Marţi, 17 Iulie, 2018 - 10:05

Fostul șef DNA Ploiești, Lucian Onea a sosit marți dimineață la sediul Parchetului General. Acesta va da prima sa declarație în calitatea de suspect. Lucian Onea este însoțit de avocatul său, un fost procuror. La sediul Parchetului General s-a prezentat săptămâna trecută și procurorul Mircea Negulescu.

Luni, 16 Iulie, 2018 - 16:24

Precizări în raport de concluziile Opiniei preliminare din 13 iulie 2018 a Comisiei de la Veneţia, formulată de cei şase reprezentanţi ai Franţei, Suediei, Moldovei, Belgiei, Poloniei şi Finlandei

Comisia de la Veneţia a laudat "separaţia carierelor" judecătorilor de a procurorilor, prin transferarea competențelor de numiri de la Plen la cele două secții ale CSM.

Luni, 16 Iulie, 2018 - 15:07

În ultima perioadă, care s-a manifestat cu  zile caniculare şi ploi torenţiale, vijelii şi viituri, dar şi cu dezbateri sterile ale politicienilor şi televiziunilor pe legile justiţiei, în întreaga Românie s-a dat startul la examenele de absolvire. S- a început cu cele de maturitate când copii de 15 ani au fost puşi în faţa primului lor examen de maturitate, acela care îi desparte de colegii copilăriei, a năbădăilor şi nebunelilor inerente vârstei, dar şi prima responsabilitate cu adevărat, primul mare examen al vieţii.

Luni, 16 Iulie, 2018 - 14:06

Jurnalistul Oreste Teodorescu s-a prezentat, luni, la sediul DIICOT Ploieşti, unde a fost audiat într-un dosar de trafic de droguri de risc şi mare risc în care creatorul de modă Răzvan Ciobanu şi cântăreţul cunoscut sub numele de Elis Armeanca au calitatea de suspecţi.

La ieşirea din sediul DIICOT Ploieşti, Oreste Teodorescu a declarat că nu are "nicio legătură" cu acest dosar, că nu a consumat, nu a cumpărat şi nu a traficat droguri de niciun fel şi că procurorii i-au prezentat patru fotografii cu persoane pe care nu le cunoaşte.

Luni, 16 Iulie, 2018 - 12:25

Săptămâna trecută, Senatul României a adoptat un proiect de lege de modificare a Legii contenciosului administrativ care conține atât măsuri menite să reducă durata medie ridicată de soluționare a litigiilor de contencios administrativ și să faciliteze accesul la instanțele specializate în această materie, cât și o reconsiderare a regulilor procedurale privind contractele administrative. Proiectul adoptat a fost trimis Președintelui României pentru promulgare.

Luni, 16 Iulie, 2018 - 09:19
„Raportul este intermediar. România va transmite un punct de vedere oficial”

Asaltat de jurnaliști, ministrul Justiției Tudorel Toader a afirmat sec luni, la intrarea în instituției, că raportul Comisiei de la Veneția este unul „intermediar” și că România va transmite un punct de vedere oficial instituției.

Duminică, 15 Iulie, 2018 - 07:13
„Dacă aţi fi dorit mai multe autostrăzi trebuia să nu îl votaţi pe Traian Băsescu în 2005".

Fostul premier al României Adrian Năstase a declarat sâmbătă, la recepția oferită de Ambasada Franței, că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a făcut numeroase compromisuri în privinţa legilor justiţiei, iar timpul a trecut în devafoarea lui, susţinând că legea amnistiei ar fi trebuit dată de mult timp.

Sâmbătă, 14 Iulie, 2018 - 16:04

„Unde sunt zăpezile de altădată? S-au dus frumoasele vremuri de la Aranjuez!” („Don Carlos”, de Schiller).

 

Ce vremuri au fost cândva? Fost-au zile când avizele Comisiei de la Veneția apărau, din înălțimea reputației de neumbrită onorabilitate a acesteia, democrația prin intermediul dreptului. Au fost și nu mai sunt. Suntem la sfârșitul unei lumi când totul decade. Inclusiv iluziile noastre se sting.

