Publicat: 1 Ianuarie, 2017 - 13:21

Update: În continuarea informaţiilor privind incidentul din Istanbul, produs în dimineaţa zilei de 1 ianuarie 2017, Ministerul Afacerilor Externe precizează următoarele:
Conform datelor obţinute până la acest moment, nu există persoane de cetățenie română printre victimele identificate. Precizăm că procedura de identificare a celorlalte persoane decedate este în curs de desfășurare. Totodată, menţionăm că oficiul consular nu a primit nicio solicitare de la vreun cetăţean român în legătură cu incidentul din Istanbul.
Consulatul General al României la Istanbul menţine cazul în atenţie, păstrează legătura cu autorităţile locale şi cu spitalele la care au fost internate victimele, fiind pregătit sa acorde asistenţă consulară, în funcţie de necesităţi.
Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Consulatului General al României la Istanbul (0090) 212 3583541, (0090) 212 3580516,  (0090)  212 3583537, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.
 
Update: Consulatul General al României  la Istanbul are în atenţie incidentul produs în dimineaţa zilei de 01.01.2017, în jurul orei 02:00 (01:00 ora României), soldat cu numeroşi morţi şi răniţi.
Oficiul consular român a întreprins în regim de urgenţă demersuri pe lângă autorităţile abilitate şi spitalele din Istanbul pentru a verifica dacă printre victimele incidentului se află cetăţeni români.
Consulatul General al României la Istanbul  monitorizează evoluţia situaţiei şi este pregătită să acorde asistenţă consulară, dacă situaţia o va impune. 
Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Consulatului General al României la Istanbul (0090) 212 3583541, (0090) 90 212 3580516,  (0090) +90 212 3583537, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.
Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă profundul regret pentru pierderea de vieţi omeneşti şi transmite condoleanţe familiilor victimelor.
 Cel putin 35 de oameni au fost ucisi si 40 raniti dupa ce un atacator a deschis focul la petrecerea de Revelion de la un cunoscut club de noapte din Istanbul, a declarat jurnalistilor guvernatorul Istanbulului, Vasip Sahin, citat de Reuters.

 Ultimul bilant al atacului armat comis in noaptea de Revelion intr-un club din Istanbul in care se aflau cateva sute de oameni a ajuns la 39 de morti, multi fiind cetateni straini, si 69 de raniti, potrivit ministrului turc de Interne, Suleyman Soylu, scrie News.ro citand Reuters.

Conform sursei citate, pana in prezent au fost identificate 21 din cele 39 de persoane care si-au pierdut viata in urma atacului armat. Dintre acestea, 16 persoane sunt cetateni straini.

De asemenea, alti 69 de oameni sunt raniti si spitalizati.

Ministrul turc de Interne a mai anuntat ca atacatorul este cautat in continuare de fortele de ordine.

Presa turca a difuzat si primele imagini in care atacatorul este surprins de camerele de luat vederi din interiorul clubului.
Atacatorul a tras intr-un politist si intr-un civil cand a intrat in cunoscutul club Reina din districtul Oratkoy din Istanbul, dupa care a deschis focul in interiorul cladirii, a spus Sahin, adaugand ca este vorba de un atac terorist. 

Potrivit unor informatii din media turca si unor postari de pe retelele de socializare, este posibil sa fi fost implicati mai multi atacatori.

Conform canalului de stiri NTV, citat de AFP, mai multe persoane au sarit in stramtoarea Bosfor pentru a scapa de focurile trase de teroristul imbracat in Mos Craciun.

"Un terorist cu o arma care avea teava lunga... a provocat acest incident brutal si salbatic, tragand gloante in oameni nevinovati ce erau acolo doar pentru a sarbatori Anul Nou si a se distra", a spus Sahin reporterilor de la fata locului. 

Zeci de ambulante si masini de politie au fost trimise la clubul situat intr-o zona cosmopolita de langa unul dintre cele trei poduri care traverseaza Bosforul, areal in care sunt numeroase cluburi, restaurante si galerii de arta. 

Potrivit agentiei de stiri Dogan, martorii au spus ca l-au auzit pe atacator strigand ceva in araba. Circa 700-800 de persoane erau in club la momentul atacului, noteaza Dogan.

Autoritatile transmisesera anterior ca in Istanbul au fost mobilizati 17.000 de politisti pentru festivitatile de Anul Nou. Coincidenta sau nu, autoritatile anuntasera ca unii politisti vor fi deghizati in Mos Craciun pentru a detecta orice situatie neobisnuita.

Localizare: