 955 de milioane de lei anul viitor. Însă acest câştig va fi anulat pentru că aceleaşi firme vor plăti suplimentar pentru salarii aproape 936 de milioane de lei.(DIGI 24)

Abia numit în Guvernul Grindeanu, un ministru şi-a luat deja vacanţă
În timp ce miniştrii din Cabinetul lui Sorin Grindeanu au intrat direct în pâine, iar unii sunt şi mai ocupaţi cu situaţia din ţară din cauza vremii capricioase, un ministru şi-a luat vacanţă în această perioadă.
Este vorba despre Daniel Constantin, vicepremier şi ministru al Mediului. Potrivit România Tv, acesta se află în Austria.
Tot în perioada în care Constantin se află în vacanţă, premierul Sorin Grindeanu are programate întâlniri cu o parte dintre miniştri, cu care discută problemele urgente din fiecare minister.
De asemenea, Grindeanu urmează să se întâlnească, miercuri, cu preşedintele Klaus Iohannis, discuţiile urmând să se centreze pe bugetul de stat şi pe sustenabilitatea măsurilor anunţate de Cabinet.(Antena 3)

"Ghiță se află în Iordania!" DEZVĂLUIRILE INTERLOPULUI urmărit internațional care se ascunde de justiția română la Amman de ani de zile
Sebastian Ghiță, dispărut de mai bine de două săptămâni și căutat de autorități, se relaxează prin străinătate. Cel puțin așa susține Romeo Ursu, zis Boenică. 
Interlopul a declarat pentru România Liberă că omul de afaceri ploieștean s-ar afla în Iordania, dându-le de înțeles jurnaliștilor RL că le poate da mai multe informații, dar contra cost.
Boenică se află și el în Iordania. Acesta a plecat în 2014, când a fost condamnat la 10 ani și 3 luni de închisoare pentru implicarea sa într-o rețea de falsificatori de carduri. De atunci, el postează pe Faceboook, stă la soare, iar autoritățile române nu au soluții deoarece nu avem contract de extrădare cu această țară.
Așa se explică dezvăluirile lui Boenică. El spune că știe sigur că Ghiță se află în capitala Amman, unde a sosit “împreună cu mai mulți membri din staff-ul lui”.
Sursele “României libere” au relatat că Sebastian Ghiță ar fi ieșit din România prin zona Galați - Reni și de acolo ar fi plecat în Turcia. Alte surse au susținut, însă, că fostul deputat ar fi ori la Tel-Aviv, ori în Dubai, zonă pe care a frecventat-o cu Victor Ponta.
Fostul deputat este dat în urmărire internațională.(b1 tv)

Contracte importante de deszăpezire a drumurilor din România, date unor firme apropiate PSD
Firme de casă apropiate PSD au câștigat zilele trecute contracte cifrate la câteva milioane de euro pentru deszăpezirea unor sectoare de drumuri naționale și autostrăzi. De cele mai multe ori ofertele acestor firme au fost declarate singurele acceptate la licitații.Un prim contract substanțial de deszăpezire a fost câștigat de firmele Anastamar Construct SRL – Itaro SRL.
Prima firmă este deținută de familia Cușă din județul Giurgiu de unde provine și actualul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc. Acesta a fost purtător de cuvânt al PSD Giurgiu, consilier al președintelui Consiliului Județean Giurgiu, Marian Mina.
Chiar dacă la bază este profesor de sport, Marian Mina a fost în anii trecuți șef al Direcției de Drumuri și Poduri București.
Gheorghe Cușă, acționar Anastamar Construct, este totodată și patron al unei alte firme celebre, Gecor, fiind unul dintre marii asfaltatori din sudul României. Acum el a câștigat un contract cifrat la 24,51 milioane lei pentru deszăpezirea a trei loturi din subordinea Direcției Regionale de Drumuri și Poduri București și a altor trei loturi din autostrăzile A1, A2 și A3.
Oferta Anastamar – Itaro a fost singura acceptată la licitație, celelalte două oferte primite fiind considerate de către Compania Națională de Administrare a Infastrructurii Rutiere (CNAIR) drept necorespunzătoare. Contractele au fost atribuite de către CNAIR în ultima săptămână a anului trecut.(RTV)

Cum arată bugetul pe 2017 lăsat de Cioloș pentru Guvernul PSD-ALDE
Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș a creionat o schiță de buget pentru 2017 care pare o haină mult prea strâmtă pentru planurile generoase anunțate de guvernul PSD-ALDE, dintre care o parte au fost deja legiferate.
Proiecția de buget lăsată de fostul Guvern Cioloș actualului Cabinet Grindeanu nu asigură bani pentru reabilitarea sau construcția de biserici sau 2% din PIB pentru Ministerul Apărării și propune alocări mai mici din bugetul de stat pentru Parlament, Dezvoltare Regională și Administrație Publică și mai mari pentru Președinție, Justiție, Transporturi, Educație, Sănătate.
Pentru serviciile de informații au fost propuse bugete ușor mai mici față de cele de anul trecut.
Nu au fost rezervați bani pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigații și nici pentru asigurarea sumelor la nivelul celor prevăzute de HG 666/2016 pentru implementarea Master Planului General de Transport, argumentul fiind că, după majorarea salariilor pentru personalul din învățământ, sănătate și asistență socială, au fost reevaluate, pe finalul anului, veniturile și cheltuielile bugetului general consolidat prin includerea impactului.
Conform datelor obținute acum de Profit.ro, veniturile bugetului general consolidat pe anul 2017 au fost estimate de fostul Guvern la 244,5 miliarde lei, reprezentând 30,3% din PIB, cu 3,7% mai mari decât veniturile anului 2016, iar cheltuielile bugetului general consolidat, la 268,4 miliarde lei, reprezentând 33,2% din PIB, cu 4,6% mai mari decât cheltuielile anului 2016.
Cheltuielile au fost însă calculate cu înghețarea angajărilor în sectorul bugetar și menținerea salariului de bază minim la 1.250 lei. Actualul Guvern a decis majorarea salariului minim la 1.450 de lei, din februarie și a dat liber prefecților să intervină în structura de personal a primăriilor.(Realitatea TV)

Format: 

Rubrici: