Joi, 13 Februarie, 2020 - 19:26

Conferința Federației Mondiale a Sindicatelor a debutat astazi în Capitala Siriei

A 27-a Conferință Generală a Federației Mondiale a Sindicatelor (W.F.T.U.) a început astăzi la Damasc in prezența a 479 de delegați din întreaga lume, în frunte cu președintele său, Michael Mawandile Makwayba.

În cadrul întâlnirii de două zile, vor fi discutate aspecte legate de funcționarea W.F.T.U., avand loc si o sesiune de solidaritate cu sindicatele și poporul Palestinei și sprijin pentru Siria cu ocazia celei de-a 38-a aniversări a ocupării israeliene a teritoriul Golan, printre altele.

Marţi, 4 Februarie, 2020 - 09:26
Venețian, Wynn, Four Seasons, St. Regis printre cele care trag obloanele

MGM Resorts și The Sands Corporation cu sediul central în Las Vegas sunt în șoc în această seară. Sediul central al Marriott din Washington va fi trezit dimineața. Industria de turism și turism este într-o perioadă foarte grea.

Luni, 3 Februarie, 2020 - 15:53

Locuitorii din Arabia Saudită și Yemen s-au confruntat cu priveliștea uluitoare a unui roi cu adevărat mare, de aproximativ 360 de miliarde de lăcuste, care pot bloca soarele uneori. În curând va veni un roi și mai mare.

Vârful masiv de lăcuste măsoară aproximativ dimensiunea Manhattanului și a provocat pagube în valoare de zeci de milioane de dolari, devastând Africa de Est într-una dintre cele mai grave focare din decenii. 

Duminică, 2 Februarie, 2020 - 13:58
Marina Almășan în dialog cu jurnalistul Dan Tomozei, redactor la Radio China International din Beijing

 

 

 

Vineri, 31 Ianuarie, 2020 - 17:33
Vedeta de baschet a fost ucisă pentru a se economisi 25.000 de dolari pentru un dispozitiv o parte din elicopter

Kobe Bryant nu trebuia să moară . Kobe Bryant și grupul său au călătorit într-un elicopter care nu avea instalat un dispozitiv de avertizare. Acest dispozitiv de avertizare ar fi putut salva 7 vieți în acest accident de elicopter din sudul Californiei.

Șase turiști au murit pe Insula Kauai. Mai multe accidente mortale de elicopter au făcut titluri recent. S-ar putea preveni toate accidentele elicopterului?

Vineri, 31 Ianuarie, 2020 - 17:23

Organizația Mondială a Sănătății declară izbucnirea unui nou coronavirus ca fiind o situație de urgență globală, după ce numărul de cazuri a crescut de mai mult de 10 ori într-o săptămână. De când China a informat pentru prima dată OMS despre cazurile noului virus la sfârșitul lunii decembrie, acesta a raportat peste 7.800 de cazuri, inclusiv 170 de decese.

Marţi, 28 Ianuarie, 2020 - 15:17

Pe data de 28 Ianuarie 2012 se celebrează Ziua Europeană a Protecţiei Datelor, de către toate statele membre ale Consiliului Europei, eveniment ce beneficiază de sprijinul Comisiei Europene pentru promovarea dreptului la viaţă privată şi la protecţia datelor personale.

Luni, 27 Ianuarie, 2020 - 17:00

Mongolia, care împărtășește o lungă frontieră cu China, a decis astăzi să închidă punctele rutiere de trecere a frontierei cu această țară pentru a evita contaminarea cu noul coronavirus. 

 

Mongolia devine, astfel, prima țară vecină cu China care își închide frontiera cu aceasta, chiar dacă legăturile feroviare și aeriene sunt încă deschise. 

 

Vicepremierul mongol, Enkhtuvishin Ulziisaikhan, a mai anunțat duminică că țara își închide școlile și universitățile până pe 2 martie.

 

Ciprian Pop

Luni, 27 Ianuarie, 2020 - 08:11
Elicopterul nu ar fi trebuit să ardă după accident

A trebuit să moară Kobe Bryant astăzi? Președintele  Flyers, Paul Hudson, a explicat de ce legenda baschetului NBA, în vârstă de 41 de ani, Kobe Bryant și tânăra sa fiică de 13 ani, nu ar fi trebuit să moară  împreună cu alți 7 pasageri în  accidentul de elicopter din sudul Californiei, duminică.

 

Luni, 27 Ianuarie, 2020 - 07:52
Gianna, fiica sa de 13 ani, a murit deasemenea în accident

Fostul superstar al NBA, Kobe Bryant, a fost ucis duminică într-un accident de elicopter, lângă Los Angeles. Avea 41 de ani.

Șeriful din Los Angeles County a declarat pe Twitter că cinci persoane au murit într-un accident de elicopter din Calabasas, la aproximativ 65 km (40 mile) nord-vest de Los Angeles și nu au existat supraviețuitori. Nu a identificat victimele.

