11 Ian 2017 - 18:47

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în edițiile emisiunilor de știri din această seară: 

Topul celor mai proaste companii aeriene. Ce companii întârzie cel mai mult
Companiile aeriene asiatice controlează top-ul celor mai proști operatori de anul trecut, ierarhizați în funcție de riscul de a întârzia la destinație, clasamentul, realizat de portalul FlightStats, fiind însă condus de compania israeliană El Al, care își justifică de mai mulți ani întârzierile la destinație și prin rațiuni de securitate.Anual, FlightStats redactează o listă a liniilor aeriene internaționale cu cele mai bune performanțe ca timp al sosirii, luând în calcul fiecare zbor întârziat sau anulat la nivel global.
''În afară de variațiile din cabine și de calitate a serviciilor, există preocuparea majoră a modului în care puteți fi întârziat ca timp al sosirii. Zburați pe linia aeriană greșită și șansele de întârziere sunt mari, de 55%; alegeți linia corectă și procentul scade la 11%. Asta este suficient pentru a face sau a sparge vraja unui concediu, indiferent unde te-ai așezat în avion'', arată Bloomberg, care prezintă acest top realizat de FlightStats.
Ierarhia prezintă procentual riscul de întârziere la destinație pentru fiecare companie inclusă între primele 10.
Cele mai proaste linii aeriene în 2016

•1. El Al – 56%

•2. Icelandair – 41,05%

•3. Air India – 38,71%

•4. Philippine Airlines – 38,33%

•5. Asiana Airlines – 37,46%

•6. China Eastern Airlines – 35,8%

•7. Hong Kong Airlines – 33,42%

•8. Air China – 32,73%

•9. Korean Air – 31,74%

•10. Hainan Airlines – 30,3%.(RTV)

Anunţ îngrijorător: "Moneda EURO ar putea să dispară" 
Moneda euro ar putea să dispară peste 10 ani, dacă Parisul și Berlinul nu vor reuși să consolideze moneda unică, a declarat, marți, Emmanuel Macron, candidat la alegerile prezidențiale din Franța, adăugând că actualul sistem este unul care favorizează Germania pe seama statelor membre mai slabe, transmite Reuters.
  "Adevărul este că trebuie să recunoaștem cu toții că euro este incomplet și că nu poate supraviețui fără reforme majore", a spus Macron, care până anul trecut a fost ministru al Economiei în guvernul președintelui socialist Francois Hollande, într-un discurs la Universitatea Humboldt din Berlin, conform Agerpres.
"Euro nu a furnizat Europei o suveranitate internațională deplină în raport cu dolarul. Nu a furnizat Europei o convergență naturală între diferitele state membre", a adăugat Macron.
În opinia acestuia, Franța trebuie să implementeze reforme pe piața muncii și să restructureze sistemul de educație, în timp ce Germania trebuie să accepte că mai multe investiții, în loc de austeritate, care pot stimula creșterea economică în zona euro.
"Disfuncționalitatea monedei euro este un lucru bun pentru Germania", a mai spus Macron, adăugând că lipsa încrederii între Franța și Germania blochează o serie de reforme majore care ar crește solidaritatea între statele membre ale zonei euro.
"Menținerea status quo-ului este echivalentă cu dezmembrarea euro peste 10 ani", a apreciat fostul ministru francez al Economiei.
Emmanuel Macron a propus crearea unui buget al zonei euro pentru finanțarea investițiilor orientate spre creștere și acordarea de asistență financiară pentru statele membre cu dificultăți. Însă, aceste idei sunt respinse vehement de cancelarul german Angela Merkel și ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, care trebuie să țină cont de rezistența germanilor față de acordarea de ajutoare Greciei.
Macron, 39 de ani, a câștigat teren în cele mai recente sondaje de opinie care îl clasează pe locul trei în preferințele electoratului, după candidatul conservator Francois Fillon și liderul extremei drepte Marine Le Pen.(Realitatea TV)

