Vineri, 24 Ianuarie, 2020 - 09:25

Biblioteca Judeţeană "Alexandru şi Aristia Aman" din Craiova organizează luni, 27 ianuarie 2020, în sala "Biblioteca Exilului Românesc din Paris - Basarab Nicolescu", Expoziţia documentară "In Memoriam Benjamin Fondane". Manifestarea este prilejuită de marcarea Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Vineri, 24 Ianuarie, 2020 - 00:00

Romanul de debut al unei scriitoare californiene, fondatoarea Asociației Women’s Fiction Writers. A apărut în 2016, face parte dintr-o trilogie (toate volumele sunt deja pe piața americană). Kerry Lonsdale e prolifică, a mai publicat în acești trei ani, în afara trilogiei, încă alte două romane. Cartea pe care o semnalăm astăzi este despre iubirea necondiționată, durere și renunțare. Finalul cărții nu reprezintă și finalul poveștii.

Joi, 23 Ianuarie, 2020 - 13:48

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Casa Artelor "Dinu Lipatti", invită publicul sâmbătă, 25 ianuarie 2020, între orele 18:00 - 21:00, la o nouă ediţie a programului cultural "LIPATTI SPECIAL", dedicat persoanelor cu nevoi speciale şi însoţitorilor acestora.

Joi, 23 Ianuarie, 2020 - 12:52

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declaratt joi că poate fi reproşat un management defectuos conducerii Bibliotecii Naţionale.

Joi, 23 Ianuarie, 2020 - 12:19

Pe 30 ianuarie, „tinerimea universitară” și profesorii UNATC București sărbătoresc ziua Universității și a patronului său, geniul dramaturgiei românești, Ion Luca Caragiale. Sărbătoarea UNATC îi este dedicată în acest an scenografului Radu Boruzescu, căruia Senatul universitar îi va acorda titlul de Doctor Honoris Causa. Ceremonia va avea loc joi, ora 12.00 (Sala „Ileana Berlogea”).

Joi, 23 Ianuarie, 2020 - 00:00

„Urmăriți-l acum pe actorul cel tânăr și smead, pe nume Will, în timp ce iese din cârciumă. Priviți cum înaintează iute pe străzile Londrei, năucitoare în ceasurile amiezii, când simți tot timpul răsuflarea cuiva în obraz, iar existența umană înseamnă ciocnire.

Miercuri, 22 Ianuarie, 2020 - 13:41

Teatrul de Comedie lansează înscrierile pentru "Concursul de comedie românească, ediţia a XV-a, 2020"

Primăria Municipiului Bucureşti organizează prin Teatrul de Comedie, Concursul de Comedie Românească, ediţia a XV-a, 2020. Concursul va premia cele mai bune comedii scrise de autori români, comedii care, girate de un juriu format din profesionişti, vor avea şansa să stea la baza unor viitoare producţii de teatru.

Condiţiile pentru înscrieri sunt următoarele:

Miercuri, 22 Ianuarie, 2020 - 13:20

Premiera oficială a spectacolului Barbă Albastră, adaptare după Max Frisch în regia lui Alexander Hausvater, producţie a Primăriei Municipiului Bucureşti prin Teatrul "Stela Popescu" care a avut loc pe 19 ianuarie la Sala Mică a Palatului Naţional al Copiilor s-a bucurat de atenţia criticii şi publicului bucureştean şi a fost onorată de prezenţa a doi importanţi membri ai corpului diplomatic acreditaţi la Bucureşti: Excelenţa Sa, Adrian Zuckerman, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România şi Excelenţa Sa, Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Republicii Federale Germania în România.

Miercuri, 22 Ianuarie, 2020 - 12:20

Exponatul lunii ianuarie 2020 "Mici însemne ale unor mari năzuinţe. Simboluri ale Unirii Principatelor în filatelie şi numismatică", la Muzeul Naţional de Istorie a României

Cu prilejul celebrării a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, Muzeul Naţional de Istorie a României prezintă, în cadrul seriei de evenimente "Exponatul lunii", micro-expoziţia "Mici însemne ale unor mari năzuinţe. Simboluri ale Unirii Principatelor în filatelie şi numismatică".

Miercuri, 22 Ianuarie, 2020 - 12:03

91 de filme românești, lansate în cinematografe sau festivaluri naționale și internaționale în 2019, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 14-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care recompensează și celebrează realizările anuale ale cinematografiei românești.

 

Miercuri, 22 Ianuarie, 2020 - 11:11

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) invită publicul joi, 23 ianuarie, de la ora 17,00, la Sediul Central Mihail Sadoveanu, Str. Tache Ionescu, Nr. 4, la "Mica Unire Muzicală", un concert de muzică şi versuri, dedicat Unirii Principatelor Române.

Miercuri, 22 Ianuarie, 2020 - 00:00

Ce-ar fi dacă ne-am antrena mintea așa cum ne antrenăm corpul? O întrebare pe care și-au pus-o foarte mulți oameni, între ei și autorii acestei cărți, cpnmsiderați „titani” ai jurnalismului științific șia dmiratori ai lui Dalai Lama.