„Cu mare tristețe aflăm despre moartea lui Kobe Bryant și a altor patru, într-un accident de elicopter din Calabasas” , a  anunțat orașul  Calabasas pe fluxul său Twitter.

Sâmbătă, 25 Ianuarie, 2020 - 12:52

Un cutremurul cu magnitudinea 6,8 s-a produs vineri seară la ora locală 20:55 (17:55 GMT) în localitatea estică Elazig, situată la circa 550 kilometri de capitala Ankara. Seismul major a fost urmat de zeci de replici.

Cel puţin 21 persoane au murit, peste o mie au fost rănite şi mai multe clădiri s-au prăbuşit vineri seară în urma unui puternic seism produs în estul Turciei, care s-a resimţit şi în unele state vecine, informează sâmbătă DPA care citează Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor şi a Situaţiilor de Urgenţă (AFAD).

Joi, 23 Ianuarie, 2020 - 16:23

Resturile spulberate ale unui asteroid se află acum pe podeaua unuia dintre Marile Lacuri din America de Nord, după ce au călătorit de dincolo de Marte, pentru a ploua pe Pământ, într-o incendiu.

Numeroși martori oculari au raportat că au văzut marți seară șirul de bile de foc peste cer, iar experții calculează că a parcurs aproape jumătate de miliard de kilometri înainte de a se odihni în mormântul său apos de pe fundul Lacului Huron.

Joi, 16 Ianuarie, 2020 - 15:25
de catre European Festival Awards

Codruța Vulcu a fost desemnată câștigătoarea categoriei „The Award for Excellence and Passion” în cadrul competiției European Festival Awards, fiind prima persoană din România premiată în istoria de 11 ani a acestei competiții internaționale de prestigiu. Trofeul i-a fost înmânat în cadrul Galei de Premiere a European Festival Awards, ce a avut loc aseară la Groningen, Olanda.

Sâmbătă, 11 Ianuarie, 2020 - 18:42

Un videoclip a apărut online, arătând lansarea efectivă a rachetei antiaeriene care a doborât un Boeing 737-800 ucrainean în afara Teheranului, ucigând pe toți cei 176 pasageri de la bord.

Videoclipul scurt a fost surprins de o cameră de supraveghere într-o parcare, probabil presupusă la marginea capitalei iraniene. Filmul arată lansarea unui proiectil care se îndreaptă vertical în sus și, aparent, explodează pe ecran, provocând un fulger luminos.

Sâmbătă, 11 Ianuarie, 2020 - 18:33

Un alt cutremur devastator, cu o magnitudine preliminară de 6,0, a lovit sâmbătă dimineața Puerto Rico , provocând daune suplimentare de-a lungul coastei sudice a insulei, unde cutremurele anterioare anterioare au răsturnat case și școli.

Conform rapoartelor Sondajului Geologic al SUA, cutremurul a lovit aproximativ 8 mile sud de Indios, Puerto Rico, în Marea Caraibelor, la o adâncime mică de 6,2 mile.

Sâmbătă, 11 Ianuarie, 2020 - 14:55

Un avion ucrainean care s-a prăbușit în afara Teheranului la începutul acestei săptămâni a zburat aproape de un sit militar sensibil și a fost doborât din cauza erorilor umane, spune Statul Major al Forțelor Armate din Republica Islamică Iran.

Avionul era un avion de pasageri programat și operat de compaiia ucraineană International Airlines.

Joi, 9 Ianuarie, 2020 - 19:27
Din cauza pestei porcine

Autoritatea sanitar veterinară i-a interzis, în acest an, lui Ion Țiriac, să mai organizeze celebra partidă de vânătoare de pe domeniul de la Balc. Motivul invocat de autorități este generat de faptul că în județul Bihor există deja șase focare de pestă porcină africană prezentă la porci domestici și zece focare la porcii mistreți. Celebra partidă organizată de omul de afaceri este considerată o tradiţie veche de 15 ani iar aceasta a reunit de fiecare dată figuri de prim rang ale afacerilor și politicii europene și mondiale

Miercuri, 8 Ianuarie, 2020 - 08:51

În noaptea dinspre 7 spre 8 ianuarie, o bază care adăpostea soldați americani din Irak a fost lovită de rachete, un atac pe care partea iraniană l-a revendicat imediat. Pentagonul a confirmat situatia de la fata locului, adăugând că peste 12 rachete balistice au vizat site-uri care adăposteau soldați ai SUA și soldați ai coaliției, nu doar baza Ain Al Assad.
AFP specifică faptul că ar fi vorba despre cel puțin nouă proiectile, în timp ce agenția Tasnim face referire la aproximativ 35 de rachete.