 

Vineri, 13 Iulie, 2018 - 21:02

Cu o operativitate de care nu l-ar fi crezut în stare nici unul dintre cei care constataseră că a avut nevoie de rr de zile pentru a citi (și înțelege)motivarea curții Constituționale, președintele Iohannis s-a pronunțat în doar două ore asupra opiniei preliminare a Comisiei de la Veneția referitoare la modificările aduse legilor justiției prin următorul comunicat:

Vineri, 13 Iulie, 2018 - 17:30

Comisia de la Veneţia recomandă autorităţilor din România să reexamineze, în proiectele de lege din domeniul justiţiei, modul de numire şi revocare a magistraţilor, în sensul asigurării unor proceduri neutre, prin menţinerea rolului preşedintelui ţării şi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Vineri, 13 Iulie, 2018 - 14:45

​​Președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională cu privire la legea pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001 și pentru abrogarea art. 21 din Legea nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publică. Printre argumente, șeful statului afirmă că noua lege instituie posibilitatea ca un bun pentru care nu există acte doveditoare ale dreptului de proprietate să fie inclus în inventarul bunurilor aparținând domeniului public, prin simpla declarație pe propria răspundere a secretarului unității administrativ-teritoriale.

Vineri, 13 Iulie, 2018 - 12:19

DNA a clasat dosarul în care medicul Monica Pop era acuzată de abuz în serviciu. Managerul Spitalului de Oftalmologie din Capitală a fost suspectată că ar fi falsificat contractul de închiriere dintre Spitalul de Oftalmologie şi firma care a luat spaţiul.

Vineri, 13 Iulie, 2018 - 09:41

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a pierdut procesul prin care dăduse în judecată Ministerul Educației și Guvernul României după ce i-a fost retras titlul de doctor. Anunțul este făcut de Emilia Șercan, jurnalista care a publicat ancheta despre teza de doctorat plagiată a fostului vicepremier.

Joi, 12 Iulie, 2018 - 12:09

Anca Jurma a preluat joi oficial interimatul la șefia DNA. Aceasta a declarat că DNA va trebuie să rămână în continuare o instituție puternică, independentă și relevantă atât timp cât România se confruntă cu fenomenul corupției și că se va strădui să asigure un interimat echiliubrat.

Miercuri, 11 Iulie, 2018 - 17:16
Sibiul era cam mic pentru valoarea ei!

Procurorul general al României a anunțat, miercuri, că Laura Codruța Kovesi a fost delegată la Serviciul de îndrumare și control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție începând cu data de 11 iulie 2018.

Miercuri, 11 Iulie, 2018 - 16:00

Inspecția Judiciară a demarat o nouă cercetare disciplinară pe numele fostei șefe DNA Laura Codruța Kovesi, după ce instituția pe care a condus-o a emis un comunicat de presă în luna februarie, unde ar fi fost difuzate informații din dosarul familiei Cosma, în curs de soluționare. 

Miercuri, 11 Iulie, 2018 - 12:18
Dar va fi cercetată și într-un nou dosar de către Inspecția Judiciară

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, în prezenţa ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, şi a procurorului general Augustin Lazăr, unde îşi va continua activitatea Laura Codruţa Kovesi, revocată luni din funcţia de procuror şef al DNA. Potrivit deciziei CSM, fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi, îşi va continua activitatea în calitate de procuror la DIICOT Sibiu.

Laura Codruţa Kovesi a spus, în declaraţia de presă de luni, că nu va mai lucra în DNA şi va rămâne procuror: "De astăzi nu voi mai lucra în DNA, voi rămâne procuror".

Miercuri, 11 Iulie, 2018 - 11:22

Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate în cazul unui funcționar public cu statut special și a doi funcționari publici, după cum urmează:

Marţi, 10 Iulie, 2018 - 17:51

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins cererile avocatului Mariu Coltuc şi au decis, marţi, începerea judecăţii dosarului în care acesta este acuzat de procurorii DIICOT de favorizarea făptuitorului şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. Decizia nu e definitivă.

Marţi, 10 Iulie, 2018 - 11:38

Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate în cazul a trei persoane cu funcție de conducere din sistemul medical, după cum urmează:

1. POPESCU DUMITRU, fost manager al Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, Județul Buzău - INCOMPATIBILITATE ȘI SESIZARE PARCHET

Marţi, 10 Iulie, 2018 - 09:50

Plenul Senatului urmează să dezbată şi să voteze marţi cererea de reexaminare formulată de preşedintele Klaus Iohannis asupra modificărilor Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a hotărât luni seară Biroul permanent al camerei parlamentare superioare.

Amendamentele la lege pot fi depuse până marţi dimineaţă, şedinţa urmând să aibă loc la ora 13,00.  

