Miercuri, 28 Iunie, 2017 - 18:43

Secretarul de stat pentru politica de apărare și planificare, Mircea Dușa, a coordonat reuniunea Comitetului interministerial pentru implementarea Acordului de acces privind activitatea forțelor Statelor Unite ale Americii staționate pe teritoriul României, desfășurată miercuri, 28 iunie, la sediul Ministerului Apărării Naționale.

Vineri, 23 Iunie, 2017 - 10:11

Update: Decizie istorică a liderilor europeni: UE va avea o armată comună

Luni, 19 Iunie, 2017 - 19:08

Luni, 19 iunie, am avut la Comisie o întâlnire informală cu colonel Cătălin Ticulescu, comandantul Unității de integrare a forțelor NATO (NFIU), prilej cu care am discutat despre misiunea NFIU în România, sprijinul națiunii gazdă, încadrarea cu personal, nevoile logistice și de transport, provocări şi perspective ale unității pe care o conduce.

Miercuri, 14 Iunie, 2017 - 23:41
Exerciţiu multinaţional NATO în Poligonul Cincu din judeţul Braşov

Ziua Distinşilor Vizitatori a exerciţiului multinaţional Noble Jump (NOJP17) a fost organizată miercuri, 14 iunie, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită “Getica” (CNII), din Cincu, judeţul Braşov.
Cu acest prilej, a avut loc un exerciţiu tactic cu trageri de luptă cu muniţie reală de către militari ai trupelor aliate ale Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF) şi a fost organizată o expoziţie statică de armament şi tehnică militară.

Marţi, 13 Iunie, 2017 - 19:49

Ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, și ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, se vor întâlni miercuri, 14 iunie, începând cu ora 16.00, în baza aeriană din Mihail Kogălniceanu, cu piloții și personalul tehnic care deservesc aeronavele Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale (RAF) ale Marii Britanii, sosite în România pentru executarea de misiuni de poliție aeriană. 
 

Marţi, 13 Iunie, 2017 - 14:01

Scriu acest articol cu un sentiment cert de totală nemulţumire şi de mare îngrijorare la gândul că în secolul XXI, instituţii internaţionale şi naţionale care s-au înfiinţat pentru a ameliora situaţia drepturilor fundamentale ale omului, aşa cum sunt ele prevăzute în Declaraţia Universală A Drepturilor Omului, semnată la 10 decembrie 1948, imediat după cea mai mare conflagraţie internaţională – cel de-al doilea război mondial - au eşuat lamentabil, parţial sau total, în demersul lor.

Luni, 12 Iunie, 2017 - 16:22

Ministerul Apărării Naționale organizează, în zilele de 13 și 14 iunie, la Palatul Cercului Militar Național din București, conferința internațională cu tema “Diseminarea problematicii de gen în rândul leadership-ului din domeniul securității și apărării”.

Luni, 12 Iunie, 2017 - 11:37

Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, continuatoare şi succesoare a tradiţiilor educaţionale şi instituţionale a primei şcoli militare de ofiţeri din România, aniversează, marţi, 13 iunie, 170 de ani de învăţământ militar românesc. Cu acest prilej, în incinta academiei vor fi organizate o serie de manifestări care vor debuta, la ora 09.00, cu o ceremonie militară și cu dezvelirea unei plăci aniversare. 

Vineri, 9 Iunie, 2017 - 13:34
Au mai fost reţinuţi şi alţi 22 avocaţi din provincia Izmir

Acuzaţiile aduse de autorităţile turce se referă la presupuse legături cu clericul Fetullah Gülen, care trăieşte în Statele Unite ale Americii şi este considerat răspunzător de tentativa de lovitură de stat de anul trecut.

Miercuri, 7 Iunie, 2017 - 13:51

A X-a ediţie a Conferinţei Internaţionale Security for Information Technology and Communications  - SECITC 2017 își va deschide lucrările  joi, 8 iunie, începând cu ora 09.00, în Aula Magna a Academiei de Studii Economice din Bucureşti. 

În cadrul acestui  eveniment științific, organizat de Academia Tehnică Militară în colaborare cu Academia de Studii Economice din Bucureşti, specialişti din ţară şi din străinătate vor prezenta rezultatele obţinute în activitatea de cercetare ştiinţifică desfăşurată în domeniul criptografiei şi securităţii cibernetice.

Sâmbătă, 3 Iunie, 2017 - 00:06
Priorităţi româneşti în aviaţia mondială

Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii Cluj şi Facultatea de Inginerie „Hermann Oberth” din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” vor organiza, în perioada 07-30 iunie a.c., la Cercul Militar Sibiu, o expoziţie foto-documentară intitulată „Istoria industriei aeronautice române. Priorităţi româneşti în aviaţia mondială”.

