Vineri, 15 Decembrie, 2017 - 14:29

Poziţia Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii faţă de propunerile de modificare ale Codului penal şi Codului de procedură penală pentru implementarea Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 martie 2016

Vineri, 15 Decembrie, 2017 - 13:52

Preşedintele executiv al UDMR, Porcsalmi Balint, a acuzat USR că ţine predici despre statul de drept, dar, involuntar, ajută la consolidarea statului dirijat de procurori.

Potrivit unei postări de joi pe pagina Facebook a UDMR, Porcsalmi Balint a menţionat că USR s-a adresat maghiarilor în limba lor maternă cu mesajul că Uniunea a trădat comunitatea maghiară prin susţinerea reformei sistemului juridic.

Vineri, 15 Decembrie, 2017 - 10:53

Magistraţii Curţii Supreme au anulat decizia Secţiei pentru procurori CSM, prin care au retras-o pe Oana Hăineală de la Ministerul Justiţiei, la solicitarea procurorului general.

Vineri, 15 Decembrie, 2017 - 10:08
Pentru a se elimina influența politică!

Senatorul Șerban Nicolae a propus o serie de amendamente la Legea 303/2004, față de varianta Camerei Deputaţilor. Principalele modificări apar la răspunderea penală și pecuniară a magistraților și se introduce obligativitatea statului de a se întoarce împotriva magistratului care a comis o eroare judiciară. De asemenea, o modificare importantă este eliminarea prevederii care dădea dreptul președintelui de a refuza o singură dată motivat procurorii din funcțiile de conducere.

Joi, 14 Decembrie, 2017 - 18:22

Fostul ministru al Internelor Gabriel Berca a fost condamnat definitiv, joi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. 

În primă instanţă, fostul ministru de Interne Gabriel Berca a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în formă continuată, după ce acesta şi fostul deputat Mihai Banu, condamnat în acelaşi dosar, a primit în total 185.000 euro de la un om de afaceri.

Joi, 14 Decembrie, 2017 - 13:53

Potrivit ordinii de zi a ședinței Comisiei Speciale Comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției, în data de 14 decembrie 2017,

Joi, 14 Decembrie, 2017 - 11:17

Comisia specială pentru Legile justiţiei se va reuni, joi, pentru a începe dezbaterile privind modificarea Codurilor Penal şi de procedură Penală. PSD şi ALDE au propus, deja, introducerea unui articol care interzice efectiv orice „comunicare publică” referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul urmăririi penale, încălcarea acestei „obligaţii” fiind considerată infracţiune.

Joi, 14 Decembrie, 2017 - 09:43

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

O echipă complexă formată din lucrători de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, efectuează cercetări într-o cauză penală privind săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, în formă continuată.

Miercuri, 13 Decembrie, 2017 - 17:22

Un complet de cinci judecători de la Instanța supremă a admis recursul declarat de Camelia Bogdan împotriva deciziei Consiliului Superior al Magistraturii din 8 februarie, prin care a fost exclusă din magistratură. 

Camelia Bogdan a devenit cunoscută după ce l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani închisoare în dosarul ICA.

Instanța supremă a mai decis ca judecătoarea Camelia Bogdan să fie sancționată disciplinar prin mutarea, pe o perioadă de 6 luni, de la Curtea de Apel București la Curtea de Apel Târgu Mureș, începând cu data de 15 ianuarie 2018.

Miercuri, 13 Decembrie, 2017 - 13:55

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și efectuează o anchetă cu privire la situația bătrânilor din Caminul “O nouă șansă”, din localitatea Mărășești, care riscă să rămână fără hrană.

Miercuri, 13 Decembrie, 2017 - 13:42

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, miercuri, sesizările USR şi PNL cu privire la Hotărârea Parlamentului nr. 69/2017 privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru legile Justiţiei, potrivit unor surse din CCR.

Uniunea Salvaţi România a depus la CCR o sesizare de neconstituţionalitate privind Hotărârea Parlamentului nr. 69/2017 privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei.

Miercuri, 13 Decembrie, 2017 - 11:20
asumate de România și trebuie retrase

Consiliul experților în dreptul ONG, instituție parte a Conferinței organizațiilor internaționale neguvernamentale a Consiliului Europei, a lansat luni, 11 decembrie, o opinie detaliată și foarte critica despre modificările propuse pentru OG26/2000 de către parlamentarii PSD Liviu Pleșoianu și Șerban Nicolae și adoptate tacit de Senat. 

Cyril Richie, Președintele Consiliului experților în dreptul ONG, în introducerea opiniei:

Marţi, 12 Decembrie, 2017 - 14:14

Comisiile juridice ale Parlamentului au avizat favorabil, marți, bugetul Ministerului Justiției pe 2018, în forma propusă de Guvern.

Proiectul de buget pentru 2018 prevede o alocare pentru Ministerul Justiției de peste 3,7 miliarde de lei, în scădere cu 0,81% față de 2017.

Marţi, 12 Decembrie, 2017 - 13:58

Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au avizat favorabil, marți, bugetul Înaltei Curți de Casație și Justiție pe anul 2018, în forma propusă de Guvern.