Sâmbătă, 4 Ianuarie, 2020 - 13:43
Evenimentele anului consemnate săptâmânal de AMBIDEXTRU

SĂPTĂMÂNA 1 (01 - 06 ianuarie)

Prima săptămână din an a debutat cu un emoționant apel al președintelui la bună înțelegere, pentru a „dovedi că România este implicată cu seriozitate în consolidarea proiectului european”. Nu a fost nevoie de mai mult de o zi pentru ca șeful statului să arate cum înțelege el acest lucru, anunțând că nu va valida propunerile de noi miniștri, prelungind astfel criza guvernamentală de pe un an pe altul @ În plus, a avertizat că nu are de gând nici să-l revoce pe Augustin Lazăr, chiar dacă În felul acesta încalcă din nou Constituția. La cât a călcat-o până acum, ce mai contează încă un ...pas @ Mesajul de anul nou al premierului este mai european, ea subliniind faptul că „putem  progresa doar menținând coeziunea și depășind decalajele între statele membre”. Despre coeziunea internă nu merita să mai pomenească... @ La Revelionul Centenar, organizat de Primăria Capitalei, au participat 70.000 de oameni. Totodată, decorațiunile de sărbători  ale Bucureștiului au fost remarcate ca fiind cele mai spectaculoase - și mai costisitoare - de până în prezent @ După ce a pus pe „site-ul rușinii” al absorbției de fonduri europene România, comisarul Corina Crețu a difuzat pe Facebook un mesaj de pace și colaborare față de fosta ei colegă de bancă europarlamentară Viorica Dăncilă. În speranța unor gânduri mai bune pentru viitoarea listă europarlamentară a PSD... @ Popularul Joseph Daul a ținut să tragă spuza pe turta sa europarlamentară, promovând un mesaj prin care dădea asigurări că „Iohannis va conduce excelent președinția rotativă a UE”. Desigur, din poziția de șef de protocol, pentru ca alte atribuții concrete nu are. Acestea revin Guvernului @ Ministrul Toader face o mărturisire sinceră despre ajutorul neprețuit pe care i l-a oferit Lazăr, prin ignoranța sa legislativă, în alcătuirea raportului de revocare. Domolul profesor de la Ieși n-a rezistat să nu îl ciupească și pe amicul său de la Cotroceni, recunoscând că „oi fi eu ministrul Justiției, dar nu pot evalua un profesor de fizică” @ Intrat în pâine în noul an, Iohannis a respins proiectul legii Educației trimițând o consilieră să explice presei motivele, el aflându-se la ski @ Anul a debutat și cu finalizarea contenciosului Teodorovici-Mișa, în favoarea actualului ministru al Finanțelor, care l-a acuzat pe predecesorul său că în calitate de șef la Fisc a favorizat marile companii, asuprindu-le pe cele mici @ Premierul a numit o șefă la ANAF a cărei firmă privată este în mai multe procese cu instituția pe care o va conduce @ O parte din greul președinției rotative cade în sarcina ministrului Daea, care va avea de rezolvat 29 de dosare europene pe agricultură, complicate @ Aflat în zodia contestării deciziilor guvernamentale, președintele a refuzat și înlocuirea șefului Marelui Stat Major, Ciucă, propusă de ministrul Leș, la încheierea mandatului acestuia, și a dat el un decret prin care îi prelungește misiunea cu un. A explicat că operațiunea sa este în prevederile legii, așa cum au citit-o și interpretat-o consilierii săi @ Devotamentul președintelui față de șeful de facto al armatei se înscrie în protecția oferită oamenilor săi de încredere în disputa cu cei ai Guvernului @ Ambasadorul Klemm are ghinion: va fi nevoit să mai rămână la București, pentru că succesorul său va trebui ori renominalizat, ori înlocuit, datorită întârzierii formalităților. Va rămâne măcar până la „rezolvarea” celuilalt favorit al său, Augustin Lazăr @ Declarațiile defăimătoare ale unui mic demnitar neamț pe nume Fabritius (nu Fabricius)  l-au trezit din moțăiala diplomatică pe venerabilul ministru Meleșcanu, care a protestat ferm și fără rost @ Olguța Vasilescu a ținut să dezmintă zvonurile conform cărora Dragnea ar fi schimbat-o de la Muncă, afirmând că ea însăși a cerut acest lucru, considerând că și-a îndeplinit mandatul. Nu a bănuit că Iohannis va profita de această ocazie pentru a-i da un brânci definitiv în afara Executivului

 

SĂPTĂMÂNA 2 (07 - 13 ianuarie)

 

