Miercuri, 13 Decembrie, 2017 - 14:09

La funeraliile de stat ale Majestății Sale Regele Mihai I, Ministerul Apărării Naționale participă cu forțe și mijloace, în conformitate cu Legea 215/2016 privind ceremoniile oficiale și Regulamentul onorurilor și ceremoniilor militare, aprobat prin Ordinul ministrului apărării naționale nr. M63/2013, după cum urmează:
12.12. – 13.12.2017
- Geneva/Elveția -  11 militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.
13.12.2017 

Miercuri, 13 Decembrie, 2017 - 13:12

Secretarul de stat Nicolae Nasta a primit miercuri, 13 decembrie, la sediul M.Ap.N., o delegație de jurnaliști din Republica Moldova care efectuează, în perioada 10-16 decembrie, o vizită de documentare în țara noastră.

Marţi, 12 Decembrie, 2017 - 16:27

Miercuri, 13 decembrie, începând cu ora 9.30, în Sala „Alba Iulia” a Palatului Cercului Militar Naţional, din București, va avea loc reuniunea cu tema „Crucea Eroilor Neamului de pe Muntele Caraiman - un simbol pentru Centenarul Războiului Reîntregirii României”, organizată de Secretariatul General al Ministerului Apărării Naționale, în colaborare cu Institutul pentru studii politice de apărare şi istorie militară.

Marţi, 12 Decembrie, 2017 - 11:31

Comisiile reunite de apărare din Camera Deputaților și Senat au avizat favorabil, marți, bugetul Ministerului Apărării Naționale pentru anul 2018.

"Discutăm despre o nouă alocare a 2% din PIB și pentru anul 2018. Până la urmă, în felul acesta, România arată că își asumă obligațiile pe care le-a avut în urma Summitului NATO din 2014 din Țara Galilor și că duce mai departe proiectul acesta prin care va aloca 2% din PIB pe cel puțin 10 ani începând cu 2017", a declarat ministrul Apărării, Mihai Fifor, la ședința comisiilor.

Duminică, 10 Decembrie, 2017 - 15:22

Premierul Mihai Tudose a declarat, sambata seara, in urma unei intalniri avute cu ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, ca una dintre problemele discutate a fost legata de atacurile asupra politistilor, el spunand ca lucrurile sunt scapate de sub control si ca in niciun stat nu poti sari cu sabia la un politist. El a spus ca solutia este intarirea autoritatii politistului, astfel incat faptele de ultraj sa nu mai fie tratate atat de usor.

Duminică, 10 Decembrie, 2017 - 15:03

Sâmbătă, 09 decembrie a.c., la sediul MAI a avut loc o ședință de analiză privind stadiul pregătirilor pentru iarnă, în condițiile avertizărilor emise de Administrația Națională de Meteorologie.

Joi, 7 Decembrie, 2017 - 20:12

Evenimentul de lansare a campaniei de informare publică #WeAreNATO în România va avea loc vineri, 8 decembrie, începând cu ora 11.30, în Sala Constantin Stoicescu din cadrul Facultății de Drept a Universității București, în prezența reprezentanților Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Educației Naționale. 

Marţi, 5 Decembrie, 2017 - 19:16

În zilele de 4 și 5 decembrie, la Palatul Cercului Militar Național din București s-a desfășurat prima conferință de coordonare a Inițiativei consolidate de instruire întrunită (CJET), subsumată prezenței aliate înaintate adaptate în regiunea Mării Negre (tFP). 

Vineri, 1 Decembrie, 2017 - 16:46

Trei militari răniți în teatrele de operații au primit astăzi, 1 decembrie, titlul de “Cetățean de onoare al Municipiului București”, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Primăria Capitalei în prezența ministrului apărării naționale, Mihai Fifor.

Vineri, 1 Decembrie, 2017 - 14:38

Sute de locuitori ai municipiului Mangalia au sărbătorit, vineri, Ziua Națională a României prin ceremoniale militare și religioase, în Piața Republicii din localitate. La eveniment, au mai participat militari ai Garnizoanei Mangalia, ofițeri activi, în retragere și rezervă, primarul orașului și reprezentanți ai autorității locale, precum și alte oficialități de la nivel local.

Vineri, 1 Decembrie, 2017 - 14:03

Vineri, 1 decembrie a.c., ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a avut o întrevedere cu omologul turc, Nurettin Canikli, aflat în vizită la București cu prilejul Zilei Naționale a României.

