Marţi, 20 Martie, 2018 - 15:10

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat că România nu recunoaşte anexarea ilegală a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol de către Federaţia Rusă şi, prin urmare, nu recunoaşte organizarea de alegeri pe acest teritoriu.

Luni, 19 Martie, 2018 - 18:31
Deocamdată, singura felicitare primită din România. Autoritățile mai așteaptă să vada ce fac americanii

Excelenţei Sale, Domnului Preşedinte
Vladimir Vladimirovici PUTIN
Preşedintele Federaţiei Ruse

Stimate Domnule Preşedinte,

Luni, 19 Martie, 2018 - 17:37

Rusia nu îşi doreşte o nouă cursă a înarmării şi va face tot posibilul pentru a rezolva diferendele cu alte state, apărându-şi în acelaşi timp interesele naţionale, a declarat luni preşedintele Vladimir Putin, scrie Reuters.

La o întâlnire cu oponenţii pe care i-a învins la scrutinul de duminică, obţinând un al patrulea mandat de preşedinte, Putin a spus că Rusia îşi doreşte un dialog constructiv cu partenerii săi internaţionali, precizând că şi ei trebuie să facă acelaşi lucru şi să respecte Moscova.

Luni, 19 Martie, 2018 - 13:32

În perioada 16-17 martie 2018, a avut loc la Bled, Slovenia, reuniunea Comisiei permanente a Adunării Parlamentare a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est (AP SEECP), în organizarea Preşedinţiei-în-Exerciţiu slovene a organizaţiei.
La această acțiune Camera Deputaților a fost reprezentată de doamna deputat Mariana-Venera Popescu, preşedintele Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a SEECP și reprezentantul Delegaţiei române la Comisia permanentă. 

Luni, 19 Martie, 2018 - 12:36

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, l-a felicitat, luni, pe Vladimir Putin pentru câştigarea unui nou mandat de preşedinte al Rusiei.

Luni, 19 Martie, 2018 - 10:27
Prezenţă la urne fără precedent în cadrul secţiilor de votare din străinătate

Rezultatele actualului scrutin prezidențial reprezintă un record pentru Vladimir Putin în privinţa anvergurii susţinerii sale. Potrivit rezultatelor preliminare, aproape 55,5 milioane de votanţi au optat pentru preşedintele în exerciţiu.

Luni, 19 Martie, 2018 - 10:17
„Încercările Occidentului de a exercita presiuni şi a influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale din Rusia au fost evidente şi fără precedent”

Camera superioară a Parlamentului Rusiei a înregistrat o serie de încercări din partea altor ţări de a împiedica desfăşurarea de alegeri prezidenţiale democratice în Rusia şi va prezenta un raport în acest sens până la începutul lunii mai, relatează site-ul agenţiei Sputnik.

Anunţul a fost făcut chiar  duminică de către preşedintele Comisiei pentru Afaceri Internaţionale din Consiliul Federaţiei Ruse, Konstantin Kosachev.

Luni, 19 Martie, 2018 - 09:59

Președintele rus în exercițiu, Vladimir Putin a câștigat al patrulea mandat (de 6 ani) în alegerile prezidențiale de duminică, potrivit rezultatelor parțiale publicate de către Comisia electorală.

După numărarea a 22% din voturi, majoritatea din Estul țării, Putin conducea cu 72% din voturi.

Candidatul Partidului Comunist, Pavel Grudinin,avea 15%, în timp ce politicianul naționalist Vladimir Jirinovsky, care candidase împotriva lui Boris Elțân în 1991, ar obține 7% din voturi.

Restul candidaților își vor împărți  2% din voturi.

Luni, 19 Martie, 2018 - 08:37

Preşedinţii din Serbia şi China l-au felicitat, luni, pe Vladimir Putin pentru victoria înregistrată în cadrul alegerilor prezidenţiale din 18 martie, unde a obţinut peste 76% dintre voturile exprimate.

Preşedintele sârb Aleksandr Vucici a fost primul şef de stat care l-a felicitat pe Putin. 

Duminică, 18 Martie, 2018 - 12:07
Va avea cea mai lungă „domnie”, după Stalin

Rusia organizeaza duminica alegeri prezidentiale. Peste 110 milioane de alegatori sunt asteptati la urne intr-un scrutin care, cel mai probabil, ii va garanta lui Vladimir Putin un nou mandat de presedinte.

La startul cursei electorale sunt aliniati opt candidati:

Duminică, 18 Martie, 2018 - 10:05

Pe16 martie, s-au implinit 136 de ani de la nasterea lui Nicolae Titulescu, cel care, in cartea sa testamentară,  „Politica externă a României” (republicată recent de Fundatia noastră) scria, in 1937: „Isi poate oare permite România luxul unei politici ostile fată de de marele ei Vecin, Rusia? Sunt convins că nu putem”. El explica astfel negocierile realizate in 1934 cu Litvinov pentru reluarea relatiilor diplomatice. Spunea el, in acelasi volum: „Din 1918 până in 1934, noi nu am avut niciun fel de relatii cu rusii.