A dat Domnul și președintele s-a înduplecat de rugăciunile doamnei Dăncilă și și-a dat acordul ca în locul miniștrilor refuzați (deocamdată fără motiv) să poată fi puși niscai interimari. Măgăreața a căzut pe Plumb și Teodorovici care devin, pe zi ce trec contrele din Cotroceni, veritabili interimari de profesie @ Ministrul Toader s-a dus cu noaptea în cap la CSM ca să vadă ce are de gând secția de procurori cu șefia provizorie a DNA. Dânsul bănuia că o vor prelungi pe Anca Jurma, numai că aceasta a declinat onoarea și s-a retras în ultimul moment. Așa că nu i-a rămas decât să insiste cu favorita sa  Adina Florea, cea pe care nu poate să o sufere președintele @ La fel cum nu vrea să vadă în locul lui Lazăr  vreo altă clonă produse de încăpățânatul ministru al Justiției, care o ține langa cu revocarea devotatului procuror general arheolog @ La  Cotroceni duduie motoarele: au mai fost semnate niște decrete și, ca să nu își iasă din mână, președintele a mai returnat un proiect de lege - cel al Referendumului. Semn că are ceva de gând în sensul ăsta @ IMAS a făcut un sondaj, la comanda unui post de radio, din care reiese că, deși candidează singur, Iohannis are mari șanse să iasă președinte. Iar dacă duminică ar fi alegeri, cu siguranță le-ar câștiga PNL! Are dreptate Orban să creadă ceea ce crede @ Scandal internațional cu alocațiile pentru copii din Austria, unde guvernul vrea să plătească emigraților sume egale cu cele din țara de origine. Protestul românesc a fost întâmpinat cu o punere la punct din partea unei doamne ministru (urmașă a lui Johann Strauss?) care ne-a bătut obrazul pe motiv că în calitate de președinți rotativi ar trebui să fim neutri. Ca Elveția, de exemplu...@ Asta chiar e culmea: Codruța Kovesi (fata aceea care a fost șefă la DNA) a făcut plângere la CEDO că i-au fost afectate drepturile omului, când a fost dată afară. La fel ca și în cazul amicului său Lazăr, ignoranța sa juridică e strigătoare până la cerul de sub care o veghează Toader @ Este de-a dreptul o impietate să se adreseze Codruța forului la care fac coadă victimele sale @ Până una-alta (Iohannis încă gândește) la DNA a fost numit un alt interimar, Călin Nistor @ Mai era o problemă de rezolvat pentru președinția rotativă: purtătorii de cuvânt. A fost bifată și asta. Doris Mircea și Nelu Barbu sunt cei care vor da de veste țării despre succesurile guvernamentale @ „Ne-a luat și pe noi prin surprindere trăsnaia” - a zis cu năduf guvernatorul Isărescu, apropo de Ordonanța prin care băncile sunt amendate dacă crește ROBOR-ul @ Primii bugetari țări au de ce să-i fie recunoscători Olguței. Datorită legii pritocite de aceasta, de la începutul anului lefurile lor au crescut semnificativ. Campion este președintele, care câștigă puțin peste 5.000 de euro pe lună (mai mult decât leafa de profesor cu tot cu meditații) iar cea mai spectaculoasă creștere a înregistrat-o Avocatul Poporului, Ciorbea pe nume. Așa mai reușește să își plătească creditele făcute la bănci pe când era șomer @ Consiliul Concurenței a aplicat o amendă record companiei Orange pentru abuz de poziție dominantă: 14 milioane euro @ Contrabanda de țigarete, pe care ANAF nu reușește cu nici un chip să o tempereze, scoate din sacul bugetului cam un miliard de euro pe an. 40% din trafic se desfășoară pe la granița de nord-est, cu toate mijloacele de transport imaginabile, de la căruță la drone..@ Dacă Doamne ferește ar fi un război adevărat cu inamici din exterior iar armata română ar fi chemată să intervină am suferi, cu siguranță, o înfrângere rușinoasă. Pentru că armata română are dublă comandă! Una la Cotroceni și alta la Victoria @ Cea de la Cotroceni are un comandant expirat, iar cel de la Victoria este unul care n-a intrat în pâine, pentru că l-a refuzat Cotroceniul. Această situație paradoxală se vede cu ochiul liber chiar în ziua în care alaiul comisarilor păstorit de unchiul Juncker a poposit la București ca să ne predea comanda rotativă în climat de pace și prietenie @ În timp ce Ministerul refuză numirea lui Ciucă și o atacă în contencios administrativ, Marele Stat Major îl trimite pe acesta la Bruxelles să reprezinte România la o festivitate oficială. Aiureală mai mare nici că se poate imagina @ Președintele a chiulit din nou de la ședința de guvern la care, grijulie, madam Dăncilă îi pusese un scaun confortabil în capul mesei, la dreapta sa @ Nu i se poate reproșa președintelui lipsa de politețe. Chiar dacă anunțase din timp, înainte să studieze propunerea, că nu are de gând să o numească pe Adina Florea la DNA, i-a trimis totuși lui Toader o scrisoare în care îi explica pe larg motivele. Sau pretextele @ Cine mai are naivitatea să își închipuie că episoade precum Ciucă, Florea sau, mai ales, Lazăr reprezintă vreo intenție de întărire a democrației și statului de drept ori e prost, ori e rău intenționat. Nu este nimic mai mult decât o luptă pentru putere, în care aceea care se consideră mai dezavantajată (constituțional) încearcă să smulgă de la cealaltă niște instrumente. Fără un partid de Doamne Ajută, Iohannis nu-și poate pune nădejdea câștigării alegerilor prezidențiale decât în „pretorienii” clasici - armata, serviciile, procurorii. Veritabile embleme ale democrației! @ Ca să o țină pe  Firea sub control, PSD-ul i-a pus în coastă, la prefectură, un om de-al lui Mutu, de la 6, cel care i-a luat funcția de partid @  Israelul trimite la București noul sau ambasador. România nu trimite de doi ani pe al său, pentru că lui Iohannis îi e teamă să nu cumva să plece la Ierusalim, cu cățel cu purcel @ Cine a considerat-o pe Codruța Kovesi interesată de banii pe care i-a pierdut se înșeală. Pe dânsa o interesează principiile. De ce a fost schimbată fără ca să i se spună motivele adevărate. Cele care i-au fost aduse la cunoștință nu au convins-o. Lasă să hotărască CEDO @ ..