Vineri, 20 Octombrie, 2017 - 14:02

Ministerul Finanțelor Publice a solicitat Comisiei Europene în luna aprilie a acestui an, continuarea aplicării măsurii de derogare de la articolul 287 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată care permite scutirea de la plata TVA a persoanelor impozabile cu o cifră de afaceri anuală care nu depășește un prag specific.

Vineri, 20 Octombrie, 2017 - 11:35
Theresa May a cerut UE să o ajute la promovarea Brexit în Regatul Unit

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, migraţia, reforma sistemului european comun de azil, combaterea terorismului şi a criminalităţii on-line, sunt câteva din temele abordate de liderii Uniunii Europene în cadrul Summit-ului care are loc la Bruxelles. Cum era de aşteptat, Brexit rămâne pentru moment marele subiect, iar Theresa May, șefa guvernului britanic, a venit la Bruxelles pentru a încerca să își convingă partenerii să accepte o poziție mai flexibilă, în special în chestiunile financiare.

Joi, 19 Octombrie, 2017 - 15:48

 "Nimeni" din Uniunea Europeană nu este în favoarea independenţei Cataloniei, a avertizat joi preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

"Cred că ar fi bine pentru guvernul Cataloniei să nu declare independenţa, ar fi bine pentru că nimeni nu este în favoarea independenţei Cataloniei", a declarat Tajani la Cope, un post de radio conservator spaniol.

Joi, 19 Octombrie, 2017 - 14:05

Trimitere preliminară – Transport rutier internațional – Acordul de asociere dintre Comunitatea Economică Europeană și Turcia – Articolul 9 – Decizia nr. 1/95 a Consiliului de asociere CE‑Turcia – Articolele 4, 5 și 7 – Libera circulație a mărfurilor – Taxa pe autovehicule – Percepere pentru vehiculele grele de marfă înmatriculate în Turcia care traversează Ungaria – Acord bilateral încheiată de un stat membru cu Turcia – Articolul 3 alineatul (2) TFUE – Regulamentul (CE) nr. 1072/2009 – Articolul 1

Joi, 19 Octombrie, 2017 - 13:35

Curtea confirmă înghețarea fondurilor lui Viktor Yanukovych, fost președinte ale Ucrainei, și ale fiului său, Oleksandr, pentru perioada cuprinsă între 6 martie 2015 și 6 martie 2016.

Ca răspuns la criza ucraineană care a început la sfârșitul anului 2013, Consiliul a decis, la 5 martie 2014, să înghețe fondurile și resursele economice ale persoanelor identificate ca fiind responsabile pentru deturnarea de fonduri ale statului ucrainean.

Miercuri, 18 Octombrie, 2017 - 17:03

Sediul Consiliului European, situat în Bruxelles, a fost evacuat miercuri după depistarea de fum toxic în una dintre bucătării. 

„În pofida verificărilor şi măsurilor de precauţie, un nou incident tehnic s-a produs în zona bucătoriilor Clădirii Europa”, a comunicat Consiliul European, potrivit publicaţiilor EUObserver şi Politico.eu.

„Problema tehnică este în sistemul de ventilaţie al bucătăriilor din Clădirea Europa; apare fum toxic, iar unor angajaţi li s-a făcut rău”, precizează instituţia.

Miercuri, 18 Octombrie, 2017 - 12:47

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a propus, marti, un ambitios program de 13 summit-uri in doi ani, pentru a relansa Uniunea Europeana dupa socul Brexit.

Donald Tusk a facut public acest calendar la cateva saptamani dupa mai multe apeluri pentru o revizuire in profunzime a UE, venite mai ales din partea presedintelui francez, Emmanuel Macron, si a presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, relateaza AFP.

Marţi, 17 Octombrie, 2017 - 19:14

Laura Codruţa Kovesi a fost invitată la Bruxelles, să ţină un discurs la o dezbatere pe tema anticorupţiei organizată de Parlamentul European la Bruxelles.

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu a profitat de prezenţa sa la această dezbatere, pentru a o întreba pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, dacă s-a aflat, în noaptea alegerilor din 2009, în sufrageria lui Gabriel Oprea.

Joi, 12 Octombrie, 2017 - 19:26

Comisia Europeană a inclus alte cinci state, printre care și România, pe lista celor care pot crește suma plătită în avans fermierilor afectați de condițiile climatice dificile din prima jumătate a acestui an. În urma acestei decizii, fermieri din 15 state membre sunt acum eligibili pentru a primi în avans plăți mai mari.