Marţi, 21 Ianuarie, 2020 - 17:25

Biblioteca Metropolitană București (BMB) vă invită joi, 23 ianuarie, de la ora 17:00, la Sediul Central Mihail Sadoveanu, Str. Tache Ionescu, Nr. 4, la „Mica Unire Muzicală”, un concert de muzică și versuri, dedicat Unirii Principatelor Române.

Marţi, 21 Ianuarie, 2020 - 17:21

Gigi Căciuleanu, o personalitate a coregrafiei mondiale, este personajul unui album remarcabil, „Gigi Căciuleanu-OmulDans“, realizat de teatrologul Ludmila Patlanjoglu și publicat de editura ICR. Albumul va fi lansat, miercuri, pe 22 ianuarie 2020, de la ora 19.00, la Maison Maurice Béjart, în prezenţa autoarei şi a lui Gigi Căciuleanu, alături de numeroase personalități culturale și diplomatice, în cadrul Festivalului Internațional de Artă EUROPALIA.

Marţi, 21 Ianuarie, 2020 - 16:21

Muzicologul Grigore Constantinescu a murit marţi la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

Potrivit familiei, acesta era internat de şase zile în spital, decesul survenind marţi dimineaţa în urma unui infarct.

Acesta avea 82 de ani.

Născut la 5 decembrie 1938 în Capitală, Grigore Constantinescu a urmat cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, specializându-se ulterior şi la Monte Carlo în dirijat şi la Budapesta şi Weimar în muzicologie.

Marţi, 21 Ianuarie, 2020 - 13:11

Litografii ale unor opere semnate de Dali, Picasso, Magritte, Matisse, Chagall sau Modigliani, cu preţuri de pornire între 150 şi 1.000 de euro, deschid, joi, 30 ianuarie, de la ora 19,00, prima licitaţie de grafică europeană a anului, organizată de Artmark.

Potrivit unui comunicat de presă la licitaţie sunt scoase litografiile celebrelor lucrări ale modernismului semnate de Picasso "Femei din Avignon", "Femei din Alger", "Cleopatra" sau "Consolare", cu preţuri de pornire între 200 şi 500 de euro.

Marţi, 21 Ianuarie, 2020 - 13:00

Un intelectual care fuge de aglomeraţia vieţii de oraş şi o fată simplă, dintr-un sătuc uitat de lume, se întâlnesc într-o după-amiază în crâşma satului.

Între cei doi se înfiripă o poveste de dragoste care dă peste cap atât propria lor viaţă, cât şi liniştea comunităţii în care se află. Ce se întâmplă în continuare şi cum va supravieţui legătura celor doi într-o lume din ce în ce mai ostilă, veţi afla vizionând spectacolul "Portughezul" de Zoltan Egressy, în traducerea Rekăi Csuros.

Marţi, 21 Ianuarie, 2020 - 12:53

Biblioteca Judeţeană "Alexandru şi Aristia Aman" din Craiova găzduieşte joi, 23 ianuarie 2020, începând cu ora 11,00, în sala "Acad Dinu C. Giurescu, lansarea volumului "Homo Moldovanus Sovietic. Teorii şi practici de construcţie identitară în R(A)SSM (1924-1989)", autor Octavian Ţîcu.

Evenimentul va fi moderat de jurnalista Marga Bulugean şi se va bucura de participarea analistului politic Vlad Ţurcanu, respectiv specialistului în comunicare Viorel Iordăchescu.

Marţi, 21 Ianuarie, 2020 - 11:30

Regizorul Radu Jude este primul român care va fi prezent la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin cu trei producţii, informează un comunicat de presă.

Filmele "Tipografic majuscul" şi "Ieşirea trenurilor din gară", regizate de Radu Jude (cel de-al doilea în colaborare cu Adrian Cioflâncă, istoric de profesie, care debutează astfel ca regizor), vor avea premiera internaţională în secţiunea Forum a celei de-a 70-a ediţii a Festivalului de Film de la Berlin, care se va desfăşura în perioada 20 februarie - 1 martie.

Marţi, 21 Ianuarie, 2020 - 08:53

Centrul Cultural "Lucian Blaga" Sebeş va găzdui joi, 23 ianuarie 2020, în sala "Gheorghe Maniu", începând cu ora 16:00, conferinţa "Datoria vieţii noastre". Generaţie şi implicare la elitele româneşti în perioada modernă, susţinută de academicianul Ioan Bolovan. Evenimentul va inaugura manifestările dedicate celor 161 de ani scurşi de la momentul dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza pe tronul Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei.

