Duminică, 12 Iulie, 2020 - 04:46

 În ziua de sâmbătă, 11 iulie 2020, la Reşedinţa Mitropolitană din Iaşi, s-a desfăşurat şedinţa de lucru a Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Au participat: IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, PS Ignatie, Episcopul Huşilor, PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi PS Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Sâmbătă, 11 Iulie, 2020 - 13:15
Situl Patrimoniului Mondial UNESCO se transformă în moschee

Guvernul turc a anunțat că faimoasa atracție turistică din Istanbul va fi transformată într-o moschee, invocând o decizie a instanței.

Curtea turcă a decis vineri că decretul din 1934 a transformat catedrala antică bizantină din Istanbul, Hagia Sophia, într-un muzeu, nu era legal.

 

Imediat după hotărâre, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a prezentat o copie a unui decret pe Twitter și a semnat un decret prin care se deschide Hagia Sophia ca moschee.

Vineri, 3 Iulie, 2020 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.
 

Marţi, 23 Iunie, 2020 - 09:00

Binecuvântare şi încurajare pentru examene

Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat tinerilor în perioada susţinerii examenelor şcolare, iunie 2020.

Iubiţi tineri,

Biserica susţine permanent Şcoala şi vă este alături în pregătirea voastră intelectuală şi etică pentru viaţă, într-o vreme în care dezvoltarea, perfecţionarea şi evidenţierea personalităţii în plan comunitar contează tot mai mult.

Joi, 18 Iunie, 2020 - 16:35

Un bust în bronz al Papei Francisc, creaţie a artistului plastic Darie Dup, a fost dezvelit şi binecuvântat ieri, pe bulevardul Schitu Măgureanu din Capitală. Monumentul a fost ridicat la iniţiativa Arhiepiscopiei Romano-Catolice București, în colaborare cu Primăria Capitalei și Nunțiatura Apostolică în România. Aminteşte de vizita Sanctităţii Sale la noi în ţară.

Papa Francisc a vizitat România în perioada 31 mai – 2 iunie 2019. A fost a doua vizită a unui Suveran Pontif al Bisericii Catolice în țara noastră, după istorica vizită a Papei Ioan Paul al II-lea din 1999.

Luni, 15 Iunie, 2020 - 08:10

Agenţia de ştiri Basilica organizează un concurs de fotografie în perioada 15-28 iunie 2020, exclusiv în mediul online.

Intitulat „Viaţa Bisericii în timp de pandemie”, concursul se adresează cetățenilor români și de altă naționalitate care au surprins, prin
intermediul fotografiilor, un cadru legat de activitatea filantropică sau liturgică a Bisericii Ortodoxe Române din perioada pandemiei.

Acesta este primul concurs de fotografie marca Basilica.ro şi se desfăşoară cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul
Bisericii Ortodoxe Române.

Joi, 11 Iunie, 2020 - 13:42

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat, joi, că "Patriarhia Română consideră că revenirea grabnică la oficierea slujbelor religioase și în interiorul lăcașurilor de cult (cu respectarea subînțeleasă a regulilor de distanțare fizică și de igienizare a spațiilor liturgice stabilite de autoritățile competente) este deja deplin justificată și adecvată actualei realități sociale românești. 
În acest sens au fost făcute, inclusiv recent, firești și consistente demersuri către autorități, însoțite de speranța intensă a unui răspuns realist și înțelept. 

Marţi, 9 Iunie, 2020 - 14:00

Voluntarii Paraclisului Catedralei Nationale au strabatut peste jumatate din tara cu proiectul umanitar "Implica-te, impreuna reusim mai mult!", din cadrul Campaniei "Caravana Bucuriei"! 2210 de pachete cu produse alimentare de strictă necesitate și de igiena au fost distribuite persoanelor vulnerabile din 114 localități si 22 de județe. Valoarea produselor oferite beneficiarilor de catre voluntari, in cadrul proiectului, a urcat la 165750 RON.

Marţi, 9 Iunie, 2020 - 08:00

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului ajutați de Jandarmeria Romana au oferit, sambata, pachete cu produse de strictă necesitate familiilor nevoiașe din urmatoarele localități: Mitocul Dragomirnei si Mihoveni, din judetul Suceava; Hlipiceni si Dragalina, din judetul Botosani; Obrijeni si Rădenii Popesti din judetul Iasi. Beneficiarii au fost persoanele vulnerabile, cu dizabilități, bătrânii singuri și familii sărace cu mulți copii, dar și familii unde adultii nu mai un loc de muncă.

Miercuri, 3 Iunie, 2020 - 11:15

La toate bisericile din Patriarhia Română, în timpul Sfintei Liturghii şi la slujba Parastasului pentru eroi din data de joi, 4 iunie 2020, vor fi pomeniţi eroii, soldaţii, luptătorii, diplomaţii români şi toţi cei care au contribuit la realizarea României Mari la nivel naţional, între anii 1916-1918, şi recunoaşterea acesteia pe plan internaţional, în special prin Tratatul de la Trianon din 4 iunie 1920. 
Veşnica lor pomenire din neam în neam!

