Miercuri, 6 Mai, 2020 - 18:00

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a permis universităţilor româneşti accesul la Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR) pentru a facilita procesul de admitere în sistem on-line în instituţiile de învăţământ superior, informează un comunicat remis miercuri presei.

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, alături de Consiliul Naţional al Rectorilor, Sindicatul Alma Mater şi de asociaţiile studenţeşti au stabilit cadrul de lucru pentru derularea activităţilor în sistemul universitar românesc, în contextul pandemiei COVID-19.

Marţi, 5 Mai, 2020 - 15:33
Inscrierile - de pe 8 iunie; reînscrierile - din 25 mai

Calendarul de înscriere în învăţământul preşcolar a fost aprobat de Ministerul Educaţiei.

Potrivit MEC, înscrierea copiilor la grădiniţă se va face în trei etape, începând de pe 8 iunie, iar reînscrierea se va desfăşura de pe 25 mai.

Înscrierea pentru prima dată a copiilor la grădiniţă se va desfăşura în 3 etape. Etapa I are loc între 8 iunie - 3 iulie, etapa a II-a între 20 iulie - 10 august, iar etapa a III-a, programată în perioada 11 - 31 august, se referă la ''Corecturi''.

Luni, 4 Mai, 2020 - 19:19

Ministrul Educației, Monica Anisie a declarat, duminică seară, că înscrierea la grădiniță și clasa pregătitoare se va face online.

"Avem o noutate. Noutatea este atât la grădiniţă, cât şi la clasa pregătitoare, că înscrierea se va face online, iar pentru clasa pregătitoare am revizuit calendarul şi am anunţat deja că evaluarea psiho-somatică a copiilor va fi înlocuită cu o declaraţie pe propria răspundere a părinţilor sau a tutorilor legal instituiţi şi o fişă completată de grădiniţa pe care a frecventat-o elevul", a spus Anisie.

Luni, 27 Aprilie, 2020 - 19:04

Ministrul Educației a confirmat luni după-amiază decizia anunțată de președintele Klaus Iohannis: cursurile se vor relua abia la toamnă. Monica Anisie a adus precizări esențiale legate de modalitatea în care situațiile elevilor vor fi încheiate de către profesori în acest an școlar, în lipsa notelor de la teze. Studenții își continuă învățarea de acasă, iar examenele se dau online.

Vineri, 24 Aprilie, 2020 - 17:45

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat, miercuri, după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, că data redeschiderii şcolilor va fi stabilită de Comitetul pentru situaţii de urgenţă.

Marţi, 14 Aprilie, 2020 - 19:42

Comunitatea de cercetători români din cadrul RSBI, alături de UEFISCDI, instituție a Ministerului Educației, au lansat un portal de informare menit să combată ştirile false despre Covid-19.

Marţi, 31 Martie, 2020 - 11:59

În contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, Guvernul a adoptat noi măsuri economice în domeniul protecției sociale destinate mediului de afaceri din România.

Actele normative adoptate de Executiv reglementează și unele aspecte legate de Certificatele de Situație de Urgență (CSU).

Marţi, 24 Martie, 2020 - 15:00

Elevii de clasa a VIII-a și cei de clasa a XII-a vor avea la dispoziție noi modele de subiecte pe care să le lucreze cât stau acasă, a declarat ministrul Educației. Variantele de subiecte sunt elaborate de Centrul Național de Examinare și Evaluare și vor fi puse pe site-ul Ministerului Educației și trimise către toate școlile.

Joi, 5 Martie, 2020 - 20:00

Ministerul Educației a publicat în dezbatere publică proiectul privind cifra de școlarizare pentru anul școlar 2020-2021. Pentru educație timpurie numărul total de locuri este de 665.000. Pentru învățământul primar sunt alocate 935.000 de locuri. Nu sunt diferențe mari față de anul școlar prezent.

Joi, 5 Martie, 2020 - 18:14

Ministerul Educației întreabă profesorii, părinții, dar și pe oricine dorește să-și dea cu părerea, care sunt discipline de studiu care ar trebui să nu se mai regăsească în planurile cadru începând din toamnă, astfel încât să fie puse în aplicare prevederile din modificarea legii educației, promulgată în noiembrie anul trecut de președintele Klaus Iohannis, prin care se taie orele petrecute de elevi la școală.

