Vineri, 20 Octombrie, 2017 - 16:49

Președintele Moldovei, Igor Dodon, a fost suspendat. Curtea Constituțională a constatat că există circumstanțe care justifică instituirea interimatului funcției de Președinte al Republicii Moldova în cazul numirii lui Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării, urmând să fie numit în funcție prin decret de președintele Parlamentului, Andrian Candu, sau premierul Pavel Filip.

Vineri, 20 Octombrie, 2017 - 14:53

Salariile "nu vor scădea sub nicio forma" în urma transferului contribuțiilor de la angajator la angajat, începand din ianuarie 2018, au precizat, vineri, într-o conferinta de presă susținută la Deva, premierul Mihai Tudose și vicepremierul Marcel Ciolacu. 
 Tudose a subliniat că după ce transferul intră în vigoare, totalul contribuțiilor va fi de 35%, față de 39% în prezent.

Vicepremierul Ciolacu a suținut că din ianuarie 2018 "vor fi taxe mai mici". Mihai Tudose a adăugat imediat, apoi, că nu numai că taxele vor fi mai puține, dar vor fi și mai mici.

Joi, 19 Octombrie, 2017 - 11:54

Guvernul de la Madrid a anunțat că a ridicat autonomia regiunii Catalonia în baza Articolului 155 din Constituția care îi permite trecerea unei regiuni autonome sub administrare de la centru în context de criză.

Această decizie vine în urma expirării ultimatumului acordat de către premierul Mariano Rajoi pentru ca liderul catalan să clarifice dacă în discursul din Parlamentul de la Barcelona a declarat independența regiunii, iar dacă aceasta este în realitatea intenția să renunțe la ea.

Joi, 19 Octombrie, 2017 - 11:04

Statele Unite ale Americii nu au "un aliat si un prieten mai bun decat Romania" in regiune iar, pentru a atrage investitori americani, tara noastra trebuie sa asigure un climat de afaceri "previzibil si transparent", a declarat, joi, ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm.

Acesta a vorbit, alaturi de seful Guvernului, Mihai Tudose, in deschiderea forumului "Trade Winds", care aduce in Romania cea mai importanta misiune comerciala din SUA. 

Joi, 19 Octombrie, 2017 - 10:49

Comisarul european Vytenis ANDRIUKAITIS, responsabil pentru sănătate și siguranță alimentară, va susține o conferință de presă cu ocazia vizitei sale în România.

Evenimentul va avea loc la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România (strada Vasile Lascăr nr. 31 – etajul 9), cu începere de la orele 14.00.

Joi, 19 Octombrie, 2017 - 08:00

Întreaga Europă urmărește, joi, cu înfrigurare evoluția tensiunilor din Spania între guvernul de la Madrid și separatiștii din Catalonia.

Miercuri, 18 Octombrie, 2017 - 14:19

Comisarul pentru politica regională, Corina Crețu, și comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, se află astăzi la Budapesta, iar mâine vor participa la al 6-lea forum anual privind Strategia macroregională pentru regiunea DunăriiCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••, intitulat „O regiune dunăreană sigură, conectată și prosperă”.

Miercuri, 18 Octombrie, 2017 - 12:47

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a propus, marti, un ambitios program de 13 summit-uri in doi ani, pentru a relansa Uniunea Europeana dupa socul Brexit.

Donald Tusk a facut public acest calendar la cateva saptamani dupa mai multe apeluri pentru o revizuire in profunzime a UE, venite mai ales din partea presedintelui francez, Emmanuel Macron, si a presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, relateaza AFP.

Miercuri, 18 Octombrie, 2017 - 10:46

Miercuri a început Congresul Partidului Comunist Chinez, în care se va decide conducerea țării pentru următorii 5 ani. Lucrările acestui congres extrem de important au fost deschide de președintele chinez Xi Jiping.

Șeful statului chinez a deschis întâlnirea cu o promisiune de a construi "o țară socialistă modernă" ce nu va copia niciodată sistemele politice din altă țări și care va rămâne deschisă către restul lumii.

Miercuri, 18 Octombrie, 2017 - 09:06

Proteste de amploare în Catalonia. Mii de angajați au plecat marți, la pârnz, de la locurile de muncă și au ieșit în stradă pentru a protesta față de arestarea a doi importanți lideri separatiști

Marţi, 17 Octombrie, 2017 - 12:35

Portugalia a decretat trei zile de doliul național în memoria celor cel puțin 36 de victime provocate de incendiile de vegetație de pădure, informează marți AFP.

