Miercuri, 26 Iulie, 2017 - 10:22

BRD sprijină fermierii din România prin facilitatea de credit-punte, creată pentru ca aceştia să poată beneficia în avans de subvenţiile APIA.

Duminică, 23 Iulie, 2017 - 20:51
A participat la „ora de muls” de la stâna din Ibănești

Duminică, ministrul Petre Daea a poposit în „patria” celebrei telemele de Ibănești, de pe valea Mureșului și Gurghiului. Cei doi frați Tudoran  au reușit prin muncă să realizeze  o fabrică de prelucrare a laptelui care a dus faima României  prin telemeaua de Ibanesti - singurul produs românesc cu DENUMIRE DE ORIGINE PROTEJATĂ.  Acum are trei produse montane: urda, cascavalul si smantana. Dispun și de o rețea de preluare a laptelui de la crescătorii de vaci  - 56.000 l de lapte zilnic,  de la crescători,  dintre care  peste 85 % au până la 5 vaci.

Sâmbătă, 22 Iulie, 2017 - 15:47
La Stațiunea de Cercetare Turda, ferma Bolduț din Ceanu Mare

 După un popas în Piața agroalimentară din Cluj, unde a constatat că există o abundență de produse autohtone la prețuri rezonabile, ministrul Agriculturii s-a abătut în acest weekend și pe la Turda, unde a vizitat Ferma Bolduț din Ceanu Mare a Stațiunii de Cercetare Turda.Aici se recoltează grâul de sămânță de pe cele 360 de hectare , adăpostite de perdelele de protecție care în multe alte locuri lipsesc, cu consecințele negative de rigoare.În condiții pedoclimatice severe, se obțin rezultate remarcabile, ferma putând constitui un model de exploatație mixtă pentru zonele de deal.

Sâmbătă, 22 Iulie, 2017 - 15:26
Oierii - de la disperare la speranță

Problema lânei, pentru oierii confruntați cu cea mai severă criză a acestui produs, părea de nerezolvat. de ani buni, de când industria autohtonă nu mai folosește lâna din producția internă - din varii motive, între care lichidarea producției interne în favoarea importurilor a fost pe primul loc. În timp ce bietele oi și-au dat an de an obolul, oierii s-au trezit că se acumulează cantități imporatante cu care nu au ce face, pentru că nimeni nu o mai vrea.

Joi, 20 Iulie, 2017 - 17:09

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre DAEA, a avut în data de 19 iulie 2017 o întâlnire cu reprezentanții mai multor societăți comerciale din Bistrița-Năsăud, Râmnicu Vâlcea, Cluj precum și cu ingineri sau arhitecți, cercetători dar și crescători de ovine, interesați de valorificarea lânii de oaie ca termoizolator în construcții și în industria textilă. 

Luni, 17 Iulie, 2017 - 11:51

Ajuns în Ialomița în periplul său tradițional de la final de săptămână, ministrul Agriculturii, Petre Daea nu a rezistat tentației de a urca la volanul combinei de recoltat grâu și de a face o tură alături de combinierul Gheorghiță Grosu, de la Asociația DIANA Scânteia. A constatat cu acest prilej că nu și-a pierdut îndemânarea formată în anii cît a lucarat direct în agricultură, la el la Mehedinți și că dacă nu va mai fi ministru, va găsi cu siguranță o slujbă pe la unul dintre fermierii pe care-i vizitează în calitate sa de ministru al întregii agriculturi a țării.

Luni, 17 Iulie, 2017 - 11:39

Obișnuitele drumuri de weekend al ministrului Agriculturii l-au purtat pe Petre Daea  în județul Călărași. Acolo s-a întâlnit cu fermierii Tudorel Stanciu și Iliuță Claudiu de la SC Ildu SRL, aflați în plină campanie de recoltare a grâului de sămânță.Operațiunea s-a desfășurat cu toate cele 8 combine din dotare, pentru a se câștiga timp și pentru a evita pierderile pe care le pot produce ploile.

Luni, 17 Iulie, 2017 - 11:31

Matur și neobosit (ca să parafrazăm un titlu celebru) ministrul Agriculturii, Petre Daea nu are stare! Când nu e la minister, e pe câmp, ca să constate cu ochii lui, nu din rapoarte, ce se întâmplă în domeniul pe care-l păstorește. Fotoreporterul Amos News l-a surprins în plină activitate pe la Fundulea la ferma unde inginerul agronom Alexandru Stoicescu cultivă legume și căpșuni. Este ajutat de părinții sîi, în vârstă de 70 de ani. A lucrat șapte ani în Anglia și s-a întors hotărât să facă agricultură performantă la el acasă

Duminică, 16 Iulie, 2017 - 11:00

În perioada campaniei agricole de vară, în special în perioada campaniei de recoltare a cerealelor păioase, crește riscul de incendiu atât la lanuri, cât și depozitele de cereale și furaje, evenimente care pot avea consecințe dezastruoase asupra mediului înconjurător, vieții și bunurilor.

