Marţi, 30 Iunie, 2020 - 18:38

Senatorii şi deputaţii din Comisiile de buget-finanţe au dat luni aviz pozitiv candidaturilor lui Ilie Sârbu - pentru funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi şi Niculae Bădălău (PSD) - pentru funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii de Audit.

Miercuri, 24 Iunie, 2020 - 19:42
Victimă a represaliilor SRI în cazul legii Big Brother, a fost nevoit să demisioneze din Curtea Constituțională

Plenul Parlamentului i-a numit, miercuri, pe Toni Grebla si Mariana Mot ca presedinti la Sectia de drept privat, respectiv la Sectia de drept public din cadrul Consiliului Legislativ.

Miercuri, 24 Iunie, 2020 - 17:56
Eugen Bejinariu - șef la Comisia de Control SRI

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a votat, miercuri, candidații pentru funcțiile de la vârful ASF și ANRE dar și schimbări în comisiile parlamentare de control a SRI și SIE.

Miercuri, 24 Iunie, 2020 - 17:39

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, cu 240 de voturi pentru și 40 de abțineri un proiect de lege pentru declararea zilei de 16 August drept ziua de comemorare a martirilor Brâncoveni şi ziua naţională de conştientizare a violenţelor intentate asupra creştinilor.

Miercuri, 24 Iunie, 2020 - 17:32

Astăzi, 24 iunie 2020, au demarat lucrările la c un proiect de amploare care privește reamenajarea grădinilor instituției într-o manieră inedită, cu scopul de a deveni un spațiu public cu valoare peisagistic memorială.
Președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, împreună cu autorii conceptului au prezentat membrilor Biroului permanent și presei detaliile privind implementarea proiectului.

Miercuri, 24 Iunie, 2020 - 17:18

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, cu 262 de voturi pentru, două voturi contra si 31 de abtineri, Legea meșteșugarilor tradiționali din România. Potrivit legii, cei recunoscuti ca fiind mestesugari traditionali vor putea primi rente viagere care nu pot fi mai mici decat salariul minim net pe tara, dar si reducerea unor taxe.

Luni, 22 Iunie, 2020 - 17:34

Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării (CLCC) solicită Parlamentului respingerea celei mai radicale propuneri anti-tutun, și anume ,,PL-x 587/2019 pentru modificarea unor acte normative în domeniul reglementării produselor din tutun”, având în vedere impactul negativ major pe care propunerea legislativă îl are atât asupra mediului de afaceri, cât și asupra bugetului de stat.

Luni, 22 Iunie, 2020 - 14:58
Scrisoare deschisă adresată Camerei Deputaților

JTI solicită Camerei Deputaților respingerea celei mai radicale propuneri anti-tutun, și anume PL-x 587/ 2019 pentru modificarea unor acte normative în domeniul reglementării produselor din tutun.

Joi, 18 Iunie, 2020 - 17:19

Plenul Parlamentului a aprobat, joi, la propunerea preşedintelui Klaus Iohannis, înfiinţarea Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est, sub denumirea Headquarters Multinational Corps South-East, cu indicativ de unitate militară, în garnizoana Sibiu, cu dislocare temporară în garnizoana Bucureşti.

În favoarea Hotărârii Parlamentului pentru înfiinţarea Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est au votat 381 de senatori şi deputaţi, iar 3 s-au abţinut.

Joi, 18 Iunie, 2020 - 12:10

Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc joi, începând cu ora 13,00, în şedinţă comună, pentru a dezbate şi vota rectificarea bugetară aprobată de Guvern în luna aprilie, în perioada stării de urgenţă, dar şi proiectul de lege privind impozitarea pensiilor speciale.

Miercuri, 17 Iunie, 2020 - 18:18

Cei care au fost sancționați pe perioada stării de urgență pentru că au încălcat ordonanțele militare ar putea scăpa de amenzi fără să ajungă în instanţă. Senatul a votat pentru anularea acestora și returnarea banilor dacă amenzile au fost deja plătite.

Este vorba despre amenzile mari, cuprinse între 2.000 și 20.000 de lei.

Aceste sancţiuni au fost oricum declarate neconstituționale de către CCR, luna trecută.

Miercuri, 17 Iunie, 2020 - 07:15

Până pe 18 iunie se pot depune la Parlament candidaturile pentru poziţiile calde de la ASF, ANRE, CNCD, Consiliul Legislativ şi Curtea de Conturi. Ca de obicei, posturile sunt supuse negocierii dintre principalele partide din legislativ, PSD şi PNL.

