Marţi, 22 Mai, 2018 - 14:50

Consiliul Uniunii Europene a adoptat marţi o decizie prin care se stabileşte că următoarele alegerile pentru Parlamentul European se vor desfăşura în perioada 23-26 mai 2019, se arată într-un comunicat al instituţiei UE.

Datele au fost ales în mod unanim de membrii Consiliului UE, după consultarea cu Parlamentul European.

Marţi, 22 Mai, 2018 - 13:31

Consiliul Uniunii Europene a adoptat marţi o decizie prin care se stabileşte că următoarele alegerile pentru Parlamentul European se vor desfăşura în perioada 23-26 mai 2019, se arată într-un comunicat al instituţiei UE.

Datele au fost ales în mod unanim de membrii Consiliului UE, după consultarea cu Parlamentul European.

 

Sâmbătă, 19 Mai, 2018 - 10:35
A lansat procesul oficial de activare a legii de blocaj («blocking statute»)

Comisia Europeană (CE) a aununţat vineri că a lansat procesul de blocaj al sancţiunilor americane cu scopul de a proteja întreprinderi europene care operează în Iran, după ce Statele Unite au anunţat că reimpun sancţiuni Teheranului, odată cu ieşitea din acordul în dosarul nuclear iranian, relatează Reuters.

Joi, 17 Mai, 2018 - 17:00

Comisia le oferă sprijin concret actorilor de la nivel național, regional și local pentru a îmbunătăți calitatea aerului în Europa și intensifică măsurile împotriva a 7 state membre, între care și România, care au încălcat normele UE convenite privind limitele de poluare atmosferică și pe cele referitoare la omologarea de tip pentru autovehicule.

Miercuri, 16 Mai, 2018 - 20:46

Pescuitul recreativ din zonele maritime va fi mai bine reglementat și monitorizat la nivelul Uniunii Europene, după ce Comisia Parlamentară pentru pescuit a adoptat ieri raportul eurodeputatei liberale Norica Nicolai privind situația pescuitului recreativ în UE, cu o majoritate de 21 de voturi pentru și 2 împotrivă.

Miercuri, 16 Mai, 2018 - 13:43

România este pe primul loc în ceea ce priveşte rata anuală a inflaţiei în aprilie 2018, înregistrând o creştere de 4,3% a Indicelui Armonizat al Preţurilor de Consum (IAPC), informeză Eurostat.

În raportarea Eurostat figurează o inflaţie de 4,3% în aprilie 2018 în România.

Cele mai înalte rate anuale au fost înregistrate în România (4,3%), Slovacia (3,0%) şi Estonia (2,9%), iar la polul opus, cu cele mai scăzute rate ale inflaţiei se află Cipru (-0,3%), Irlanda (-0,1%) şi Portugalia (0,3%).

Marţi, 15 Mai, 2018 - 19:00

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 16 - 17 mai a.c., la reuniunea informală a Consiliului European şi la Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest, care se vor desfășura la Sofia, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Sâmbătă, 12 Mai, 2018 - 08:21

Romania, Cehia si Ungaria au blocat planurile de adoptare a unei declaratii comune a Uniunii Europene prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, potrivit postului israelian Channel Ten, care citeaza surse diplomatice.

Diplomati europeni si oficiali israelieni au afirmat ca declaratia comuna, elaborata la initiativa Frantei, ar fi urmat sa prezinte un front unit european impotriva actiunii Washingtonului, informeaza site-ului cotidianului Times of Israel.

Vineri, 11 Mai, 2018 - 11:33

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a declarat, la Alba Iulia, că municipiul va găzdui mai multe reuniuni importante în timpul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, mandat exercitat în primul semestru al anului 2019.

Victor Negrescu a vorbit despre pregătirea preluării de către România, la 1 ianuarie 2019, a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE precizând că aceasta va pune în prim plan cetăţeanul şi nevoia ca Uniunea Europeană să răspundă aşteptărilor de zi cu zi ale acestuia.

Vineri, 11 Mai, 2018 - 09:28

Comisia Europeană a eliminat sintagma "limba moldovenească" de pe site-ul său, ca urmare a unei recente interpelări adresate preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de către europarlamentarul Andi Cristea, vicepreşedinte al Comisiei pentru politica externă. Acesta s-a referit la contextul în care, pe site-ul CE, "limba moldovenească" poate fi accesată ca limbă de lucru. Europarlamentarul a invocat decizia Curţii Constituţionale a R. Moldova, conform căreia limba oficială a statului este "limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine".

