Miercuri, 23 Mai, 2018 - 15:10

Deputaţii au adoptat, miercuri, proiectul care modifică Legea de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale a României, care prevede că judecătorii constituţionali pot fi urmăriţi penal, însă nu pot fi arestaţi, percheziţionaţi sau trimişi în judecată decât cu încuviinţarea plenului CCR.

Joi, 17 Mai, 2018 - 16:40

Președintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției, deputat Florin Iordache, a făcut joi, 17 mai, câteva precizări, referindu-se la afirmațiile făcute de procurorul Bogdan Gabor, președintele Asociației Procurorilor din România:

Miercuri, 16 Mai, 2018 - 16:38

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, lider al PSD, a anunţat miercuri că până la data de 15 iunie va fi lansat un pachet de măsuri, de acte normative care să ducă la rezolvarea problemei forţei de muncă în România.

Miercuri, 16 Mai, 2018 - 15:22

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu 196 de voturi "pentru", 59 "împotrivă" şi patru abţineri, o propunere legislativă de modificare a Legii 161/2003, care prevede că faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de trei ani de la data săvârşirii lor.

Miercuri, 16 Mai, 2018 - 15:11

Președintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu, a participat la Istanbul, în data de 16 mai a.c., la Summit-ul președinților de parlamente din statele membre ale Cooperării Economice a Mării Negre, organizat de Marea Adunare Națională a Turciei și dedicat aniversării a 25 de ani de la fondarea Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN). Din delegația română a făcut parte și dna deputat Roberta Alma Anastase, șef al delegației Parlamentului României la APCEMN, vicepreședinte al Adunării.

Miercuri, 16 Mai, 2018 - 13:20

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, ca for decizional, un proiect care prevede că faptele comise de cei aflaţi în funcţii publice care duc la conflict de interese sau incompatibilitate se prescriu la trei ani de la data comiterii lor.

Vineri, 4 Mai, 2018 - 11:45

În data de 8 mai 2018, va avea loc, la Lisabona, Conferinţa Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE) cu tema „Rezilienţa digitală a unui stat democratic”.
Conferinţa prevede patru sesiuni tematice, astfel: „Securitatea cibernetică şi democraţia: măsurile de consolidare a încrederii”, „Provocările tehnologice ale spaţiului cibernetic”, „Suveranitatea şi securitatea cibernetică” şi „Ameninţarea terorismului cibernetic în spaţiul OSCE”.  

Vineri, 27 Aprilie, 2018 - 11:31

Foc și pară s-a făcut Iohannis din cauza vizitei „secrete” în Israel a cuplului Dragnea-Dăncilă. „N-au avut mandat!” tună el, făcându-se că uită că nici el nu a avut vreun mandat când a cumpărat rachetele PATRIOT de la Trump și a trimis factura la guvern, Parlamentul aflând despre achiziție doar când a trebuit să o voteze @ Șeful statului, atins în amorul propriu de lider suprem, intră la fadacsie: cine știe ce aranjamente au făcut acolo cu evreii!

Miercuri, 25 Aprilie, 2018 - 13:09

Deputaţii au adoptat, miercuri, proiectul de lege privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate, persoanele condamnate pentru fapte de corupţie fiind exceptate din textul legii. Potrivit proiectului de act normativ, aceste pedepse ar urma să poată fi executate fie la domiciliu, fie doar în zilele de sâmbătă şi duminică într-un centru special înfiinţat, fie prin "echivalent zile muncă în folosul comunităţii", fie în regim mixt, de "echivalent zile de muncă în folosul comunităţii si de zile de executare sâmbătă si duminică într-un centru special înfiinţat.

Marţi, 24 Aprilie, 2018 - 16:43

Benjamin Netanyahu i-a trimis o scrisoare presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, prin care il invita pe acesta la Ierusalim. Subiectul scrisorii pare a fi unul general, dar mesajului i se adauga o nota personala, la final. Oficialul il invita pe Dragnea sa discute chestiuni legate de cooperare si viitor.

Luni, 23 Aprilie, 2018 - 20:45

Senatorii au adoptat, în plenul de luni, o propunere legislativă privind alăptarea în spaţii publice care prevede amenzi între 100 şi 2.000 de lei pentru persoanele care evacuează din spaţii publice mamele care îşi alăptează copiii până în 24 de luni.

