Vineri, 17 August, 2018 - 16:22

Meteorologii de la ANM vin cu o nouă avertizare asupra fenomenelor meteo din acest weekend. 

Administrația Națională de Meteorologie  a emis o nouă avertizare de vreme severă în perioada 17 august, orele 13,00 - 19 august, orele 22,00.

Vineri, 17 August, 2018 - 14:19

Debitul fluviului Dunărea va fi în scădere în săptămâna următoare, până la valoarea de 2.400 mc/secundă, la jumătate faţă de media multianuală a lunii august, reiese din prognoza de specialitate, publicată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Conform datelor, până pe data de 23 august, ora 7:00, în aval de Porţile de Fier, debitele vor fi, în general, în scădere, iar la nivel general, pe secţiunea Baziaş, acestea vor ajunge până la valoarea de 2.400 mc/s, mult sub media multianuală a lunii în curs, de 4.300 mc/s.

Marţi, 14 August, 2018 - 19:43

În data de 13 august 2018, A.N. „Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Siret/Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava a fost informată de către S. CONVERSMIN S.A. București - punct de lucru Vatra Dornei că, în urma precipitațiilor abundente căzute în ultima perioadă s-a constatat antrenarea de material din corpul iazului Tărnicioara, județul Suceava, prin sistemul de evacuare din canalul de subtraversare al  iazului.

Marţi, 14 August, 2018 - 18:18

În data de 12 august 2018, în urma deraierii unui tren transport marfă ale cărui vagoane transportau biodiesel pe linia C.F., magistrala București - Craiova, în zona podului C.F. din localitatea Cârcea, județul Dolj, pe sensul de deplasare spre Craiova, s-au constatat scurgeri de substanțe.

         Echipele de intervenție ale A.N. „Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Jiu au întreprins următoarele acțiuni:

Marţi, 14 August, 2018 - 15:42

În cursul serii de marți (14 august) și al nopții de marți spre miercuri (14/15 august), în regiunile vestice și nordice gradul de instabilitate atmosferică va fi accentuat și local se vor semnala intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, descărcări electrice, averse cu caracter torențial și grindină.

Luni, 13 August, 2018 - 17:46

Temperaturile vor continua să crească în următoarele două săptămâni, în timp ce probabilitatea de apariţie a ploilor, în general slabe cantitativ, va fi mai mare atât la jumătatea acestei săptămâni, cât şi din data de 19 august, se arată în prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) pentru intervalul 13 – 26 august 2018, publicată luni.

Duminică, 12 August, 2018 - 14:33
Vor fi „rcoltați” și relocați, dar nu de jandarmi

Vizita de lucru a viceprim-ministrului Grațiela Leocadia Gavrilescu, ministrul Mediului, în orașul Băile Tușnad

Sâmbătă, 11 august 2018, viceprim-ministrul Grațiela Leocadia Gavrilescu, ministrul mediului, însoțită de specialiști din cadrul ministerului, a efectuat o vizită de lucru în orașul Băile Tușnad, având, în principal, ca obiectiv evaluarea modului de gestionare de către factorii responsabili a situației de criză generate de atacurile urșilor în zonă.

Joi, 9 August, 2018 - 19:38

Joi, 9 august, Grațiela Gavrilescu, Viceprim-ministru, Ministrul Mediului și Bogdan Badea, Președintele Directoratului Hidroelectrica, au semnat un protocol de colaborare, al cărui scop îl reprezintă ”cooperarea în vederea identificării și aplicării soluțiilor optime pentru accelerarea proceselor dedicate domeniilor protecției mediului și energiei prin derularea unor proiecte specifice activităților de producere a energiei electrice în hidrocentrale,  care să sprijine îmbunătățirea condițiilor de mediu, conservarea biodiversității și dezoltarea durabilă”.

Joi, 9 August, 2018 - 18:42

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, a declarat, joi, în localitatea Stejaru, că a emis ordinele de ministru pentru recoltarea a doi urşi şi relocarea altor cinci urşi, din Tuşnad, ca urmare a atacurilor înregistrate asupra unor oameni sau la gospodăriile din zonă.

Joi, 9 August, 2018 - 18:34

Patru persoane a fost rănite în urma unei explozii dintr-un bloc de pe bulevardul Basarabia din Capitală şi, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, explozia a fost urmată de incendiu. Primele verificări arată că explozia a pornit de la o butelie.

Joi, 9 August, 2018 - 17:40
Cetatenii pot face sesizari apeland linia TelVerde 0.800.800.868

Avand in vedere solicitarile adresate autoritatilor locale de catre Ministerul Sanatatii cu privire la intensificarea masurilor de dezinsectie in vederea prevenirii raspandirii infectiei cu virusul West Nile, Primaria Municipiului Bucuresti reaminteste ca, in acest moment, se afla in desfasurare cel de al 10-lea tratament de combatere a tantarilor. Acesta a fost demarat in data de 2 august.