Miercuri, 11 Octombrie, 2017 - 18:29
La Bruxelles s-a discutat despre coexistența cu speciile care stârnesc conflicte

„Pentru conservarea biodiversității ar trebui acordată o atenție sporită, mai ales în regiunile mai puțin dezvoltate. Eficientizarea managementului fondului de vânătoare ar contribui la rezolvarea problemelor existente. Formele de agricultură, în special cele tradiționale trebuie sprijinite, acestea contribuind în mare măsură la conservarea și îmbunătățirea biodiversității. În regiunile mai puțin dezvoltate formele tradiționale de agricultură încă nu au dispărut, iar potențialul acestora trebuie să fie recunoscut și sprijinit în mod adecvat.

Miercuri, 11 Octombrie, 2017 - 14:44

Comisarul european Marianne THYSSEN, responsabil pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, va vizita România, în perioada 11-12 octombrie 2017.

În 11 octombrie, la București, comisarul Thyssen se va întâlni cu dna Lia-Olguța VASILESCU, ministrul muncii și justiției sociale, dl. Gabriel PETREA, ministrul consultării publice și dialogului social, și dna Rovana PLUMB, ministrul delegat pentru fonduri europene.

Marţi, 10 Octombrie, 2017 - 16:42

În anul 2018 România va aniversa 100 ani de la Marea Unire. In anul 2019 România va prelua Președinția rotativă a UE pentru o perioadă de 6 luni. România Mare nu mai există. Cât despre România-putere și Europa-putere în care românii au dorit să se integreze și au crezut că s-au integrat, ele au rămas simple virtualități; niște holograme cu un viitor tot mai greu de descifrat. Lor sau, mai degrabă, viselor noastre cu privire la ele le este dedicat prezentul eseu.

1. Națiunea: proiect politic sau entitate organică

 

Luni, 9 Octombrie, 2017 - 13:56

Comisia a publicat luni, 9 octombrie, cel de al 7-lea raport privind coeziunea, luând pulsul regiunilor din UE, trăgând concluzii legate de cheltuielile aferente politicii de coeziune în timpul anilor de criză și stabilind cadrul pentru politica de coeziune de după 2020.

Analizând situația actuală a coeziunii economice, sociale și teritoriale din UE, raportul privind coeziunea examinează Uniunea în profunzime: economia Europei este pe cale de redresare, însă continuă să existe disparități între statele membre și în interiorul acestora.

Duminică, 8 Octombrie, 2017 - 17:36

La începutul lunii septembrie, Comisia Europeană a publicat pachetul mult așteptat privind securitatea informatică și mandatul revizuit al Agenției Uniunii Europene pentru Securitatea Rețelelor și a Informațiilor (ENISA).

Duminică, 8 Octombrie, 2017 - 16:40

Ambasadorul Italiei la Bucureşti, Marco Giungi, împreună cu Agenţia Italiană pentru Comerţ Exterior (Agenţia ICE), Camera de Comerţ Italiană pentru România, Confindustria România şi Institutul Italian de Cultură anunţă evenimentul „Sistema Italia - modelul italian în România: o prezență istorică ce renaște”, care va avea loc la Reşedinţa Ambasadorului Italiei, la data de 10 octombrie 2017.

Duminică, 8 Octombrie, 2017 - 15:45

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, duminică, la Iași, că în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu ambasadorul Germaniei s-a discutat despre Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV).

Duminică, 8 Octombrie, 2017 - 15:39

Senatorul Vergil Chițac, președintele delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară NATO, a spus, duminică, referitor la discursul ministrului Apărării, Mihai Fifor, susținut în cadrul lucrărilor Comisiei de Apărare și Securitate a AP NATO, că recomandă, "în astfel de momente importante", să se vorbească în limba română.

Duminică, 8 Octombrie, 2017 - 13:55

Reprezentanța Comisiei Europene în România lansează concursul Lider European și provoacă elevii de liceu din clasele IX-XI să lucreze în echipă și să elaboreze proiecte prin care să răspundă provocărilor sau oportunităților existente în comunitățile locale. Cele mai bune opt proiecte înscrise pe platforma online Europa, casa noastră vor fi premiate, iar echipele clasate pe primele trei locuri vor fi invitate să își prezinte proiectele în fața juriului, la București.

Duminică, 8 Octombrie, 2017 - 13:20

Rezoluția referitoare la "transformarea informației în armă" a fost adoptată de Comisia pentru dimensiunea civilă a securității, cu unanimitate de voturi, duminică, la cea de-a 63-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare (AP) a NATO, organizată la București. Proiectul de rezoluție a fost prezentat de raportorul Jane Cordy (Canada).