Marţi, 3 Martie, 2020 - 15:00

Părinții pot depune începând din 4 martie cererile de înscriere în învățământul primar a copiilor care  împlinesc 6 ani până în data de 31 august 2020. Înscrierile se încheie la 23 martie 2020.

Miercuri, 26 Februarie, 2020 - 19:00

Ministerul Educației anunță că numărul elevilor care stau acasă din cauza suspendării cursurilor în școlile lor din cauza gripei s-a dublat de la o zi la alta. Miercuri stau acasă 5.495 de elevi, în comparație cu o zi înainte când peste​ 2.100 de elevi au stat acasă din cauza cazurilor de gripă din școlile lor.

Miercuri, 26 Februarie, 2020 - 15:45

Teama  de coronavirus ar putea duce la amânarea simulărilor din luna martie la Evaluarea națională și Bacalaureat în județul Iași.

Filiala Sindicatelor Libere din Învățământul preuniversitar a cerut Inspectoratului Școlar dar și Ministerului Educației sistarea tuturor manifestărilor colective serbări, ședințe cu părinții, ședințe metodice, activități extrașcolare dar și excursii în perioada următoare.

Marţi, 25 Februarie, 2020 - 15:17

Ministerul Educației a trimis către Inspectoratele Școlare Județene o adresă prin care recomandă ca activitățile planificate în cadrul Săptămânii „Școala altfel” să se desfășoare în incinta școlilor, pentru a evita “riscul apariției unor cazuri de îmbolnăviri.” Instituția le-a cerut școlilor și să suspende sau anuleze toate activitățile “care implică deplasări în străinătate”.

Joi, 20 Februarie, 2020 - 16:39

​Ministerul Educației anunță că 5.467 de elevi stau acasă din cauza suspendării cursurilor în unități de învățământ în care învață. Numărul este semnificativ mai mare decât miercuri, când 3.879 de elevi au fost în această situație. Școlile trebuie să realizeze zilnic triajul elevilor la începutul fiecărui schimb, iar în cazul apariţiei de minimum trei cazuri de gripă confirmate într-o clasă/grupă de copii cursurile vor fi suspendate la acele clase.

  • ​Lista cu unitățile de învățământ închise parțial din cauza gripei

MUREȘ

Vineri, 14 Februarie, 2020 - 18:21

Elevii care nu au posibilități materiale vor primi un ajutor financiar în valoare de 200 de euro pentru cumpărarea unui calculator sau a unei tablete, arată un proiect hotărâre pus în dezbatere publică de Ministerul Educației. Actul normativ actualizează normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 269/2004 pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziţionării de calculatoare. Condiția este ca venitul brut lunar pe membru de familie să fie de maxim 250 lei.

Joi, 13 Februarie, 2020 - 18:42

Toți copiii de la grădiniță, preşcolarii şi elevii din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, respectiv acreditat confesional şi particular, vor primi o masă caldă la școală, arată legea adoptată de Senat care a modificat masiv legea educației și care acum se află la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Actul normativ schimbă complet articolul 58 din legea educației prin care în prezent este reglementat programul ”Școală după școală”.

Marţi, 11 Februarie, 2020 - 15:24

Ministerul Educației anunță că 82 de școli din mai multe județe sunt închise parțial din cauza gripei. Un număr de 3.942 de elevi stau acasă din cauza suspendării cursurilor din aceste unități de învățământ.

Pe județe situația este:

În județul Alba sunt două unități de învățământ închise parțial

În județul Brașov sunt 20 de unități de învățământ închise parțial

În Municipiul București sunt 39 de unități de învățământ închise parțial

În județul Buzău este o unitate de învățământ închisă parțial

Luni, 10 Februarie, 2020 - 15:39

​Ministerul Educației a modificat calendarul olimpiadelor naționale de la Matematică, Fizică, Religie – Cultul Ortodox și Limba rromani, care vor avea loc în perioada 9-14 aprilie 2020, în perioada Paștelui Catolic. Inițial, olimpiadele naționale se desfășurau în perioada 5-10 aprilie, înainte de Paștele Ortodox. Modificările au fost făcute după ce Ministerul Educației a primit mai multe solicitări din partea părinților care erau nemulțumiți că olimpiadele de la câteva discipline se desfășurau în aceeași zi, iar elevii nu puteau să participe la două sau la mai multe concursuri.

