Vineri, 19 Iunie, 2020 - 10:47

După cum a menționat Secretarul General al Alianței, Jens Stoltenberg, în aceasta seara, autoritățile militare ar trebui să afle ce s-a întâmplat cu adevărat. Alianța a confirmat incidentul din noaptea trecută, între fregatele Turciei și Franței, de pe coasta Libiei și a solicitat o anchetă militară în acest sens. Acest lucru a fost anunțat joi de Jens Stoltenberg, în urma unei conferințe video a miniștrilor apărării din țările Alianței.

Joi, 18 Iunie, 2020 - 09:12

Participarea ministrului Nicolae-Ionel Ciucă la Reuniunea ministerială NATO, în sistem video-conferinţă

Joi, 11 Iunie, 2020 - 12:37
Jens Stoltenberg susține că influența Beijingului este resimțită cu mult dincolo de Asia și alianța trebuie să răspundă.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat Occidentul să nu "ignore consecințele ascensiunii Chinei".

Vorbind în programul de astăzi al BBC Radio 4, domnul Stoltenberg a spus că alianța de securitate trebuie să răspundă la faptul că „China se apropie de noi” prin investiții în infrastructuri importante, precum rețeaua 5G din Marea Britanie.

Joi, 28 Mai, 2020 - 09:30

Mesajul premierului Ludovic Orban cu ocazia Zilei Eroilor și a sărbătorii Înălțării Domnului
"Astăzi, o zi atât de importantă din calendarul creștin-ortodox, în care sărbătorim praznicul Înălțării Domnului, o dedicăm și eroilor, ostașilor și tuturor celor care au scris istoria României prin propriul sacrificiu, pe câmpul de luptă, în lagăre sau în temnițele comuniste, apărând libertatea, credința strămoșească, pământul țării și idealul de unitate al românilor.

Joi, 16 Aprilie, 2020 - 08:58

Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, a participat miercuri, 15 aprilie, prin sistem de video-conferinţă, la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic în formatul miniştrilor apărării, convocată de Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, având ca temă principală implicaţiile crizei COVID-19 asupra Alianţei. La reuniune au participat, totodată, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, precum şi miniştrii apărării din Finlanda şi Suedia.

Luni, 6 Aprilie, 2020 - 08:26

Duminică, 5 aprilie, cu ocazia aniversării Zilei NATO, la sediile unităţilor militare din Brigada 81 Mecanizată 'General GRIGORE BĂLAN' au fost înălţate pe catarg Drapelul Naţional al României şi Drapelul Alianţei Nord-Atlantice. Prin ceremoniile organizate în format restrâns s-a marcat aniversarea celor 16 ani de la momentul aderării României la NATO.

În anul 2020, manifestarea dedicată Zilei NATO a fost un prilej de a reafirma angajamentul nostru de militari responsabili, pentru sprijinul autorităţilor publice în situaţia actuală de criză umanitară.

Joi, 26 Martie, 2020 - 13:42

În cursul acestei dimineţi, în România au ajuns 45 de tone de echipamente medicale din Coreea de Sud, cu o aeronavă a NATO. Cele 100.000 de combinezoane de protecţie, achiziţionate de România, prin Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, vor fi alocate în funcţie de nevoi, personalului medical din Ministerul Sănătăţii şi echipajelor operative ale Ministerului Afacerilor Interne.

Luni, 17 Februarie, 2020 - 09:07

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut, la Munchen, o întrevedere bilaterală cu preşedintele Consiliului Atlantic al SUA (AC), Frederick Kempe, şi a participat la o masă rotundă prezidată de generalul (ret.) James Jones, fost comandant Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR) şi preşedinte executiv de onoare al AC. Cele două activităţi au avut loc în marja Conferinţei de securitate.

Joi, 13 Februarie, 2020 - 12:22

Prima zi a Reuniunii miniştrilor aliaţi ai apărării, care se desfăşoară în zilele de 12 şi 13 februarie la Bruxelles, a debutat cu o sesiune de lucru dedicată operaţiilor şi misiunilor NATO, precum şi procesului de generare a forţelor.

Au fost purtate discuţii aprofundate privind evoluţia Misiunii NATO din Irak (NATO Mission Iraq - NMI), în contextul actualei situaţii de securitate din Orientul Mijlociu.

Joi, 13 Februarie, 2020 - 10:05
În ce calitate?

Prim-ministrul Ludovic Orban participă, în perioada 13-16 februarie 2020, la Conferinţa internaţională de Securitate de la Munchen, ajunsă anul acesta la cea de-a 56-a ediţie (Munich Security Conference/MSC 2020).