Proiectul de lege iniţiat de mai mulţi ale ai Opoziţiei, precum Ovidiu Raeţchi (PNL), Leon Dănăilă (PNL), Adriana Săftoiu (PNL), Alina Gorghiu (PNL) Cosette Chichirău (USR), Cristina Prună (USR), Cristian Ghinea (USR) a fost adoptat cu 93 voturi pentru, două voturi împotrivă şi nicio abţinere.

Miercuri, 18 Aprilie, 2018 - 09:54

Update: Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, 18 aprilie a.c., o declaraţie de presă, la finalul sesiunii de deschidere a primului Summit Parlamentar al Formatului Bucureşti.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declaraţiei de presă:

Marţi, 17 Aprilie, 2018 - 17:55

Comisia economică şi Comisia pentru buget-finanţe au adoptat, marţi, un raport favorabil pentru propunerea legislativă privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, proiectului iniţial fiindu-i aduse o serie de amendamente, în conformitate cu opinia Eurostat, a precizat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

Joi, 12 Aprilie, 2018 - 19:58

Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, a primit joi, 12 aprilie 2018, vizita domnului Jean-Yves Le Drian, ministrul pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Franceze.

Joi, 12 Aprilie, 2018 - 17:18

Țigările electronice și dispozitivele care încălzesc tutun ar putea fi interzise în spațiile publice.

Un proiect în acest sens a fost depus la Senat. Inițiatorii acestuia spun că efectul produselor respective asupra sănătății nu este cunoscut, așa că mai bine să fim prevăzători.

Țigările electronice și dispozitivele care încălzesc tutun ar urma să fie interzise în spațiile publice închise, mijloace de transport în comun, locuri de joacă și instituții sanitare sau de învățământ.

Senatul este prima Cameră sesizată.

Miercuri, 4 Aprilie, 2018 - 19:22
Făcând o economie de 30%

Camera Deputaților va achiziționa energie electrică de pe Bursa de Mărfuri București, la un preț de 178,77 lei pe MWh, preț fără taxe și accize, conform legislației în vigoare, începând cu luna iunie a.c.

Prețul obținut este cu aproximativ 30% mai mic decât cel estimat conform cotațiilor de preț la energia electrică din baza de date a BRM în perioada decembrie 2017 – martie 2018.

Contractul va avea o durată de 1 an, iar prețul foarte mic obținut pentru 1 MWh va fi plătit de toate cele 9 instituții publice care au sediul în Palatul Parlamentului.

Miercuri, 28 Martie, 2018 - 18:44

Luni, 26 martie, senatorii Alina-Ştefania Gorghiu şi Ion Popa, membri ai Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), au participat, la sediul Parlamentului britanic, la reuniunea comună a comisiilor pentru cultură, ştiinţă, educaţie şi media, respectiv pentru migraţie, refugiaţi şi persoane strămutate ale APCE.

Luni, 26 Martie, 2018 - 18:29

Senatorii au respins, luni, propunerea legislativă iniţiată de parlamentarii USR pentru abrogarea pensiilor speciale. Propunerea a fost respinsă cu 81 de voturi 'pentru', o 'abţinere' şi 36 de voturi 'împotrivă'.

Schimbările preconizate prin promovarea proiectului legislativ vizează restabilirea egalităţii în relaţia cu statul prin abrogarea regimurilor de pensii speciale şi revenirea la principiul contributivităţii şi menţinerea a două excepţii de la această regulă - pentru pensiile militare de stat şi pentru cele ale magistraţilor, se arăta în expunerea de motive a proiectului.

Luni, 26 Martie, 2018 - 15:48

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, luni, că nimic nu este mai important decât 'a face o descentralizare profundă', a delega responsabilităţile la nivel local.

Luni, 26 Martie, 2018 - 14:59

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis ca săptămâna viitoare, marţi, să o invite pe Viorica Dăncilă la 'Ora prim-ministrului'.

'Premierul Viorica Dăncilă este invitată la 'Ora prim-ministrului'. O să fie săptămâna viitoare, marţi, pe 3 aprilie, pentru că luni e liber - Paştele catolic -, iar în ziua de marţi o să fie plen. Tema dezbaterii - cum se cheltuiesc banii românilor', a declarat luni secretarul Camerei Deputaţilor Georgian Pop, la finalul şedinţei Biroului permanent.

