Vineri, 25 Mai, 2018 - 19:00

Un număr de 119 foşti militari, dintre care 116 cadeţi, au fost condamnaţi vineri la închisoare pe viaţă pentru implicare în lovitura de stat eşuată din iulie 2016 din Turcia, a informat agenţia de presă turcă Anadolu, relatează dpa.

Cele 119 persoane au fost acuzate de "încălcarea ordinii constituţionale" în legătură cu incidentele din Istanbul în timpul puciului eşuat din 15 iulie 2016, potrivit Anadolu.

Vineri, 25 Mai, 2018 - 14:03

Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, a prezentat, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru Consolidarea Păcii (Peacebuilding Commission - PBC), la 24 mai 2018, în plenul Adunării Generale a ONU, priorităţile PBC pentru anul 2018: consolidarea rolului catalizator al Comisiei, focalizarea sprijinului acesteia pentru regiunea Sahel, întărirea parteneriatelor şi continuarea angajamentului PBC în Republica Gambia.

Vineri, 25 Mai, 2018 - 00:00

În Uniunea Europeană ţările leader - Germania şi Franţa - şi nu doar ele au dificultăţi a-şi coordona activităţile de politică externă care privesc vaste arii de cooperare din cauza unor decizii surprinzătoare ale “naţiunii indispensabile” (prin reprezentantul ei cu cea mai mare autoritate decizională) şi nu pentru că ele nu au fost anunţate în prealabil, ci pentru că sunt în afara oricărei logici.

Joi, 24 Mai, 2018 - 19:18

Președintele SUA Donald Trump a anunțat că nu va mai participa la summit-ul cu liderul Coreei de Nord Kim Jong-Un, care fusese plănuit pentru data de 12 iunie, scrie bbc.com.

Trump a declarat că summitul ar fi nepotrivit în acest moment. Acesta ar fi urmat să aibă loc în Singapore.

Într-o adresă oficială a Casei Albe, Trump a declarat că speră să-l întâlnească într-o zi pe Kim Jong-Un.

Joi, 24 Mai, 2018 - 08:39

TRANSCRIEREA DECLARAŢIILOR PREŞEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, DUPĂ RAPORTUL COMISIEI EUROPENE, 23.05.2018:

"Astăzi, Comisia Europeană a adoptat două documente extrem de importante care privesc ţările din Uniunea Europeană şi implicit care privesc România.

Miercuri, 23 Mai, 2018 - 19:14

Ambasada SUA în China a emis miercuri o alertă medicală după ce un angajat al guvernului american a fost victima unei leziuni cerebrale, incident ce aminteşte de problemele auditive suspecte ale diplomaţilor americani în Cuba, informează AFP.

Autorităţile americane şi chineze anchetează în prezent asupra cazului acestei persoane, la post în metropola Canton (sud). Ea suferă de un traumatism cranio-cerebral uşor, potrivit purtătoarei de cuvânt a ambasadei, Jinnie Lee.

Miercuri, 23 Mai, 2018 - 09:19

Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, a susţinut marţi, 22 mai 2018, o intervenţie în Consiliul de Securitate al ONU, în cadrul dezbaterii publice pe tema "Protecţia civililor în conflictele armate", organizată de către preşedinţia poloneză a Consiliului, în prezenţa ministrului afacerilor externe al Poloniei,domnul Jacek Czaputowicz. 

Luni, 21 Mai, 2018 - 08:31

Ambasadorul George Cristian Maior a primit premiul "Cel mai bun diplomat român în Statele Unite", din partea Romanian American Business Council

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a fost invitatul special al festivalului "Ziua României pe Broadway", organizat de Romanian
American Business Council (RABC) din New York.

Luni, 21 Mai, 2018 - 07:39

Ultimele desfăsurări importante în planul politicii internaţionale determinate de initiativele luate de Donald Trump după instalarea sa ca preşedinte al SUA pot fi caracterizate cu mai multe epitete, în functie de mediile în care au fost recepţionate ca are: surprinzătoare şi inacceptabile (pentru decidenţii politici ai ”ţărilor prietene”, care au trebuit sa-si reorienteze rapid acţiunea internaţională în funcţie de acele hotărâri imperative ale “principalului aliat” ce ieşeau din cadrul acordurilor multilaterale de el anterior subscrise); traumatice (pentru popul

Duminică, 20 Mai, 2018 - 08:29

În timp ce în Marea Britanie se desfășoară o nuntă pe modelul Cenușăresei – regizată pornind de la ideea că încă ne plac poveștile cu zâne – la București au loc noi episoade ale divorțului între guvern și președinte. Nu voi repeta faptul că nu avem, cel puțin deocamdată, înțelepciunea de a gestiona o bună funcționare a regimului semi-prezidențial și că ar trebui poate să ne gândim, în perspectiva unei revizuiri constituționale, la o variantă care să înlocuiască mașina noastră cu două volane.

Sâmbătă, 19 Mai, 2018 - 10:47
Prin gazoductul Nord Stream gazele ruseşti vor ajunge direct în Germania

Germania are un interes strategic în a avea relaţii bune cu Rusia, conform cancelarului german Angela Merkel, care a declarat după discuţiile de vineri cu preşedintele rus Vladimir Putin că aceste interese nu contravin prieteniei transatlantice a Germaniei cu SUA, scrie Reuters.

Vineri, 18 Mai, 2018 - 13:40

Ministerul Afacerilor Externe informează că, în cursul zilei de 18 mai 2018, un cetăţean român a fost evacuat, în siguranţă, din Republica Yemen, prin Regatul Haşemit al Iordaniei, către România.

Pe tot parcursul deplasării, cetăţeanul român s-a aflat în legătură permanentă cu Ambasada României din Regatul Haşemit al Iordaniei, care a monitorizat deplasarea.

Vineri, 18 Mai, 2018 - 11:34

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat, joi, că toate statele membre ale Uniunii Europene sunt în favoarea menţinerii actualului acord nuclear cu Iranul.

”Toate statele membre ale Uniunii Europene încă susţin acordul nuclear, în pofida faptului că Statele Unite au decis să se retragă. Vom continua dialogul cu SUA”, a declarat Merkel.

Reamintim că Donald Trump, preşedintele SUA, a anunţat decizia de retragere a Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul şi că SUA vor reactiva sancţiunile contra Iranului.

Joi, 17 Mai, 2018 - 20:23

Premierul israelian Benjamin Netanyahu va efectua o vizită în România. Vizita vine în contextul războiului dintre președintele Klaus Iohannis și liderii coaliției PSD-ALDE, pe tema mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Vizita în România va avea loc la începutul lunii iulie. Atunci va avea loc o ședință comună a celor două Guverne, conduse de Netanyahu și Viorica Dăncilă.

Vizita lui Netanyahu a fost confirmată și de ministrul Turismului din Israel, Yarin Levin, într-un interviu pentru TVR.

Joi, 17 Mai, 2018 - 13:38

 

Pentru mine votul negativ al României față de Declarația UE privind Ierusalimul, indiferent ce cuprindea acel document, are o dublă semnificație pozitivă:

1. Pe de o parte, România a ridicat astfel capul înaintea unei Uniuni Europene care ne discriminează, obligându-o să afle că existăm și altfel decât ca un preș de șters picioarele, și cerându-i să revină la respectul pentru proiectul european federalizator al părinților fondatori. 

Joi, 17 Mai, 2018 - 08:32

Consilierul prezidenţial pentru politică externă Bogdan Aurescu a efectuat miercuri, 16 mai 2018, o vizită de lucru la Washington DC.

Miercuri, 16 Mai, 2018 - 18:36

Ambasadorul Autorității Palestiniene în România, Excelenţa Sa Fuad Kokaly, a fost rechemat miercuri dimineaţa la Ramallah pentru consultări, informează ambasada.

Ministerul de Externe al Autorităţii Palestiniene face acest demers în contextul în care România se afla printre ţările care au blocat declaraţia comună a Uniunii Europene referitoare la relocarea de către statele membre a misiunilor diplomatice de la Tel Aviv la Ierusalim, precizează comunicatul citat.

Ambasadorul Fuad Kokaly va părăsi România în această seară, potrivit aceleiași surse.

Miercuri, 16 Mai, 2018 - 17:35

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a inaugurat marţi, conducând un camion, podul care face legătura între Rusia şi Peninsula Crimeea, anexată în anul 2014 pe fondul criticilor internaţionale, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Vladimir Putin a parcurs la volanului unui camion de tip Kamaz podul de 19 kilometri care traversează Strâmtoarea Kerci.

Liderul de la Kremlin a fost întâmpinat de muncitori ruşi în Crimeea, provincia anexată prin referendum de Rusia în anul 2014.

Miercuri, 16 Mai, 2018 - 13:43

România este pe primul loc în ceea ce priveşte rata anuală a inflaţiei în aprilie 2018, înregistrând o creştere de 4,3% a Indicelui Armonizat al Preţurilor de Consum (IAPC), informeză Eurostat.

În raportarea Eurostat figurează o inflaţie de 4,3% în aprilie 2018 în România.

Cele mai înalte rate anuale au fost înregistrate în România (4,3%), Slovacia (3,0%) şi Estonia (2,9%), iar la polul opus, cu cele mai scăzute rate ale inflaţiei se află Cipru (-0,3%), Irlanda (-0,1%) şi Portugalia (0,3%).

Luni, 14 Mai, 2018 - 16:29

Statele Unite inaugurează, luni, noul sediu al ambasadei din Israel, mutat din Tel Aviv în Ierusalim, în contextul protestelor extrem de violente soldate cu zeci de morţi şi sute de răniţi.

"Este o zi mare pentru Israel", a transmis preşedintele SUA, Donald Trump, prin Twitter.

Liderul american a amplificat tensiunile prin decizia de mutare a sediului ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, dar nu este prezent la ceremonia de inaugurare a noului sediu diplomatic.

Duminică, 13 Mai, 2018 - 21:02

Identitatea unei țări este multiplă. Adeseori afirmăm: România este o țară euroatlantică. Este adevărat.  Din punct de vedere geografic, este sigur europeană. Din punt de vedere al strategiilor și parteneriatelor, dimensiunea atlantică este, și ea, evidentă, mai ales privită din punctul de vedere al alianțelor actuale. Problema este însă că binomul euro/ atlantic se fragilizează.

Duminică, 13 Mai, 2018 - 11:02

România, dar și Austria, Ungaria și Cehia, vor merge la inaugurarea ambasadei SUA la Ierusalim, eveniment boicotat de celelalte state membre UE, informează cotidianul israelian Haaretz. România, Austria, Ungaria și Cehia au acceptat invitația oficială trimisă de Ministerul de Externe al Israelului pentru a asista la o recepție, duminică, pentru mutarea ambasadei SUA la Ierusalim.

Bulgaria, care a dat anterior un răspuns pozitiv la aceeași invitație, este acum nesigură.

Vineri, 11 Mai, 2018 - 18:19

Papa Francisc va veni în România la începutul lui 2019, a declarat vineri premierul Viorica Dăncilă într-un interviu acordat presei, de la Vatican.

 Dăncilă s-a întâlnit vineri cu Suveranul Pontif la Vatican.

Vineri, 11 Mai, 2018 - 09:28

Comisia Europeană a eliminat sintagma "limba moldovenească" de pe site-ul său, ca urmare a unei recente interpelări adresate preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de către europarlamentarul Andi Cristea, vicepreşedinte al Comisiei pentru politica externă. Acesta s-a referit la contextul în care, pe site-ul CE, "limba moldovenească" poate fi accesată ca limbă de lucru. Europarlamentarul a invocat decizia Curţii Constituţionale a R. Moldova, conform căreia limba oficială a statului este "limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine".

Joi, 10 Mai, 2018 - 11:24

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, l-a primit pe E.S. Sergey Minasyan, ambasadorul Republicii Armenia în România, în vizită de prezentare, joi, 10 mai 2018. Domnia sa l-a felicitat pe noul ambasador pentru numirea în funcţie şi i-a urat succes în îndeplinirea mandatului său, exprimându-şi convingerea că relaţiile bilaterale vor continua să se dezvolte şi pe viitor, în spiritul îndelungatei tradiţii de cooperare.

Joi, 10 Mai, 2018 - 10:12

Vicepreşedintele Comisiei pentru politică externă, europarlamentarul Andi Cristea, a adresat, în procedură de urgenţă, o întrebare scrisă Preşedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker cu privire la contextul în care limba moldovenească poate fi selectată ca şi limbă de lucru pe site-ul Comisiei Europene, secţiunea dedicată Consultării privind Viitorul Europei.

Miercuri, 9 Mai, 2018 - 15:10

Prin forța lor distructivă armele nucleare sunt bune pentru șantaj iar nu pentru folosit. Cu o tradiție milenară în arta negocierii, asta a făcut și Iranul.

 

Miercuri, 9 Mai, 2018 - 09:17

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat marţi că Statele Unite se retrag din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul în anul 2015.

Trump suspectează Iranul că încearcă să fabrice arme atomice.

Miercuri, 9 Mai, 2018 - 08:41
Dar mai ales de...securitate!

Ambasadorul României la Washington, George Cristian Maior, a fost invitat, marţi, 8 mai 2018, la o întâlnire, în Camera Reprezentanţilor a SUA, cu importanţi membri republicani, reprezentanţi ai statului Texas.

Marţi, 8 Mai, 2018 - 10:32

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Mircea Duşa, a avut luni, 7 mai, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, o întrevedere cu delegaţia SUA condusă de Thomas Harvey, asistentul secretarului american al Apărării pentru strategie, planuri, şi capabilităţi. 
Cei doi oficiali au analizat subiectele prioritare ale agendei NATO în contextul summit-ului Alianţei din acest an, dar şi aspectele de interes comun ale parteneriatului strategic româno-american din perspectivă politico – militară. 

Subscribe to Politica internationala