Miercuri, 1 Aprilie, 2020 - 08:38

Parlamentarii PSD din Senatul României au susţinut şi votat astăzi proiectul de lege care prevede suspendarea plăţii ratelor bancare, fără dobânzi şi penalităţi, până la sfârşitul lunii septembrie 2020, pentru creditele luate de populaţie ori de IMM-urile afectate de epidemia de coronavirus.

Proiectul de lege al PSD corectează prevederile Ordonanţei de Urgenţă a guvernului Orban care, inclusiv în a doua variantă, menţine 'dobânda la dobândă' pentru orice tip de credit, cu excepţia creditelor ipotecare luate de persoanele fizice.

Vineri, 13 Martie, 2020 - 10:50

Ministrul Florin Cîţu a declarat vineri că mandatul său de premier desemnat a fost acela de a menţine perspectiva alegerilor anticipate şi că nu ar fi acceptat să primească voturile PSD şi ALDE.

Marţi, 3 Martie, 2020 - 17:18

Liderii PSD au suspendat-o, marți, din partid pe fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea. Ei au acceptat propunnerea preşedintelui organizaţiei din Maramureş a PSD.

Decizia de suspendare a Sorinei Pintea din Partidul Social Democrat a fost luată, marți, în şedinţa informală a Comitetului Executiv al PSD.

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost arestată preventiv sâmbătă, pentru 30 de zile, fiind suspectată că a luat de mită sumele de 10.000 de euro şi 120.000 lei, bani ce reprezintă un procent de 7% din valoarea unui contract.

Marţi, 3 Martie, 2020 - 17:00

​​Congresul PSD va avea loc pe 14 martie, au decis social-democrații, potrivit unor surse din partid.

Evenimentul trebuia să se desfășoare la finalul săptămânii trecute, dar a fost amânat, pesediștii invocând oficial va motiv coronavirusul.
 

Luni, 2 Martie, 2020 - 20:00

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că la şedinţa informală de marţi cu preşedinţii organizaţiilor de partid va fi discutat cazul Sorinei Pintea şi va fi luată o decizie privind abordarea partidului în astfel de situaţii.

Vineri, 28 Februarie, 2020 - 15:18

PSD a amânat congresul care urma să aibă loc mâine. Decizia a fost luată pe fondul răspândirii noului coronavirus.

Liderii social democraţi au transmis că vor să evite o adunare cu un număr atât de mare de oameni, aşa cum recomandă specialiştii din domeniul medical.

În plus, mulţi dintre delegaţii la congres au atribuţii în teritoriu pentru prevenirea răspândirii virusului.

Vineri, 28 Februarie, 2020 - 08:50

Având în vedere confirmarea primului caz de infectare cu COVID-19 pe teritoriul României, precum şi faptul că o parte însemnată a delegaţilor la congresul PSD (preşedinţi de Consilii Judeţene, primari, consilieri locali şi judeţeni, precum şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale) sunt implicaţi în gestionarea pe plan local a măsurilor ce se impun pentru prevenirea răspândirii infectării cu COVID-19, conducerea interimară a PSD a decis amânarea Congresului planificat pentru sâmbătă, 29 februarie.

Vineri, 21 Februarie, 2020 - 20:23
Cu lideri în exercițiu și recuperați

În PSD s-a stabilit, în linii mari, noua ”arhitectură” a conducerii centrale. În PSD vor apărea două funcții de președinte executiv, care vor primi atribuții de la șeful formațiunii, 4 prim-vicepreședinți aleși pe domenii de activitate și vicepreședinții PSD vor fi în număr de 8, alegerea lor fiind pe criteriu regional:

Joi, 20 Februarie, 2020 - 08:36

Congresul în care PSD își alege noua conducere va avea loc în 29 februarie sau în 7 martie, a declarat, miercuri seara, președintele interimar Marcel Ciolacu. Acesta a precizat că s-a decis ca partidul să nu aibă niciun candidat pe numele căruia să existe o soluție definitivă a unei instanțe.

