Luni, 27 Februarie, 2017 - 19:22

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, va participa, în perioada 28 februarie — 1 martie 2017, la Geneva, la reuniunea de nivel înalt a sesiunii Consiliului ONU pentru Drepturile Omului și la segmentul de nivel înalt al Conferinței de Dezarmare.

Luni, 27 Februarie, 2017 - 17:51

Din cauza condițiilor atmosferice nefavorabile de pe traseu, antrenamentul pentru manevre de încărcare și operațiuni de asalt cu elicoptere americane programat inițial a avea loc la baza aeriană din Mihail Kogălniceanu marți, 28 februarie, începând cu ora 13.15, a fost reprogramat pentru miercuri, 1 martie, ora 13.20.
    Elicopterele de tipul UH-60 Black Hawk aparțin Batalionului 2, Regimentul 10 din Brigada 10 elicoptere de luptă a Forțelor Terestre ale SUA și sosesc pe traseul Salonic, Grecia – baza aeriană din Mihail Kogălniceanu.

Luni, 27 Februarie, 2017 - 17:40

Vicepremierul și Ministrul Mediului, Daniel Constantin va participa mâine, 28 februarie, la reuniunea Consiliului de Mediu al Uniunii Europene, care reunește miniștrii mediului din Statele Membre.
Ministrul Mediului urmează să dezbată alături de omologii săi subiectele menționate în agenda prestabilită a Consiliului de Mediu de la Bruxelles.
Principalele subiecte de discuție vor fi:

Luni, 27 Februarie, 2017 - 17:08

Cercetătorii care lucrează în cadrul unor proiecte cu finanțare europeană vor primi un salariu cel puțin la fel de mare ca atunci când sunt implicați în proiecte naționale. În plus, ei vor fi eligibili pentru o retribuție suplimentară de până la 8.000 de euro, pe an. Comisia a decis luni, 27 februarie, introducerea acestei modificări privind salarizarea în programul de finanțare a cercetării și inovării Orizont 2020.  

Luni, 27 Februarie, 2017 - 15:51

Luni, 27 februarie a.c., în prezenţa lui Ernest J. HEROLD, Secretar General Adjunct pentru Investiţii în Apărare al NATO, precum şi a ministrului Carmen Daniela DAN, ministrul Afacerilor Interne, a avut loc deschiderea lucrărilor celui de-al doilea atelier internațional din cadrul proiectului „Capabilităţile poliţiei de stabilitate NATO în contextul provocărilor de securitate emergente”.

Duminică, 26 Februarie, 2017 - 13:04

O „Europă cu două viteze”, o „Europe à la carte” (ca la restaurant) sau o „Europă cu geometrie variabilă” ? Ce refuzau zgomotos ieri liderii importanţi ai Europei Occidentale, adică numai în urmă cu 5-6 ani, acceptă şi promovează azi cu o comică, falsă înţelepciune. Europa avea şi ieri, are şi astăzi cel puţin două viteze. Avem Zona Euro şi Spaţiul Schengen, şi avem ţări care au încă monede naţionale şi ţări care sunt în afara Spaţiului Schengen. Despre ce vorbeşte azi Jean-Claude Juncker, acelaşi care respingea violent acum câţiva ani orice discuţie despre o Europă cu două viteze ?

Joi, 23 Februarie, 2017 - 18:19

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Țărilor de Jos,  cu privire la emiterea de către Institutul Național de Meteorologie a unei alerte de vânturi puternice (cod portocaliu). Astfel, în data de 23 februarie 2017, între orele 17:00 — 00:00, în regiunile Noord-Brabant, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Holland, Zeeland, pot exista rafale puternice de vânt cuprinse între 100 și 120 km /oră.

Joi, 23 Februarie, 2017 - 10:36
Inside Schengen Border Control: Rules under review

Traveling from Germany to France to Greece to Austria and most other European Union Countries without border controls may  be the dream of the past soon. EU officials have backed proposals on tightening European security rules, including extending emergency border control inside Schengen zone. The measures were sponsored by Germany and France, which both face crucial elections in 2017, with immigration a major issue.

Miercuri, 22 Februarie, 2017 - 17:43

Reforme vaste au fost lansate în 2016, însă potențialul neutilizat al forței de muncă limitează creșterea economică. Gradul de sărăcie este în scădere, dar inegalitatea veniturilor continuă să rămână ridicată. Măsurile necesare pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate sunt puse în practică, însă sistemul în sine este afectat de ineficiență, acces limitat și corupție. Furnizarea inegală a unei educații de calitate reduce potențialul capitalului uman. Cheltuielile cu investițiile publice sunt ridicate, dar eficiența redusă a infrastructurii pune restricții creșterii.

Miercuri, 22 Februarie, 2017 - 17:01

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, l-a primit miercuri, 22 februarie 2017, pe Vladimir Valky, ambasadorul Republicii Cehe la București, în vizită de curtoazie.