Duminică, 18 Martie, 2018 - 09:51
Organizată de Fundația Gorschakov în colaborare cu Fundația Titulescu

 Adrian Năstase și cosmonautul Dumitru Prunariu  au fost vineri la Moscova, chiar înaintea alegerilor pentru președinție, care au loc duminică.

Prunariu - fost ambasador al României la Moscova - a scris pe Facebook că ei au participat la conferința “Vecinătate și bună vecinătate în relațiile internaționale. O specială privire asupra relațiilor româno-ruse”.

Sâmbătă, 17 Martie, 2018 - 16:59

Ministerul rus de Externe a anuntat sambata expulzarea iminenta a 23 de diplomati britanici, ca raspuns la o masura similara anuntata de Londra , relateaza AFP si Reuters.

"Un numar de 23 de membri ai personalului diplomatic al Ambasadei Marii Britanii din Moscova sunt declarati persona non grata si vor fi expulzati in decurs de o saptamana", a anuntat MAE rus, care l-a convocat pe ambasadorul britanic Laurie Bristow.

Vineri, 16 Martie, 2018 - 19:19

Ministrul Educației Naționale, Valentin Popa, s-a întâlnit vineri, 16 martie, cu Excelența Sa Sergey Minasyan, ambasadorul Armeniei în România

Cu acest prilej, cei doi oficiali au trecut în revistă relațiile foarte bune de cooperare în domeniul educației dintre cele două țări, ministrul Valentin Popa exprimându-și sprijinul atât pentru extinderea proiectelor de cooperare existente, cât și pentru valorificarea unor noi oportunități de cooperare.

Vineri, 16 Martie, 2018 - 18:56

Vineri, Fondul European de Investiții (FEI)a publicat Apelul de expresii de interes pentru selectarea intermediarilor financiari care vor oferi finanțare fermierilor din România în cadrul instrumentului financiar de creditare cu partajarea riscului prevăzut în Programul National de Dezvoltare Rurală. Publicarea Apelului a fost făcută ca urmare a semnării Acordului de finanțare cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, la sfârșitul lunii noiembrie 2017.

Vineri, 16 Martie, 2018 - 16:55

Prim-ministrul Viorica Dăncilă l-a primit vineri, 16 martie 2018, pe ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Emiratelor Arabe Unite la București, Dr. Ahmed Abdullah Bin Saeed Al Matrooshi.

Vineri, 16 Martie, 2018 - 16:35

Ministerul Apărării Naţionale salută raportul anual al Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, făcut public ieri, 15 martie, la sediul Alianţei. Conform documentului, cheltuielile României în ceea ce priveşte bugetul apărării au crescut semnificativ în 2017, apropiindu-se de pragul de 2 la sută din Produsul Intern Brut. Procentul cheltuit pentru înzestrare situează ţara noastră pe primul loc în cadrul Alianţei, cu 33 la sută. Tot pe primul loc, România se află şi în ceea ce priveşte rata creşterii bugetului apărării, comparativ cu anul precedent.

Vineri, 16 Martie, 2018 - 12:33

40 de membri ai Parlamentului European solicită Presedintelui Klaus Iohannis, Președintelui Camerei Deputaților Liviu Dragnea, Președintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu să respecte suveranitatea propriului popor si să organizeze referendumul pentru definiția căsătoriei, solicitat de trei milioane de cetățeni români.

3.000.000 de români au susținut în aprilie 2016,  inițiativa de revizuire a articolului 48 din Constituția României pentru clarificarea definiției căsătoriei ca uniunea dintre un bărbat și o femeie.

Joi, 15 Martie, 2018 - 18:01

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a avut astăzi, 15 martie 2018, întrevederi la Berlin cu Jan Hecker, consilierul pentru politică externă al cancelarului federal, cu Gunther Krichbaum, preşedintele comisiei pentru afaceri europene din Bundestag şi cu Norbert Rottgen, preşedintele comisiei de afaceri externe din legislativul federal. Vizita a avut loc în prima zi după instalarea noului guvern de la Berlin condus de cancelarul federal Angela Merkel.

Joi, 15 Martie, 2018 - 15:26

Preşedintele slovac Andrej Kiska a anunţat joi că va accepta oferta premierului Robert Fico de a demisiona şi că îi va da mandatul de a forma un nou guvern lui Peter Pellegrini, în prezent vicepremier, transmite Reuters.

Robert Fico s-a oferit, miercuri seară, să demisioneze cu condiţia ca partidul său, Smer-SD, să poată alege succesorul său în fruntea guvernului de coaliţie de la Bratislava format din trei partide.

Joi, 15 Martie, 2018 - 13:21

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache – discuții privind o posibilă înfrățire între Washington și Sectorul 1 
Educația și infrastructura, alte subiecte abordate în cadrul întâlnirii cu doamna viceprimar al orașului Washington, Ahnna Smith 
     
În cadrul vizitei de lucru pe care o efectuează în Statele Unite ale Americii, Primarul Dan Tudorache a demarat discuțiile cu doamna viceprimar al orașului Washington, Ahnna Smith, privind procedurile necesare pentru o posibilă înfrățire cu Sectorul 1. 