Marţi, 2 Iunie, 2020 - 08:07

Biserica Ortodoxă Română a continuat ampla sa acțiune caritabilă desfășurată în contextul pandemiei până în momentul ridicării „stării de urgență” și începutul „stării de alertă” (15 mai 2020), oferind ajutor concret și diversificat, la nivel de parohii și eparhii, persoanelor vârstnice și sărace, bolnave sau cu dizabilități, celor aflați temporar în izolare sau în carantină, precum și unor spitale confruntate cu lipsa unor echipamente medicale.

Marţi, 2 Iunie, 2020 - 08:05

50 de pachete cu dulciuri si produse de igiena au fost oferite in dar copiilor din localitățile ilfovene Nuci si Balta Neagra. Darurile au fost inmanate de catre copiii coordonatorului voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, Danut Pruna, cu ocazia zilei internaționale a copilului. Micutii voluntari, Ana și Ioachim, au un an jumatate si respectiv, 4 ani si jumatate. Prin gestul lor, ei au dorit sa dea un exemplu despre cat de important este sa fim aproape de semenii nostri.

Duminică, 31 Mai, 2020 - 08:00

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului ajutați de Jandarmeria Romana au oferit, sambata, pachete cu produse de strictă necesitate familiilor nevoiașe din urmatoarele localități: Ocolna si Castranova din judetul Dolj, Pinoasa, Calcesti, Vârț si Ratez din judetul Gorj si Schela Nouă si Fântâna Domneasca din județul Mehedinți. Au fost împărțite peste 150 de pachete cu alimente de bază și produse de igienă.

Duminică, 31 Mai, 2020 - 00:00

Avem mii de religii care ne fac să ne urâm unii pe alţii,  dar nu avem nici o credinţă care să ne unească.” (N. Grigorie Lăcriţa).

Miercuri, 27 Mai, 2020 - 13:30

Nu ne ajunge toată aiureala stîrnită de epidemia COVID- 19! Nici înfruntarea politică orbească, nici seceta, nici criza economică! În noaptea de marți spre miercuri, arhiepiscopul Teodosie repetă Învierea. Asta ne mai trebuia. Două Învieri, două ceruri, două Vieți de Apoi și, mai departe, doi Ceușescu și, poate, doi- trei Klaus Iohannis.

Miercuri, 20 Mai, 2020 - 13:47

Cu multă durere, dar și cu neclintită nădejde în Taina Învierii și a Împărăției celei veșnice, aducem la cunoștință clerului și credincioșilor din Moldova vestea plecării la Domnul a Înaltpreasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Venerabilul ierarh, binecuvântat de Dumnezeu să treacă de granița a 90 de ani de viață, lasă un gol imens în sufletele tuturor celor ce i-au cunoscut râvna, credința și dragostea de Biserică și de Neam.

Miercuri, 20 Mai, 2020 - 08:00

Arhiepiscopul Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor a încetat din viaţă miercuri, în jurul orei 0,50, la Institutul "Matei Balş" din Capitală, în urma unui al doilea atac de cord, anunţă Agenţia Basilica a Patriarhiei Române.

Din cauza infectării cu noul coronavirus, ierarhul fusese transportat de la Suceava la Bucureşti cu un elicopter SMURD pe data de 20 aprilie. În urma complicaţiilor pulmonare apărute, părintele arhiepiscop în vârstă de 90 de ani a fost intubat.

Marţi, 19 Mai, 2020 - 13:47

Venind concret în sprijinul proiectului Alături la greu. Ajutăm Suceava, derulat de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, încă de la începutul crizei sanitare provocată de pandemie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a avut iniţiativa donării sumei de 96.752 lei (20 000 euro) din Fondul "Filantropia" al Patriarhiei Române.

Luni, 18 Mai, 2020 - 14:50

În a doua zi a stării de alertă, voluntari ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului ajutați de jandarmi au oferit pachete cu produse de strictă necesitate pentru familiile nevoiașe din localitățile Luminița,  Meșteru, Cârjelari, Mircea Vodă și General Praporgescu, din județul Tulcea. Au fost împărțite alimente de bază, produse de igienă si alte accesorii atât de necesare în vremuri de pandemie. Ajutorul s-a îndreptat spre persoanele vulnerabile precum cele cu dizabilități, bătrânilor singuri, familiilor sărace cu multi copii și familiilor unde adulții și-au pierdut locul de muncă.