Vineri, 1 Decembrie, 2017 - 13:08

Defilarea continuă cu tehnica de intervenţie a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, din care fac parte cele mai performante autospeciale de intervenţie utilizate la stingerea incendiilor, pentru salvarea de la înălţime, accidente rutiere, la dezastre şi alte situaţii care pun în pericol viaţa semenilor şi bunurile acestora.
Formaţia de defilare a pompierilor militari este deschisă de MOTOCICLETELE DE INTERVENŢIE SMURD, care deservesc zonele aglomerate şi greu accesibile din Capitală, Constanța și Cluj-Napoca.

Vineri, 1 Decembrie, 2017 - 13:00

O contribuție deosebit de importantă pentru asigurarea climatului de siguranță națională o au și mijloacele aflate în dotarea Jandarmeriei, necesare îndeplinirii eficiente a misiunilor.
    Parada tehnicii auto a Jandarmeriei Române este deschisă de autoturismul VOLSWAGEN PASSAT VARIANT, autoturism echipat cu sistem de avertizare sonoră si luminoasă destinat misiunilor de însoţire a delegațiilor oficiale.

Acesta este insoțit de 2 motocicletele de intervenție, mijloace de transport rapide şi fiabile, necesare îndeplinirii misiunilor în mod operativ.

Vineri, 1 Decembrie, 2017 - 12:53

Prin faţa tribunei oficiale trec în acest moment 10 motociclete aflate în dotarea Poliției Rutiere. Motocicliștii de la „Rutieră” sunt primii care intervin pentru îndrumarea, supravegherea şi controlul respectării normelor de circulaţie rutieră în scopul protejării vieţii participanţilor la trafic.

Vineri, 1 Decembrie, 2017 - 12:48

Defilează acum detaşamentul de radare TPS-79 R, comandat de locotenentul Tiberius NICOLAE. Radarul TPS-79R se află în înzestrarea Brigăzii 76 Cercetare, Supraveghere și Recunoaștere “DACIA”, unitate care are ca misiune supravegherea spațiului aerian al României și asigurarea informațiilor necesare controlului spațiului aerian și conducerii acțiunilor aeriene.
Sistemul asigură executarea supravegherii radar, controlul traficului aerian, dirijarea aeronavelor proprii la interceptare și indicarea țintelor către sisteme de rachete sol-aer.

Vineri, 1 Decembrie, 2017 - 12:45

Va defila prin faţa dumneavoastră, GEPARD-ul, un sistem de artilerie antiaeriană blindat, autonom, autopropulsat, cu mobilitate ridicată, care poate executa misiuni de luptă în orice condiţii meteorologice, ziua şi noaptea.
    Detaşamentul de sisteme GEPARD este comandat de căpitanul Liviu BURTICĂ.

Vineri, 1 Decembrie, 2017 - 12:43

Defilează acum detaşamentul tancurilor TR 85 M 1 „Bizonul”, comandat de  locotenentul Adrian COZMA. Tancul Românesc TR 85 M1 este un tanc proiectat în România, iar varianta modernizată TR-85M1 “Bizonul” este compatibilă standardelor NATO.
În urma modernizărilor, tancul “Bizonul” oferă un grad ridicat de putere de foc, protecţie a forţei şi manevrabilitate în câmpul tactic, atât în ceea ce priveşte deplasarea pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte.
Acest tip de tanc este de categorie mijlocie, având în compunere un echipaj format din 4 militari. 

Vineri, 1 Decembrie, 2017 - 12:31

Blocul de Paradă este comandat de colonelul Dragoş-Dumitru Iacob, comandantul Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”. Colonelul Iacob este ofiţer de tancuri, absolvent al Şcolii Militare de ofiţeri activi de tancuri în 1993.

Vineri, 1 Decembrie, 2017 - 12:21

În acest moment, puteţi urmări defilarea detaşamentului constituit din pompieri care încadrează echipaje de stingere a incendiilor, echipaje SMURD, precum şi salvatori de la înălţime şi din medii ostile vieţii. Aceştia sunt conduşi de căpitanului Andrei BUSUIOC. Ofiţer din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
Printre salvatori se află şi membri ai echipei de căutare-salvare urbană RO-USAR, echipă recunoscută la nivel internaţional, acreditată INSARAG, pentru a executa misiuni în afara graniţelor tării, sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Vineri, 1 Decembrie, 2017 - 12:15

Defilarea continuă cu blocul de paradă al Forţelor Navale, care este alcătuit din patru detaşamente, comandate de contraamiralul de flotilă Daniel CĂPĂŢÂNĂ, comandantul Flotei, cu o experiență de 34 de ani în Forţele Navale. În anul 2017, Forţele Navale Române au participat la 16 exerciţii multinaţionale, în Marea Neagră şi Marea Mediterană, dar au reluat şi participarea, după o absenţă de trei ani, la operaţiile Alianţei Nord-Atlantice, din Bazinul Mediteranean, unde Fregata „Regele Ferdinand” a reprezentat România în cadrul Operaţiei “Sea Guardian”, alături de partenerii NATO.