Expozanţi:

- Muzeul National al Aviaţiei Române Bucureşti

- Muzeul Militar National Bucureşti

- Muzeul Tehnic “Dimitrie Leonida” Bucureşti

Marţi, 30 Mai, 2017 - 13:33

Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Mircea Duşa, a deschis marţi, 30 mai, la Palatul Cercului Militar Național, conferinţa anuală a Grupului de Lucru privind Studierea Conflictelor, din cadrul Consorţiului Parteneriatului pentru Pace (PfP). 

Marţi, 30 Mai, 2017 - 11:45

De mii de ani încoace, oamenii au fost preocupaţi de propria lor siguranţă, de dreptul lor fundamental cel mai important sau dreptul suprem – dreptul la viaţă! Lumea a evoluat şi statele moderne au creat instituţii care au ca unică preocupare siguranţa cetăţeanului. Poliţia este una din aceste instituţii aflată în slujba cetăţenilor pentru a le garanta siguranţă, aşa cum este stipulată în Constituţia României.     

Luni, 29 Mai, 2017 - 18:43

Opt convoaie ale Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF), care urmează să participe la exerciţiul Noble Jump 2017, vor sosi în România joi, 1 iunie, începând cu ora 9.20, prin punctul de trecere a frontierei de la Giurgiu, dinspre Bulgaria.

Vineri, 26 Mai, 2017 - 11:23

Ministrul apărării naţionale, Gabriel Leş, a avut joi, 25 mai, la Bruxelles, o întâlnire cu secretarul britanic pentru apărare, Michael Fallon, în marja Reuniunii speciale a şefilor de stat şi de guvern ai NATO.
Discuțiile au vizat modalităţile de consolidare a cooperării bilaterale în domeniul apărării, cu accent pe dislocarea forţelor armate britanice pe teritoriul naţional şi în zona Mării Negre, în contextul implementării prezenţei avansate a Alianței la flancul estic.

Miercuri, 24 Mai, 2017 - 08:57

Parașutist militar decedat Caporalul Cristinel Jianu, din Batalionul 495 Infanterie, și-a pierdut viața marți, 23 mai, în urma unui accident survenit pe timpul unui exercițiu de parașutare pe Aerodromul Clinceni.

Accidentul a survenit în jurul orei 19.00, pe timpul executării manevrelor de aterizare. Militarului i-a fost acordat primul ajutor la fața locului, fiind preluat în scurt timp de o echipă SMURD și transportat la Spitalul Universitar de Urgență București unde, cu toate eforturile medicilor, a decedat.

Joi, 18 Mai, 2017 - 19:18

Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor va organiza sâmbătă, 20 mai, începând cu ora 18.00, evenimentul Porți Deschise la Castelul Ţepeş din Parcul Carol I. 

Activitatea are loc în contextul sărbătoririi Zilei Eroilor și se desfășoară anul acesta în cadrul programului Noaptea Muzeelor, patronat de Consiliul Europei şi UNESCO.

Joi, 11 Mai, 2017 - 16:50

Peste 700 de militari din România, Marea Britanie și Statele Unite desfășoară, în perioada 12-15 mai, în apele teritoriale ale României, un amplu exercițiu de antrenament. Fregata 'Regele Ferdinand', Dragoarele Maritime 'Lt. Dimitrie Nicolescu' și 'Lupu Dinescu', împreună cu distrugătorul american USS 'Oscar Austin', vor executa proceduri de luptă antisubmarin și de luptă împotriva amenințărilor de la suprafață.

Vineri, 5 Mai, 2017 - 12:05

În prezența primului-ministru al României, Sorin Grindeanu, ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, a avut joi, 4 mai, o întrevedere cu ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman, în marja vizitei delegației guvernamentale române în Statul Israel.

Discuțiile au fost axate pe intensificarea cooperării bilaterale în domeniul apărării și pe evoluția situației de securitate din regiunea Mării Negre și din Orientul Mijlociu.

Miercuri, 3 Mai, 2017 - 12:53

Fostul ministru al Apărării, Mihnea Motoc, a anunțat, miercuri, că a fost cooptat în conducerea Centrului European pentru Politici Strategice.

Sâmbătă, 29 Aprilie, 2017 - 15:00

Aproape 200.000 de persoane au trecut prin punctele de trecere a frontierei în ultimele 24 de ore, valorile de trafic fiind mai mari, în perioada minivacanţei de 1 mai, cu aproximativ 59 la sută faţă de o zi obişnuită, arată Poliţia de Frontieră.