#Rezistenții care-și puseseră mari speranțe în acest eveniment, nu au avut ocazia să își exprime frustrările direct către Europa. I-au împiedicat prietenii lor, jandarmii, care i-au ținut în jurul statuii lui Ferdinand @ În condițiile acestea invitații la festivitatea găzduită de Ateneul Român au afluit printre fulgii de zăpadă de la autocare spre incinta în care protocolul s-a zbătut să îndrume fiecare invitat spre locul său @ Viorica Dăncilă i-a așteptat la intrare pe Juncker, Tusk și Tajani, împreună cu care a urcat apoi scările spre sala în care deja sosiseră majoritatea invitaților @ Acolo era un pitoresc amestec de putere și opoziție, de actuali și foști @ Camerele TV au insistat asupra VIP-urilor europene, dar și a celor autohtone, printre care s-au numărat Adrian Năstase sau Adrian Severin, unul fost premier, altul fost europarlamentar. Se afla printre ceilalți foști premieri (nu puțini) chiar și Grindeanu @ Au lipsit, inexplicabil și nepermis, Iliescu și Băsescu. Nu și Constantinescu @  Transmisia televizată a ratat sosirea președintelui Iohannis, pe care l-a descoperit doar în centrul lojei oficiale, între Juncker și Tusk, alături de Tajani și Dăncilă, precum și de patriarhul Daniel @ Festivitatea a debutat cu imnul României interpretat destul de stângaci de un grup vocal, după care prezentatoarea Daniela Hărăbor a introdus  vorbitorii @ Primul a fost, bineînțeles, Iohannis, cu papion și în limba română. Consecvent acceselor sale de mârlănie, din salutul său l-a evitat pe reprezentantul Camerei Deputaților, Florin Iordache, cel care i-a ținut locul lui Dragnea, plecat peste mări și țări @  Discursul său a fost unul tern,  fără sare și piper -  ingrediente care nu au lipsit deloc în cazul celorlalte cuvântări @ L-a urmat Tăriceanu în limba engleză și Florin Iordache în limba maternă, acesta din urmă ținând să dea asigurări că nu își vede țara în afara Uniunii, cum zic unii dintre amicii săi din Parlament @ Președintele Parlamentului European, italianul Antonio Tajani, care a început prin a  ura „La mulți ani” României în română, a continuat în franceză cu afirmația măgulitoare că românii  au  vocație europeană de peste 2.000 de ani - din vremea romanilor, bineînțeles @ A cules aplauze când a făcut apel la statele care ne blochează accesul în Schengen să își modifice atitudinea și să facă în așa fel încât integrarea să se producă în mandatul României @ A urmat polonezul Tusk, președintele Consiliului European, care a început și el în românește, continuând în același fel, cu o dicție ireproșabilă, spre marea emoție a sălii. Tusk este, în fapt, șeful nostru pe perioada președinției rotative. El i-a citat pe Eliade și pe Pleșu și a amintit că prima lui mașina a fost o Dacie. Dar cea mai vie amintire a sa legată de România este din sport: finala de la Sevilla câștigată de Steaua, când Duckadam a apărat patru penaltiuri @ Cum era de așteptat, aplauzele sale au durat mai mult decât cele ale tuturor celorlalți vorbitor la un loc @ A urmat Juncker, care a cuvântat în templul francofon al Ateneului în limba lui Moliere. Uniunea Europeană nu e completă fără România, a spus el,  iar locul ei este în Schengen - a punctat președintele Comisiei, spre satisfacția asistenței @ Cum se cuvenea, ultima dar nu cea de pe urmă, a fost Viorica Dăncilă, cea care poartă pe umeri povara misiunii rotative și care în următoarele șase luni va ceda președintelui doar obligațiile protocolare. Dânsa a adus un omagiu Constituției României care ne garantează calitatea de europeni. Spre surprinderea unora, premierul a vorbit convingător și fără nici o greșeală dintre cele care fac deliciul cârcotașilor. N-a fost cazul de data asta @ Programul artistic care a încheiat festivitatea a fost unul emblematic: Rapsodia Română a lui Enescu și Imnul Uniunii, de Beethoven. Făcând un inventar al luărilor de cuvânt, cel mai reușit a fost și cel mai aplaudat - al lui Tusk, iar cel mai plicticos - al lui Iohannis..@ După momentul de vârf al festivităților de preluare a președinției rotative de la Ateneu s-a instalat calmul. Au avut loc clustere ale miniștrilor români cu comisarii europeni, iar șefii de la Bruxelles s-au întâlnit pe rând cu șefii noștri, după care au plecat mulțumiți că nu s-au înregistrat tensiuni @ Singurele momente neprotocolare au fost provocate de comisarul român Corina Crețu, care a reiterat într-un interviu televizat  unele dintre reproșurile vehiculate anterior la adresa autorităților române pe tema Fondurilor Europene neaccesate din motive de birocrație sau dezinteres @ Conflictul Corina Crețu - Rovana Plumb este deja de notorietate, dar se consideră că în realitate „cuiul” comisăresei îl reprezintă fosta sa colegă de bancă Viorica Dăncilă, a cărei funcție ar fi vizat-o chiar ea la momentul respectiv @ Discordanțele acestea îi pun însă în pericol viitorul european. Este greu de bănuit că PSD ar mai reveni asupra intenției dar nu o include pe lista de candidați din martie, iar altă soluție sigură nu există. Nu îi mai rămâne Corinei Crețu decât să joace la loteria partidelor mici precum Pro România al lui Ponta. Acesta s-a arătat dispus să o înscrie pe lista sa, dar nu pe prima poziție care e rezervată soției Daciana. Iar doi parlamentari este greu de presupus că va putea obține fostul premier @ Speranțe europene are și Dacian Cioloș, care a constatat că pe piața locală valoarea sa de tranzacționare este foarte scăzută. Cum nici liberalii și nici useriștii nu îl vor,  nu îi mai rămâne decât să își încerce norocul cu un partid de unică folosință - Plus - ca trambulină pentru Bruxelles. Deși mare bază în sondaje la comandă care îl creditează cu niscai procente dinainte de a avea partidul, nu se poate pune @ Papa Francisc va veni în România în mai. Va sta trei zile și va vizita patru orașe. Este a patra vizită papală după cea din 1999 a lui Ioan Paul al doilea @ Ministerul Apărării a blocat licitația pentru achiziția corvetelor - contract care i-a creat cunoscutele probleme generalului Ciucă și a determinat menținerea sa în funcție de către Iohannis, în ciuda deciziei luate de ministrul Leș. Bătălia submarină dintre francezi olandezi a răbufnit iar miza de 1,6 miliarde de euro poate face victime @ Cum poate să se transforme o „unitate de elită” a luptei anticorupție într-un „grup infracțional organizat”? Simplu: se iau niște procurori de calibrul lui Onea și Negulescu și sunt asmuțiți asupra unor ținte politice, sub directa îndrumare și oblăduire a unei șefe cu prestigiul Codruței Kovesi @ La aniversarea centenarului de la crearea organizației lor de breaslă, jurnaliștii de la UZPR au pus o placă comemorativă pe zidul restaurantului Berlin și au ciocnit o cupă de șampanie la Capșa. Organizația actuală numără peste 2.000 de membri @ Elementul de culoare al activităților de la preluarea președinției rotative a fost dat de ideea ministrului Daea de a organiza un grup de „agenți de influență” compus din tineri universitari care au asigurat (în costume tradiționale) asistență de specialitate comisarilor europeni pe limba fiecăruia. Urmând să facă acest lucru pe toată perioada președinției române..