Evenimentul reuneşte lideri şi factori de decizie importanţi în materie de securitate şi apărare - şefi de stat şi de guvern, reprezentanţi ai conducerilor organizaţiilor internaţionale şi regionale, inclusiv ai Uniunii Europene şi NATO.

Joi, 13 Februarie, 2020 - 09:28

În contextul participării la Reuniunea ministerială a NATO, ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut miercuri, 12 februarie, la Bruxelles, o serie de întâlniri cu omologii din Polonia, Bulgaria şi Georgia.

Miercuri, 12 Februarie, 2020 - 22:18
”Chipuri ale războiului”, expoziție de fotografie Ilie Pintea

12 februarie.Corespondență specială din Bruxelles. Expoziția jurnalistului Ilie Pintea, intitulată ”Chipuri ale războiului”, a fost vernisată miercuri, 12 februarie, în Agora NATO din Bruxelles. Evenimentul a avut loc sub egida Delegației Permanente a României, cu sprijinul Secretariatului Internațional al NATO, fiind un excelent prilej pentru reflectarea rolului Alianței în Afganistan, inclusiv a contribuției României.

Marţi, 4 Februarie, 2020 - 09:15

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, i-au primit luni, 3 februarie, pe ambasadorul Republicii Franceze, Michele Ramis, şi pe generalul Thierry Carlier, director pentru dezvoltare internaţională din Direcţia Generală pentru Armamente a Ministerului Francez al Apărării.

Joi, 16 Ianuarie, 2020 - 16:46

România a preluat joi, în cadrul unei ceremonii militare organizată în Terminalul pasageri al Portului Constanţa, comanda grupării navale permanente a NATO de luptă contra minelor SNMCMG - 2 (Standing NATO Mine Counter Measures Group 2), ce va fi exercitată timp de şase luni, în misiuni ce se vor desfăşura în Marea Neagră şi Marea Mediterană.

Şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral Alexandru Mîrşu, a menţionat la finalul evenimentului că preluarea acestei comenzi este o premieră pentru ţara noastră, misiunea grupării NATO fiind de asigurare a libertăţii de navigaţie.

Luni, 6 Ianuarie, 2020 - 09:52

Prim-ministrul Ludovic Orban se va afla, în perioada 7-9 ianuarie 2020, în vizită de lucru la Bruxelles, unde se va întâlni cu oficiali europeni şi NATO.

Miercuri, 11 Decembrie, 2019 - 18:11

Eduard Ovidiu Ohanesian  a trimis o scrisoare deschisă către Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în care semnalează o serie de aspecte. „Victimă unei operațiuni de terorism internațional, planificată şi realizată, în anul 2005, de celule teroriste, conduse de un cetățean al SUA și de un cetățean român“, după cum precizează în document, Ohanesiasn semnalează „complicitatea și conspirația instituțiilor politice şi militare ale României și ale Statelor Unite ale Americii, care au asigurat protecția și au ascuns informații prețioase despre celule teroriste, contrabandiști internaționali, răpitori şi pe complicii acestora, fie ei persoane private sau instituţii, care au răpit și torturat ofițeri și cetățeni obișnuiți români, americani și francezi.

Punându-vă la dispoziție  dovezi, mărturii, fotografii, înregistrări audio/video și documente despre activitățile de terorism susmenționate, în virtutea Acordului Națiunilor Unite privind combaterea crimei organizate încheiat la Palermo în anul 2000, solicit imperativ Consiliului Atlanticului de Nord să ia cunoștință și să analizeze aceste fapte deosebit de grave și să ia măsurile de rigoare, în litera și spiritul principiilor care stau la baza funcționării Alianței și în spiritul Declarației Universale a Drepturilor Omului“, se mai precizează în documentul pe care îl puteți citi integral mai jos:

Către :

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO)

 Subsemnatul Ohanesian Eduard Ovidiu, cetățean român, posesor al C.I. seria ……………, domiciliat în strada ……………………… București, România, cetățean al Uniunii Europene, posesor al pașaportului nr. ……………., în calitate de jurnalist și de parte civilă (sentința penală a Curții de Apel București nr. 122/24 aprilie 2008 și sentința 122/13 iunie 2007, definitive și irevocabile), sunt victima unei operațiuni de terorism internațional, planificată şi realizată, în anul 2005, de celule teroriste, conduse de un cetățean al SUA și de un cetățean român, implicaţi în nenumărate alte activităţi infracţionale (mai ales în contrabandă internațională cu armament, răpire și tortură a unui cetățean al SUA și a unui jurnalist francez).

