Vineri, 20 Octombrie, 2017 - 10:39

Ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a participat joi, 19 octombrie, la Cracovia, la Ceremonia de inaugurare a Centrului de Excelenţă NATO pentru Contrainformaţii Militare, alături de miniștrii apărării din Polonia, Slovacia şi Ungaria, precum şi adjunctul comandantului Comandamentului Aliat Suprem pentru Transformare, amiral Manfred Nielson.

Vineri, 13 Octombrie, 2017 - 14:22

Sâmbătă, 14 octombrie, începând cu ora 11.00, în Baza 86 Aeriană ”Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea, județul Călărași, va avea loc Borcea Open Day 2017.

Publicul care dorește să participe la Ziua Porților Deschise va fi așteptat, începând cu ora 09.30, la sediul bazei aeriene din str. Blocuri Bărăganu, localitatea Borcea (acces dinspre drumul naţional DN 3A).

Intrarea este liberă.

Joi, 12 Octombrie, 2017 - 11:55

Ministerul Apărării Naţionale organizează, în premieră, între 12 și 14 octombrie şi 27 și 28 octombrie, în contextul sărbătoririi Zilei Armatei României, seria de acțiuni ,,Cadet pentru o zi” în colegiile militare liceale din Alba Iulia, Breaza, Câmpulung Moldovenesc și Craiova, dar și la Academia  Navală “Mircea cel Bătrân” din Constanţa.

Joi, 12 Octombrie, 2017 - 09:00

Joi, 12 octombrie a.c. mai multe echipaje de jandarmi vor acționa pe raza mun. Iași pentru asigurarea măsurilor de ordine la manifestările prilejuite de Sărbătorile Iașului.

Zilnic, între orele 08.00-24.00, în perioada 09 - 15 octombrie 2017, câte un echipaj de jandarmi ieșeni asigură ordinea publică în cele trei locații la Târgul Meșteșugarilor (zona Ștefan cel Mare-Piața Unirii), Sărbătoarea Vinului ( zona Hala Centrală) și Târgu de Blănuri (str. Costache Negri).

Marţi, 10 Octombrie, 2017 - 16:00

Miercuri, 11 octombrie, începând cu ora 11.00, în Piaţa Mihai Viteazul din Craiova va avea loc ceremonia de repatriere a detaşamentului de apărare antiaeriană generat de Batalionul 205 Apărare Antiaeriană “General Gheorghe Pârvulescu”, din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est.

Marţi, 10 Octombrie, 2017 - 14:15

Secretarul de stat Mircea Duşa participă, în zilele de 10 și 11 octombrie, în Georgia, la Reuniunea miniştrilor apărării din Europa de Sud-Est (South Eastern Europe Defence Ministerial - SEDM).
           

Agenda reuniunii cuprinde discuții privind intensificarea cooperării
politico-militare între statele membre ale procesului SEDM, în scopul
consolidării stabilității şi securității în Europa de Sud-Est.

Duminică, 8 Octombrie, 2017 - 19:25

Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a participat sâmbătă,  7 octombrie, alături de prim-ministrul Mihai Tudose și de ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, la o întrevedere cu o delegație de reprezentanți ai Congresului SUA, condusă de Mike Turner.

Întâlnirea a avut loc la sediul Guvernului,  în  contextul celei de a 63-a Sesiuni Anuale a Adunării Parlamentare a NATO, ce se desfășoară în această perioadă la București.

Oficialii români și americani au avut un foarte bun schimb de opinii asupra subiectelor de actualitate de pe agenda bilaterală și aliată.

Duminică, 8 Octombrie, 2017 - 11:04
Ar fi fost o eroare de traducere a unei agenții de presă

În urma preluărilor eronate în mass media a declaraţiilor ministrului apărării naţionale, Mihai Fifor, susţinute în cadrul  lucrărilor Comisiei de Apărare şi Securitate a Adunării Parlamentare NATO, Secţia presă MApN face următoarele precizări:

Sâmbătă, 7 Octombrie, 2017 - 18:59

Discursul ministrului apărării naționale, Mihai Fifor, susținut în cadrul lucrărilor Comisiei de Apărare și Securitate a Adunării Parlamentare a NATO, București, 7 octombrie 2017:

PRIORITĂȚILE ROMÂNIEI ÎN DOMENIUL APĂRĂRII ÎN CONTEXTUL EVOLUȚIILOR DE SECURITATE DIN REGIUNEA EXTINSĂ A MĂRII NEGRE

Doamnelor și domnilor,

Sâmbătă, 7 Octombrie, 2017 - 17:18

Discursul şefului Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, susținut în cadrul lucrărilor Comisiei de Apărare și Securitate a Adunării Parlamentare a NATO, București, 7 octombrie 2017

Domnule preşedinte,

 Distinşi membrii ai Adunării Parlamentare,

 Doamnelor şi domnilor,

Este o onoare pentru mine să fiu aici astăzi, şi să am ocazia de a contribui cu câteva consideraţii referitoare la securitatea în Regiunea Mării Negre (RMN), care ar putea veni în sprijinul dezbaterilor dumneavoastră constructive.