Vineri, 23 Martie, 2018 - 16:12

Senatorul Ionuț Vulpescu a depus la Senat un proiect legislativ prin care ziua de 11 iunie va fi declarată Ziua Revoluției Române de la 1848 și a Democrației Românești. Potrivit proiectului de lege, în 11 iunie autoritățile administrației publice centrale și locale pot organiza manifestări și acțiuni publice dedicate sărbătoririi acestei zile.

Miercuri, 21 Martie, 2018 - 15:11

Participarea doamnei senator Gabriela Creţu, preşedinta Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României la Conferinţa 'Extinderea estică a zonei euro', organizată de Friedrich Ebert Stiftung şi Banca Naţională a Croaţiei la Zagreb, în perioada 20-21 martie.

Preşedinta Comisiei pentru afaceri europene a Senatului României, senatoarea Gabriela Creţu, a participat în perioada 20-21 martie la Conferinţa 'Extinderea estică a zonei euro' organizată de Friedrich Ebert Stiftung şi Banca Naţională a Croaţiei la Zagreb.

Marţi, 20 Martie, 2018 - 17:19

Senatul a adoptat, marţi, un proiect care vizează aprobarea Programului de susţinere a producătorilor din sectorul pescuitului şi acvaculturii. Propunerea se referă la instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru aceşti producători, prin care se acordă 40% din investiţiile realizate în domeniu, potrivit expunerii de motive.

Schema de ajutor se aplică pe întreg teritoriul României pentru perioada 2018-2020.

Marţi, 20 Martie, 2018 - 16:44

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, modificările la cele trei legi ale Justiţiei - 304/2004 privind organizarea judiciară, 303/2004 privind statutul magistraţilor şi 317/2004 privind funcţionarea şi organizarea CSM.

Modificările la Legea 304/2004 au fost adoptate cu 182 de voturi 'pentru', 91 'împotrivă' şi o abţinere. Votul în cazul Legii 303/2004 a fost: 190 'pentru', 98 'împotrivă' şi două abţineri, iar în cazul Legii 317/2004 - 189 de voturi 'pentru', 101 'împotrivă' şi două abţineri.

Marţi, 20 Martie, 2018 - 15:55

Comisia pentru administraţie a Camerei Deputaţilor a respins marţi, cu 21 de voturi 'pentru' şi două 'împotrivă', proiectul de lege privind statutul de autonomie al ţinutului secuiesc.

Potrivit proiectului de lege, 'locuitorii Ţinutului Secuiesc se constituie în comunitate autonomă' ca expresie a identităţii sale istorice, în scopul asigurării egalităţii de şanse a cetăţenilor şi protecţiei identităţii naţionale maghiare.

Marţi, 20 Martie, 2018 - 14:13

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, cu amendamente, OUG 90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene.

Luni, 19 Martie, 2018 - 19:58

Angajatorii vor elibera la încheierea unui contract de muncă o notă de lichidare pentru angajat, încălcarea acestei obligaţii fiind sancţionată cu amendă de la 1.500 la 3.000 de lei, prevede o propunere legislativă de modificare a Codului muncii adoptată luni de plenul Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

Luni, 19 Martie, 2018 - 16:08

Liberalii vor depune la Senat o moţiune simplă împotriva ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a anunţat luni preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Luni, 19 Martie, 2018 - 15:17

Directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, şi-a exprimat disponibilitatea pentru desecretizarea, în perioada următoare, a protocolului dintre SRI şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a declarat luni preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, Claudiu Manda.

Sâmbătă, 17 Martie, 2018 - 08:20
Precum limitarea dobânzilor la creditele pentru gospodării

Fondul Monetar Internaţional (FMI) sugerează că România ar trebui să evite promovarea unor inițiative precum limitarea dobânzilor la creditele pentru gospodării şi a preţurilor la care persoanele fizice pot răscumpăra datoriile achiziţionate de terţe părţi.
„Iniţiativele legislative care afectează sistemul financiar ar trebui evitate. Mai multe iniţiative recente, dacă ar fi adoptate, ar reduce creditul oferit economiei reale şi ar încetini rezolvarea problemei creditelor neperformante, afectând în mod negativ stabilitatea financiară”, se arată în recomandările FMI.

Subscribe to Palatul Parlamentului