 

  1. Luând în considerare condamnarea și încarcerarea cetățeanului SUA, Mohammad Munaf, născut la data de 29.11.1962, în Irak, fiul lui Munaf și Suad, posesor al pașaportului SUA, tip PA, nr. 112264008, cu domiciliul în 53-56 Forest Ave 2R, Sect.5, Ridgewood NY 11385 / New York USA, suspectat că ar fi angajat sau colaborator al Central Information Agency (CIA), dat în urmărire internațională pentru inițiere, coordonare și finanțare a unei acțiuni teroriste prin care au fost răpiți trei cetățeni români (cu mandat de executare a unei pedepse cu închisoarea de 10 ani), în prezent, deținut în Penitenciarul Rahova, luând în considerare condamnarea și încarcerarea pentru răpire şi terorism internaţional a fostului cetățean român, Omar Hayssam, născut la data de 01.03.1963, fiul lui Hayssam Khaled Omar și al lui Zahrei (Farzat), maior (r) în cadrul Ministerului Apărării Naționale, condamnat cu executare la 20 de ani pentru inițiere, coordonare și finanțare a unei acțiuni teroriste prin care au fost răpiți trei cetățeni români, aflat în prezent în Penitenciarul Mărgineni și având în vedere atât protecția acordată teroriștilor internaționali mai înainte menționați, cât și ascunderea faptelor și complicilor acestora de către două state membre NATO, România şi Statele Unite ale Americii (SUA), vă aduc la cunoștință și vă sesizez public următoarele :

 

  1. Complicitatea și conspirația instituțiilor politice şi militare ale României și ale Statelor Unite ale Americii, care au asigurat protecția și au ascuns informații prețioase despre celule teroriste, contrabandiști internaționali, răpitori şi pe complicii acestora, fie ei persoane private sau instituţii, care au răpit și torturat ofițeri și cetățeni obișnuiți români, americani și francezi.
Miercuri, 4 Decembrie, 2019 - 11:45

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, cu privire la regiunea Mării Negre, că va sublinia importanța acesteia în cadrul summitului NATO, considerând că va găsi multă deschidere.

Miercuri, 4 Decembrie, 2019 - 09:03
Conversație la care a asistat și doamna Iohannis...

Presedintele Klaus Iohannis a discutat cu presedintele Donald Trump, la receptia de la Palatul Buckingham in cinstea liderilor veniti la summit-ul NATO. Cei doi sefi de stat au fost insotiti si de sotiile lor.

Marti, presedintele Iohannis va lua parte la receptiile oferite de catre regina Elisabeta a II-a si de premierul Marii Britanii, Boris Johnson, in onoarea sefilor de stat si de guvern care vin la reuniunea NATO.

Joi, 7 Noiembrie, 2019 - 18:39

Peste 200 de persoane din rândul ambasadelor, a instituțiilor publice și a mediului de afaceri și-au dat întâlnire, joi, la București. Bursa Româna de Afaceri a organizat a 4-a Conferința Internațională "Diplomacy 360" dedicată aniversarii a 70 de ani de la înființarea NATO.

S-a discutat despre securitate și prosperitate la granița estică a Alianței Nord Atlantice și a Uniunii Europene, iar contribuția României a fost recunoscută de reprezentanții NATO.

Vineri, 1 Noiembrie, 2019 - 13:31

Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Navale "Viceamiral Constantin Bălescu" a sărbătorit vineri, 1 noiembrie, 123 de ani de la înfiinţare.

Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Navale "Viceamiral Constantin Bălescu" a fost înfiinţată, prin Înaltul Decret nr. 1093, la data de 26 februarie 1896, şi a început să funcţioneze la data de 1 noiembrie, la Galaţi, sub conducerea maiorului Constantin Bălescu. Înfiinţarea acesteia a fost necesară pentru dezvoltarea cunoştinţelor sublocotenenţilor proveniţi din "Şcoala de Ofiţeri de Artilerie şi Geniu".

Joi, 31 Octombrie, 2019 - 08:25
„Mircică, dragostea noastră!” intră în luptă!

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a efectuat miercuri, 30 octombrie, împreună cu o delegaţie formată din ambasadori ai Consiliului Nord-Atlantic, o vizită la bordul dragorului maritim "Lt. Lupu Dinescu", navă integrată în Gruparea Navală Permanentă a NATO de Luptă Împotriva Minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Maritime Counter Measures Group), aflată în escală în portul din Odessa.