Marţi, 21 Ianuarie, 2020 - 00:00

Eric Carle este iubit în întreaga lume pentru originalitatea ilustraţiilor şi designul inovativ al cărţilor pentru copii pe care le-a creat. Cea mai cunoscută dintre cărţile sale, "Omida mâncăcioasă" (The Very Hungry Caterpillar), publicată în 1969, a câştigat inimile a milioane de copii din toate colţurile lumii, a fost tradusă în 45 de limbi şi s-a vândut în peste 25 de milioane de exemplare. Eric Carle a ilustrat peste 70 de cărţi şi multe dintre ele au devenit best-seller, ajungând la vânzări de peste 84 milioane de exemplare în toată lumea.

Luni, 20 Ianuarie, 2020 - 20:48

Un început de an 2020 frământat de evenimente majore, cu aşteptări şi incertitudini, cu muncă, ambiţii şi aspiraţii găzduieşte joi 23 ianuarie ora 19:00, pe scena Teatrului Tudor Vianu din Giurgiu, piesa „Hăul Sfinţilor” în regia de excepţie a Antonellei Cornici, pe un text în premieră naţională  adaptat de Călin Ciobotari după ”The Well of the Saints” scrisă de dramaturgul şi poetul irlandez John Synge.

Luni, 20 Ianuarie, 2020 - 13:43

Teatrul Naţional Târgu-Mureş anunţă o nouă reprezentaţie a celei mai noi premiere a Companiei "Liviu Rebreanu": spectacolul "Constantin" de Alexandru Popa, în regia lui Tudor Lucanu.

"Comploturi, intrigi, strategii de manipulare, negocieri, duplicitate, trădări, promisiuni. Acestea au fost dintotdeauna instrumentele utilizate de politicieni pentru a se menţine la putere. Dar ce se întâmplă atunci când acestea nu mai pot fi folosite? Cât de mult este cineva dispus să plătească pentru viaţa sa sau pentru viaţa copiilor săi? Dar dacă nici o avere din lumea noastră nu este de-ajuns?

Luni, 20 Ianuarie, 2020 - 13:25

Recent întors la Sibiu din Statele Unite ale Americii, unde a participat la ediţia 2020 a celui mai important congres de artele spectacolului din lume, organizat de International Society for the Performing Arts (ISPA), Constantin Chiriac îl are invitat la Sibiu, în cadrul primei conferinţe speciale FITS şi TNRS din acest an, vineri, 24 ianuarie 2020, pe arhitectul Ştefan Dorin Adam. Conferinţa va avea ca temă spaţiile comunităţilor, dialogul punând accentul pe creativitate, în definirea acestor spaţii.

Luni, 20 Ianuarie, 2020 - 12:41

Concert simfonic extraordinar joi, 23 ianuarie, dedicat Zilei Principatelor Unite Române. Programul este compus din Poemul "Glasurile Putnei" pentru cor bărbătesc şi orchestră cu coarde, de Viorel Munteanu, Variaţiuni Rapsodice pe tema "Lie, Ciocârlie" pentru pian şi orchestră, de Guy Bacons, "Moment Muzical" pentru pian şi orchestră, de Nicolae Kirculescu, "6 Dansuri Populare Româneşti" pentru nai şi orchestră de coarde - Suită de piese româneşti din secolul XIX pentru nai şi orchestră de coarde, de Bela Bartok şi Suita "Pintea Viteazul", de Liviu Glodeanu.

Luni, 20 Ianuarie, 2020 - 12:27

Studioul Experimental în Artele Spectacolului Muzical "Ludovic Spiess" din cadrul Operei Naţionale Bucureşti prezintă duminică, 26 ianuarie 2020, începând cu ora 11:00 spectacolul "Flautul fermecat" de W.A.Mozart.

Luni, 20 Ianuarie, 2020 - 09:40

Muzicianul Dan Andrei Aldea a murit, a anunţat, pe pagina sa de Facebook, cantautorul Nicu Alifantis.

"Ne-a părăsit marele muzician Dan Andrei Aldea! Drum lin către stele, Om Bun!", a scris, duminică, Nicu Alifantis.

Născut la 9 martie 1950, la Bucureşti, Dan Andrei Aldea a fost solist, compozitor şi poliinstrumentist, cântând la chitară, vioară, claviaturi, blockflöte, muzicuţă, chitară bas.

Luni, 20 Ianuarie, 2020 - 00:00

Mihail Tamba este un nou venit în literatură. Absolvent al Seminarului de la Mânăstirea Neamţu, a continuat să studieze Teologia Ortodoxă pentru încă doi ani, la Facultatea „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, întrerupe cursurile în 2016, când se mută la Bucureşti, unde studiază Psihologia şi Istoria Artelor. Începe să colaboreze cu diverse reviste de modă, în care semnează, periodic, articole de specialitate. În acelaşi timp, lucrează ca stilist vestimentar.

Luni, 20 Ianuarie, 2020 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.

Duminică, 19 Ianuarie, 2020 - 00:00

Editura Integral continuă cu proiectul său inedit și interesant, colecția China Intregral, în care apar titluri importante despre cultura, economia și civilizația chineză. Editura Integral are ca parteneri în acest demers Foreign Languages Teaching and Research Publishing Co. Ltd din China și Institutul Confucius din cadrul Universității din București.

Subscribe to Cultura