La ordinea zilei: O nouă ipoteză șocantă despre dispariţia banilor din buget
Avocatul Gheorghe Pipera a prezentat, în ediția de miercuri a emisiunii ''La ordinea zilei'', o nouă ipoteză bombă legată de dispariţia celor 10 miliarde de lei din buget. Potrivit acestuia, există o serie de coincidențe ciudate legate de componența comisiei prezidențiale pentru Proiectul de țară și șefia BNR sau chiar a Consiliului Fiscal.
''De fiecare dată când se vorbește de o rectificare de buget, mai întâi se trimit aceste lucruri la BNR ca să ne spună domnul Isărescu, ayatolahul economiei românești, dacă este bine sau nu. Și câteodată ni se spune că este risc sistemic sever, dacă, spre exemplu, nu este structurat destul de bine bugetul în așa fel încât să iasă mai mult profit pentru sistemul bancar. (...) Am înțeles din zona aceea de expertiză, aceeași experți care s-au pronunțat în trecut și urmează să se pronunțe și acum, că așa a zis domnul Iohannis, că nu e așa de grav, ce mare lucru, nu a plecat nimeni cu banii acasă, e doar o previziune greșită. Ei bine, efectele acestei estimări greșite sunt catastrofale în 2017 pentru România, pentru că ne împrumutăm și în momentul în care există o astfel de previziune greșită, există un cost crescut. Agențiile de rating, peste o săptămână, două, trei, o să vină și o să scadă riscul de țară, iar acest lucru se va reverbera și în contractele noastre de credit'', a spus Piperea.(Antena 3)

Liviu Dragnea cere eliminarea Formularului 088. Fiscul începe analiza
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea a cerut miercuri Fiscului să elimine ceea ce el a numit “corvoada numită Formularul 088”. Acesta a fost “coşmarul” oamenilor de afaceri şi “o povară birocratică”.“În 2016, Formularul 088 a fost coşmarul oamenilor de afaceri. O povară birocratică, din cauza căreia mii de firme româneşti au fost blocate abuziv! Dealtfel, este prima dată, în ultimii 8 ani, când numărul de firme închise a fost mai mare decât cel al firmelor înfiinţate. Am spus, în Programul de guvernare, că măsurile de simplificare şi debirocratizare constituie o prioritate pentru noi. Am şi dovedit acest lucru, eliminând cele 102 taxe nefiscale”, a scris liderul social-democraţilor.
Liviu Dragnea a precizat că a solicitat guvernului PSD să elimine, în această săptămână, Formularul 088.
“Continuăm! ANAF-ul trebuie să-şi facă treaba, fără a pasa însă responsabilitatea pe spatele antreprenorilor corecţi. De aceea, am cerut guvernului PSD ca, în această săptămână, să elimine corvoada numită Formularul 088!”, a completat preşedintele PSD.
Liderul social-democraţilor a ţinut să precizeze că “nu există implicaţii bugetare, din contră, va stimula crearea de noi companii”.
Introdus în ianuarie 2016 şi contestat puternic de consultanţii fiscali, formularul 088 ar putea fi eliminat în cursul acestei săptămâni. Chiar miercuri vor începe discuţiile în ANAF în vederea modalităţii prin care 088 să fie scos.(digi 24)

Angajați români acuzați că au furat piese de zeci de mii de euro de la o mare companie străină
Aproape 500 de injectoare diesel de la compania SC Delphi Systems România au fost furate de la sediul firmei din Iași în noapte de 20 spre 21 decembrie. SC Delph
i Systems România este principalul angajator din Iaşi şi unul dintre cei mai mari din ţara noastră.
Reprezentanţii companiei au sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi, iar doi dintre angajați, considerați a fi liderii grupării, au fost reţinuţi însă instanţa a decis ulterior în cazul lor doar luarea măsurii controlului judiciar.
Procurorii au efectuat de asemenea pe 8 ianuarie percheziţii la trei dintre suspecţi identificând piese şi componente în valoare de 100.000 de euro, potrivit Adevărul.
În urma investigaţiilor, anchetatorii au identificat 11 oameni, cu vârste cuprinse între 25 şi 45 de ani, care ar fi participat la furtul în masă. 9 dintre aceştia sunt angajaţi şi în prezent la compania americană, ceilalţi doi fiind foşti angajaţi. 
"Există în cauză probe şi indicii din care rezultă presupunerea rezonabilă că aceştia, după o înţelegere prealabilă, au sustras bunurile respective în cursul nopţii de 20/21.12.2016. Bunurile au fost depozitate în vederea valorificării la locuinţa unuia dintre participanţi, obţinând în schimb în total suma de 15.600 euro, care a fost împărţită între aceştia”, a precizat Monica Palaghia, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.(b1 tv)
 

Format: 

Rubrici: