Vineri, 28 Aprilie, 2017 - 08:38

Ministrul afacerilor externe Teodor Meleșcanu va participa la 28 aprilie 2017, la Valletta, la reuniunea informală (Gymnich) a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE.

Discuțiile din cadrul reuniunii ministeriale se vor concentra pe teme de actualitate, precum: evoluțiile recente din Turcia, globalizarea și provocările la adresa ordinii de drept internaționale, respectiv o evaluare cu miniștrii de externe din statele candidate a stadiului implementării Strategiei Globale a UE.

Joi, 27 Aprilie, 2017 - 16:12

'Negocierile privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană vor avea ca principiu de bază dictonul Ť Toți pentru unul și unul pentru toți ť, ceea ce înseamnă că la reuniunea de astăzi am agreat cu toții să susținem o voce unitară, coerentă și solidară a UE în negocierile cu Marea Britanie și vom urmări, cu prioritate, asigurarea unui acord echilibrat, în care toate cele patru libertăți ale Pieței Unice, inclusiv libera circulație a persoanelor/lucrătorilor, să fie reflectate în mod obiectiv și echitabil', a declarat joi, 27 aprilie a.c., ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana

Joi, 27 Aprilie, 2017 - 14:40
Reuniunea Ambasadorilor Onorifici UNESCO de la Paris

“O reuniune excepţională prin ideile exprimate, o reuniune în care s-a vorbit de curajul şi de spiritul colegial al Directorului General al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, Irina Bokova, al cărei al doilea mandat expiră la finele acestui an şi care a generat o participare fără precedent la idealurile Organizaţiei.

Joi, 27 Aprilie, 2017 - 12:43

SUA ar putea lansa împotriva Rusiei un atac nuclear surpriză de la bazele scutului antirachetă american care încercuiesc teritoriul rusesc, a declarat miercuri general-locotenentul Viktor Poznihir, șeful adjunct pentru operațiuni al Statului Major rus, relatează RIA Novosti.

Miercuri, 26 Aprilie, 2017 - 12:35

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a decorat pe sportivii români medaliați la Campionatele Europene de Gimnastică Artistică de la Cluj-Napoca

Marţi, 25 Aprilie, 2017 - 13:53

Marți, 25 aprilie, ministrul apărării naţionale, Gabriel Leș, a avut o întrevedere cu ambasadorul R.P. Chineze în România,  Xu Feihong, la solicitarea acestuia.
În cadrul discuţiilor, ministrul apărării naţionale a subliniat rolul cooperării militare dintre armatele celor două state, ca parte a relaţiilor tradiţionale de prietenie şi cooperare dintre România şi R.P. Chineză. 

Luni, 24 Aprilie, 2017 - 19:11

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a participat luni, 24 aprilie 2017, la conferința cu tema 'Agenda pentru Dezvoltare Durabilă 2030 și a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ONU (ODD)', eveniment organizat de Ministerul Tineretului și Sportului, în contextul campaniei naționale 'Bringing the UN Back Home'.

Luni, 24 Aprilie, 2017 - 17:37

Patru aeronave Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii au aterizat, astăzi, la Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu.

Detașamentul britanic format din aproximativ 150 de militari (piloți și personal tehnic) cu aeronave Typhoon vor executa misiuni de poliție aeriană, în perioada 1 mai - 31 august, alături de aeronavele MiG-21 LanceR și militarii Forțelor Aeriene Române.

Luni, 24 Aprilie, 2017 - 16:20

Electoratul din tarile Uniunii Europene este confuz. S-a văzut lucrul acesta si in Austria si in Olanda si, desigur, in Marea Britanie, atunci cand a fost nevoie de un vot popular.

Este explicabil. La numeroasele probleme interne s-au adaugat crize cu impact european – fluxurile migratorii, terorismul, criza greacă, etc. Si lipsa unei viziuni in timp de criză sau lipsa lidershipului in Uniunea European – ajunsa la momentul in care demagogia vorbelor frumoase nu mai ascunde realitatea intoarcerii spre interese individuale, egoiste ale statelor membre.

Luni, 24 Aprilie, 2017 - 08:31

Centristul proeuropean Emmanuel Macron ar învinge-o detaşat pe candidata de extrema dreaptă Marine Le Pen în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Franţa, arată sondajele realizate duminică seară după anunţul rezultatelor din turul întâi, scrie AFP.

Pentru institutul Ipsos Sopra Steria, candidatul mişcării En Marche! ar obţine 62% din voturi, faţă de 38% pentru şefa partidului Frontul Naţional.

Sondajul institutului Harris Interactive indică o diferenţă mai mare, cu 64% în favoarea lui Emmanuel Macron şi 36% pentru Marine Le Pen.

Duminică, 23 Aprilie, 2017 - 17:56

Relațiile bilaterale dintre Forțele Navale Române și Forțele Navale ale Marii Britanii vor fi consolidate în timpul unor activități comune, planificate în perioada 25-27 aprilie, cu prilejul vizitei distrugătorului britanic HMS Daring (D-32) în România.

Sâmbătă, 22 Aprilie, 2017 - 12:33

Ambasada Mexicului în România împreună cu Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) va organiza pe data de 3 mai 2017 Seminarul Economic Mexic — Un nou orizont pentru companiile românești.

Evenimentul va avea loc la CCIR Business Center, Sala Ninel Chiriacescu, Tronson I, etaj 8 (intrarea din bulevardul Mircea Vodă), de la ora 10:00.

Vineri, 21 Aprilie, 2017 - 19:56

Secretarul de stat pentru afaceri strategice și bilaterale în spațiul euroatlantic, George Ciamba, a efectuat, în perioada 20-21 aprilie 2017, o vizită de lucru la Ankara, în cadrul căreia a avut o întrevedere cu Ahmet Yildiz, adjunct al ministrului afacerilor externe, și consultări cu Mehmet Kemal Bozay, adjunct al subsecretarului de stat pentru afaceri europene.

Vineri, 21 Aprilie, 2017 - 19:49

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, l-a primit vineri, 21 aprilie 2017, pe secretarul general adjunct al Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), Abdel Aziz Abu Hamad Aluwaisheg, în contextul vizitei oficiale pe care demnitarul arab o efectuează în România. Cei doi interlocutori au avut un schimb de opinii cu privire la prioritățile de cooperare bilaterală politico-diplomatică, economică și sectorială, precum și la oportunitățile de participare a țării noastre la diverse proiecte comune cu statele membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului.

Vineri, 21 Aprilie, 2017 - 15:53

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a criticat vineri, la Focșani, la un simpozion privind discriminarea femeilor pe piața muncii, felul în care angajatorii privesc femeile.

Vineri, 21 Aprilie, 2017 - 08:24
Gruparea Stat Islamic a revendicat atacul

Un poliţist şi-a pierdut viaţa, iar alţi doi au fost răniţi joi seară în cursul unui schimb de focuri pe celebrul bulevard Champs-Elysees din Paris. Agresorul a fost împuşcat.

Cu puţin înainte de orele 21.00 (19.00 GMT), o maşină s-a oprit în dreptul unui vehicul al poliţiei (...), un bărbat a coborât din maşină, a deschis focul cu o armă automată asupra maşinii de poliţie, a ucis un poliţist şi a încercat să fugă căutând să ia ca ţintă alţi poliţişti", a declarat la postul BFM TV purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Pierre-Henry Brandet. 

Joi, 20 Aprilie, 2017 - 11:29

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că, începând cu data de 1 mai 2017, cetățenii români care au deținut, în ultimii 10 ani, o viză de rezidență temporară în Canada și cei care dețin, în prezent, o viză valabilă care permite intrarea în SUA (non-immigrant visa) au posibilitatea de a intra în /tranzita Canada, pe calea aerului, în baza unei Autorizații de Călătorie Electronice (Electronic Travel Authorization — eTA), fără a mai avea nevoie de viză.

Marţi, 18 Aprilie, 2017 - 13:59

Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, participă în perioada 18-20 aprilie, la Paris, la reuniunea Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), conferință care se înscrie în demersul susținut al Guvernului ca România să devină țară membră OCDE.

În cadrul conferinței vor fi împărtășite experiențe regionale și vor fi examinate cele mai bune practici internaționale în sprijinirea reformelor de succes, destinate impulsionării investițiilor străine directe și creșterii competitivității.

Marţi, 18 Aprilie, 2017 - 10:50

Consiliul turc de Securitate Națională, condus de președintele Recep Tayyip Erdogan, a decis luni o nouă prelungire cu trei luni a stării de urgență în vigoare după puciul eșuat din iulie, conform AFP, DPA și Reuters.

"Pentru asigurarea continuității măsurilor de protejare a democrației, principiilor statului de drept, precum și a drepturilor și libertăților, s-a hotărât să se recomande extinderea stării de urgență", a informat Consiliul de Securitate într-un comunicat.

Marţi, 18 Aprilie, 2017 - 10:48

Expoziția „Siria. Cronica în fotografii a unui război” este alcătuită din patruzeci și nouă de lucrări ale fotografilor corespondenți la fața locului ai Agenției Internaționale de Presă și Radio „Sputnik” și ale operatorilor Companiei de Stat de Radio și Televiziune din Rusia (VGTRK). Aceasta se va deschide pe 19 aprilie, ora 18.00 la Centrul Rus de Știință și Cultură din București, pe bulevardul Lascăr Catargiu nr. 50.

Marţi, 18 Aprilie, 2017 - 09:48

Victoria lui Erdogan în referendumul de sporire a puterilor prezidențiale a fost sintetizată de cotidianul britanic the Times printr-o caricatură în care noul sultan spune:

„Aceasta este o zi mare pentru democrația turcească...Declar ilegală orice afirmație contrară!”

 

Luni, 17 Aprilie, 2017 - 17:56

Mai puținde un secol le-a trebuit urmașilor lui Kemal Ataturk ca să renunțe la moștenire și să purceadă la restaurarea sultanatului Otoman. Culmea - printr-un instrument democratic: referendumul.

Luni, 17 Aprilie, 2017 - 11:32

Update: Partidul Popular Republican (CHP) a anunţat că va contesta rezultatele referendumului pentru extinderea puterilor executive ale preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, informează BBC News.

Rezultatelor finale ale referendumului constituţional desfăşurat duminică în Turcia arată ca proiectului de instituire a sistemului prezidenţial, situaţie care îi va oferi prerogative sporite preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a fost preferat de majoritatea votanților.

Joi, 13 Aprilie, 2017 - 14:35

Premierul Sorin Grindeanu l-a primit joi, la Palatul Victoria, pe Excelența Sa Talal Mansour Alhajeri, ambasadorul Statului Kuweit în România.

Cu prilejul întrevederii, cei doi oficiali au apreciat calitatea dialogului politic și evoluția relațiilor bilaterale. 

Oaspetele kuweitian  a apreciat nivelul strâns al relațiilor dintre România și Kuweit şi a exprimat interesul țării sale de consolidare a parteneriatului actual, mai ales în domeniile economic și comercial, având în vedere potențialul de dezvoltare al colaborării bilaterale.

Miercuri, 12 Aprilie, 2017 - 14:24

Senatorul Cristian Dumitrescu, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, a avut o întâlnire, miercuri, 12 aprilie 2017, cu E.S. Talal Alhajeri, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Statului Kuwait la Bucureşti, aflat în vizită de prezentare.

Miercuri, 12 Aprilie, 2017 - 12:50

Joi, 12 aprilie, s-a semnat contractul prin care 96 de microbuze școlare au fost donate de Guvernul României (reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice), Guvernului Republicii Moldova (reprezentat de către Ministerul Educației).

Donația a fost prevăzută în cadrul Memorandumului semnat pe 22 martie a.c., între guvernele celor două țări, pentru acordarea de asistență în domeniul educației, respectiv continuarea programului de donație de microbuze școlare în scopul soluționării situațiilor celor mai dificile și urgente din mediul rural al Republicii Moldova.

Miercuri, 12 Aprilie, 2017 - 08:25

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Marţi, 11 Aprilie, 2017 - 16:41

Polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, în cooperare cu Gruparea Mobilă de Jandarmi, au depistat, în zona de competență a Sectoarelor P.F. Oravița și Moravița, 34 cetățeni din Irak și Pakistan, care au încercat să intre ilegal în România, cu scopul de a ajunge în țări din vestul Europei.

Marţi, 11 Aprilie, 2017 - 14:21

Implementarea deciziilor adoptate la Varşovia pentru consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare, cooperarea dintre forţele aeriene din România şi SUA,  precum şi evoluţiile recente din mediul internaţional de securitate au fost principalele teme de discuție în cadrul întâlnirii de marti, 11 aprilie, de la sediul M.Ap.N., purtate de ministrul apărării naţionale, Gabriel Leş, și de șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, cu generalul Tod D.

Marţi, 11 Aprilie, 2017 - 12:52

După alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA, analiștii se întreabă ce configurație va căpăta politica mondială în ansamblu. Unii consideră că lumea va fi mai sigură, iar alții sunt siguri că va fi exact invers. Dar ce cred oamenii simpli din SUA și din țările europene?

Subscribe to Politica internationala