Discuțiile au vizat teme ale agendei bilaterale, precum și subiecte de actualitate europeană, regională și internațională, cei doi oficiali evidențiind dorința comună de consolidare a bunelor relații tradiționale dintre România și Cehia, precum și de aprofundare a dialogului politic și diversificarea cooperării la nivel sectorial.

Miercuri, 22 Februarie, 2017 - 15:26

”Lupta anticorupție este pusă în pericol de către OUG 13. Asemenea inițiative amenință progresele înregistrate în ultimii zece ani. Corupția persistă la toate nivelurile și este un obstacol pentru afaceri”, se arată în documentul de lucru care pregătește raportul semestrial oficial în privința țării noastre.

Corupția rămâne și una dintre principalele probleme pentru mediul de afaceri, arată raportul.

Miercuri, 22 Februarie, 2017 - 08:48

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, l-a primit, marţi, 21 februarie 2017, pe Todor Ivanov Churov, ambasadorul Republicii Bulgaria la București, în vizită de curtoazie.

Cei doi interlocutori au reafirmat angajamentul comun în vederea aprofundării, în continuare, a dialogului politico-diplomatic, subliniind în acest sens importanța organizării celei de-a patra ședințe comune de guvern. De asemenea, a fost menționată importanța reluării dialogului la nivel de miniștri ai afacerilor externe în format trilateral România — Bulgaria — Grecia.

Marţi, 21 Februarie, 2017 - 14:04

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euro-atlantic, George Ciamba, se va deplasa, în perioada 21-23 februarie 2017, la Bruxelles, pentru o serie de întrevederi cu oficiali NATO și UE de rang înalt.

Programul vizitei la sediul Alianței Nord-Atlantice va include o întâlnire cu secretarul general adjunct, Rose Gottemoeler, precum și convorbiri cu o serie de asistenți ai secretarului general al NATO.

Marţi, 21 Februarie, 2017 - 13:21

Europarlamentarul Laurențiu Rebega și Grupul Europa Națiunilor și Libertății au organizat duminică, 19 februarie 2017, la Palatul Patriarhiei, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul”, Conferința ”Tradiții și obiceiuri românești în Europa”.
În cadrul Conferinței au ținut prelegeri Preasfințitul Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștiului, doamna Dr. Doina Ișfănoni, cercetător la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, cunoscutul interpret Gheorghe Turda, dr. Sorin Bejan precum și europarlamentarul Laurențiu Rebega.

Marţi, 21 Februarie, 2017 - 11:20
Reuniunea Consiliului Uniunii Europene (UE) Competitivitate - COMPET: Miniștrii COMPET au abordat impactul investițiilor în active necorporale asupra competitivității, achizițiile publice

Alexandru Petrescu, Ministrul Economiei, a participat, luni, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene (UE) Competitivitate - COMPET, secțiunea piața internă și industrie, care a avut loc la Bruxelles.

În cadrul dezbaterilor politice, miniștrii COMPET au abordat impactul investițiilor în active necorporale asupra competitivității, achizițiile publice în cadrul semestrului european și Comunicarea Comisiei Europene referitoare la Viitorii lideri ai Uniunii Europene — companiile de tip start-up și scale-up.

Marţi, 21 Februarie, 2017 - 09:28

Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea și Europarlamentarul PSD Emilian Pavel s-au întâlnit cu Secretarul Adjunct al PES și cu Președintele Organizației de Tineret a Partidului Democrat din SUA—

Duminică, 19 Februarie, 2017 - 19:12

În ultima zi a Conferinței de securitate de la Munchen, discuțiile s-au concentrat asupra evoluțiilor de securitate în regiunea Orientului Mijlociu. În contextul schimbării de administrație de la Washington, evenimentul de vârf de la Munchen a oferit și posibilitatea unor dezbateri cu privire la prioritățile de politică externă ale SUA, din perspectiva Congresului american.

Duminică, 19 Februarie, 2017 - 15:18

Desemnarea unui nou ministru al justitiei, in contextul cunoscut al ordonantelor de urgentă, pune in discutie configuratia viitoare a guvernului. Tinând seama si de faptul că procedura remanierii permite un un veto „temporar” al presedintelui. E posibil, in aceste conditii, să avem un guvern „de coabitare”, in care o parte a ministrilor să fie politici si altii (altul) să fie tehnocrati? O formă de  guvern mixt, „partial color(at)”? Eventual, o formă de coabitare a executivului cu puterea judecătorească. Ar putea, de exemplu, CSM să delege pe cineva la ministerul justitiei? Sau ar putea fi reactivat pactul de coabitare cu presedintele, prin care zona justitiei să se transfere la presedinte, in cadrul „domeniilor rezervate” (alături de politica externă)? Cam asta s-a intâmplat, de fapt, in ultimii ani. In definitiv, si Robert Cazanciuc a fost un tehnocrat.