Vineri, 14 Iulie, 2017 - 13:17

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va plăti, în perioada 17 - 19 iulie 2017, ajutorul pentru întocmirea și menținerea registrelor genealogice, dar și pentru serviciile de determinare a calității genetice a raselor de animale, aferent lunii mai 2017, suma totală autorizată la plată fiind de 1,488 milioane de lei.

Luni, 10 Iulie, 2017 - 13:26
De la fermierul Moraru din programul „Tomata timpurie”

„Bună ziua dle ministru. Sunt Moraru Marius, fermierul din Prahova pe care l-ați vizitat pe 15 februarie. Am primit banii pentru tomate. Vă aștept la un pahar de vin, cum ați promis. O zi mununată!”.

Duminică, 9 Iulie, 2017 - 09:15

Obișnuitul turneu de weekend al ministrului Petre Daea a vizat sudul țării - județele Dolj și Mehedinți.

Vineri, 7 Iulie, 2017 - 10:00
Întâlnire de lucru cu reprezentanţii AFIR pentru creşterea absorbţiei fondurilor europene

Joi, 6 iulie 2017, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a avut o întâlnire de lucru cu personalul de conducere al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) de la nivel central, regional şi judeţean. Alături de ministrul Daea s-au aflat secretarul de stat Alexandru Potor, directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu, precum şi directorul general al Direcţiei Generale Dezvoltare Rurală - AM PNDR, Florentina Tudor.

 

Marţi, 4 Iulie, 2017 - 13:08

Conform datelor centralizate la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, până la data de 3 iulie 2017 a fost recoltată 74,05% din suprafața însămânțată cu orz la nivel național, în județele Arad, Argeș, Buzău, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Ialomița, Mehedinți, Olt și Timiș campania de recoltare a orzului fiind încheiată, iar în Gorj, Teleorman și Tulcea, aceasta apropiindu-se de final.

Marţi, 4 Iulie, 2017 - 13:05

În data de 29 iunie 2017 au avut loc lucrările celei de-a III-a reuniuni a Comitetului de Monitorizare pentru Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime (POPAM), organizat de Direcția Generală Pescuit  - Autoritate de Management pentru POPAM (DGP-AMPOPAM).

La această reuniune au participat Alexandru POTOR, secretar de stat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Fabrizia BENINI, șef de unitate la DG MARE, reprezentanții DGP-AMPOPAM, precum și membri ai Comitetului de Monitorizare și invitați.

Duminică, 2 Iulie, 2017 - 00:00
Ministrul a fost prezent la acțiunile de recoltare a grâului din județul Giurgiu

 Sub presiunea prognozelor meteo, recoltarea de grâu în jud. Giurgiu s-a desfășurat în ritm alert .Fermierii nu au mai ținut cont de zi sau de  temperatură. Toate forțele au fost mobilizate pentru strânsul revoltei. Organizarea a fost perfectă, munca s-a derulat în ritm continuu pentru pune la adăpost recolta .                        

Sâmbătă, 1 Iulie, 2017 - 14:14

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a dispus măsuri urgente pentru ca subvenții de peste 33 de milioane de euro 
să ajungă la peste 11.000 de fermieri români

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a dispus măsuri urgente pentru ca subvenții de peste 33 de milioane de euro să ajungă la peste 11.000 de fermieri români. 

Miercuri, 28 Iunie, 2017 - 22:20

O Cooperativă Agricolă de Producţie nedesfiinţată după Revoluţie învârte milioane de euro. Tractoriştii au lefuri de peste 2.000 de euro în sezon.

Miercuri, 28 Iunie, 2017 - 14:12
Peste 17 miliarde de euro distribuiți către peste 2 milioane de fermieri, în perioada 2007-2017

SIVECO România aniversează 10 ani de la crearea și implementarea sistemului informatic pentru APIA prin care s-au distribuit peste 17 miliarde de euro pentru peste 2 milioane de fermieri înregistrați în sistem, în perioada 2007-2017. 