Deputaţii au respins luni cererea de reexaminare la legea menţionată, cu 173 de voturi "pentru", 61 "împotrivă" şi o abţinere.  

Marţi, 10 Iulie, 2018 - 09:30

Un număr de 37 de demnitari, dintre care nouă miniştri şi foşti miniştri, 21 de deputaţi, şase senatori şi un membru al Parlamentului European, au fost condamnaţi definitiv în dosare instrumentate de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în perioada în care la şefia structurii s-a aflat Laura Codruţa Kovesi.

Luni, 9 Iulie, 2018 - 19:17
Apel final teatral: „Coruptia poate fi învinsă, nu abandonati!”

Decretul de revocare emis de presedintele Romaniei lasa un mare semn de intrebare: Va exista o subordonare discretionara a procurorilor sefi fata de ministrul Justitiei?

 

Nu comentez Decizia CCR, insa as vrea sa arat ca motivarea sugereaza ca procurorii ar putea fi in viitor subordonati Ministrului Justitiei. De aceea cred ca o clarificare ramane in continuare necesara.

 

Luni, 9 Iulie, 2018 - 15:30

Anunţul Ministrului Justiţiei vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA.

Luni, 9 Iulie, 2018 - 15:18

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, s-a răzgândit și a delegat atribuțiile de procuror-șef interimar al DNA către Anca Jurma, fost consilier al Laurei Codruța Kovesi, în locul lui Marius Iacob.

Anca Jurma a îndeplinit pe parcursul a două mandate atribuțiile de procuror șef al Serviciului de cooperare internațională și programe din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, iar ulterior a fost numită consilier al procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Luni, 9 Iulie, 2018 - 14:25
Artizanul dosarului ”Elodia”

Procurorul şef adjunct al DNA, Marius Iacob, asigură interimatul la şefia DNA, până când procurorul general Augustin Lazăr va delega o persoană la conducerea DNA, potrivit procedurii ( în cazul în care procurorul general nu va considera că este cazul să-și dea demisia, din solidaritate cu fosta sa șefă).

În prezent, Călin Nistor, celălalt procuror şef adjunct al DNA se află în concediu de odihnă. 

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA.

Luni, 9 Iulie, 2018 - 13:03
„Am fost târâţi în noroi, fără posibilitatea de a ne apăra!”. Constituția a înfrânt anticorupția...

Laura Codruţa Kovesi a declarat, luni, după revocarea sa din funcţie, că le mulţumeşte colegilor pentru activitatea pe care au desfăşurat-o împreună, aceştia asistând, de altfel, la declaraţiile publice ale lui Kovesi.

"Am fost procuror şef al DNA timp de 5 ani şi tot ce am realizat am consemnat într-un raport care va fi făcut public în cel mai scurt timp şi va putea fi studiat pe site", a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Luni, 9 Iulie, 2018 - 12:16

Nu cu mult timp în urmă, aflat într-o delegaţie oficială în ţara vecină, Ucraina, am fost solicitat ca, prin intermediul Compartimentului Juridic al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului, să-l susţin, din punct de  juridic, la instanţele unde este chemat să-şi dovedească nevinovăţia, de cine credeţi? De preşedintele UDUR- Uniunea Democratică a Ucrainenilor din România – aflat de circa cinci ani în zona Cernăuţi, Ucraina.

Luni, 9 Iulie, 2018 - 10:17
După 33 de zile de lectură a motivației Curții Constituționale

Sub presiunea unei posibile suspendări pentru nerespectarea Constituției, Președintele Klaus Iohannis a semnat decizia de revocare din funcție a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

”Prin decizia numărul 358/2018 CCR a decis că președintele trebuie să semneze decretul de revocare al doamnei Laura Codruța Kovesi.

Iată declarația purtătorului de cuvânt:

„Bună ziua!

Vă mulțumesc pentru participarea la această declarație de presă.

Luni, 9 Iulie, 2018 - 10:14
„Întrebați Comisia specială care au fost rațiunile pentru care au reținut una dintre cele 32 de variante pentru abuzul în serviciu

Ministrul Justiției Tudorel Toader a avut luni dimineață, sub o umbrelă, pe ploaie, o reacție bine argumentată, după ce săptămâna trecută Parlamentul a adoptat Codul Penal, spunând că modificările au survenit în Comisia specială și membrii comisiei sunt în măsură să răspundă. Mai mult, acesta a afirmat că se va vedea la controlul constituţional dacă modificările corespund exigenţelor constituţionale.

Subscribe to Justitie