Vineri, 25 Octombrie, 2019 - 09:45

"Sărbătorim astăzi Armata României, militarii şi faptele lor de arme care au scris istorie în momente de răscruce ale poporului român, dar şi pe cei care astăzi au preluat de la înaintaşi misiunea sacră de apărare.

Haina militară şi cei care aleg să o poarte s-au bucurat mereu de respect şi de cea mai mare încredere în societatea românească.

Joi, 17 Octombrie, 2019 - 11:30

Mircea Geoană și-a preluat joi mandatul de secretar general adjunct al NATO, cea mai înaltă poziție ocupată de un român în ierarhia Alianței Nord-Atlantice.

”Diplomatul român Mircea Geoană își preia poziția de secretar general adjunct al NATO. El este primul secretar general adjunct care provine din Europa Centrală și de Est”, se arată într-un comunicat al NATO. Mircea Geoană o înlocuiește în funcție pe Rose Gottemoeller, din SUA, prima femeie secretar general adjunct din istoria Alianței.

 

Marţi, 15 Octombrie, 2019 - 15:26

Asociaţia Escu, în parteneriat cu Divizia de Diplomaţie Publică a NATO (Bruxelles), îi provoacă pe tinerii români să se "înroleze" într-un program de mentorat în domeniul studiilor de Securitate internaţională, prezentat în premieră în România - NATO Youth Academy. Proiectul face parte din campania globală #WeAreNATO şi este organizat în contextul aniversării celor 70 ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice şi, totodată, a celor 15 ani de la aderarea ţării noastre la structurile aliate.

Miercuri, 31 Iulie, 2019 - 12:21

Gruparea navală NATO SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group-2), din care face parte şi dragorul maritim "Locotenent Dimitrie Nicolescu" (DM 29), a părăsit luni, 29 iulie, portul Eregli din Turcia şi a reînceput exerciţiile în Marea Neagră. Comandantului grupării NATO, comandorul Alessandro Falcone (Italia), s-a îmbarcat la bordul navei militare româneşti, iar operaţiunile SNMCMG-2 au fost coordonate de la bordul DM 29.

Miercuri, 17 Iulie, 2019 - 15:54

Fostul ministru de Externe Mircea Geoană a fost numit de Jens Stoltenberg ca secretar general adjunct al NATO.

Geoană va prelua funcția în luna octombrie, potrivit unui anunț al NATO.

Vineri, 5 Iulie, 2019 - 10:12

DISCURSUL AMBASADORULUI SUA, HANS KLEMM, LA RECEPŢIA DE ZIUA INDEPENDENŢEI SUA
 
 
4 iulie 2019
 
Domnule președinte, doamnă prim-ministru, stimați reprezentanți ai Președinției României, stimați reprezentanți ai Guvernului României, stimați membri ai Corpului Diplomatic, doamnelor și domnilor,
Bună seara și bine ați venit!

Joi, 27 Iunie, 2019 - 11:07

Cele două sesiuni de lucru în format aliat din prima zi a reuniunii ministeriale NATO, de la Bruxelles, s-au axat pe postura de descurajare nucleară a Alianţei, respectiv modificările şi implicaţiile pentru organizaţie în ceea ce priveşte evoluţiile referitoare la Tratatul privind forţele nucleare cu rază intermediară de acţiune (INF).

Ministrul apărării naţionale, Gabriel Leş, a reiterat importanţa unităţii şi indivizibilităţii aliate, ca premise fundamentale pentru formularea unor răspunsuri coerente în faţa provocărilor actuale.

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 13:40

Mesajul ministrului apărării naţionale, Gabriel Leş, cu prilejul Zilei Drapelului Naţional

Se împlinesc, astăzi, 171 de ani de la declararea oficială a tricolorului românesc ca drapel naţional, prilej cu care, în calitate de cetăţean al României şi de ministru al apărării naţionale, îmi exprim deplinul respect faţă de culorile-simbol ale poporului român şi întreaga recunoştinţă faţă de toţi cei care, cu eroism, curaj şi iubire de patrie, şi-au sacrificat viaţa luptând sub faldurile drapelelor de luptă ale armatei române.

Miercuri, 12 Iunie, 2019 - 09:15

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a subliniat că agresiunea NATO asupra Serbiei nu a avut și nu are nici acum nicio justificare.

"Acum Serbia se află pe alt drum și privește spre viitor" – a spus Vučić, conform Rador, raspunzând declarației secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, care a spus că atacul NATO asupra fostei Republici Federale Iugoslavia a fost justificată. 

Vučić s-a plâns că 19 din cele mai puternice state au atacat o mică țară liberă și i-au produs mari daune. 

Subscribe to NATO