6 Ian 2017 - 19:00

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în edițiile emisiunilor de știri din această seară: 

Procurorul general despre înregistrările lui Sebastian Ghiță
Augustin Lazăr, procurorul general al României, a declarat că înregistrările prezentate de ex-deputatul Sebastian Ghiță, prin intermediul propriului post de televiziune, sunt înfățișate într-o anumită formă, care să sugereze procurorilor ce ar avea de făcut. Mai multe persoane vor fi audiate în dosarul deschis de Parchetul General.
„Pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică există un dosar care a fost înregistrat în urmă cu două zile, în care se fac investigaţii în legătură cu afirmaţiile care au apărut în spaţiul public, cu înregistrările care au alertat într-un fel opinia publică şi care cred că sunt prezentate într-o manieră destul de tendenţioasă, după cum am remarcat. Ele sunt prezentate într-o anume formă la televizor, sugerându-ne nouă deja ceea ce ar trebui să facem”, a spus procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), după prima şedinţă a noului Consiliu Superior al Magistraturii.
Augustin Lazăr a precizat că cercetările în dosarul deschis de PICCJ trebuie să fie obiective, iar în acesta vor fi audiate mai multe persoane şi vor fi ridicate înregistrările.
“Trebuie să fie audiate persoanele invocate în cazul acesta, trebuie ridicate acele înregistrări, documentele despre care se vehiculează şi în continuare se va vedea. Nu doresc să spun numele persoanelor care vor fi audiate fiindcă acolo există un procuror care conduce acesta anchetă şi nu se cuvine să-i dăm noi indicaţii public ce are de făcut în dosar”, a mai spus procurorul general.(digi 24)

EMOȚIONANT! Află povestea singurului paralimpic român medaliat la Rio 
Alexandru Bologa este un tânăr care a impresionat o țară întreagă. El este primul jodoka nevăzător din România și primul care s-a calificat pentru Jocurile Paralimpice de anul acesta la categoria de 60 de kilograme. Alexandru are doar 20 de ani, dar a reușit să câștige medalia de bronz, singura de altfel pentru România. Povestea lui de viață este cu totul impresionantă, iar puterea lui de a se antrena și de a face eforturi considerabile pentru a fi în competiție cu cei mai buni este o dovadă de ambiție și determinare.
Tânărul se antrenează alături de echipa olimpică de judo la Cluj. Era foarte aproape să câștige medalia de bronz la Campionatele Europene de la Lisabona din noiembrie 2015, clasându-se pe locul cinci. Dar a câștigat aurul la Heidelberg în februarie 2016 şi argint la Grand Prix Infraero Brazilia în martie 2016.
În luna iunie 2016 a câştigat medalia de aur la Grand Prix-ul de la Birmingham, în Marea Britanie. Nu multă lume își să seama ce sacrificii a trebuit să facă pentru a reuşi să devină medaliat olimpic. În ciuda faptului că este complet nevăzător de la şase ani, Alexandru Bologa nu lasă acest lucru să îl oprească în vreun fel. „El nu a aşteptat de la noi să-l tolerăm, să-l privim cu milă. Îl teroriza faptul că cineva se poate gândi cu milă la el, cu compasiune. E un bărbat adevărat, el nu vede cu ochii, dar o face cu mintea”,  povestea Florin Bercean, antrenorul coordonator al lotului de la Cluj.(b1 tv)

Grindeanu o dă afară pe Oana Schmidt-Hăineală de la Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor
Guvernul Grindeanu abrogă numirea Oanei Schmidt-Hăineală la Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, după ce aceasta fusese numită în funcţia de membru al ONPCSB, potrivit unei hotărâri a Guvernului din 29 decembrie.
 Decizia Executivului vine după ce, în urmă cu o zi, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât detaşarea procurorului Oana Schmidt-Hăineală în cadrul Ministerului Justiţiei, scrie Știripesurse.ro.
Potrivit hotărârii CSM, Oana Schmidt-Hăineală, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău, va fi detaşată în Ministerul Justiţiei începând cu data de 7 ianuarie, pentru o perioada de 3 ani.
Noul Executiv va numi pe altcineva la ONPCSB, dar nu a anunţat încă pe cine.(Realitatea TV)

Ministrul Justiţiei, despre şeful Camerei Deputaţilor condamnat definitiv şi şeful Senatului judecat: Legea permite
Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat, vineri, că nu este nimic ilegal în faptul că funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor este ocupată de Liviu Dragnea, care a fost condamnat definitiv, iar cea de preşedinte al Senatului de către Călin Popescu Tăriceanu, care a fost trimis în judecată. Iordache a precizat că legea permite acest lucru.“Dacă legea permite. Prezumţia de nevinovăţie nu este înfrântă în acest moment de nimic. Cât există prevederi foarte clare în Regulamentul Camerei şi la Senat, cine poate ocupa funcţia de preşedinte, eu cred că şi unul şi celălalt respectă prevederile legale" a spus Florin Iordache, ministrul Justiţiei, răspunzând unei întrebări puse de jurnalişti.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv, în aprilie 2016, de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul "Referendumul", după ce iniţial primise un an de închisoare cu suspendare.
Totodată, Dragnea a fost trimis în judecată de DNA la jumătatea lunii iulie a anului trecut, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, în dosarul în care este acuzat alături de fosta soţie, Bombonica Prodana, pentru fapte comise pe vremea când era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.
Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA Braşov, în 6 iulie 2016, pentru mărturie mincinoasă, după ce a declarat în faţa procurorilor că nu ştie nimic despre retrocedarea către Paul al României a unor suprafeţe de teren din Băneasa şi Snagov. (Rtv)

Premierul Sorin Grindeanu renunţă la coloana oficială
Sorin Grindeanu a afirmat recent că, dacă legea îi permite, va renunţa și la protecţia SPP.
„Dacă legea îmi permite şi înţeleg că îmi permite, fiindcă domnul preşedintele Dragnea a renunţat, dorinţa mea e să renunţ (la protecţia SPP n.r.)”, a spus Sorin Grindeanu.(Antena 3)

Format: 

Rubrici: