Joi, 9 Aprilie, 2020 - 21:53

Sistemul Național Electronic de Plată, operabil de pe ghiseul.ro, va fi extins pentru a introduce posibilitatea de plată a obligațiilor datorate bugetului general consolidat și pentru persoanele juridice și alte entități fără personalitate juridică.

Guvernul a aprobat astăzi o Hotărâre în acest sens.

Totodată, prin extinderea acestui portal, persoanele juridice vor putea plăti, pe lângă taxe și impozite către bugetul de stat și alte obligații datorate altor instituții publice  (ex. amenzi, tarife), dacă acea entitate este înrolată în Sistemul Național Electronic de Plată. 

Joi, 9 Aprilie, 2020 - 18:07

Agenda ședinței de Guvern poate fi completată cu proiecte de acte normative incluse pe lista suplimentară

 

I.               PROIECTE DE ORDONANȚE DE URGENȚĂ

 

1.    PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr.137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare

Joi, 9 Aprilie, 2020 - 16:26

În urma numeroaselor apeluri pe care le-a primit de la neonatologi din maternitățile din țară, Organizația Salvați Copiii solicită Guvernului României să ia măsuri urgente de protecție a personalului medico-sanitar din maternități și secțiile de terepie intensivă neonatală. Blocarea activităților medicale din maternități prin contaminarea medicilor și a asistentelor medicale și, drept consecință, lipsa monitorizării neonatologice adecvate vor determina creșterea ratei de morbiditate și mortalitate a copiilor născuți prematur ori la termen.

Marţi, 7 Aprilie, 2020 - 09:38

Fondurile europene salvează vieţi: aproximativ 1,16 miliarde de euro au fost alocate sănătăţii românilor în luna martie şi alte 4,1 miliarde de euro în următorii 7 ani de zile

În total, măsurile medicale, sociale şi economice luate de Ministerul Fondurilor Europene în contextul pandemiei cu coronavirus cumulează un miliard şi jumătate de euro

Luni, 6 Aprilie, 2020 - 17:34

Agenda ședinței de Guvern poate fi completată cu proiecte de acte normative incluse pe lista suplimentară

I.             MĂSURI NECESARE APLICĂRII DISPOZIŢIILOR DECRETULUI NR.195/2020 PRIVIND INSTITUIREA STĂRII DE URGENŢĂ PE TERITORIUL ROMÂNIEI

 

1.    PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgență

Vineri, 3 Aprilie, 2020 - 10:45

Proiectele de acte normative adoptate în cadrul şedinţei Guvernului din 2 aprilie 2020

I. MĂSURI NECESARE APLICĂRII DISPOZIŢIILOR DECRETULUI NR.195/2020 PRIVIND INSTITUIREA STĂRII DE URGENŢĂ PE TERITORIUL ROMÂNIEI

1. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind întărirea capacităţii administrative a sistemului sanitar

Joi, 2 Aprilie, 2020 - 15:05

Agenda ședinței de Guvern poate fi completată cu proiecte de acte normative incluse pe lista suplimentară

I.             MĂSURI NECESARE APLICĂRII DISPOZIŢIILOR DECRETULUI NR.195/2020 PRIVIND INSTITUIREA STĂRII DE URGENŢĂ PE TERITORIUL ROMÂNIEI

 

1.         PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgență

Marţi, 31 Martie, 2020 - 00:19
Autoritățile și instituțiile publice au obligația primirii înscrisurilor semnate cu semnătură electronică

Guvernul a aprobat astăzi, printr-o ordonanță de urgență, măsuri care vor permite utilizarea înscrisurilor în formă electronică atât pentru comunicarea în format digital între autoritățile și instituțiile statului, cât și între acestea și persoanele fizice și juridice, precum și asigurarea desfășurării unor procese vitale ale statului prin implementarea mijloacelor informatice și de comunicații securizate.

Luni, 30 Martie, 2020 - 22:00

Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Sănătăţii, o hotărâre care prevede suplimentarea cu câte o mie de posturi a direcţiilor de sănătate publică şi a serviciilor de ambulanţă.

Luni, 30 Martie, 2020 - 17:07

Agenda ședinței de Guvern poate fi completată cu proiecte de acte normative incluse pe lista suplimentară

I.            MĂSURI NECESARE APLICĂRII DISPOZIŢIILOR DECRETULUI NR.195/2020 PRIVIND INSTITUIREA STĂRII DE URGENŢĂ PE TERITORIUL ROMÂNIEI

 

Vineri, 27 Martie, 2020 - 17:52

Premierul Ludovic Orban a anunţat, vineri, că va avea consultări cu partidele politice pe tema alegerilor locale.

"Voi chema partidele politice la consultări, aşa cum am anunţat, şi împreună vom analiza şi vom lua decizia legată de alegerile locale", a afirmat Orban, întrebat în legătură cu scrisoarea AEP în care se propune amânarea alegerilor locale.

Mai multe partide politice s-au pronunţat pentru amânarea alegerilor.

Vineri, 27 Martie, 2020 - 17:26

În cadrul şedinţei de Guvern de joi, 26 martie 2020, a fost aprobată ordonanţa de urgenţă care cuprinde o prevedere specială pentru persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe, conform reglementărilor în vigoare.

Aceste persoane vor primi o indemnizație egală cu 75% din salariul mediu brut pe țară garantat din bugetul general consolidat prin Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială sau Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București.

Vineri, 27 Martie, 2020 - 05:39
Orban muncește din greu numind de zor liberali în funcții guvernamentale

Nicolae Dragoş Garofil a fost numit în funcţia de secretar de stat la Ministerul Sănătăţii, printr-o decizie a prim-ministrului Ludovic Orban publicată joi în Monitorul Oficial.

Anterior, Garofil a deţinut funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului.

De asemenea, Dan Dragoş Drăgan a fost numit în funcţia de secretar de stat la Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Joi, 26 Martie, 2020 - 14:45

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi după-amaiază că a semnat decretul de numire a lui Nelu Tătaru în funcția de ministru al Sănătății, după demisia lui Victor Costache, în plină pandemie de coronavirus.

Iohannis a spus că Nelu Tătaru va depune jurământul în cursul acestei zile.

Joi, 26 Martie, 2020 - 10:24
Este primul care părăsește „barca” corona-Guvernului

Ministrul Sănătății, Victor Costache, și-a depus mandatul, în plină criză provocată de coronavirus, au precizat surse politice.

Acesta va fi subiectul abordat de premierul Ludovic Orban în cadrul declarației de presă de la ora 10.30.

Miercuri, 25 Martie, 2020 - 16:06
Guvernul e pregătit să dea OUG care permite amânarea plăţii ratelor la bancă

Preşedintele Klaus Iohannis discută, miercuri, cu membri ai Guvernului pe tema noului coronavirus.

Luni, 23 Martie, 2020 - 22:17
Şi cu o declarație pe propria răspundere

La ora 22:00 a intrat în vigoare prevederea ordonanței militare nr. 2, anunțată sâmbătă seară de ministrul de Interne Marcel Vela, prin care sunt impuse restricții de circulație în timpul nopții.

Astfel, persoanele care ies din casă în intervalul 22:00 - 6:00 trebuie să prezinte o declarație pe propria răspundere sau o adeverință de la angajator.

Declaraţia pe propria răspundere poate fi completată integral olograf („de mână”), cu preluarea tuturor elementelor din modelul declaraţiei aprobate de autorităţi.

Luni, 23 Martie, 2020 - 22:14

Guvernul României, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, în colaborare cu Departamentul pentru Situații de Urgență și organizația neguvernamentală Code for Romania a lansat o nouă platformă online din ecosistemul de luptă contra efectelor COVID-19 CeMaFac (cemafac.ro), componentă a proiectului stirioficiale.ro.

Vineri, 20 Martie, 2020 - 14:22
Ședința de Guvern a început joi la ora 17.00 și s-a terminat la ora 03.00 dimineața

Premierul Ludovic Orban a făcut o declarație de presă, prin sistem de tip videoconferință, în care a anunțat măsurile adoptate în ședința de Guvern maraton de ieri.

 

Premierul Ludovic Orban a anunțat, în contextul pandemiei de coronavirus, înăsprirea pedepselor pentru fals în declarații și introducerea în Codul Penal a unei noi infracțiuni: omisiunea de a da date.

Joi, 19 Martie, 2020 - 17:18

Cultivatorii de usturoi vor primi în 2020 un sprijin financiar de cel mult 3.000 de euro/hectar pentru producţia de usturoi, resursele financiare alocate în acest sens de la bugetul de stat depăşind 7,5 milioane de lei, respectiv 1,58 milioane de euro, potrivit unei Hotărâri aprobate miercuri de Executiv.