 Postul de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a rămas vacant după demisia lui Leonard Badea, în toamna lui 2019, fostul senator PSD preferând Banca Naţională a României, unde este viceguvernator.

Luni, 15 Iunie, 2020 - 15:37

Camera Deputaților a adoptat, luni, proiectul de lege care prevede prelungirea mandatelor aleșilor locali până la data de 1 noiembrie. Cu 204 voturi ”pentru”, trei ”împotrivă” și 66 de abțineri proiectul a trecut de Parlament și merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Liberalii au încercat să amendeze proiectul de lege însă, fără rezultat.
 

În dezbaterea comisiilor, liberalii au depus un amendament potrivit căruia data alegerilor să fie decisă prin Hotărâre de Guvern, însă a fost respins.

Miercuri, 10 Iunie, 2020 - 18:25
Guvernul Orban dăduse ordonanță de urgență pentru desființarea Institutului revoluției

 

Proiectul de lege prin care era solicitata desfiintarea Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989, condus de Ion Iliescu, a fost respins de Senat, miercuri, iar Camera Deputatilor a respins prin vot desfiintarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura si Civilizatia Levantului, condus de Emil Constantinescu.

Miercuri, 10 Iunie, 2020 - 16:05

Plenul Senatului a respins, miercuri, proiectul iniţiat de parlamentarii USR privind impozitarea pensiilor speciale cu 90%.

Miercuri, 3 Iunie, 2020 - 15:39

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a susţinut miercuri că Parlamentul trebuie să aprobe, până pe 21 iunie, o lege care să prevadă atât prelungirea mandatului aleşilor locali, cât şi data alegerilor, în conformitate cu decizia Curţii Constituţionale.

El a adăugat, într-o postare pe Facebook, că decizia CCR privind neconstituţionalitatea prelungirii mandatelor aleşilor locali pe motiv de "paralelism legislativ" a fost dată "din cauza" Guvernului.

Miercuri, 3 Iunie, 2020 - 15:15

Senatorii au adoptat, miercuri, un proiect legislativ care prevede sancţiuni diferite - de la amenzi până la pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 7 ani - pentru ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate.

Marţi, 26 Mai, 2020 - 15:17

Plenul Parlamentului se va reuni în 17 iunie pentru a se pronunţa asupra numirilor în mai multe posturi din ASF, CNCD, ANRE, Consiliul Legislativ şi Curtea de Conturi - instituţii subordonate forului legislativ, au decis, marţi, Birourile permanente reunite.

Astfel, la CNCD urmează să fie numiţi 6 membri şi un membru pentru restul de mandat până în 2023, la ANRE - un vicepreşedinte şi doi membri, la Consiliul Legislativ - un preşedinte Secţie de drept public şi un preşedinte Secţie de drept privat.

Luni, 18 Mai, 2020 - 16:17

Premierul Ludovic Orban este invitat luni în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea "Ora prim-ministrului", pentru a prezenta măsurile de relansare economică.

Decizia chemării premierului în plenul Camerei Deputaţilor a fost luată de Biroul permanent al forului, la solicitarea grupului parlamentar Pro Europa.

Tema dezbaterii de la "Ora prim-ministrului" este: "Măsuri de relansare a economiei României şi de atenuare a efectelor negative provocate de epidemia de coronavirus".

Joi, 14 Mai, 2020 - 09:07

Legea cu măsurile care se pot lua în timpul Stării de Alertă după 15 mai a trecut miercuri seară de votul final din Parlament, cu 267 de voturi pentru, 26 de voturi contra și 5 abțineri în Camera Deputaților, for decizional. Legea o să intre în vigoare la 3 zile după ce apare în Monitorul Oficial.Legea oferă cadrul legal, măsurile efective urmând să fie luate de Guvern.

Cele 20 de prevederi ale legii:

Miercuri, 13 Mai, 2020 - 18:39
Și centrele comerciale sub 500 mp

Pe durata stării de alertă se pot deschide „centre comerciale mici de sub 15.000 mp, cu magazine individuale din incintă de sub 500 mp fiecare”, au decis deputații juriști în noul raport privind legea privind măsurile din Starea de Alertă, raport care urmează să intre la vot final. De asemenea, se pot deschide și terasele.

