Miercuri, 23 Mai, 2018 - 17:42

Educatoarele şi directoarea de la Grădiniţa “Micul Regat” din municipiul Constanţa au fost condamnate, miercuri, de Curtea de Apel Constanţa la pedepse cuprinse între un an şi un an şi cinci luni de închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă. De asemenea, au fost obligate la plata a 50.000 de euro daune morale către cele cinci părţi civile din acest dosar. Decizia instanţei este definitivă.

Miercuri, 23 Mai, 2018 - 17:00

Președintele PSD, Liviu Dragnea, așteaptă, pe data de 29 mai, sentința judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul angajărilor fictive din Teleorman.

La momentul pronunțării sentinței, Liviu Dragnea nu se va afla în țară.

El va pleca, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, într-o vizită în Elveția.

Miercuri, 23 Mai, 2018 - 15:10

Deputaţii au adoptat, miercuri, proiectul care modifică Legea de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale a României, care prevede că judecătorii constituţionali pot fi urmăriţi penal, însă nu pot fi arestaţi, percheziţionaţi sau trimişi în judecată decât cu încuviinţarea plenului CCR.

Miercuri, 23 Mai, 2018 - 13:23

În ziua de 23 mai 2018, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) teza întâi din Constituţie, al art.11 alin.(1) lit.A.a) şi al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative in domeniul sănătăţii, obiecţie formulată de Preşedintele României. 

Marţi, 22 Mai, 2018 - 19:45

Sorin Roșca Stănescu a trimis o informare presei: miercuri, 23 mai 2018, începând de la ora 9.00, voi fi prezent la Parchetul General, Secția Militară, unde am fost citat în urma denunțului pe care l-am făcut împotriva tuturor persoanelor responsabile de încheierea protocoalelor, care au îngenuncheat Justiția română.

Marţi, 22 Mai, 2018 - 19:00

Magistraţii ÎCCJ au decis, marţi, să îl achite pe preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în dosarul în care acesta a fost acuzat de mărturie mincinoasă. Decizia nu este definitivă.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis, marţi, să schimbe încadrarea pentru Călin Popescu Tăriceanu din mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului în mărturie mincinoasă şi să-l achite pe preşedintele Senatului pentru această acuzaţie.

Decizia instanţei supreme nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare.

Marţi, 22 Mai, 2018 - 18:33

Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef DNA, a fost invitată să susţină un discurs în cadrul unei reuniuni la nivel înalt organizate de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, ce va avea loc miercuri, la New York, anunţă Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Dezbaterea marchează aniversarea a 15 ani de la adoptarea Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei (UNCAC), cunoscută şi drept Convenţia de la Merida, semnată şi ratificată de România, alături de alte 182 de state.

Marţi, 22 Mai, 2018 - 17:34

Judecătoarea Florica Roman reacționează după protestul magistraților, care a avut loc sâmbătă în fața Curții de Apel București, și susține pe blogul personal că se dezice de tabăra protestatarilor, precizând că „aceștia încalcă separarea puterilor în stat și atacă statul de drept”.

Marţi, 22 Mai, 2018 - 16:39

Comisia specială pentru legile Justiţiei a adoptat marţi modificările la Statutul judecătorilor şi procurorilor, lege reexaminată ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, cea mai importantă schimbare fiind definiţia erorii judiciare.

Parlamentarii din comisie au luat în discuţie amendamentele depuse de senatori, modificându-se definiţia erorii judiciare.

Marţi, 22 Mai, 2018 - 15:37
Un miel, cinci păstrăvi și doi curcani - mită!!!

Lucian Diniţă, fost şef al Poliţiei Rutiere, a fost achitat de Tribunalul București în dosarul în care a fost acuzat că a primit un miel, doi curcani şi cinci păstrăvi de la un om de afaceri, pentru ca acesta să poată obţine după 30 de zile permisul de conducere, decizia nefiind definitivă.

Magistrații Tribunalului București i-au mai achitat și pe omul de afaceri Gheorghe Deaconeasa, Maricel Ilie (vicepreşedinte şi membru în Comitetul Executiv Regional al Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor - Secţia Română - Regiunea 1 Bucureşti la data comiterii faptei).

Marţi, 22 Mai, 2018 - 13:49

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și efectuează o anchetă atât în cazul copiilor de la școala din satul Doftana, județul Bacău, internați în spital cu simptome de toxinfecție alimentară, cât și în legătură cu situația de la Iași, unde 134 de persoane au contractat bacteria Salmonella, după ce ar fi consumat shaorma de la un fast-food din oraș. Sesizările din oficiu și anchetele vizează posibila încălcare a art. 34 din Constituția României privind dreptul la ocrotirea sănătății.