Joi, 2 Ianuarie, 2020 - 13:13
De teama „injustiției și a persecuției Politice”

Șapte persoane, între care patru piloţi, au fost reținute joi de autoritățile din Turcia în ancheta privind dispariția fostului preşedinte al Nissan Carlos Ghosn. Investigația vizează fuga fostului șef al Nissan, care a plecat din Japonia în Liban, via Istanbul, scrie Reuters.

Carlos Ghosn a devenit cel mai faimos evadat din Japonia, anunţând marţi că a fugit în Liban pentru a scăpa de un sistem de justiţie ”corupt”.

Miercuri, 1 Ianuarie, 2020 - 18:36
Hiturile disco ale anilor 80’, 90’ și 2000 care au făcut istorie în interpretarea artiștilor români și străini, efecte speciale și un show grandios de artificii

Tematica celui mai mare concert în aer liber de Revelion a fost o ocazie de a asculta live refrenele melodiilor care au făcut istorie pe scenele din România și din străinătate în anii ’80-’90 și începutul anilor 2000. Zeci de mii de spectatori au venit la „Revelion 2020. Disco Night Fever” să vadă, pe scena din Piața Constituției, reunirea unora dintre cele mai îndrăgite formații dance din anii ’90 și 2000.

 

Joi, 26 Decembrie, 2019 - 13:54

În Ajunul Crăciunului, Moșul a venit mai întâi la Catena! Marele concurs „20 de Dacii, la 20 de ani de Catena”, și-a desemnat astăzi câștigătorii, în urma unei trageri la sorți transmise în direct de România TV. Astfel, 20 de norocoși, extrași din milioane de taloane participante la concurs, se vor bucura în anul care vine de o Dacia nou-nouță, o recompensă a Farmaciei inimii, care răsplătește fidelitatea pacienţilor. Concursul „20 de Dacii, la 20 de ani de Catena” a fost primit şi în acest an cu mare entuziasm de către români.