Miercuri, 14 Martie, 2018 - 12:18
Academician Ramiz Mehdiyev’s book published in Moscow

O lucrare în două volume despre formarea conceptului național azer, aparținând academicianului Ramiz Mehdiyev, președintele Administrației Prezidențiale de la Baku, a fost publicată recent la Moscova.

Baku, March 13, AZERTAC

A two-volume book on the formation of the national idea authored by academician, head of the Presidential Administration of Azerbaijan Ramiz Mehdiyev has been published in Moscow, Russia.

Marţi, 13 Martie, 2018 - 15:18

Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi că l-a înlocuit pe Rex Tillerson la conducerea Departamentului de Stat cu Mike Pompeo, până în prezent directorul CIA, informează agenţiile internaţionale de presă. 

'Mike Pompeo, directorul CIA, va deveni noul secretar de stat. El va face o treabă fantastică ! Îi mulţumesc lui Rex Tillerson pentru activitatea sa ! Gina Haspel va fi noul director al CIA, fiind astfel şi prima femeie desemnată. Felicitări tuturor!', a scris Trump pe Twitter.

Marţi, 13 Martie, 2018 - 11:46

In urma activării Mecanismului de Protectie Civila pentru imunoglobulină, mai multe state au raspuns Romaniei, printre care Austria, Germania, Marea Britanie, Italia, Finlanda si SUA.

Pana in prezent, Ministerul Sanatatii a primit o oferta concreta din partea Austriei pentru 10 000 de doze (50 de kg)  de imunoglobulina  utilizata in terapia imunodeficentei primare si a  bolilor autoimune.

De asemena,  autoritatile romane se afla in  tratative cu SUA  si analizeaza  detaliile unei oferte de 100 kg de imunoglobulina pe care Statele Unite au transmis-o Romaniei.

Marţi, 13 Martie, 2018 - 09:40

Ultimele cifre arată nivelul ororilor din Siria, ca urmare a eşecului total al acţiunilor internaţionale: în medie, 37 de civili au fost ucişi în fiecare zi, din iulie 2017 până astăzi, ceea ce înseamnă o creştere cu 45% la nivelul întregii ţări, cu toate că s-au creat zone de siguranţă în regiuni precum Idlib sau Ghouta de Est.

Vineri, 9 Martie, 2018 - 15:50

Președintele PNL, Ludovic Orban, a luat parte vineri, 9 martie la dezbaterea organizată de Partidul Popular European la Sofia (Bulgaria), unde a fost lansat angajamentul pentru alegerile europarlamentare din 2019 al celei mai mari familii politice europene.

Vineri, 9 Martie, 2018 - 15:13

În timpul vizitei în România a lui Aleksandar Vucic, preşedintelui Serbiei, de joi, Klaus Iohannis s-a arătat dispus să medieze relaţiile dintre Serbia şi Kosovo, a cărei independenţă nu a recunoscut-o. Vineri, însă, autorităţile de la Pristina au reacţionat şi au spus că oferta României nu este credibilă din moment ce nu a recunoscut independenţa statului.

Vineri, 9 Martie, 2018 - 13:51

Biroul de Presă al Casei Majestăţii Sale Custodelui Coroanei este autorizat să transmită următorul buletin de presă:

Vizită regală în Maroc

Alteţa Sa Regală Principele Radu a reprezentat pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, într-o vizită în Regatul Marocului, în zilele de 5-9 martie 2018.

A fost a doua vizită externă a Familiei Regale a României în anul 2018. În luna februarie, Principele Radu a vizitat Emiratele Arabe Unite, pentru promovarea învăţământului superior românesc în ţările Golfului.

Vineri, 9 Martie, 2018 - 13:10

Stenogramele unor intalniri intre liderii americani si cei sovietici ne ajută să intelegem mai bine evenimentele din România si din Europa, din perioada 1989-1990.

Un document remarcabil este stenograma discutiei dintre Gorbaciov si Baker, de la Moscova, din 18 mai 1990, in contextul intalnirilor regulate ce aveau loc la nivel inalt intre conducătorii americani si cei sovietici. Documentul are 59 de pagini si se referă la numeroase teme, in pregătirea unei noi intâlniri, in SUA, intre  presedintii SUA si URSS.

Vineri, 9 Martie, 2018 - 12:47
deoarece revoluţia tehnologică riscă să-i afecteze pe cei săraci

Un raport al Băncii Mondiale subliniază că Europa trebuie să investească în competenţe şi să simplifice birocraţia pentru firme, în contextul în care revoluţia tehnologică riscă să-i afecteze pe cei mai săraci

Extinderea tehnologiei în tot mai multe domenii riscă să lase în urmă cele mai sărace națiuni ale Europei, precum și regiunile cele mai sărace, dar şi lucrătorii necalificați, adâncind și mai mult discrepanțele economice la nivelul Uniunii Europene, se afirmă într-un nou raport al Băncii Mondiale. 

Subscribe to Politica internationala