Marţi, 22 Mai, 2018 - 12:46

Urmare a sesizării din oficiu și demersurilor făcute, Avocatul Poporului a primit, în 23 februarie 2018, din partea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Cluj, o adresă în care se arăta că Direcţia Generală Executări Silite Cazuri Speciale prin Serviciul Executare Silită Cazuri Speciale Regionale Cluj Napoca, a făcut demersurile necesare ridicării măsurilor de executare silită aplicate asupra bunurilor sechestrate asiguratorii, întocmind următoarele documente: 
- Decizia de ridicare a sechestrului asigurator aplicat asupra bunurilor nr. A_ECJ1828/ 20 iulie 2017, precum şi

Marţi, 22 Mai, 2018 - 10:15

Șeful Direcţiei Naţionale Anticorupţiei Ploieşti, Lucian Onea, s-a prezentat, marţi, la Parchetul General, unde ar fi fost citat în calitate de suspect într-un dosar. 

Şeful DNA Ploieşti ar fi fost pus sub urmărire penală într-un dosar privind falsificarea unor liste cu martori în cadrul unei anchete. Aceasta ar fi la prima audiere.

Fostul deputat Vlad Cosma a depus pe 9 februarie o plângere împotriva procurorilor Giluela Diaconu, Alfred Savu, Lucian Onea şi Mircea Negulescu. Cosma îi acuză pe procurori de compromiterea intereselor justiţiei.

Marţi, 22 Mai, 2018 - 09:15

UPDATE: Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este abilitat să facă publice următoarele:

Luni, 21 Mai, 2018 - 14:30

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a fost audiat la DNA. El susține că a fost audiat într-un dosar mai vechi, în calitate de martor.

”Am fost în calitate de martor, într-un dosar mai vechi. Nu este vorba despre Dosarul Tel, este un alt dosar mai vechi. Mă așteptam să fiu chemat, pentru că mai mulți colegi au fost audiați. Ne-am obișnuit cu toții ca PSD-ul să fie țintă a procurorilor DNA. ”, a declarat Codrin Ștefănescu.

Luni, 21 Mai, 2018 - 12:27

Există o strânsă corelaţie între contextul democratic al societăţii şi exercitarea integrală a drepturilor omului în cadrul acesteia. Societatea civilă reprezintă un indicator sintetic al funcţionării normale a statului de drept şi  a   instaurării unui real climat democratic în societatea românească.

Duminică, 20 Mai, 2018 - 18:03

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale și coautor la elaborarea Legii Fundamentale, lansează un scenariu, care îl poate arunca literalmente în aer pe Klaus Iohannis. De fapt, este vorba de o deducție logică. Bazată pe o ipoteză cât se poate de plauzibilă. Și anume că, după ce i-a cerut public demisia de mai multe ori și niciodată față în față, președintele României intenționează să o suspende pe Viorica Dăncilă din funcția de premier. Pe o cale extrapolitică. Și paralegală.

Duminică, 20 Mai, 2018 - 10:30
„daca Viorica Dancila va fi suspendata din functia de premier, dupa 45 de zile Guvernul va fi dizolvat”

Fostul presedinte al Curtii Constitutionale Augustin Zegrean a comentat starea de drept constituțional de după denunțul lui Ludovic Orban. Daca Viorica Dancila va fi suspendata din functia de premier, dupa 45 de zile Guvernul va fi dizolvat, fiind vorba despre o "revocare atipica, ascunsa" a premierului. Precizarile au fost facute in contextul plangerii penale facute de PNL.

Sâmbătă, 19 Mai, 2018 - 10:54
Aceștia cer să fie ignorate deciziile Curții Constituționale până când nu vine răspunsul de la Comisia de la Veneția

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, dă o replică dură procurorilor de la Brașov, care cer să fie ignorate deciziile Curții Constituționale pe legile justiției, până vine un răspuns de la Comisia de la Veneția. Ministrul Justiției le explică că inclusiv procurorii sunt nevoiți să cunoască și să respecte legea, chiar dacă uneori nu le convine.

Vineri, 18 Mai, 2018 - 14:17

Magistrații Curții de Apel au decis redeschiderea dosarului în care Traian Băsescu vorbea despre cum a fost aranjată condamnarea lui Dan Voiculescu. Decizia judecătorilor vine după ce avocatul Toni Neacșu, fost judecător, a contestat dosarul deschis la Parchetul General după înregistrarea în care Traian Băsescu dezvăluia că statul este unul mafiot, iar marile dosare din justiţie aveau un traseu prestabilit.