Vineri, 7 Februarie, 2020 - 15:00

Ministerul Educației anunță că România va fi prima țară din lume care va implementa Alfabetul Scripor destinat persoanelor nevăzătoare, alfabet care poartă numele celui care l-a inventat, Tudor Scripor, un pictor de la Cluj-Napoca. Cunoscut și ca Alfabetul Culorilor, este practic o extensie a alfabetului Braille. Diferența este că prin acest nou alfabet persoanele care şi-au pierdut vederea pe parcursul vieţii pot asocia formele geometrice cu culorile.

Joi, 6 Februarie, 2020 - 16:42

​Ministerul Educației propune ca bursele elevilor din învățământul preuniversitar să pornească de la minimum 150 de lei, potrivit unui poriect de hotărâre pus în dezbatere publică. În prezent, cuantumul burselor este stabilit de fiecare primărie în parte, și din această cauză variază de la oraș la oraș, de la sume cuprinse între 8 lei și câteva sute de lei. Aceasta este a doua încercare a Ministerului Educației de a uniformiza bursele elevilor.

Joi, 6 Februarie, 2020 - 09:27

Cursurile sunt suspendate joi în toate unităţile de învăţământ din şase judeţe, iar în altele parţial, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, informează Ministerul Educaţiei.

Cursurile vor fi suspendate joi în totalitate în judeţele Brăila, Ialomiţa, Călăraşi şi Buzău, Tulcea şi Vrancea.

Miercuri, 5 Februarie, 2020 - 15:21

Suspendarea parţială sau integrală a cursurilor în mai multe unităţi de învăţământ din ţară din cauza gripei afectează, în prezent, 6.695 de elevi, a anunţat, miercuri, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, care a subliniat că această cifră nu reprezintă numărul copiilor bolnavi.

Sunt vizate unităţi şcolare din 12 judeţe şi Bucureşti:

* judeţul Alba - patru unităţi de învăţământ închise integral şi două închise parţial;

* judeţul Argeş - o unitate închisă parţial;

* judeţul Brăila - una închisă parţial;

* Municipiul Bucureşti - 28 închise parţial;

Marţi, 4 Februarie, 2020 - 17:17

​Fiecare școală din București trebuie să anunțe care va fi algoritmul de repartizare a elevilor care sunt înscriși în clasa pregătitoare.

Vineri, 31 Ianuarie, 2020 - 13:12

Suspendarea parţială sau integrală a cursurilor în mai multe unităţi de învăţământ din ţară din cauza gripei afectează, în prezent, 5.530 de elevi, informează vineri Ministerul Educaţiei.

Joi, 30 Ianuarie, 2020 - 12:35

Suspendarea parţială sau integrală a cursurilor în mai multe unităţi de învăţământ din ţară din cauza gripei afectează, în prezent, 4.048 de elevi, informează joi Ministerul Educaţiei.

Miercuri, 29 Ianuarie, 2020 - 17:00

Elevii de clasa a VIII-a și cei de clasa a XII-a vor susține simularea pentru examenele naționale în luna martie, înainte de vacanța de Paște, potrivit ordinului Ministerului Educației publicat marți în Monitorul Oficial. Cei de clasa a XI-a vor da, facultativ, simularea în luna mai, în cazul în care inspectoratele școlare decid organizarea simulării testelor. Ordinul nu spune nimic despre simularea de la clasa a VII-a, despre care Ministerul Educației a spus că va avea loc tot în luna mai.

Luni, 27 Ianuarie, 2020 - 19:19

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat luni că salariile profesorilor vor fi majorate anul acesta.

Ministrul Educaţiei a avut o întâlnire cu parlamentarii PNL.

Vineri, 24 Ianuarie, 2020 - 12:21

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ cere Ministerului Educaţiei ca personalul din învăţământ să beneficieze de vaccinare gratuită împotriva bolilor infecto-contagioase.

Joi, 23 Ianuarie, 2020 - 18:21

​Doar jumătate dintre elevii cu dizabilități din România sunt școlarizați în învățământul de masă. Astfel, datele oficiale arată că din cei aproape 72.000 de copii cu dizabilități, doar 38.635 au fost integrați în școlile normale în anul școlar 2019-2020. Cu toate că Ministerul Educației susține că numărul acestora este în creștere în comparație cu ultimii 3 ani școlari, mulți dintre copii nu sunt primiți în școli, iar multe dintre acestea nu au dotările prin care să-i ajute pe elevii cu probleme să se integreze.

Subscribe to Ministerul Educaţiei