În cursul nopții de luni spre marți, aproximativ 3.600 de pompieri au făcut eforturi pentru a stinge circa 50 de focare încă active.

Cel puțin 39 de persoane și-au pierdut viața în aceste incendii de pădure care au devastat Portugalia și regiunea spaniolă vecină Galicia, flăcările fiind întețite de secetă și de vântul puternic determinat de trecerea uraganului Ophelia.

Luni, 16 Octombrie, 2017 - 11:35
„De urgență”!

Premierul Cataloniei, Carles Puigdemont, a evitat luni să precizeze clar dacă a proclamat sau nu independența Cataloniei săptămâna trecută, lăsând astfel deschisă calea pentru ca executivul central de la Madrid să preia controlul asupra regiunii și să o conducă direct.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a dat un ultimatum ca până luni la orele locale 10:00 (08:00 GMT) Puigdemont să-și clarifice poziția — și până joi pentru a-și schimba poziția dacă va insista asupra secesiunii — și a declarat că Madridul va suspenda autonomia Cataloniei dacă aceasta va alege independența.

Duminică, 15 Octombrie, 2017 - 10:30

Aproximativ 6,4 milioane de cetăţeni sunt chemaţi la urne în scrutinul parlamentar anticipat programat duminică în Austria, favorită fiind formaţiunea conservatoare Partidul Popular, aflată în prezent în opoziţie.

Potrivit sondajelor, Partidul Popular (ÖVP, centru-dreapta), condus de Sebastian Kurz, este creditat cu 33% din preferinţele de vot.

Pe locul doi în preferinţele electorale se clasează Partidul Social-Democrat (SPÖ, centru-stânga), al cancelarului Christian Kern, cu 27%, urmat de formaţiunea de extremă-dreapta Partidul Libertăţii (FPÖ), cu 25%.

Sâmbătă, 14 Octombrie, 2017 - 13:44

Potrivit datelor unui sondaj recent, o bună parte dintre europeni consideră că anume SUA influențează procesele electorale din alte țări, dar nu Rusia. De această părere sunt 43 la sută dintre francezi și tot atâția polonezi, 41 la sută dintre germani și o treime dintre cei chestionați în Marea Britanie (33%). Pe de altă parte, mai puțin de o treime din locuitorii Europei continentale sunt de părerea că în alegeri se amestecă Rusia — 29% dintre polonezi, 28% dintre germani, 27% dintre francezi.

Vineri, 13 Octombrie, 2017 - 14:36

Președintele Klaus Iohannis l-a primit, vineri, la Palatul Cotroceni, pe președintele Consiliului european, Donald Tusk.

Potrivit Administrației Prezidențiale, sunt programate convorbiri tete-a-tete și oficiale.

Vineri, 13 Octombrie, 2017 - 12:51

Franța va menține până la 30 aprilie controalele la frontiere, restabilite în seara atentatelor din 13 noiembrie 2015, subliniind ”persistență” amenințării teroriste, potrivit Ministerului de Interne, relatează AFP.

”Aceste controale vor fi efectuate cu respectarea principiului proporționalității”, afirmă autoritățile franceze într-o notă de la 3 octombrie prin care și-au anunțat decizia Uniuniii Europene (UE).

Vineri, 13 Octombrie, 2017 - 12:12

Prin adoptarea acestei rezoluții, la iniţiativa Delegaţiei Parlamentului României la APCE, în cadrul celei de-a patra părți a Sesiunii ordinare a APCE (Strasbourg, 9-13 octombrie 2017), Adunarea Parlamentară lansează un semnal politic foarte clar la adresa autorităților ucrainene în legătură cu impactul negativ cauzat de prevederile Legii educației pentru învățământul în limba maternă al minorităților naționale.

Joi, 12 Octombrie, 2017 - 11:39

România a blocat negocierile pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Informaţia a fost publicată de cotidianul The Times, care citează surse de la Bruxelles.

Potrivit jurnaliştilor britanici, România, Franţa şi Germania au cerut stoparea deschiderii unor noi capitole de negociere, până când se va ajunge la un acord, privind drepturile cetăţenilor străini care trăiesc în Regatul Unit.

Miercuri, 11 Octombrie, 2017 - 23:31
Turkey may find other partners if Russia reluctant to share S-400 technology: Cavusoglu

Russian S-400 missile systems are seen riding through Red Square during the Victory Day military parade in Moscow, Russia, on May 9, 2017.

Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu says Ankara may cancel its deal with Russia on acquiring the Russian S-400 missile systems and seek a deal with other partners if Moscow is reluctant to share the technology of its most advanced air defense system with the Anatolian country.