Pe de altă parte, deputații juriști au permis să se ia și unele restricții:

Miercuri, 13 Mai, 2020 - 18:19

Parlamentul a decis, miercuri, că ne putem alege primarul în cel mult 6 luni de la expirarea stării de alertă.

Mandatele aleşilor locali pot fi prelungite până după Anul Nou, după ce Parlamentul a decis că ne putem alege primarul în cel mult 6 luni de la expirarea stării de alertă.

Liberalii sunt nemulţumiţi de modificările aduse actului normativ în Comisia juridică.

Miercuri, 13 Mai, 2020 - 16:04

Camera Deputaților a adoptat moțiunea simplă depusă de 70 de aleși ai PSD, împotriva ministrului Finanțelor, numită „ a infectat economia națională”. Textul moțiunii a fost dezbătut luni de deputați. Au fost 166 voturi „pentru”, 94 „împotrivă” și 28 de abțineri.

Miercuri, 13 Mai, 2020 - 15:23

Părinţii îşi pot lua zile libere şi în perioada imediat următoare încetării stării de urgenţă, au decis miercuri deputaţii. Ei au adoptat proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 41/2020 de modificare şi completare a Legii nr.19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ.

Miercuri, 13 Mai, 2020 - 06:27

Guvernul a înţeles abia în ultimul moment că, după expirarea stării de urgenţă, nu va putea limita exerciţiul unor drepturi şi libertăţi fără o lege votată în Parlament. Executivul a adoptat în şedinţe de luni un proiect care privește prevenirea și combaterea efectelor epidemiei de COVID-19 după 15 mai. Proiectul a fost transmis tîrziu către Parlament pentru dezbatere și aprobare în regim de urgență, situație în care există posibilitatea ca după ridicare starii de urgență, timp de trei zile (cel puțin) să nu poată fi aplicate prevederile stării de alertă.

Luni, 11 Mai, 2020 - 20:47
Motiunea anti-Cîțu este sustinuta de 70 de parlamentari si votul pe ea va fi dat in sedinta de miercuri

Camera Deputatilor a dezbatut, luni, motiunea simpla depusa de PSD impotriva ministrului de Finante, Florin Citu, intitulata "Virusul Citu a infectat economia nationala", prilej pentru un schimb de replici si acuzatii extrem de dure intre PSD si PNL.

Ministrul de Finante s-a aparat cu cifre si date statistice, laudand masurile adoptate de guvernul Orban si amplificand efectele lor. In schimb, PSD a lansat mai multe atacuri la adresa lui si a guvernarii PNL, negand rezultatele pozitive care s-ar fi inregistrat la nivelul economiei romanesti.

Miercuri, 6 Mai, 2020 - 17:00

Deputații au adoptat, miercuri controversatul proiect de lege "anti-cămătărie" care vizează plafonarea dobânziilor. Inițiativa legislativă prevede printre altele că "dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de două puncte procentuale dobânda de referință practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă. De asemenea, proiectul de lege include și creditele aflate în derulare și a fost inițiat de senatorul PSD Cătălin Zamfir.

Miercuri, 6 Mai, 2020 - 16:38

Deputații au votat, miercuri, cu unanimitate de voturi proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 30/2020. Potrivit acestuia, părinții vor beneficia de zile libere pentru a-și supraveghea copiii până la încheierea anului școlar.

După ce va intra în vigoare, legea va permite părinţilor să ceară zile libere plătite de la angajator până la încheierea anului şcolar.

Joi, 30 Aprilie, 2020 - 18:39

Premierul Ludovic Orban a declarat că luni va trimite Parlamentului raportul privind măsurile luate de Guvern în perioada stării de urgenţă şi a solicitat fiecărui ministru să transmită până vineri măsurile sectoriale.

Joi, 30 Aprilie, 2020 - 13:32
În județele și localitățile unde etnicii maghiari sunt într-un procent mai mare de 20%

Senatul a aprobat tacit, în 8 aprilie, modificarea Codului Administrativ, astfel încât limba maghiară ar urma să devină a doua limbă oficială în județele și localitățile unde etnicii maghiari sunt într-un procent mai mare de 20%, adică în întreaga Transilvanie, a anunțat, joi, pe Facebook, Mihai Tîrnoveanu, președintele Asociației Calea Neamului.

 

Potrivit sursei citate, Senatul a adoptat tacit, la începutul lunii aprilie, modificarea Codului Administrativ, propunerea legislativă urmând să ajungă la Camera Deputaților.

 

Subscribe to Parlament