Miercuri, 19 Februarie, 2020 - 18:48

Comitetul Executiv al PSD a votat în ședința de miercuri după-amiază să boicoteze învestirea Guvernului Orban II prin neprezentarea, lunea viitoare, în sala plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului, au declarat surse din partid.

Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi, potrivit surselor agenției de presă.

Social-democrații motivează că trebuie așteptată decizia CCR privind conflictul Președinție-Parlament cu privire la desemnarea lui Ludovic Orban ca premier pentru a doua oară de către Klaus Iohannis.

Marţi, 18 Februarie, 2020 - 13:35

Prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, a criticat pe Facebook votul din Comisia juridică a Senatului privind OUG pentru organizarea alegerilor anticipate şi a cerut PSD să voteze în plen în favoarea adoptării acestui act normativ.

Luni, 17 Februarie, 2020 - 23:09

Presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a  avut la Bruxelles intalniri si discutii cu Frans Timmermans, vicepresedinte al Comisiei Europene, si Sergei Stanisev.

"Astazi am avut doua intalniri extrem de reusite cu dl. Frans Timmermans, Vicepresedintele Executiv al Comisiei Europene si dl. Sergei Stanishev, Presedintele Partidului Socialistilor Europeni. Ma bucur ca am clarificat aspectele din trecut si la fel de mult ma bucura aprecierea partenerilor nostri europeni fata de deschiderea PSD de acum.

Luni, 17 Februarie, 2020 - 17:17

Organizaţiile PSD, ALDE şi Pro România din judeţul Bistriţa-Năsăud au decis să formeze o alianţă electorală pentru alegerile locale din vara acestui an şi să aibă candidaţi unici în toate cele 62 de unităţi administrativ-teritoriale, dar şi pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean.

Alianţa a fost anunţată luni, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul PSD Bistriţa-Năsăud, de către liderii judeţeni ai celor trei partide: Radu Moldovan - PSD, Ioan Moniţa - ALDE şi Grigore Timoce - Pro România.

Miercuri, 12 Februarie, 2020 - 15:54

Ionuț Vulpescu, președintele interimar al Consiliului Național al PSD, a făcut public un raport asupra evoluției partidului în perioada 2016-2019, în care analizează deciziile și factorii care au făcut ca PSD să piardă aproximativ 1,2 milioane de voturi în aproximativ 3 ani de zile și, de asemenea, propune soluții pentru redresarea formațiunii politice și transformarea acesteia într-un partid de stânga modern.

Raportul ”PSD, ÎNCOTRO?” conține o trecere în revistă a realizărilor guvernărilor PSD, în special cele economice, analizează schimbările ce s-au produs în societatea românească și de care PSD pare să nu fi ținut cont, cu accent pe cele demografice, după care identifică 40 de probleme și greșeli pe care partidul le-a comis în cei trei ani analizați. Cele 40 de probleme sunt împărțite în 4 categorii, politice, relații externe, social-economice și ce țin de evoluția electorală. Printre acestea se numără cele referitoare la criza identității ideologice a partidului și efectele asupra electoratului, cum ar fi erodarea identității politice social-democrate, Ionuț Vulpescu fiind de părere că ”PSD și-a pierdut busola ideologică”.

Raportul este critic cu privire la modul în care PSD a înțeles să ”reformeze” Justiția, una dintre concluzii fiind că ”după mai mult de doi ani de luptă cu justiția, PSD s-a bătut singur și s-a și pus, tot singur, la colț”. În ceea ce privește protestul din 10 august, autorul consider că ”modul controversat în care a fost gestionat protestul și imaginea publică rezultată au produs o adevărată traumă socială care, inevitabil, s-a răsfrânt asupra guvernării și a PSD” și că ”PSD a uitat să se comporte ca un partid mare, adică un partid integrator, care are responsabilități nu doar față de votanții și simpatizanții săi, ci și față de cei care îl contestă”.