Duminică, 19 Februarie, 2017 - 15:13

Președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, Ioan Munteanu, a dat asigurări, duminică, într-o conferință de presă, că există soluții pentru a evita declanșarea procedurii de infringement pe legea supermarketurilor.

Duminică, 19 Februarie, 2017 - 12:20

Lucrarile Conferintei pentru politici de securitate de la Munchen au continuat cu discutii legate de importanta relatiei transatlantice în actualul context international si consolidarea rolului UE în domeniul securitatii si apararii. De asemenea, au fost abordate aspecte de interes privind evolutiile de securitate din regiunea Asiei de est, Eurasia, regiunea arctica si impactul schimbarilor climatice asupra securitatii.

Duminică, 19 Februarie, 2017 - 11:56

Premierul Sorin Grindeanu a vorbit, sâmbătă seara, despre importanța transpunerii în legislația românească a directivei europene privind drepturile și libertățile cetățenești, punctând că prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, și-a exprimat disponibilitatea de a trimite experți care să își ofere ajutorul în acest sens.

Sâmbătă, 18 Februarie, 2017 - 14:34

Premierul României Sorin Grindeanu și președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker au avut o discuție constructivă în cadrul întâlnirii de vinerim 17 februarie 2017. La întrevedere au mai participat comisarul european Corina Creţu și ministrul Afacerilor Externe Teodor Meleșcanu.

Vineri, 17 Februarie, 2017 - 14:29
"Dacă vă uitaţi la ceea ce face Europa în domeniul apărării, plus ajutorul pentru dezvoltare, plus ajutorul umanitar, atunci comparaţia cu SUA arată destul de diferit"

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că statele UE nu trebuie să cedeze presiunilor din partea Statelor Unite de creştere a cheltuielilor militare, conform Reuters. De altfel, preşedintele american Donald Trump a pus sub semnul întrebării angajamentul Washingtonului faţă de NATO, în cazul în care statele europene nu-şi sporesc cheltuielile militare până la 2% din PIB.

Vineri, 17 Februarie, 2017 - 14:04
Corespondență specială de la Bruxelles - Carmen DINU

Cu 396 voturi pentru, 123 contra și 85 abțineri, deputaţii europeni au adoptat la sesiunea plenară de la Strasbourg un raport care solicită un cadru legal pentru roboți. Raportul, elaborat de Mady Delvaux (S&D, Luxembourg), subliniază că standardele de reglementare pentru roboți sunt planificate în mai multe state și că UE trebuie să preia conducerea în stabilirea acestor standarde, astfel încât să nu fie obligată să le urmeze pe cele stabilite în state terțe.

Vineri, 17 Februarie, 2017 - 12:44

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, va participa, în perioada 17-19 februarie 2017, la cea de-a 53-a ediție a Conferinței pentru politici de securitate, care va avea loc la München.

Agenda de anul acesta a Conferinței de la München cuprinde teme relevante pentru gestionarea provocărilor de securitate actuale, legate, printre altele, de cooperarea transatlantică, prioritățile prezente și de perspectivă ale NATO, viitorul proiectului european.

Vineri, 17 Februarie, 2017 - 11:49

Ministrul apărării naţionale, Gabriel Leş, a participat joi, 16 februarie, la Reuniunea miniştrilor apărării din statele contributoare la Coaliţia Globală anti-ISIS/Daesh, organizată în marja ministerialei NATO a apărării, de la Bruxelles.

Vineri, 17 Februarie, 2017 - 08:54

La 16 februarie 2017, a avut loc, la București, Conferința Internațională cu tema 'Drumul către o Curte Internațională împotriva Terorismului', organizată de Ministerul Afacerilor Externe, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe și Cooperării al Regatului Spaniei și prestigioasa Asociație Internațională de Drept Penal.

Joi, 16 Februarie, 2017 - 20:43

Întrevederea ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, cu Michel Barnier, negociator șef pentru pregătirea și desfășurarea negocierilor cu Marea Britanie conform articolului 50 al Tratatului privind Uniunea Europeană

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a avut, astăzi, 16 februarie 2017, o întrevedere cu Michel Barnier, negociator șef pentru pregătirea și desfășurarea negocierilor cu Marea Britanie conform articolului 50 al Tratatului privind Uniunea Europeană.

Joi, 16 Februarie, 2017 - 09:29

Miercuri, 15 februarie, Comisia Europeană a solicitat României, Ciprului și Franței să asigure deplina punere în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 98/2013 privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi.

Miercuri, 15 Februarie, 2017 - 19:27

Comisia a solicitat României miercuri, 15 februarie, să respecte principiul accesului egal la apele și resursele UE din Marea Neagră. Într-un aviz motivat, Comisia și-a exprimat opinia că România nu a reușit să respecte acest principiu, în urma unei serii de incidente care au implicat nave care arborează pavilionul Bulgariei.

Pagini

Subscribe to Uniunea Europeana