Publicat: 3 Mai, 2015 - 17:46
Share

Alianţa Nord-Atlantică a înfiinţat, pentru prima dată după Războiul Rece, o linie de telefon militară directă cu armata rusă, pentru situaţii de urgenţă, ca urmare a  tensiunilor tot mai puternice cu Rusia, relatează ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung. Operaţiunea a fost clasată "secretă", adaugă publicaţia.

"NATO şi autorităţile militare din Rusia menţin legături de comunicare. Comandantul Suprem NATO pentru Europa şi preşedintele Comitetului Militar NATO au primit permisiunea de a-i contacta pe colegii lor ruşi", au declarat surse de la Alianţa Nord-Atlantică citate de FAZ.

”Canalele de comunicaţie sunt în continuare deschise şi este necesar să fie testate în mod regulat”, a adăugat sursa citată.

Deși Alianţa Nord-Atlantică nu a precizat când a fost activat sistemul, o sursă din cadrul unei delegaţii naţionale a declarat pentru FAZ că partea rusă a primit deja numerele de telefon.

Ea are la bază o iniţiativă a ministrului german de Externe Frank-Walter Steinmeier (SPD), care a sugerat, în decembrie, reintroducerea unui serviciu pentru urgenţe, având în vedere tensiunile legate de conflictul din Ucraina.

Statele Unite şi Rusia au creat, după criza rachetelor din Cuba, în 1962, o legătură telegrafică permanentă între forţele lor armate, cunoscută sub numele "telefonul roşu".