Vineri, 1 Decembrie, 2017 - 12:03

Blocul de paradă al Forțelor Aeriene Române este condus de generalul de flotilă aeriană Constantin DOBRE, locțiitor al șefului Statului Major al Forțelor Aeriene și comandant al Componentei Operaționale Aeriene, absolvent al Colegiul de Război al Aerului, din Statele Unite ale Americii.
Garda de onoare a Drapelului de Luptă al Forțelor Aeriene este formată din militari din cadrul Detașamentului de căutare-salvare prin luptă - structură de operații speciale cu capabilități unice, dotată cu echipamente de ultimă generație și destinată multiplicării de putere a Forțelor Aeriene.

Marţi, 28 Noiembrie, 2017 - 14:08

Miercuri, 29 noiembrie, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită “Getica” din Cincu, judeţul Braşov, va avea loc, de la ora 13.00, tragerea de recepţie, testarea şi evaluarea operaţională a Sistemului antitanc portativ SPIKE-LR, ce face parte din programul de înzestrare al Forţelor Terestre Române.

Sistemul va fi verificat din punct de vedere al capabilităţilor şi cerinţelor de operare în cadrul unor scenarii operaţionale specifice câmpului de luptă, precum şi din punct de vedere al puterii de foc, prin executarea unor şedinţe de tragere pe timp de zi şi pe timp de noapte.

Luni, 27 Noiembrie, 2017 - 20:44

Mihai Fifor, ministrul apărării naţionale, a avut luni, 27 noiembrie, o întrevedere cu ministrul apărării al Republicii Libaneze, Yaacoub Sarraf, aflat în vizită în România.

Sâmbătă, 25 Noiembrie, 2017 - 12:14

Un număr de 24 de cadeți și cei trei ofițeri comandanți ai lor de la Școala Interarme din cadrul Academiei Militare Franceze de la Coëtquidan, regiunea Bretania, vor participa la parada militară de Ziua Națională a României, care va avea loc vineri 1 decembrie, de la ora 11.00, la Arcul de Triumf din Capitală.

Sâmbătă, 25 Noiembrie, 2017 - 10:00

Sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 10.00, în Piaţa Arcul de Triumf, va avea loc antrenamentul general pentru desfășurarea Paradei Militare.

Aproximativ 3.500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informaţii, cu peste 350 de mijloace tehnice, din care circa 50 de aeronave, şi militari din mai multe ţări aliate sau partenere vor participa vineri, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti.

Marţi, 21 Noiembrie, 2017 - 13:14

Plenul Camerei Deputaților a adoptat marți cu 279 de voturi "pentru", unul "împotrivă" și o abținere proiectul de lege pentru privind achiziționarea rachetelor Patriot.

Proiectul a avut și un amendament tehnic.

Marţi, 21 Noiembrie, 2017 - 10:26

Departamentul Regional de Studii pentru Managementul Resurselor de Apărare (DRESMARA), în colaborare cu Secția Științe Militare a Academiei Oamenilor de Știință din România, Universitatea de Război din Polonia, Universitatea de Apărare din Cehia, Asociațiile 'Political Research Group' și 'Global Agora' și sub auspiciile Universității Naționale de Apărare 'Carol I', a organizat, în perioada 09-10 noiembrie, cea de-a XII-a ediție a Conferinței Internaționale Științifice 'Managementul Resurselor de Apărare în secolul XXI' (CoDRM).

Luni, 20 Noiembrie, 2017 - 19:05

Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, s-au întâlnit luni, 20 noiembrie, la sediul Ministerului Apărării Naționale, cu  reprezentanți ai structurilor asociative ale personalului militar în rezervă și în retragere.

Luni, 20 Noiembrie, 2017 - 18:43

Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat a avizat, luni, 20 noiembrie, proiectul de lege privind achiziţionarea sistemelor de rachete Patriot, membrii Comisiei pronunţându-se în favoarea adoptării acestui proiect indiferent de apartenenţa lor politică.

Luni, 20 Noiembrie, 2017 - 14:40

Comisia de aparare a Senatului a aprobat luni, cu unanimitate de voturi, un raport de adoptare a proiectului de lege pentru achizitia primului sistem de rachete Patriot. La sedinta comisiei au participat ministrul Apararii, Mihai Fifor, si ministrul de Externe, Teodor Melescanu.

Comisia de aparare s-a intrunit la ora 11:30 pentru dezbaterea si aprobarea raportului in cazul proiectuilui de lege pentru realizarea "Capabilitatii de aparare aeriana cu baza la sol" aferenta programului de inzestrare esential "Sistem de rachete sol-aer cu bataie mare (HSAM)".

Subscribe to Aparare