Vineri, 18 Mai, 2018 - 13:29

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, 
în stare de arest la domiciliu, a inculpaților:  CIUBREI LUIGI MARIUS, la data faptelor director al Companiei Naționale Administrația Porturilor Dunării Maritime (C.N.A.P.D.M.) SA, sub aspectul săvârșirii a patru infracțiuni de luare de mită,

TARĂU CONSTANTIN, la data faptelor marinar în cadrul C.N.A.P.D.M., sub aspectul săvârșirii a patru infracțiuni de complicitate la luare de mită, 

și în stare de libertate a inculpaților: 

Vineri, 18 Mai, 2018 - 13:18

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, alături de Ionel Nicolae, Adjunct al Avocatului Poporului, Emma Turtoi și Andreea Băicoianu, consilieri, s-a întâlnit, în 16 mai 2018, cu o delegație condusă de Ombudsman-ul din Republica Bulgaria, doamna Maya Manolova, din care a făcut parte și Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al acestei țări la București, Excelența Sa, domnul Todor Ivanov Churov.

Vineri, 18 Mai, 2018 - 11:03

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti vor trimite către DNA o adresă prin care sunt solicitate lămuriri privind implicarea SRI în dosarul Ferma Băneasa, în care omul de afaceri a fost condamnat definitiv la şapte ani de închisoare.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti vine în urma solicitării avocatului lui Popoviciu, la acest termen de judecată Următorul termen de judecată a fost stabilit pe 15 iunie.

Joi, 17 Mai, 2018 - 21:20

Procurorul general Augustin Lazăr a dispus delegarea lui Daniel Horodniceanu în funcţia de procuror şef DIICOT pentru încă şase luni, în condiţiile în care mandatul acestuia expiră pe 19 mai, potrivit unui anunţ postat pe site-ul Ministerului Public.

Joi, 17 Mai, 2018 - 20:27
După Ponta, avem din nou un premier „penal”, grație Parchetului General

Ludovic Orban a depus plângere la Parchetul General împotriva Vioricăi Dăncilă și a lui Liviu Dragnea, pentru comiterea mai multor infracțiuni.

Liderul Partidului Național Liberal a confirmat că este vorba despre o sesizare pentru cercetarea unor fapte legate de Memorandumul privind evaluarea mutării Ambasadei din Israel.

Acuzaţiile aduse sunt extrem de grave: înaltă trădare şi uzurparea funcţiei publice.

De asemenea, Orban a declarat într-o conferință de presă că a depus această ”sesizare” ”în calitate de cetățean”.

Joi, 17 Mai, 2018 - 19:03

Horațiu Radu, reprezentatul guvernamental al României la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, a fost înlocuit printr-o decizie a premierului Viorica Dăncilă publicată miercuri în Monitorul Oficial. 

Decizia a venit la doar două zile după ce Liviu Dragnea a acuzat că "este un domn la MAE care se opune la tot ce vine de la Guvern" şi a cerut premierului Viorica Dăncilă să facă o "analiză" a funcţionarilor.

Joi, 17 Mai, 2018 - 16:40

Președintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției, deputat Florin Iordache, a făcut joi, 17 mai, câteva precizări, referindu-se la afirmațiile făcute de procurorul Bogdan Gabor, președintele Asociației Procurorilor din România:

Joi, 17 Mai, 2018 - 16:02

Procurorii au reţinut, joi, 80 de persoane în urma operaţiunii "Ziua Z", care a constat în 238 de percheziţii domiciliare în 28 de judeţe şi în Bucureşti, informează DIICOT.

Alte 20 de persoane au fost puse sub control judiciar, iar în cazul altora două urmează să se solicite arestarea în lipsă.

Percheziţiile au avut loc miercuri, fiind vizaţi 227 de suspecţi din mai multe grupări infracţionale.

Joi, 17 Mai, 2018 - 15:44

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a depus la Parchetul General o plângere pe numele premierului Viorica Dăncilă.

Liderul PNL o acuză pe Viorica Dăncilă de înaltă trădare, prezentarea cu rea credinţă de informaţii preşedintelui României, uzurparea funcţiei şi divulgarea de informaţii secrete de stat, au precizat surse judiciare.

Joi, 17 Mai, 2018 - 11:52

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins joi, 17 mai, cererea Asociaţiei 21 Decembrie 1989 de instituire a sechestrului asupra averilor foştilor demnitari Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi Virgil Măgureanu, în dosarul Mineriadei. 

MINUTA:

1752/1/2017/a1.1 - contestarea măsurii asigurătorii

Inculpat ILIESCU ION

Inculpat ROMAN PETRE

Inculpat VOICULESCU GELU- VOICAN

Inculpat MĂGUREANU VIRGIL

şi alţii

Subscribe to Justitie