Sâmbătă, 7 Octombrie, 2017 - 12:46

Cea de-a 63-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare a NATO a început, sâmbătă, la Bucureşti, aceasta fiind a treia sesiune care are loc în România, după cele din 1997 şi 2011. Au început discuţiile în cadrul comisiilor Adunării Parlamentare, care vor continua şi duminică. 

Sâmbătă, 7 Octombrie, 2017 - 12:08

În marja Adunării Parlamentare a NATO care are loc în aceste zile la București, a avut loc vineri, 6 octombrie, o întrevedere a ministrului apărării naționale, Mihai Fifor, cu congresmenul Mike Turner, președinte, în Congresul SUA, al Grupului de Prietenie pentru România și al Subcomitetului pentru forțe aeriene și terestre tactice.

Discuțiile s-au axat cu precădere asupra modalităților concrete de intensificare a cooperării în domeniul apărării dintre SUA si România, în contextul Parteneriatului Strategic și în cadrul NATO. 

Miercuri, 4 Octombrie, 2017 - 14:09

Ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a prezidat miercuri, 4 octombrie, la sediul M.Ap.N., şedinţa Colegiului Ministerului Apărării Naţionale. 

În cadrul discuţiilor, a fost prezentată o analiză a organizării și funcționării sistemului medical militar și nevoile de reglementare a achizițiilor și asigurării logistice din acest domeniu. Cu această ocazie, conducerea militară a ministerului a prezentat și concluziile rezultate în urma desfășurării exercițiilor și antrenamentelor de mobilizare din anul 2017.

Sâmbătă, 30 Septembrie, 2017 - 13:19

Echipa Romaniei, formata din Ionuț Butoi, Dorin Petruț și Nicușor-Augustin Pegulescu, a castigat medalia de aur in finala de tir cu arcul, compound, la Invictus Games Toronto 2017.

Ionuț Butoi a abținut si medalia de argint în finala de tir cu arcul, compound.

Ionuț Butoi

Joi, 28 Septembrie, 2017 - 16:40

Vineri, 29 septembrie, o delegație a Ministerului Apărării Naționale, condusă de Codrin-Dumitru Munteanu, secretarul general al instituției, va fi prezentă la ceremonia de reînhumare, în Cimitirul de Onoare Românesc de la Rossoşka, regiunea Volgograd, a 345 de militari români căzuți în luptele de la Stalingrad, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

La activitate vor participa, din partea Parlamentului României, senatorul Titus Corlățean și deputatul Bogdan-Ionel Rodeanu, precum și reprezentanți ai Secretariatului General al Guvernului și ai Ministerului Afacerilor Externe.

Miercuri, 27 Septembrie, 2017 - 19:25

Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Mircea Dușa, a condus delegația M.Ap.N. prezentă în Portugalia la ceremonia de predare-primire a ultimelor trei aeronave multirol din cele 12 ale escadrilei de F-16 Fighting Falcon, eveniment organizat în Baza Aeriană din Monte Real, miercuri, 27 septembrie.

”La nivel bilateral, contractul interguvernamental româno-portughez reprezintă un model de cooperare eficientă, profesionistă, transparentă şi cu beneficii importante pentru ţările noastre”, a declarat Mircea Dușa.

Miercuri, 27 Septembrie, 2017 - 17:31

Joi, 28 septembrie, de la ora 10.00, la Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie va fi prezentată Autospeciala pentru transportarea substanțelor periculoase.

Vehiculul, realizat pe platforma Dacia DUSTER Pick-up 4x4 cu motorizare 1.5 dCi, este destinat transportului de explozivi, pulberi, substanțe chimice periculoase etc.

Miercuri, 27 Septembrie, 2017 - 11:47

Autoritățile române sunt în "discuții avansate pentru achiziționarea a încă 36 de avioane F16", a anunţat miercuri ministrul Apărării, Mihai Fifor.

Miercuri, 27 Septembrie, 2017 - 10:30

Secretarul de stat pentru politica de apărare și planificare, Mircea Dușa, și șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul-locotenent Laurian Anastasof, vor participa miercuri, 27 septembrie, în Baza Aeriană din Monte Real, Portugalia, la ceremonia de predare-primire a încă trei aeronave, modernizate la standardul F-16 MLU 5.2R.

Prin preluarea celor trei aeronave, Forțele Aeriene Române finalizează Faza I de introducere în serviciu a avioanelor multirol F-16 Fighting Falcon.

