Publicat: 9 August, 2017 - 15:04
Va începe filmările la pelicula de mediu metraj „Say yes”

Deținătoarea recordului de cel mai tânăr regizor prezent în Festivalul de Film de la Cannes - la numai 17 ani - Irina Octavia Andronic trece în această vară câteva „praguri” din viața personală.
În primul rând a împlinit 18 ani, devenind majoră. Apoi, a absolvit cursurile Colegiului Lansdowne din Londra. Și - nu în ultimul rând - a fost admisă direct în anul al II-lea la Institutul MET FILM SCHOOL, din capitala britanică. A fost meritul unui CV artistic convingător, în care se regăsesc rolurile principale interpretate în trei dintre producțiile „Taberei de Film”, precum și realizarea, ca regizor, a unui scurt metraj selectat pentru finala competiției colegilor britanice, în 2012 („Find me, love me, keep me"), precum și ultima sa creație, filmul artistic de scurt metraj „Not Guilty”, prezentat în această primăvară la Cannes.
Aflată în vacanță, Irina Octavia s-a dedicat materializării unui nou proiect: peste doar câteva zile va începe filmările la un mediu metraj artistic, după un scenariu propriu, intitulat „Say yes”, în al cărui sinopsis autoarea spune:
„Mara, o tânără îndrăgostită ajunge să ia decizii nebunești când prietenul ei o anunță că se desparte de ea. Fratele ei și cea mai bună prietenă o ajută să facă un plan de răzbunare, după ce află despre infidelitatea lui. Odată cu furtul mașinii lui, totul escaladează rapid. O scurtă relație se înfiripă între cele două fete care până atunci nu se cunoșteau, dar este întreruptă când cei trei intră într-un mediu toxic alături de șeful lui Eric, un mafiot inteligent, cultivat, dar lipsit de scrupule, mare maestru în manipularea tinerilor. Mara pierde controlul asupra vieții sale odată cu drogurile, la care recurge datorită debusolării, iar revenirea la normal e din ce în ce mai dificilă. Vor ieși cei trei teferi din aceasta noapte de coșmar? – este întrebarea la care regizorul încearcă să răspundă combinând și despărțind destinele unor tineri care sunt pe cale să piardă contactul cu realitatea. Este un film despre tinerii de azi și despre problemele lor pe care o lume tot mai lipsită de repere morale le complică în mod constant.
Say Yes explorează și provoacă tematici taboo, fără exagerari, într-o poveste de o noapte, încercând să surprindă realitatea în toate aspectele ei”.
Din distribuția filmului fac parte și câțiva dintre interpreții rolurilor din precedentul film al Irinei, între care Marius Bodochi, devenit un „fan” al tinerei regizoare căreia i-a remarcat gustul și maturitatea artistică.
Din păcate - și asta pare să fie soarta tinerilor care bat la porțile afirmării în cea de-a șaptea artă (și nu numai) filmările au loc în mare parte în locații puse la dispoziție prin bunăvoința unor sponsori sau admiratori (instituțiile de profil responsabile nemanifestând nici un interes) și pe cheltuială proprie. Irina Octavia speră să poată încheia, cu resursele de care dispune, filmările, pentru ca în perioada următoare să se poată dedica operațiunilor de procesare post-filmare, etapă pentru care a primit câteva promisiuni de sponsorizare de la instituții și persoane fără legătură cu arta filmului.