Sâmbătă, 6 Iunie, 2020 - 10:00

"Comportamentul Turciei a fost destul de agresiv în ultima vreme. Cred că singura cale prin care Grecia poate face față unui astfel de comportament, care, în general, are o pronunțată tendință spre agresiune, este, pe de o parte, să folosească toate armele sale diplomatice, iar pe de altă parte, să asigure o creștere a factorilor de descurajare, adică a forțelor armate ", a spus ministrul grec al Apărării într-un interviu acordat mediilor locale.

 

Vineri, 5 Iunie, 2020 - 23:00

Greu de înțeles faptul că România a ratat comemorarea a două momente simbolice, legate de istoria sa. Este vorba despre Centenarul Marii Unirii, minimalizat prin tot felul de evenimente stupide (e drept, unele organizate sub directa îndrumare și gestionare de cheltuieli a Guvernului PSD-ALDE), și comemorarea semnării Tratatului de la Trianon. Și la Centenarul Marii Uniri, rolul și prestația președintelui Klaus Iohannis au fost șterse. Ca în tot mandatul, sibianul a fost inodor și incolor.

Vineri, 5 Iunie, 2020 - 22:41

Sărbătoririle, aniversările și comemorările fac parte din viața cotidiană a popoarelor civilizate. Ne gândim și la înfrângeri, așa cum ne gândim și la victorii, le readucem pe toate, din când în când, în memorie, fiindcă din toate avem de învățat. Sunt regimuri politice și popoare care accentuează tragediile, precum sunt altele care glorifică împlinirile. Românii nu s-au gândit niciodată cu prea multă insistență la nereușitele lor istorice – și au fost destule de-a lungul vremii! – preferând amintirea, uneori prea apăsată, a victoriilor.

Vineri, 5 Iunie, 2020 - 22:24

Poate fi comparat episodul surprinzător prin care trece SUA, cu manifestaţiile simultane din uneori 150 de oraşe (la început de iunie 2020), declanşate de moartea probabil accidentală a omului de culoare George Floyd sub genunchiul unui poliţist alb, cu anul 1989 pentru Uniunea Sovietică, an care a dus la prăbuşirea ei, la căderea imperiului comunist ? Asemănările sunt multe şi comparaţia poate fi susţinută. Atâta doar că suntem la începutul unui proces despre care încă nu ştim până unde se va duce, şi deci putem numai să speculăm.

Vineri, 5 Iunie, 2020 - 16:04
Nu s-a precizat ce fel de țesături sunt admise...

Ca să vezi ce probleme complexe rezolvă membrii Executivului: Guvernul a decis, în ședința de joi seara, că se va putea face plajă nu doar pe șezlong, ci și pe cearșaf. De asemenea, șeful Cancelariei premierul a anunțat că ar putea fi eliminată obligația ca persoanele care se întorc în țară să intre în izolare la domiciliu.

Vineri, 5 Iunie, 2020 - 15:24

Preşedintele Klaus Iohannis nu promulgă legea prin care 4 iunie este declarată Ziua Tratatului de la Trianon, iniţiată de parlamentarii PSD Titus Corlăţean si Serban Nicolae.

Şeful statului a sesizat Curtea Constituțională, considerând că marcarea unei astfel de zile nu intră in atribuția Parlamentului, ci a autorităților centrale și nu se poate face prin lege.

Proiectul prevede organizarea în fiecare an a unor manifestări la nivel național și local în scopul conștientizării semnificaţiei Tratatului de la Trianon.

Vineri, 5 Iunie, 2020 - 13:50

Începând cu data de 23.05.2020 - până la încetarea stării de alertă decretate de Guvernul României, în zilele de sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 08.00 - 22.00, se restricţioneză circulaţia autovehiculelor în perimetrele delimitate de următoarele străzi din Municipiul Bucureşti, după cum urmează:

- Zona 1 - Str. Polona (de la Bd. Dacia) - Str. A.D. Xenopol - Str. Dionisie Lupu - Str. C.A. Rosetti - Str. J.L. Calderon (de la Str. C.A. Rosetti) - Str. I.L. Caragiale - Str. Icoanei - Str. A. Vlaicu;

Vineri, 5 Iunie, 2020 - 13:47

23 de contracte de finanţare prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, coordonat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, în valoare totală de peste 150 de milioane de lei, au fost semnate astăzi, 5 iunie, şi vor fi implementate de unităţi administrativ-teritoriale (UAT) şi întreprinderi mici şi mijlocii (IMM).