Duminică, 8 Octombrie, 2017 - 11:20

Sistemul Aegis Ashore România este complet operațional și în întregime finanțat.

El reprezintă o contribuție foarte importantă a Statelor Unite ale Americii și a României la sistemul Balistic de Apărare Anti-Rachetă al NATO (NATO Ballistic Missile Defense).

Legislația avută în vedere în Legea de Autorizare a Apărării Naționale pentru Anul Fiscal 2018 (FY18 National Defense Authorization Act) se referă la capacități suplimentare pentru apărarea aeriană a bazei de la Deveselu.

Duminică, 8 Octombrie, 2017 - 00:00

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână: 
1. Guvernul somează - BNR reacționează: ROBOR începe să dea înapoi
2. Eveniment internațional la București: Adunarea Parlamentară NATO
3. Accident tragic la Lupeni
4. Bugetarii cu lefuri majorate protestează!
5. Kovesi, somată de CCR: trebuie să se prezinte la Comisie!

Sâmbătă, 7 Octombrie, 2017 - 17:18

Discursul şefului Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, susținut în cadrul lucrărilor Comisiei de Apărare și Securitate a Adunării Parlamentare a NATO, București, 7 octombrie 2017

Domnule preşedinte,

 Distinşi membrii ai Adunării Parlamentare,

 Doamnelor şi domnilor,

Este o onoare pentru mine să fiu aici astăzi, şi să am ocazia de a contribui cu câteva consideraţii referitoare la securitatea în Regiunea Mării Negre (RMN), care ar putea veni în sprijinul dezbaterilor dumneavoastră constructive.

Sâmbătă, 7 Octombrie, 2017 - 11:19

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat sâmbătă, la cea de-a 63-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare a NATO, că după "anexarea ilegală" a Crimeii s-a observat o acumulare de forțe rusești și armament în zonă.

Vineri, 6 Octombrie, 2017 - 15:49
Corespondenţă din Strasbourg pentru AMOS News de la Carmen Dinu

20 de state membre ale Uniunii Europene - Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Germania, Grecia, Italia, Finlanda, Franța, Letonia, Lituania, Luxembourg, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Spania vor face parte din Parchetul European, care va fi înființat prin mecanismul de cooperare consolidată. Alte state membre se pot alătura în orice moment.

Vineri, 6 Octombrie, 2017 - 13:39

Parlamentul va găzdui a 63-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare a NATO, unde delegația României are un obiectiv clar: consolidarea poziției țării noastre în structurile politice, economice și strategice internaționale, apreciază președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

Vineri, 6 Octombrie, 2017 - 13:19

UNTRR a semnat o Declarație comuna împreună cu alte 14 asociații ale transportatorilor rutieri din UE împotriva aplicării Directivei privind Detașarea Lucrătorilor (96/71/CE) care efectuează operațiuni de transport internațional în UE

Vineri, 6 Octombrie, 2017 - 13:08

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, s-a întâlnit vineri, 6 octombrie 2017, cu vice-ministrul eston pentru afaceri europene, Matti Maasikas.

Întrevederea a prilejuit aprofundarea unor subiecte prioritare pe agenda europeană, din perspectiva deținerii de către Estonia a Președinției Consiliului Uniunii Europene în actualul semestru și a dialogului constant existent între cele două țări în contextul pregătirilor pentru preluarea de către România a acestei responsabilități în primul semestru din 2019.

Vineri, 6 Octombrie, 2017 - 12:07
Corespondență specială din Strasbourg de la Carmen DINU

20 de state membre ale Uniunii Europene - Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Germania, Grecia, Italia, Finlanda, Franța, Letonia, Lituania, Luxembourg, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Spania vor face parte din Parchetul European, care va fi înființat prin mecanismul de cooperare consolidată. Alte state membre se pot alătura în orice moment.

Vineri, 6 Octombrie, 2017 - 10:44

Birchall: Dezvoltarea unei culturi de securitate în spațiul cibernetic nu trebuie să implice doar măsuri preventive, ci și promovarea unor politici de educație țintite în contextul în care amenințările provenite din mediul cibernetic sunt parte a vieții cotidiene

Vineri, 6 Octombrie, 2017 - 09:12

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat, joi, 5 octombrie, la lucrările celei de-a șasea ediții a Bucharest Forum, cel mai amplu eveniment public internațional pe tematică geopolitică și geoeconomică găzduit anual de România.

Subscribe to Uniunea Europeana