Joi, 9 August, 2018 - 15:40

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a obținut recent certificarea managementului forestier în sistem internațional pentru alte 127.493 de hectare de pădure aflate în proprietatea publică a statului, pe raza a 11 ocoale silvice din cadrul Direcțiilor Silvice Alba, Bihor, Botoșani, Dâmbovița, Iași și Mehedinți.

Miercuri, 8 August, 2018 - 20:08
26.000 de familii ar putea beneficia de finantare

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a anuntat ca programul Casa Verde a fost inlocuit cu altul care prevede alocarea a 100 de milioane de euro pentru montarea de celule fotovoltaice.

Astfel, 26.000 de familii, care ar putea beneficia de finantare, vor deveni mici producatori de energie electrica.

Ministrul Mediului a declarat, miercuri, la Alba Iulia, in cadrul unei conferinte de presa, ca cel mai tarziu la sfarsitul lunii septembrie se va aproba ghidul de finantare privind montarea de celule fotovoltaice in gospodarii.

Duminică, 5 August, 2018 - 10:22
Avem cu 2000 mai mulți urși decât poate suporta habitatul

Doi tineri au fost transportaţi, duminică dimineaţa, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc după ce au fost atacaţi de un urs într-o zonă centrală din oraşul Băile Tuşnad. Aceştia au suferit răni la picioare, faţă şi piept, însă starea lor e stabilă.

„Ambii au 27 de ani, iar starea lor este stabilă, fiind transportaţi de echipajele medicale la Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc. Incidentul s-a produs într-o zonă centrală a oraşului” - au declarat medicii.

Tinerii au ajuns la spital cu plăgi muşcate şi răni la faţă, piept şi picior.

Joi, 2 August, 2018 - 14:56

După ce reactorul 2 de la centrala nucleară Ringhals, din Suedia, funcționa deja de câteva zile la capacitate redusă, autoritățile au decis marți să îl închidă complet, relatează TheLocal.se.

Temperaturile anormal de mari care s-au înregistrat în această vară în toată peninsula Scandinavă au provocat și încălzirea apei mării, a cărei temperatură a ajuns la 25 de grade Celsius.

Apa mării este folosită de sistemele pentru răcirea reactoarelor nucleare, însă temperatura actuală este prea mare, așa că reactorul 2 a trebuit să fie închis.

Miercuri, 1 August, 2018 - 19:48

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a anunțat, marți, că în această săptămână va semna finanțarea programului „Rabla pentru electrocasnice”, în valoare de 20 de milioane de lei. Programul presupune acordarea unui voucher pentru un obiect electrocasnic dus la casat.

Miercuri, 1 August, 2018 - 18:18

Hidrologii au emis o avertizare cod portocaliu pentru râuri din opt judeţe, aceasta fiind valabilă de miercuri de la ora 15.00 şi până joi, la ora 10.00. De asemenea, este cod galben pentru alte râuri, din majoritatea judeţelor ţării.

Marţi, 31 Iulie, 2018 - 19:27

Problema urşilor care coboară în comunităţile umane ar trebui rezolvată prin aplicarea unui plan de acţiuni realizat de Ministerul Mediului şi finanţat din fonduri europene, susține chiar ministrul Gabriela Gavrilescu.

Pe lîngă cotele de intervenţie stabilite anul trecut, în perioada următoare vor fi puse în practică şi alte măsuri care să permită protejarea ursului brun, fără a fi pusă în pericol viaţa oamenilor.

Marţi, 31 Iulie, 2018 - 19:07

Vremea va fi călduroasă în următoarele două săptămâni în majoritatea regiunilor ţării, maxima termică urcând până la 32 de grade Celsius, iar probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicată pe tot parcursul perioadei, se arată în prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) publicată pentru intervalul 30 iulie - 12 august 2018.

BANAT

Marţi, 31 Iulie, 2018 - 16:03

Luna iunie a fost cea mai ploioasă lună din ultimii 50 de ani. Iar meteorologii au emis în cele două luni de vară de până acum peste 2.300 de avertizări cod galben, portocaliu sau roșu.

De vină pentru această vreme sunt masele de aer care s-au blocat, spun meteorologii. Cele de aer cald până dincolo de Cercul Polar, iar cele de aer rece în partea de sud-est a Europei. Ambele au stagnat şi au generat vreme extremă pe continent, inclusiv la noi.

Din fericire, pe hărţile meteo se observă cum masele de aer încep să circule. Luna iunie a intrat oricum în istorie.

Luni, 30 Iulie, 2018 - 19:15

Două companii din țară și mai multe internaționale se bat pentru retehnologizarea hidrocentralei Vidraru. Procesul va dura 6 ani, va costa Hidroelectrica 80 de milioane de euro, va necesita munca a sute de oameni, dar la final ar trebui să aducă tehnologia de producere a energiei electrice la ultimele standarde în domeniu. Numai echipamentele electromecanici ale centralei cântăresc 6.300 de tone.