Proiectele vizează:

Vineri, 5 Iunie, 2020 - 13:38

Premierul Ludovic Orban le-a cerut, din nou, românilor să respecte "distanţa fizică de protecţie sanitară", avertizând că "orice creştere semnificativă a numărului de cazuri (de COVID 19 - n.r.) poate să conducă la noi măsuri de restricţii".

Vineri, 5 Iunie, 2020 - 13:34

Serviciul Județean de Dezinsecție și Ecologizare Mediu, aflat în subordinea Consiliul Județean Ilfov, începe marți, 9 iunie,  acțiunea de combatere a țânțarilor.

Dezinsecția va avea loc seara, după ora 21.00, cu insecticidul Cymina Plus, în doză de 50 ml/ha. Produsul este toxic pentru albine, pești și organisme acvatice.

Fiecare mașină care va face dezinsecție este dotată cu GPS și va putea fi urmărită în timp real pe o hartă interactivă.

Vineri, 5 Iunie, 2020 - 13:24
Dar cu Diktatul de la Viena cum rămâne, dle președinte?

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a trimis Curţii Constituţionale vineri, 5 iunie a.c., o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon.Nu este prea clar ce nu agrează președintele: tratatul sau somagierea acestuia?

Vă prezentăm textul integral al sesizării:

Bucureşti, 5 iunie 2020

Domnului VALER DORNEANU
PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE

Vineri, 5 Iunie, 2020 - 13:13

Banca Naţională a României a anunţat, vineri, cursurile valutare rezultate pe baza cotaţiilor societăţilor bancare autorizate.
 

Vineri, 5 Iunie, 2020 - 12:12

Conform unui studiu realizat de către Lasselsberger Ceramics România, unicul producător local de plăci ceramice și deținătorul brandului CESAROM, bugetul mediu pentru placarea locuințelor cu plăci ceramice este de cca. 1700 lei, în timp ce suprafața medie placată este de 33m2. Potrivit companiei, criza din ultimele trei luni nu a impactat suma medie alocată acestor proiecte. Același studiu arată că renovarea locuințelor este principalul motiv pentru achiziția de gresie și faianță, iar cei mai mulți dintre români folosesc plăcile ceramice în băi, bucătării și holuri. 

Vineri, 5 Iunie, 2020 - 11:56

 

Vineri, 5 Iunie, 2020 - 11:36

Mesajul premierului Ludovic Orban cu prilejul Zilei Învăţătorului

"Le urăm astăzi 'La mulţi ani!' învăţătorilor, oameni care prin munca lor pun bazele educaţiei şcolare, generaţie după generaţie. Fiecare dintre noi îşi aminteşte primii ani de şcoală şi chipul învăţătorilor care ne-au iniţiat în tainele scrisului şi cititului, ne-au învăţat să socotim şi ne-au insuflat setea de cunoaştere. După părinţi, învăţătorii devin pentru mulţi copii adevărate modele.

Vineri, 5 Iunie, 2020 - 09:12

În cadrul şedinţei de Guvern din 4 iunie, au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru consolidarea, reabilitarea şi modernizarea clădirii "Mihai Eminescu" din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti.

Obiectivul este inclus în cadrul Programului Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social, derulat de Compania Naţională de Investiţii, instituţie sub autoritatea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei.

Vineri, 5 Iunie, 2020 - 09:03

În cruntul an 2020, cu toate tragediile provocate de virusul unor lilieci chinezești, România își găsește o perioadă de respiro pentru a sărbători Centenarul Tratatului de la Trianon, evenimentul istoric fără precedent, prin care dreptatea poporului român a fost scoasă la lumină, grație unui principiu revoluționar al președintelui american, Woodrow Wilson: autodeterminarea națională și organizarea proprie în state naționale.

Vineri, 5 Iunie, 2020 - 09:00

Guvernul României a aprobat, în şedinţa din 4 iunie, indicatorii tehnico-economici pentru restaurarea Palatului Universităţii din Bucureşti (B-dul Regina Elisabeta, nr. 4-12, sector 3).

Vineri, 5 Iunie, 2020 - 08:51

Cel mai recent sondaj CURS arată că PNL şi PSD se află la o distanţă de doar 5 procente. Liberalii se menţin la 32%, la fel ca în precedentul sondaj CURS, însă social-democraţii au scăzut de la 29% la 27%.

Potrivit cercetării sociologice realizate în perioada 14-29 mai, singura creştere se înregistrează în cazul Pro România, de la 6% la 7%.

În ce privește un eventual vot pentru alegerile locale, rezultatele sunt acestea:

PNL - 32%

PSD - 27%

Alianța USR-PLUS - 12%

Pro România - 7%

ALDE - 5%

PMP - 5%

UDMR - 5%

Vineri, 5 Iunie, 2020 - 08:47

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Consulatului General al României la Los Angeles, a fost notificat de către autorităţile americane cu privire la situaţia navei de croazieră Disney Wonder, aflată în portul San Diego, la bordul căreia se aflau, la acel moment, şi şase cetăţeni români, personal navigant.