 

Marţi, 24 Decembrie, 2019 - 15:08
Interviu acordat de Ion Iliescu Agenției Mediafax

Reporter: O să vă rog să facem o incursiune nu numai în istorie, ci și în sufletul dumneavoastră, care ați trăit acest moment extraordinar pentru întreaga noastră națiune, unul din momentele astrale ale istoriei noastre și ați fost cel care v-ați asumat răspunderea într-un moment extrem de greu. Aș vrea să știu când și cum ați aflat ce se întâmplă la Timișoara în 1989, ce ați simțit când ați aflat lucrurile astea?

Luni, 23 Decembrie, 2019 - 11:04

 O coloană de manifestanți  pornită să rememoreze traseul Revoluției și să-i omagieze eroii, avându-l în fruntea sa pe Klaus Iohannis, nu face altceva decât să arunce în derizoriu cel mai important eveniment din istoria țării din ultima sută de ani. Poate de același calibru cu Unirea. Iar un clown precum ministrul Ștefan, cel cu grinda de la Focșani, lăcrimând alături de Orban, te poate face doar să te umfli de râs, în loc să te podidească plânsul. Cine sunt acești farisei care se joacă de-a recunoștința? Unde au fost ei la Revoluție? Și ce au făcut pentru ca destinul țării să se schimbe?

Duminică, 22 Decembrie, 2019 - 08:42

Nimic nu este mai putin sigur ca trecutul – ne invată Orwell. Istoria Revolutiei din 1989 este un bun exemplu. Ca si „revolutia – lovitură de stat” din 23 august 1944, de altfel.

Duminică, 22 Decembrie, 2019 - 08:40
După incidentele din Piața Revoluției

  Evenimentele din aceste zile, evenimente legate de comemorarea Revoluției Române din decembrie 1989, mă obligă să fac public o serie de precizări.

Vineri, 20 Decembrie, 2019 - 00:00

 Se împlinesc, iată, 30 de ani de la momentul de răscruce al istoriei care a marcat revenirea noastră în cursul ei firesc, dintr-o acoladă pervertită de dogmatismul totalitar. Este, pentru mine, cel puțin un prilej de a rememora modul în care am perceput Revoluția în anii ce au urmat prin editorialele scrise și publicate. O Revoluție a cărei primă atestare documentară rămâne ziarul „Libertatea”, scos ca prim „ziar liber” de mine și de colegii mei, în după amiaza zilei de 22 decembrie (Octavian Andronic)

joi 22 decembrie 1994
Ce-am făcut în ultimii cinci ani?
 

Pe 22 decembrie 1989, la ora 13, la etajul al ll-lea al Palatului "Universul" se începea, cu o febrilitate pe care nici unul dintre cei care mânuiau condeiul nu o mai cunoscuse, facerea a ceea ce avea să devină "primul ziar liber al Revoluţiei Române". Nu ştiam acest lucru, ideea de concurenţă pe o piaţă liberă nu apăruse încă. Ştiam doar că trebuie să facem ceva pentru că sentimentul imperativitătii a ceea ce trăisem în acea noapte, în Piaţa Universităţii, devenise copleşitor. Experienţa unică şi nesperată a răsturnării unui sistem ce ne apăruse infailibil îşi cerea o exprimare pe măsura adevăratei profesiuni şi toţi cei ce au pus atunci mâna pe condei nu s-au mai gândit (sau poate subconştientul nostru a refuzat acest lucru?) la ce s-ar fi putut întâmpla dacă Ceauşescu se reîntorcea din călătoria începută cu elicopterul de pe acoperişul CC-ului. Cele patru foi pe care colegii şi prietenii noştri tipografi le-au scos, fără să stea măcar o clipă pe gânduri şi într-un timp la care n-ar fi putut spera o ediţie obişnuită, au devenit, instantaneu, primul document scris care atesta victoria unei Revoluţii îndelung aşteptate. Ziarul s-a distribuit de la ferestrele "Universului" deasupra mulţimii care-l aştepta cu nesaţ, de către oameni obişnuiţi, dintre care unii au murit cu el la piept, împrăştiat sub gloanţe într-un oraş ai cărui locuitori aveau nevoie de o confirmare a statutului lor de oameni liberi. Numele ziarului s-a tras din scandarea încrâncenată a mulţimii care invadase Piaţa Palatului, cerându-si imperativ un drept elementar, care-i fusese refuzat de o jumătate de secol.
Ce-am făcut, noi, în ultimii 5 ani? Am făcut un ziar care şi-a căutat permanent drumul spre sufletul oamenilor. Un ziar ca şi ei, când mai bun, când mai puţin bun, când obiectiv, când pătimaş, când încrezător şi când pesimist, dar întotdeauna de bună-credinţă.
Dar, mai ales, în ultimii cinci ani n-am pregetat nici o clipă să credem în ideea de LIBERTATE.