În final, raportul conține câteva direcții de reformă. Potrivit președintelui interimar al Consiliului Național al PSD, partidul are nevoie de o reformă a structurii ideologice, de reluarea procesului de democratizare a partidului, de revitalizarea structurii de tineret, TSD, care să fie independentă financiar prin alocări procentuale din subvenția primită de partid și de alegeri libere în organizațiile locale.

Întotdeauna când am pierdut alegerile s-a vorbit despre necesitatea unei analize, însă niciodată o asemenea analiză, dacă a fost măcar redactată, n-a ajuns la public. Ca să avem demnitatea de a cere din nou votul electoratului, trebuie să demonstrăm că s-a schimbat ceva. Să le dăm un discurs despre reformă nu e suficient. De fapt, e nimic. Oamenii așteaptă rezultatele unor acțiuni de reformare. Reforma înseamnă oameni, idei și acțiuni, dincolo de o revizuire a mentalităților cu care am ambalat o ideologie față de care am rămas tot mai departe. Reforma nu se poate rezuma doar la schimbarea unor lideri, trebuie să schimbăm felul în care ne adresăm cetățenilor, plecând de la realitățile societății românești actuale. Documentul de față prezintă echidistant ceea ce s-a făcut bine în plan economic, social și politic, de către PSD, în ultimii ani, dar mai ales ce s-a făcut rău”, a declarat senatorul Ionuț Vulpescu, președinte interimar al Consiliului Național al PSD.

Marţi, 11 Februarie, 2020 - 18:00

Mircea Drăghici, fost trezorier al PSD, a anunţat, marţi, că a demisionat din partid şi va activa ca deputat neafiliat.

Luni, 10 Februarie, 2020 - 16:41

PSD va ataca la Curtea Constituțională decizia președintelui Klaus Iohannis de a-l propune tot pe Ludovic Orban prim-ministru. Liderii partidului sunt în ședință luni și stabilesc detaliile demersului. Social-democrații fac, totodată, ultimele pregătiri pentru congresul partidului, planificat pentru sfârșitul acestei luni.

Marcel Ciolacu a anunțat încă de la sfârșitul săptămânii trecute că se impune această sesizare la CCR, după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că îl nominalizează din nou pe Ludovic Orban pentru formarea unui nou guvern.

Joi, 6 Februarie, 2020 - 12:05

Update: Propuneri pentru funcţia de premier: PNL – Ludovic Orban, PSD şi Pro România – Remus Pricopie, USR – Dacian Cioloş

Miercuri, 5 Februarie, 2020 - 13:01

Update: Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că, de trei luni, Guvernul Orban a adus "haos".
Update: Şeful ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a cerut preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului să sesizeze CCR pentru conflict interinstituţional Guvern-Parlament în urma adoptării de către Executiv, în şedinţa de luni, a "unei căruţe de ordonanţe de urgenţă".

Update: Deputatul PNL Victor Paul Dobre a catalogat, miercuri, moţiunea de cenzură depusă de PSD drept una a "inepţiilor" şi a "fricii".

Luni, 3 Februarie, 2020 - 16:48
Dar a recâștigat-o câteva ore mai târziu...

Senatorul PSD Eugen Gioancă și-a anunțat, luni, demisia din partid și înscrierea în PNL. Prin demisia acestuia, PSD pierde majoritatea la Senat având în prezent 68 de parlamentari. Pierderea majorității de către PSD intervine în contextul în care Teodor Meleșcanu (numit de PSD) a demisionat din funcția de președinte al Senatului.

Senatorul Eugen Gioancă este înlocuitorul lui Claudiu Manda. Acesta a anunțat în plen că a trecut la grupul parlamentar PNL din Senat.

 

Luni, 3 Februarie, 2020 - 15:09
 PSD pare să își revină ușor

Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) a dat publicității cea mai nouă cercetare sociologică. Primul sondaj la nivel național din 2020 arată un PNL care se consolidează bine după alegerile prezidențiale și un PSD care pare să își revină ușor după înfrângerile electorale dureroase din 2019.

Sâmbătă, 1 Februarie, 2020 - 20:57
Daca moțiunea de cenzură trece...