Potrivit unui comunicat de presă emis sâmbătă de Poliţia de Frontieră, în ultimele 24 de ore, traficul de persoane şi mijloace de transport prin punctele de trecere a fost de peste 199 200 treceri persoane, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară şi de aproximativ 55 300 treceri ale mijloacelor de transport.

Vineri, 28 Aprilie, 2017 - 19:12

România - Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE) a organizat în perioada 25-27 aprilie, exercițiul de repetiție a concepției de operație pentru NOJP17.

Activitatea desfășurată în aceste 3 zile a oferit oportunitatea actorilor principali implicați în exercițiu să verifice și să valideze cu succes conceptul de dislocare dezvoltat pe timpul perioadei de planificare.

Joi, 27 Aprilie, 2017 - 17:48

Ministerul Apărării Naţionale salută adoptarea de către Plenul Camerei Deputaţilor a proiectului de lege de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 9/2017, privind unele măsuri bugetare în anul 2017, prorogarea unor termene, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative ce conţin şi amendamente ce se vor aplica personalului militar.

Joi, 27 Aprilie, 2017 - 09:12

În marja reuniunii informale a miniştrilor apărării din statele membre ale UE, ministrul Gabriel Leş a avut, miercuri seară, o întâlnire bilaterală cu directorul executiv al Agenţiei Europene de Apărare (EDA), Jorge Domecq. 

Miercuri, 26 Aprilie, 2017 - 14:46

O serie de manifestări dedicate „Zilei Veteranilor de Război” sunt organizate de Ministerul Apărării Naţionale, în lunile aprilie şi mai, în toate marile garnizoane din ţară şi la monumentele/operele comemorative din Republica Cehă, Republica Moldova, Federaţia Rusă, Slovacia şi Ungaria.

Marţi, 25 Aprilie, 2017 - 09:28

Înscrierile pentru cea de-a XIV-a ediţie a "Cursului pentru jurnaliştii care transmit din zone de conflict" au început miercuri, 5 aprilie, iar documentele și detalii referitoare la organizare pot fi obţinute accesând site-ul www.mapn.ro/corespondenti.

Documentele de înscriere vor fi transmise până vineri, 12 mai, la numărul de fax  021 319.56.98 sau la adresa de e-mail corespondentiderazboi@mapn.ro.

Luni, 24 Aprilie, 2017 - 16:15

O serie de manifestări dedicate „Zilei Veteranilor de Război” sunt organizate de Ministerul Apărării Naţionale, în lunile aprilie şi mai, în toate marile garnizoane din ţară şi la monumentele/operele comemorative din Republica Cehă, Republica Moldova, Federaţia Rusă, Slovacia şi Ungaria.

Sâmbătă, 22 Aprilie, 2017 - 13:12

Ministerul Apărării Naționale a dat startul înscrierilor on-line pentru a doua ediţie a Crosului veteranilor de război „VeteRUN”, organizat împreună cu Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, eveniment care va avea loc duminică, 7 mai, de la ora 10.00.

Detalii privind regulamentul crosului, modalitatea de înscriere, traseul, premiile acordate, precum şi programul complet al evenimentului pot fi obţinute accesând site-ul http://veterun.armataromaniei.ro.

Vineri, 21 Aprilie, 2017 - 17:50

Cu prilejul Zilei Forţelor Terestre, duminică, 23 aprilie, în Parcul Tineretului din Capitală, Statul Major al Forțelor Terestre va organiza, între orele 10.00 și 18.00,
 activităţi cultural-recreative.
Astfel, militarii vor prezenta tehnica de luptă, armamentul şi echipamentul din dotare, vor avea loc exerciţii demonstrative de intervenţie a echipei EOD, exerciții de supravieţuire, procedee de escaladare, tiroliană, tehnici de autoapărare, precum şi exerciţii de mânuire a armamentului. 

Marţi, 18 Aprilie, 2017 - 16:57

Sirenele care anunţă situaţiile de urgenţă vor suna alternativ, în toată ţara. totul pe parcursul a patru zile, începând de marţi şi până vineri, între orele 10.00 şi 15.00. Acesta reprezintă cel mai amplu exerciţiu de testare a sirenelor. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, spune că populaţia trebuie să ştie ce înseamnă fiecare sunet al sirenei, în cazul unor situaţii de mare risc.

Anunţul de testare a sirenelor a fost făcut de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă pe pagina de Facebook, cu îndemnul ”#SHARE ca să nu fim luaţi prin surprindere”.

Subscribe to Aparare