Joi, 14 Mai, 2020 - 10:32

„Poporul român are caracteristicile lui, ca orice popor, şi am vrut să le demonstrez celor care au puterea de a lua decizii că la noi, la români, credinţa şi biserica fac parte cumva din esenţa vieţii. Şi când spun asta mă refer la marea masă a poporului român. Fireşte că şi românii au gânditori atei, anticlericali, anticonfesionali, unii care se declară agnostici, alţii post-postmoderni. Într-o ţară liberă au loc toţi. Însă marea masă a acestui popor nu poate trăi în afara credinţei, iar la poporul acesta credinţa se manifestă prin biserică.

Miercuri, 13 Mai, 2020 - 13:20

Biserica Ortodoxă Română a continuat ampla sa acţiune caritabilă desfăşurată în contextul pandemiei şi al stării de urgenţă, care urmează să fie ridicată în ziua de 15 mai 2020, oferind ajutor concret şi diversificat, la nivel de parohii şi eparhii, persoanelor vârstnice şi sărace, bolnave sau cu dizabilităţi, celor aflaţi temporar în izolare sau în carantină.

Miercuri, 13 Mai, 2020 - 10:10

Sub sloganul „Discuții în cerc deschis”, platforma „Agora Mediu” monitorizează planurile și programele publice care pot avea efecte semnificative asupra mediului. De asemenea, încurajează participarea societății civile în dezbaterile publice pentru a reduce impactul acestor planuri asupra naturii. Proiectul a fost dezvoltat de către una din cele două echipe câștigătoare a hackathon-ului Climathon București 2019, organizat de Impact Hub București în parteneriat cu WWF-România. Echipa este formată din programatori, avocați și analiști de date.  

Miercuri, 13 Mai, 2020 - 09:59

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului au vizitat, luni, cinci localitati din judetul Teleorman, unde au oferit ajutor material si financiar mai multor familii aflate in situatie de risc, batrani singuri, familii sarace cu multi copii si alte cazuri sociale, care au primit cu mare bucurie vizita filantropilor. Voluntarii au fost ajutati, de aceasta data, la distribuirea ajutoarelor, de catre reprezentanti de seama ai Jandarmeriei Romane. 

Luni, 11 Mai, 2020 - 09:08

Daniel Ionaşcu, mesaj nou către autorităţi pentru redeschiderea bisericilor şi cimitirelor

Sâmbătă, 9 Mai, 2020 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.
Calendar ortodox: Sfantul Proroc Isaia
Calendar catolic: Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic
 

Joi, 30 Aprilie, 2020 - 16:00

Voluntarii Paraclisului Catedralei Nationale continua, in prima linie, sa sustina, cu consecventa, sprijinirea persoanelor aflate in izolare voluntara la domiciliu sau in situatii exceptionale, din toata tara. Voluntarii au acordat atentie sporita persoanelor vulnerabile din mediul rural, oferindu-le suport moral, dar si pachete cu alimente de baza si produse de igiena.

Miercuri, 29 Aprilie, 2020 - 08:00

"Caravana bucuriei" a poposit in comuna Uliesti, din judetul Dambovita, unde mai multe familii au primit produse alimentare de baza si de igiena personala din partea voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului. Ajutorul voluntarilor s-a indreptat, cu precadere, catre batranii singuri si familiile cu venituri materiale modeste, dar cu multi copii.

Marţi, 28 Aprilie, 2020 - 12:10

Papa Francisc a cerut, marţi, populaţiei să respecte regulile care vizează prevenirea unui al doilea val devastator de infectare cu noul coronavirus, în condiţiile în care tot mai multe ţări încep să relaxeze măsurile luate din cauza pandemiei de COVID-19, anuntă Reuters.

"În aceste zile în care începem să avem reglementări privind ieşirea din carantină, să ne rugăm lui Dumnezeu să ne dea harul prudenţei şi al respectării regulilor astfel încât pandemia să nu reapară", a spus liderul Bisericii Catolice.
 

Duminică, 26 Aprilie, 2020 - 13:54

În timpul Ramadanului, cea mai sfântă lună a islamului, credincioșii postesc de la răsărit până la apusul soarelui și dedică ore lungi rugăciunii și auto-reflecției. Este, de asemenea, o perioadă de petrecere alături de familie și prieteni în sărbătorile fastuoase de noapte, care se încheie cu Eid al-Fitr, „Festivalul ruperii postului”. În întreaga lume, cei 1,8 miliarde de musulmani care se pregătesc pentru Ramadan, un timp pentru a se reconecta spiritual și social, care este de așteptat să înceapă vineri în majoritatea locurilor.

Vineri, 24 Aprilie, 2020 - 11:05

Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Izvorul Tămăduirii, praznic închinat Maicii Domnului. Tot astăzi, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula vă fi scoasă pe străzile din Cluj-Napoca și din Bistrița.

Icoana vă fi purtată într-o mașină, care va merge fără oprire în zona spitalelor și a principalelor biserici.

Subscribe to Religie