Miercuri, 28 Iunie, 2017 - 10:01

Sistemul de irigații Sadova Corabia a fost executat în perioada 1969-1973 și acoperă bazinul hidrografic Dunărea pe raza județelor Olt și Dolj, în suprafață netă totală de 71.775 ha, din care 52.725 ha în județul DOLJ, restul de 19.050 în Olt. ANIF, prin sucursala Dunăre Jiu, a repus în funcțiune această amenajare, prin intermediul căreia s-a irigat intens până în anul 2009, când, exista subvenția pentru irigații, după 2009 suprafața irigată scăzând până la câteva sute de hectare.

Vineri, 23 Iunie, 2017 - 10:15
Legea care oferă fermierilor apă gratuit pentru irigații își produce efectele

In ziua moțiunii, ministrul (demisionar) al Agriculturii, Petre Daea a îmbinat teoria guvernamentală cu prectica administrativă dând o fugă pe câmpurile din sudul țării și vizitând ferme din Ialomița și Călărași.. Pentru a verifica  dacă canalele sunt pline cu apă și dacă fermierii iriga. A dorit să vadă care este situația din câmpurile cu legume și cum - în toiul arșiței - sunt irigate acestea. „ Am fost pe terenuri unde se iriga si se executa prașila  manuală la cultura de ardei si castraveti în câmp.

Joi, 22 Iunie, 2017 - 19:10
Este una dintre acțiunile de succes din programul de guvernare, lansate de ministrul Daea

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță că în intervalul 19-21 iunie 2017 a mai primit 906 cereri pentru decontarea cheltuielilor aferente programului de tomate cultivate în spații protejate, care vor fi procesate pentru a intra la plată în perioada imediat următoare.

Joi, 22 Iunie, 2017 - 08:43

Producătorii agricoli români susținuți prin programul de sprijin guvernamental să cultive tomate în spații protejate dau dovadă de seriozitate și cumpătare în ceea ce privește utilizarea optimă și în condiții de siguranța a produselor de protecție a plantelor.

Astfel, produsele de protecție a plantelor au fost aplicate în dozele recomandate de inspectorii fitosanitari ai Autorității Naționale Fitosanitare, respectându-se timpul de pauză de la aplicare și până la recoltare.

Miercuri, 21 Iunie, 2017 - 14:05

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale informează că recoltatul la orz continuă la nivelul țării și s-a extins în județele Arad, Călărași, Constanța, Dolj, Giurgiu, Ialomița, Mehedinți, Olt, Teleorman, Timiș și Tulcea.

Astfel, cele mai mari suprafețe unde s-a adunat producția de orz se regăsesc în județele Dolj, Olt și Ialomița, iar până în prezent a fost recoltat un procent de 13% din suprafața totală cultivată cu orz la nivelul întregii țări.

Marţi, 20 Iunie, 2017 - 21:52
Ministrul Daea, deși demisionar, a luat pulsul operațiunii

A început recoltarea orzului în județul  Călărași .  Fermieri bucuroși , au ajuns în fața  primei recolte și a primului câștig, Deși demisionar, ministrul Petre Daea a renunțat la atmosfera încărcată din cabinete și a ieșit pe teren, pentru a lua pulsul operațiunii.

Joi, 15 Iunie, 2017 - 12:44

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a derulat până în acest moment mai multe acțiuni de prevenire a neregulilor ce pot apărea în accesarea și implementarea proiectelor finanțate cu fonduri europene, disponibile țării noastre prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 — 2020 (PNDR 2020).

Miercuri, 14 Iunie, 2017 - 15:38

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale informează că a început campania de recoltat. Astfel, în data de 13 iunie 2017, a fost demarată recoltarea la orz și orzoaică în județele din partea de sud a țării.

Miercuri, 14 Iunie, 2017 - 13:04

Grupul palamentar al PSD a votat, la şedinţa de vot final care a avut loc marţi, 13 iunie, pentru adoptarea proiectului de Lege pentru modificarea Legii nr.145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, un act actul normativ care vine în sprijinul micilor producători autohtoni. 

Miercuri, 14 Iunie, 2017 - 11:30

În luna aprilie 2017, cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a crescut faţă de luna aprilie 2016 cu 0,3%, informează un comunicat de presă al Institutului Naţional de statistică.

În luna aprilie 2017, cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţile procesatoare a scăzut cu 0,1% faţă de luna martie 2017, dar a crescut cu 0,3% faţă de luna aprilie 2016.

Marţi, 13 Iunie, 2017 - 17:37

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș aduce la cunoștința producătorilor agricoli, că în data de 06.06.2017 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Hotărârea nr. 387/2017 pentru modificarea art.7 alin. (1) din HG 211/2017 privind distribuirea unei sume pentru producătorii de lapte din suma stabilită în anexă la Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.

Subscribe to Agricultura