Joi, 10 Mai, 2018 - 15:01

Doamna Michèle Ramis, Ambasadoarea Franței în România, salută lansarea în România a consultărilor cetăţeneşti privind viitorul Uniunii Europene, de Ziua Europei.

Joi, 10 Mai, 2018 - 13:43

Prim-ministrul Viorica Dăncilă va efectua, în perioada 10-13 mai 2018, o vizită la Vatican. În data de 11 mai 2018, premierul va fi primit în audiență de Sanctitatea Sa Papa Francisc, iar ulterior va avea o întrevedere cu cardinalul Pietro Parolin, Secretar de stat al Sanctității Sale. 

De asemenea, şeful Executivului va avea o întâlnire cu Marele Maestru al Ordinului Suveran de Malta, Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto, precum și cu președintele Comunității Sant’Egidio, Marco Impagliazzo. 

Joi, 10 Mai, 2018 - 13:06

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, l-a primit, joi, 10 mai a.c., pe  E.S. Nikoloz Nikolozishvili, ambasadorul Georgiei în România, în vizită de prezentare. Înaltul demnitar român i-a urat succes în îndeplinirea mandatului său de a consolida punțile de legătură între cele două țări.

Joi, 10 Mai, 2018 - 11:24

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, l-a primit pe E.S. Sergey Minasyan, ambasadorul Republicii Armenia în România, în vizită de prezentare, joi, 10 mai 2018. Domnia sa l-a felicitat pe noul ambasador pentru numirea în funcţie şi i-a urat succes în îndeplinirea mandatului său, exprimându-şi convingerea că relaţiile bilaterale vor continua să se dezvolte şi pe viitor, în spiritul îndelungatei tradiţii de cooperare.

Joi, 10 Mai, 2018 - 10:12

Vicepreşedintele Comisiei pentru politică externă, europarlamentarul Andi Cristea, a adresat, în procedură de urgenţă, o întrebare scrisă Preşedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker cu privire la contextul în care limba moldovenească poate fi selectată ca şi limbă de lucru pe site-ul Comisiei Europene, secţiunea dedicată Consultării privind Viitorul Europei.

Miercuri, 9 Mai, 2018 - 10:10

Mesajul prim-ministrului Viorica Dăncilă de Ziua Europei

Sărbătorim astăzi Ziua Europei, o zi dedicată istoriei unui proiect, model de colaborare, un exemplu de solidaritate și de continuu angajament comun. 

Marţi, 8 Mai, 2018 - 20:20

Consiliul Interministerial pentru Pregătirea și Exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene s-a reunit, marți, 8 mai 2018, la Palatul Victoria, întâlnirea de lucru fiind prezidată de prim-ministrul Viorica Dăncilă. În cadrul reuniunii, au fost prezentate progresele înregistrate în ultimele luni pentru pregătirea acestui moment important pentru țara noastră și a fost aprobată prima versiune a temelor de interes ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, care urmează a fi supusă dezbaterii Parlamentului.

Marţi, 8 Mai, 2018 - 20:11
Ai 18 ani? Vrei să descoperi Europa? Atunci ești candidatul ideal pentru a participa vara aceasta la o nouă inițiativă a Uniunii Europene.

În iunie 2018, Comisia Europeană va selecționa până la 15.000 de tineri entuziaști care vor fi norocoșii beneficiari ai unui permis de călătorie cu care vor putea descoperi Europa.

Călătorind, tinerii au șansa de a profita de libertatea de circulație, de a descoperi diversitatea Europei, de a se bucura de bogăția sa culturală și de a-și face prieteni pe tot continentul. Și nu în ultimul rând, au șansa de a se descoperi pe ei înșiși, se spune într-un comunicat al Comisiei.

Marţi, 8 Mai, 2018 - 16:45

În perioada 9-14 mai, comisarul european pentru politică regională Corina Crețu efectuează o vizită oficială în Italia, la Roma și Florența, pentru a discuta modul în care investițiile cu finanțare europeană din prezent creează premizele unei politici de coeziune puternice în viitor.

Marţi, 8 Mai, 2018 - 12:26
prin Valorificarea Tehnologiilor de tip Blockchain

Având în vedere creşterea economică înaltă înregistrată în Europa și Asia Centrală, ce a atins 2,7% în 2017 și urmează să înregistreze 2,3% în 2018 conform estimărilor, țările din regiune ar trebui să profite de noile tehnologii digitale pentru a-și inova și îmbunătăți serviciile, arată un nou raport al Băncii Mondiale, Cryptocurrencies and Blockchain: Europe and Central Asia Economic Update (Criptomonede și Blockchain: Raport Regional al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală).