Marţi, 26 Septembrie, 2017 - 13:58

Ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, şi şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, vor participa la Simpozionul forţelor pentru operaţii speciale cu tema “Europe: Building Trust”, organizat de Fundaţia Global Special Operations Forces (Global SOF) în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale, în zilele de 27 şi 28 septembrie, la Hotelul „JW Marriott” din București.

Luni, 25 Septembrie, 2017 - 19:17

Congresul Comitetului Balcanic de Medicină Militară (BMMC), manifestare științifică aflată la cea de-a XXII-a ediție, are loc, în perioada 25-28 septembrie, la Belgrad, în Serbia.

Luni, 25 Septembrie, 2017 - 10:29

...și cu asta ce-am făcut? Deşi niciodată nu s-ar putea spune că aş fi un nostalgic al perioadei comuniste şi a modului cum a fost gestionată România de Dictatorul Ceauşescu, familia şi toţi acoliţii lui, eu fiind condamnat de două ori la moarte pentru că m-am opus sistemului protestând împotriva lui.

Duminică, 24 Septembrie, 2017 - 12:05

În marja vizitei oficiale pe care ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, o desfăşoară în perioada 22-24 septembrie în Canada, cu ocazia Invictus Games Toronto 2017, demnitarul român a avut o întâlnire bilaterală cu omologul canadian, Harjit Singh Sajjan.

În cadrul discuţiilor, a fost subliniată tendința ascendentă a relațiilor bilaterale, cooperarea militară înregistrând un progres, Canada fiind un susţinător activ al inițiativelor promovate de România în cadrul NATO.

Vineri, 22 Septembrie, 2017 - 18:45

Ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, și șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, aflați în prezent într-o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, se vor deplasa sâmbătă, 23 septembrie, la Toronto, Canada, pentru a fi prezenți, alături de cei 15 militari răniți care compun Invictus Team Romania, la ceremonia de deschidere a jocurilor Invictus.

Totodată, oficialii români vor asista la antrenamente și la primele probe sportive la care vor concura militarii români.

Vineri, 22 Septembrie, 2017 - 13:46

Centrul de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie, din cadrul Departamentului pentru Armamente, organizează luni, 25 octombrie, de la ora 10.00, în Poligonul AlphaTir din localitatea Frumuşani, județul Călăraşi, testarea vestei de protecție balistică pentru personalul feminin al Armatei, plăcilor de protecție balistică și noilor căști de protecție.

Activitatea va avea loc în cadrul unui workshop de prezentare a rezultatelor în acest domeniu obţinute de specialiști militari și civili.

Vineri, 22 Septembrie, 2017 - 09:54

Pe agenda zilei de joi, 21 septembrie, delegația Ministerului Apărării Naționale, condusă de ministrul Mihai Fifor, a avut întâlniri, la Washington D.C., cu reprezentanți ai companiilor Raytheon, Lockeed Martin și Bell Helicopters.

În cadrul discuțiilor, a fost reiterat agajamentul României de alocare a două procente din PIB pentru apărare în 2017 și menținerea acestui prag pentru următoarea decadă, ceea ce va permite demararea unor programe de înzestrare necesare pentru  modernizarea Forțelor Armate ale României.

Joi, 21 Septembrie, 2017 - 10:07

Delegația Ministerului Apărării Naționale, condusă de ministrul Mihai Fifor, a participat miercuri, 20 septembrie, la Washington D.C., la o întâlnire de lucru găzduită de organizația American-Romanian (Am-Ro) Business Council, la care au luat parte reprezentanți ai companiilor din industria americană de apărare.

Miercuri, 20 Septembrie, 2017 - 13:00

Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a avut o întâlnire oficială, marți, 19 septembrie, la Pentagon, cu secretarul american al apărării, James Mattis. La discuții au luat parte, de asemenea, şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, secretarul de stat pentru armamente, Florin Lazăr Vlădică, și ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior.

Marţi, 19 Septembrie, 2017 - 09:21

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, aflat în vizită în SUA împreună cu șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, și cu secretarul de stat pentru armamente, Florin Lazăr Vlădică, a participat luni, 18 septembrie, la o masă rotundă cu membrii Consiliului Atlantic, desfășurată la Washington D.C. Delegația a fost însoțită de ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior.

Duminică, 17 Septembrie, 2017 - 18:57

100 de cicliști din Vrancea, Bacău, Galați, Brăila, Buzău, Iași și București au participat sâmbătă, 16 septembrie 2017, la cea de-a III-a ediție a turei de ciclism ”Mausolee pe bicicletă”.
Organizat în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, evenimentul a fost un prilej pentru cicliști de a vizita toate cele patru mausolee din județul Vrancea ridicate în cinstea eroilor căzuți în Primul Război Mondial.

Subscribe to Aparare