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a anunţat, sâmbătă, că, în cazul în care este votată moţiunea de cenzură şi se ajunge la învestirea unui nou guvern, parlamentarii partidului nu vor vota un guvern condus tot de Ludovic Orban, în condițiile în care Klaus Iohannis a spus că-l va propune premier tot pe Ludovic Orban dacă actualul guvern este demis prin moțiune de cenzură.

Joi, 30 Ianuarie, 2020 - 13:12

Moţiunea de cenzură depusă de PSD va fi prezentată în plenul Parlamentului luni, de la ora 14,00, au stabilit Birourile permanente reunite.

Data dezbaterii şi votului moţiunii de cenzură urmează să fie stabilită într-o nouă şedinţă a Birourilor permanente.

Moţiunea de cenzură semnată de 208 parlamentari de la PSD şi UDMR, depusă în Parlament, joi.

Joi, 30 Ianuarie, 2020 - 12:15

Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă atât pentru că schimbarea sistemului electoral în prag de alegeri încalcă standardele europene, cât şi pentru că adoptarea acestor modificări s-a făcut în mod unilateral, fără consultare şi dezbatere, prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la putere, se arată în textul moţiunii de cenzură intitulate "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti", depusă joi la Parlament.

Miercuri, 29 Ianuarie, 2020 - 16:53
Sesizările PSD au fost admise

Curtea Constitutionala a admis, miercuri, sesizarile PSD asupra proiectului pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul transportului de persoane, precum si pe cel privind Institutul National al Magistraturii, pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea.

Luni, 27 Ianuarie, 2020 - 17:10

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall a anunțat luni că și-a înaintat demisia din grupul parlamentar al PSD. Ea a precizat că acest demers reprezintă doar o formalitate, în condițiile în care a fost exclusă din partid în noiembrie 2019.

Luni, 27 Ianuarie, 2020 - 13:48

PSD se opune proiectului lansat de PNL privind privatizarea programelor de sănătate, arăgând atenţia că sănătatea este un drept constituţional pentru toţi cetăţenii, nu doar pentru cei cu venituri mari. "PSD se opune categoric proiectului lansat de PNL privind privatizarea programelor de sănătate. Sănătatea este un drept constituţional garantat pentru toţi cetăţenii, nu doar pentru cei cu venituri mari, aşa cum vrea PNL.

Duminică, 26 Ianuarie, 2020 - 21:29
„Liviu Dragnea a avut greșelile lui, dar a făcut și lucruri bune pentru partid”.

Participând la Conferința de alegeri a PSD Timiș, Sorin Grindeanua declarat că PSD a pierdut în trei ani aproximativ 60% dintre votanți și că această cădere este generată în primul rând „de greșeli personale, de greșeli de management, de autism politic și de orbire strategică”.

Vineri, 24 Ianuarie, 2020 - 13:00

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, spune într-un mesaj publicat pe Facebook de Ziua Unirii Principatelor că România are nevoie de politici publice care să unească toate provinciile istorice.

Vineri, 24 Ianuarie, 2020 - 08:20

În perioada 20-23 ianuarie 2020, Ana Birchall a participat la cea de-a 20-a întâlnire la nivel înalt organizată de Centrul Internaţional Nizami Ganjavi în colaborare cu Fundaţia ambasadorului UNESCO Marianna V. Vardinoyannis care s-a desfăşurat la Atena. Tema principală a evenimentului a fost "Schimbările Climatice şi impactul lor asupra vieţii şi patrimoniului cultural din Regiunea Mediteraneeană".

Joi, 23 Ianuarie, 2020 - 11:40

Calendarul alegerilor anticipate a fost declanşat, iar după ce proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi va trece prin respingerea moţiunii de cenzură, liberalii intenţionează să îşi angajeze răspunderea şi pe alte proiecte, astfel încât PSD să depună o altă moţiune care să conducă la anticipate, a declarat joi vicepremierul Raluca Turcan, la RFI România.

Subscribe to PSD