Duminică, 29 Iulie, 2018 - 10:14

Zeci de gospodării şi locuinţe au fost inundate sâmbătă seara în județul Brașov. Mai multe maşini au fost luate de ape în localitatea Ormeniș.

Conform ISU Brașov, , cele mai afectate de ploile care au avut loc în ultimele 12 ore în județ au fost localitățile Ormeniș, Budila și Prejmer.

În comuna Ormeniș, câteva maşini au fost luate de ape.

Sâmbătă, 28 Iulie, 2018 - 10:00
Atenționarea este valabilă până luni la ora 12

 Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare cod portocaliu de inundații pentru râuri din nouă județe, valabilă până luni la ora 12.00, Este cod portocaliu de inundații pe râurile din bazinele hidrografice Suceava (judeţul Suceava), Moldova (judeţele Suceava şi Neamţ), Bistriţa - bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Suceava, Neamţ, Harghita şi Bacău), Bârlad - bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Iaşi, Neamţ, Vaslui, Vrancea, Bacău şi Galaţi), Siret - afluenţii mici aferenţi sec

Vineri, 27 Iulie, 2018 - 19:36

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a declarat, vineri, la Cîmpeni, că oferta de lemn avută la dispoziţie e mai mică decât cererea populaţiei de încălzire a locuinţelor cu lemne, motiv pentru care, potrivit acestuia, trebuie gândită, pe termen mediu şi lung, o soluţie alternativă de încălzire a imobilelor.

Ioan Deneş a menţionat că, potrivit statisticilor, în România există 4,7 milioane de gospodării care folosesc lemnul pentru încălzirea locuinţelor. 

Vineri, 27 Iulie, 2018 - 18:38

O persoană a murit într-un violent incendiu de pădure în nordul Californiei, care a provocat şi evacuări, au anunţat vineri autorităţile, citate de AFP.

Incendiul, denumit "Carr", a lovit oraşul Redding şi a traversat joi seară un curs de apă. Acesta a rămas în mare parte în afara controlului pompierilor.

Victima este un şofer de bulzoder angrenat în eforturile de stingere a incendiului, a declarat Bret Gouvea, comandant în cadrul departamentului californian al pădurilor şi de protecţie împotriva incendiilor (Calfire).

Vineri, 27 Iulie, 2018 - 18:00

Meteorologii au prelungit codul galben de precipitații torențiale, descărcări electrice, vânt puternic și grindină. Până sâmbătă seară la ora 21 vremea instabilă rămâne stăpână peste mare parte din ţara.

Sunt posibile cantități mai mari de apă, presiunea atmosferică rămâne scăzută, iar temperaturile sunt în creștere ușoară.

Ameliorarea atmosferică este treptată - cresc temperaturile în toată țara, mai ales în partea de vest, sud-vest, chiar și nord-vest.

Vineri, 27 Iulie, 2018 - 15:10

Incendiile devastatoare din Grecia, în care au murit cel puţin 83 de oameni, au fost provocate de o mână criminală. Sunt indicii serioase că focul a fost pus intenţionat, a anunţat ministrul pentru Protecţia Cetăţenilor.

Flăcările s-au propagat cu viteză din cauza căldurii excesive şi a vântului care a suflat cu putere. Oamenii acuză acum intervenţia greoaie şi ineficientă a autorităţilor. Câteva zeci de persoane sunt în continuare date dispărute.

Vineri, 27 Iulie, 2018 - 14:46

Zeci de plaje din Polonia au fost închise publicului, după apariţia în Marea Baltică a unei bacterii toxice. Aşa numitele alge verzi-albastre s-au dezvoltat din cauza caniculei prelungite din nordul Europei.

Cea mai afectată zonă este în nordul Poloniei, unde se află golful Gdansk. Pe 50 de plaje  a fost amplasat steagul roșu, ceea ce înseamnă că scăldatul este interzis.

Televiziunile poloneze au difuzat imagini care surprind amploarea contaminării din Marea Baltică.

Este cea mai severă contaminare cu această bacterie marină toxică din ultimii 12 ani.

Vineri, 27 Iulie, 2018 - 14:16

Cea mai lungă eclipsă totală de Lună din acest secol va avea loc vineri noaptea și va dura o oră și 43 de minute. Dacă va fi senin, fenomenul va putea fi observat de oriunde din România, în afară de primele minute când Luna încă nu a răsărit. În luna iulie a acestui an planeta Marte se află foarte aproape de Pământ.

Cea mai spectacloasă parte a eclipsei, intarea în umbră și traversarea ei, va putea fi văzută în totalitate din România, potrivit site-ului Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu".

Joi, 26 Iulie, 2018 - 17:43

Meteorologii au prelungit până sâmbătă, la ora 21.00, avertizarea cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, fiind vizate 31 de judeţe.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie, de joi, de la ora 23.00 şi până sâmbătă la ora 21.00, în Moldova, în sudul şi estul Transilvaniei, local în Dobrogea şi Muntenia, precum şi în zonele de munte, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată, cu averse care vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat grindină.

Subscribe to Habitat (mediu)