miercuri 22 decembrie 1999 
O istorie a libertăţii presei
 

În 22 decembrie 1989, pe la ora 16, în imprimeriile „Informaţia" ieşea de sub rotativă primul document scris ce atesta cel mai important eveniment al ultimei jumătăţi de secol. Era cotidianul „Libertatea". Pentru prima dată, o publicaţie apărea nu ca urmare a unor decizii luate la nivel înalt şi fără nenumăra-tele aprobări. Era consecinţa directă a unui act de voinţă al câtorva oameni care consideraseră că datorează conaţionalilor lor cest lucru. Era modul specific în care ei răspundeau imperioasei sete de libertate care ne ardea sufletele şi pe care apucaserăm să o întrezărim pe după colţul străzii. Apariţia, „primului ziar liber al Revoluţiei" nu are încă o istorie a sa. Sunt mândru că m-am numărat alături de cei care au avut inconştienţa de a-şi risca, pe o singură carte, convingerile - cartea izbânzii. La ora când am luat decizia scoaterii ziarului, lucrurile erau departe de a fi lămurite. Dictatorul plecase, dar nimic nu arăta că nu s-ar fi putut întoarce. Punându-ne semnătura în pagină, ne asumam, implicit, riscul unor represalii foarte clar direcţionate. Mărturisesc, însă, că cel puţin în ceea ce mă priveşte, atunci n-am mai avut răgaz pentru analiza şi calcu-lele de acest fel. Ziarul trebuia să iasă. Trebuia să răzbunăm, în acest fel, anii de umilinţe profesionale şi umane. Aveam, pentru prima dată, prilejul de a spune tot adevărul şi n-aveam voie să-l ratăm. Indiferent cu ce riscuri.
Ziarul a ieşit. A fost întâmpinat ca o minune. Oameni care trăiau evenimentul aveau nevoie ca de aer de o confirmare. Că nu visează. Că nu speră în zadar. Or, ziarul le oferea garanţia cuvântului scris şi tipărit. Au trecut de atunci zece ani. Multe lucruri s-au schimbat. Nici noi nu mai suntem aceiaşi, şi nici ziarul. Ceva a rămas: libertatea deplină a cuvântului - căreia „Libertatea" i-a dat startul. Astăzi, dintre toate libertăţile dorite şi asumate, aceasta pare să fie cea mai pe deplin trăită. Ea este pavăza unui drum care nu riscă să o ia pe scurtăturile autoritarismului, chiar cu riscul unor exagerări. Cum spu-neam, debuturile libertăţii cuvântului nu au încă o istorie a lor. Poate că acum e momentul ca cineva să o facă. Fără acest amănunt, tot ceea ce s-a întâmplat cu noi în ultimii zece ani va fi mai greu de înţeles.

sâmbătă 23 decembrie 2000 
Băieţii de la baricadă
Oamenii de pe baricadă. Oamenii aflaţi în cătarea puştilor. Când simţim că ne plictisesc ar fi bine să ne întrebâm un lucru: de ce n-am fost noi în locul lor? Şi daca n-ar fi fost ei, ce-ar fi fost acum cu noi ?

Luni, 16 Decembrie, 2019 - 16:18

Zilele acestea se naște o pădure. În premieră națională, la Timișoara este ”construită” o Pădure Urbană. Are câteva sute de ”brazi” și o suprafață de peste 2.500 mp. Pădurea a fost realizată exclusiv de copii și tineri, în urma unui demers creativ și, deopotrivă, ecologic.

 

Miercuri, 18 decembrie, de la ora 17,00, în curtea Bastionului Maria Theresia din Timișoara,veți putea face o plimbare prin unica Pădurea Urbană din România și la un spectacol extraordinar pentru copii, oferit de organizatori.

 

Luni, 16 Decembrie, 2019 - 12:55
Organizată de Mercedes-Benz România, în parteneriat cu Organizația Salvați Copiii

Copiii din 20 de școli din București învață despre siguranța în trafic; Programul este susținut de voluntarii Salvați Copiii care prezintă  copiilor semnele și regulile de circulație într-un mod interactiv; Din 2013, peste 23.500 de elevi cu vârste cuprinse între 6-10 ani au fost implicați în programul MobileKids.

 

Luni, 16 Decembrie, 2019 - 12:48
Cum le-a „sugerat” procurorilor din Dosarul Revoluției

„Revoluția Română din Decembrie 1989 a pus capăt acestui lung șir de monstruozități, însă prețul plătit a fost unul imens – pentru ca un regim anti-românesc să dispară, peste 1.100 de vieți omenești s-au pierdut, iar peste 3.000 de persoane au fost schilodite pentru totdeauna. În zilele sângeroase ale lui Decembrie 1989, autoritățile statului, care ar fi trebuit să-i apere pe români,      s-au transformat în călăi, încălcând flagrant drepturile omului.

Subscribe to Evenimente