Luni, 7 Mai, 2018 - 12:59

#InvestEU: FEI și UniCredit susțin IMM-urile inovatoare din Europa centrală și de est cu jumătate de miliard de euro 

Luni, 7 Mai, 2018 - 12:49

Vladimir Putin a fost învestit luni pentru a patra oară în funcţia de preşedinte al Rusiei, după ce a câştigat alegerile prezidenţiale din luna martie cu peste 75% din voturi.

”Datoria mea şi scopul vieţii mele e să fac tot ce îmi stă în putinţă pentru Rusia, pentru prezentul său şi pentru viitorul său”, a declarat Putin în discursul său.
 

Luni, 7 Mai, 2018 - 10:00

UE poate promova coeziunea economică prin stimularea potențialului regiunilor mai puțin dezvoltate din cadrul său
Conform unui nou studiu al Băncii Mondiale, regiunile cele mai sărace din UE înregistrează un PIB pe cap de locuitor de șapte ori mai scăzut decât nivelul înregistrat în cele mai bogate regiuni.

Sâmbătă, 5 Mai, 2018 - 20:18
"Respingem lovitura de stat socială"

Zeci de mii de persoane au protestat, sâmbătă, la Paris şi în alte oraşe din Franţa, faţă de politicile preşedintelui Emmanuel Macron, la un an de la începerea mandatului acestuia, relatează publicaţia Le Point şi postul FranceTV.

S-a scandat: "Jos preşedintele bogaţilor!", "Respingem lovitura de stat socială"

Manifestaţiile din Paris se desfăşoară într-o "atmosferă festivă", după cum a cerut organizatorul, Jean-Luc Mélenchon, liderul partidului de extremă-stânga Franţa Nesupusă.

Vineri, 4 Mai, 2018 - 13:58

România va prelua, la 1 noiembrie 2018, Preşedinţia Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), urmând ca ţara noastră să îşi exercite mandatul timp de un an până la 30 octombrie 2019. În acest context Ministerul Afacerilor Externe, prin ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a organizat recent o nouă întâlnire de lucru cu reprezentanţii administraţiei publice locale din cele 12 judeţe dunărene pe tema pregătirii pentru exercitarea mandatului ţării noastre la conducerea SUERD.

Vineri, 4 Mai, 2018 - 13:05

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Mircea Duşa, participă, în zilele de 4 și 5 mai, la Reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene, care are loc la Sofia.

În cadrul discuțiilor vor fi dezbătute direcţiile de implementare a cooperării structurate permanente (PESCO), perspectivele de management al crizelor în contextul provocărilor actuale de securitate, dar şi cooperarea  Uniunii Europene cu alte organizaţii internaţionale (cum ar fi NATO și ONU). 

Vineri, 4 Mai, 2018 - 11:45

În data de 8 mai 2018, va avea loc, la Lisabona, Conferinţa Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE) cu tema „Rezilienţa digitală a unui stat democratic”.
Conferinţa prevede patru sesiuni tematice, astfel: „Securitatea cibernetică şi democraţia: măsurile de consolidare a încrederii”, „Provocările tehnologice ale spaţiului cibernetic”, „Suveranitatea şi securitatea cibernetică” şi „Ameninţarea terorismului cibernetic în spaţiul OSCE”.  

Vineri, 4 Mai, 2018 - 11:29

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, vineri, că nu va susţine niciun buget al Uniunii Europene care să includă reducerea finanţărilor pentru fermieri şi acordarea banilor pentru imigranţi, informează agenţia MTI.

”Atât timp cât ungurii nu vor da undă verde, nu va fi niciun buget. Imigranţii nu ar trebui să primească niciun cent din bugetul UE. Statele care vor să primească imigranţi trebuie să suporte costurile din bugetele naţionale”, a declarat Orban.

Vineri, 4 Mai, 2018 - 11:14

Președintele Comisiei Europene, dl. Jean-Claude Junker, susținătorul proiectului UE cu mai multe viteze, a dat un exemplu asupra a ceea ce poate să însemne o asemenea idee.

Vineri, 4 Mai, 2018 - 10:55

Comisia Europeană a propus un buget în care sunt alocate fonduri pentru sprijinirea celor 6 țări europene care și-au propus în calendar adoptarea monedei unice: România, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Polonia și Suedia.

Astfel, ”Programul de sprijin pentru reforme al Uniunii Europene” va beneficia de un buget total de 25 de miliarde de Euro.

Europarlamentarul Gabriela Zoană a salutat de la Bruxelles această inițiativă a Comisiei Europene: 

Subscribe to Uniunea Europeana