Pentru a fi consideraţi eligibili, producătorii agricoli trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu usturoi de minimum 3.000 de metri pătraţi şi să obţină o producţie de cel puţin trei kilograme de usturoi/10 metri pătraţi. Cererile se depun până la data de 15 mai inclusiv.

Joi, 19 Martie, 2020 - 15:45

Guvernul României a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă privind majorarea pedepselor pentru cei care nu respectă regulile de carantină în contextul epidemiei de coronavirus. Astfel, cei care nu ţin cont de aceste măsuri pot primi o pedeapsă între 6 luni şi 3 ani de închisoare.

Miercuri, 18 Martie, 2020 - 17:37

Ședința de guvern se desfășoară în sistem de videoconferință. Se decid măsuri economice esențiale în contextul stării de urgență decretate de președintele Klaus Iohannis. 

Principalele puncte din declarația premierului Ludovic Orban:

Miercuri, 18 Martie, 2020 - 16:36

Guvernul se reuneşte, la ora 17.00, pentru prima dată de la instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României. Este prima şedinţă a Cabinetului Orban după învestitura de la sfârşitul săptămânii trecute. 

Guvernul se gândește să susțină companiile care au fost nevoite să-și trimită angajații în șomaj tehnic, să acopere o parte din indemnizație.

De asemenea, sunt pregătite linii de garantarea creditelor, în primă fază pe un plafon de 5 miliarde de lei, pentru companiile cele mai afectate, cum ar fi cele din turism, transporturi, alimentație.

Miercuri, 18 Martie, 2020 - 13:29

Agenda şedinţei de Guvern poate fi completată cu proiecte de acte normative incluse pe lista suplimentară

I. MĂSURI NECESARE APLICĂRII DISPOZIŢIILOR DECRETULUI NR.195/2020 PRIVIND INSTITUIREA STĂRII DE URGENŢĂ PE TERITORIUL ROMÂNIEI

1. PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2

Luni, 16 Martie, 2020 - 18:41

Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 168, după ce au fost confirmate alte 10 cazuri noi, față de situația de la ora 10.00, a anunțat luni seară Grupul de comunicare strategică. De la apariția COVID-19 în România, 9 pacienți s-au vindecat.

Până astăzi, 16 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 168 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cei 168 de cetățeni care au contractat virusul, 9 sunt declarați vindecați și au fost externați.

Luni, 16 Martie, 2020 - 17:45

Părinţii care vor să beneficieze de noua lege privind acordarea unor zile libere pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ pe fondul crizei coronavirus, vor putea primi cel mult 185 lei pe zi lucrătoare. 

Vineri, 13 Martie, 2020 - 18:41
Presa nu are acces!

​Audierile miniștrilor și votul pentru noul Guvern se vor desfășura în Parlament în condiții excepționale. Potrivit unor surse oficiale, audierile se vor desfășura într-o singură sală sâmbătă dimineață, iar miniștrii aflați în izolare sau carantină vor fi audiați prin sistem video.

Votul de învestitura se va desfășura într-o singură sală, dezinfectată, unde parlamentarii vor intra unul câte unul.

Joi, 12 Martie, 2020 - 17:50

Vestea că premierul nominalizat, Florin Cîțu, s-a retras a dat peste cap lumea politică. Rând pe rând, liderii politici au izbucnit. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că la mijloc e vorba de iresponsabilitate, în vreme ce Victor Ponta, liderul PRO România a explicat că în război Cîțu ar fi fost împușcat pentru dezertare. Liderul USR Dan Barna acuză că PNL prelungește criza politică.

Miercuri, 11 Martie, 2020 - 11:46

Prima reuniune a Grupului de Lucru Interinstituţional pentru evaluarea impactului economic, financiar şi bugetar asupra României, generat de efectele epidemiei Covid-19 - (GLI-ECOROM), va avea loc astăzi, începând cu ora 16,00, la Palatul Victoria.

Luni, 9 Martie, 2020 - 19:10

Trei oameni care lucrează la Guvernul României sunt suspecți de infectare cu coronavirus. Premierul interimar Ludovic Orban că a anunțat, luni, că la Guvern are loc o anchetă epidemiologică.

Subscribe to Guvern