Vineri, 5 Iunie, 2020 - 08:33

Noua Strategie Naţională de Apărare propusă de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării in materie de trafic şi consum de droguri, este plină de generalităţi, ezitări şi ceea ce este cel mai grav din punctul nostru de vedere, consideră traficul şi consumul de droguri din România ca inexistent.

Dacă în mandatele ex preşedintelui Traian Băsescu, traficul şi consumul de droguri erau prevăzute ca situaţii de risc, ameninţare sau vulnerabilitate, în noua Strategie au fost eliminate.

Vineri, 5 Iunie, 2020 - 08:29

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a avut joi, o convorbire telefonică cu guvernatorul statului Alabama, Kay Ivey, pentru a saluta împreună efortul medicilor şi specialiştilor români veniţi în statul american în cadrul unei misiuni de sprijin şi cooperare în gestionarea epidemiei COVID-19.

Vineri, 5 Iunie, 2020 - 01:00

[]

Joi, 4 Iunie, 2020 - 15:05

Parlamentul spaniol a votat miercuri o ultimă prelungire, până la 21 iunie, a stării de alertă pentru a permite lupta împotriva pandemiei, la solicitarea prim-ministrului Pedro Sanchez, care a presat opoziţia să nu cedeze "veninului urii" ca în SUA, relatează AFP.

Deputaţii au aprobat măsura cu 177 de voturi pentru, 155 împotrivă şi 18 abţineri.

În lipsa unei majorităţi absolute în parlament, Pedro Sanchez s-a asigurat de voturile unor partide mai mici pentru a obţine trecerea acestei măsuri de excepţie în pofida criticilor din ce în ce mai acerbe ale opoziţiei de dreapta.

Joi, 4 Iunie, 2020 - 14:22

Potrivit agenției de presă Novinite, premierul Boiko Borisov a anunțat că la acea dată starea de urgență va expira și toate măsurile de siguranță trebuie să înceteze, inclusiv purtarea măștii de protecție, care nu va mai fi obligatorie.

De la 1 iunie s-a renunțat la carantina obligatorie, s-au redeschis restaurantele, muzeele, cinematografele, sălile de sport și mall-urile.

Din 12 iunie se reiau și meciurile de fotbal, cu prezența spectatorilor pe stadion, dar în număr redus și cu distanțare socială.

Joi, 4 Iunie, 2020 - 12:58

Banca Națională a României a anunțat, joi, cursurile valutare rezultate pe baza cotațiilor societăților bancare autorizate.
 

Joi, 4 Iunie, 2020 - 12:54

                                                                                                                                 

 

BULETIN DE PRESĂ 

 4 Iunie 2020, ora 13.00

        

Până astăzi, 4 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 19.907 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 13.919 au fost declarate vindecate și externate.

 

Joi, 4 Iunie, 2020 - 12:32

INFORMAŢIE DE PRESĂ privind proiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 4 iunie 2020

Agenda ședinței de Guvern poate fi completată cu proiecte de acte normative incluse pe lista suplimentară

 
I.              PROIECTE DE LEGI

1.    PROIECT DE LEGE pentru ratificarea Acordului-cadru între Uniunea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și Australia, pe de altă parte, semnat la Manila, la 7 august 2017

Joi, 4 Iunie, 2020 - 12:12

Solidaritatea de care oamenii dau dovadă atunci când un prieten, un membru al familiei sau chiar un necunoscut se confruntă cu o boală gravă, nu poate fi mai bine ilustrată ca în artă. Dovadă a acestei convingeri este numărul mare de lucrări de pictură, desen, colaj și fotografie care au participat la concursul organizat în luna mai, luna de conștiezare a sclerozei multiple (SM), de către Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN România), numit sugestiv #CONECTARE. Mă conectez. Ne conectăm.

Joi, 4 Iunie, 2020 - 11:55

Primăria Capitalei, prin Centrul pentru Seniori şi Direcţia de Asistenţă Socială distribuie, la cerere, măşti de protecţie GRATUITE persoanelor vârstnice aflate în stare de vulnerabilitate, cu vârsta de minim 65 de ani, precum şi persoanelor cu dizabilităţi deplasabile care au solicitat acest lucru, astfel încât acestea să poată părăsi locuinţă în condiţii de siguranţă, până când vor primi măşti din partea direcţiilor de sănătate publică, conform prevederilor OUG 78/2020.

Subscribe to Politica