Miercuri, 11 Octombrie, 2017 - 11:50

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, i-a cerut, marţi, președintelui Rusiei, Vladimir Putin, să sprijine eforturile Chişinăului de a obţine statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice, relatează site-ul agenţiei Tass.

Potrivit lui Dodon, Republica Moldova este interesată de continuarea cooperării cu Rusia în interiorul Comunităţii Statelor Independente (CSI), dar şi în alte organizaţii internaţionale.

Marţi, 10 Octombrie, 2017 - 15:00

Jim Mattis, secretarul american al Apărării, le-a cerut, luni, comandanţilor Armatei americane să fie pregătiţi pentru situația foarte posibilă în care dipomația va eşua în soluţionarea crizei din Peninsula Coreea, relatează Politico.com.

Marţi, 10 Octombrie, 2017 - 07:58

Marxismul cultural ne afectează fără să știm gândirea, modul în care percepem lumea, în care vedem viața noastră și a semenilor noștri, evoluția societății în care trăim. Și face acest lucru foarte eficient prin cărțile pe care le citim, prin filmele artistice pe care le vizionam, prin ceea ce am învățat la școală și universitate, prin ceea ce se propagă prin presă, radio, televiziune și Internet.

Luni, 9 Octombrie, 2017 - 11:06

Declaratia Guvernului roman potrivit careia pentru Romania admiterea in spatiul Schengen nu este o prioritate absoluta, constituie o manevra politica menita a contracara abuzul prin care Consiliul European, cu complicitatea perfida a Comisiei Europene, face o legatura inadmisibila intre dreptul romanilor la libera circulatie pe teritoriul UE si ilegalul Mecanism pentru verificarea justitiei romane (MCV). Ea constituie echivalentul politico-diplomatic al unei actiuni de razboi.

Duminică, 8 Octombrie, 2017 - 19:25

Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a participat sâmbătă,  7 octombrie, alături de prim-ministrul Mihai Tudose și de ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, la o întrevedere cu o delegație de reprezentanți ai Congresului SUA, condusă de Mike Turner.

Întâlnirea a avut loc la sediul Guvernului,  în  contextul celei de a 63-a Sesiuni Anuale a Adunării Parlamentare a NATO, ce se desfășoară în această perioadă la București.

Oficialii români și americani au avut un foarte bun schimb de opinii asupra subiectelor de actualitate de pe agenda bilaterală și aliată.

Duminică, 8 Octombrie, 2017 - 15:45

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, duminică, la Iași, că în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu ambasadorul Germaniei s-a discutat despre Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV).

Duminică, 8 Octombrie, 2017 - 15:39

Senatorul Vergil Chițac, președintele delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară NATO, a spus, duminică, referitor la discursul ministrului Apărării, Mihai Fifor, susținut în cadrul lucrărilor Comisiei de Apărare și Securitate a AP NATO, că recomandă, "în astfel de momente importante", să se vorbească în limba română.

Duminică, 8 Octombrie, 2017 - 14:50

Rezoluția privind "stabilitatea și securitatea în zona Mării Negre" a fost adoptată de Comisia pentru dimensiunea civilă a securității, cu unanimitate de voturi, duminică, la Adunarea Parlamentară (AP) a NATO, organizată la București.

Duminică, 8 Octombrie, 2017 - 13:56

Dezvoltarea tehnologică a NATO se erodează și trebuie făcut ceva în această privință, a avertizat duminică raportorul general Thomas Marino (SUA) în cadrul lucrărilor Comisiei pentru știință și tehnologie la cea de-a 63-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare (AP) a NATO, organizată la București.

Raportorul general Thomas Marino (SUA) a prezentat duminică proiectul de rezoluție "Menținerea avantajului tehnologic al NATO: Adaptarea strategică și cercetarea și dezvoltarea în domeniul apărării", rezoluție adoptată ulterior în Comisie în unanimitate.

Duminică, 8 Octombrie, 2017 - 13:20

Rezoluția referitoare la "transformarea informației în armă" a fost adoptată de Comisia pentru dimensiunea civilă a securității, cu unanimitate de voturi, duminică, la cea de-a 63-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare (AP) a NATO, organizată la București. Proiectul de rezoluție a fost prezentat de raportorul Jane Cordy (Canada).

Duminică, 8 Octombrie, 2017 - 12:50

Comisia pentru apărare și securitate a adoptat, duminică, în cadrul celei de-a 63-a sesiuni anuale a Adunării Parlamentare a NATO, un document prezentat de către raportorul Madeleine Moon (Marea Britanie), privind domeniul spațial și apărarea aliată.

Subscribe to Politica internationala