Proiectul de buget pentru 2018 are o alocare pentru Înalta Curte de Casație și Justiție de 128 milioane lei, în creștere cu 8,97% față de execuția preliminată din anul anterior.

Marţi, 12 Decembrie, 2017 - 13:50

Romanian Business Leaders (RBL) urmărește cu atenție derularea procesului legislativ de modificare a legilor justiției și își exprimă dezacordul profund cu graba și modul în care legi organice, care stau la temelia bunei funcționări a sistemului judiciar și a statului de drept, sunt votate în Parlamentul României — încălcând regulamente și proceduri parlamentare, fără dezbateri și ignorând total propunerile și avertismentele venite din partea instituțiilor statului, a asociațiilor profesionale ale magistraților, a societății civile și a partenerilor externi ai României.

Marţi, 12 Decembrie, 2017 - 13:15

Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au avizat favorabil, marți, bugetul Ministerului Public pe 2018, în forma propusă de Guvern.

Marţi, 12 Decembrie, 2017 - 12:43

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de mai mulți inculpați, între care persoane din conducerea societății de termoficare a municipiului Botoșani - SC Modern Calor SA:

SANDU FLORIN, director general al SC Modern Calor SA Botoșani, societate cu capital integral de stat, pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul,

Luni, 11 Decembrie, 2017 - 18:11

Fostul ministru al Educației Ecaterina Andronescu s-a prezentat luni la Direcția Națională Anticorupție, unde a fost audiată de procurori în dosarul Bazei sportive ''Cutezătorii".

"În viața mea de om public și nepublic nu am luat, nu am cerut și nu am dat la nimeni nimic. (...) Nu am făcut niciodată niciun favor nimănui", a declarat Ecaterina Andronescu, la ieșirea de la DNA.

Luni, 11 Decembrie, 2017 - 18:01

În dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 828/VIII/3 din 18 august 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus schimbarea încadrării juridice (în sensul reținerii formei agravante a infracțiunilor inițiale) și punerea în mișcare a acțiunii penale față de următorii inculpați:

— S.C. TEL DRUM SA, persoana juridică

— PITIȘ PETRE și VIȘAN MIRCEA, reprezentanți ai S.C. TEL DRUM SA,

Luni, 11 Decembrie, 2017 - 09:34

Judecătoarea Gabriela Baltag, membră a Consiliului Superior a Magistraturii (CSM), a vorbit duminică, în cadrul unei emisiuni TV, despre modificările legilor Justiției, spunând că nu există prevederi în pachetul legislativ care să îngrădească sistemul judiciar.

Duminică, 10 Decembrie, 2017 - 13:00

După mai multe intervenţii foarte dure ale procurorului general, care a criticat modificările la legile justiţiei şi chemarea la audieri în parlament a unor procurori de către parlamentari, pe care i-a numit "inculpaţi de rang înalt", procurorul general Augustin Lazăr primeşte o replică dură de la ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Toader tranşează problema aşa-zisei intervenţii a ministrului justiţiei în anchete şi pune o întrebare-cheie cu privire la o problemă majoră a procuraturii.

Sâmbătă, 9 Decembrie, 2017 - 12:10

În fiecare an, la 9 decembrie, se sărbătorește Ziua internațională împotriva corupției, instituită de Organizația Națiunilor Unite (ONU) în 2003.

Semnată de România la 9 decembrie 2003, la Merida (Mexic) și ratificată prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva corupției este primul tratat cu vocație universală în domeniul combaterii corupției.

Sâmbătă, 9 Decembrie, 2017 - 11:30

Procurorii anticorupţie au trimis în judecată trei oameni de afaceri, dar şi firmele administrate de aceştia, într-un dosar de evaziune fiscală cu prejudiciu de peste 11 milioane de lei.

Vineri, 8 Decembrie, 2017 - 16:05

Ioan-Dorin Dăneşan, la data faptei primar al municipiului Sighişoara, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru tentativă de fraudare de fonduri. 

El este acuzat de DNA de săvârşirea infracţiunii de tentativă de folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. 

Vineri, 8 Decembrie, 2017 - 10:20

Răzvan Murgeanu s-a prezentat vineri la Direcția Națională Anticorupție pentru audieri.

Joi, 7 Decembrie, 2017 - 19:39

Preşedintele Comisiei speciale pentru legile justiţiei, Florin Iordache, a spus, joi, că modificările aduse la legile privind Statutul magistraţilor şi organizarea judiciară nu destabilizează justiţia.

Joi, 7 Decembrie, 2017 - 19:08

Există o legătură clară între statul de drept și independența procurorilor. Ne referim la independența procurorilor pentru că doar astfel, infracțiuni grave pot să fie trimise în judecată, adică judecătorii să aibă posibilitatea de a se pronunța asupra vinovăției sau inocenței inculpaților.

Joi, 7 Decembrie, 2017 - 17:47

Fostul deputat Cristian Rizea a fost condamnat, joi, de Înalta Curte de Casație și Justiție la 4 ani și 8 luni închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență.

Cristian Rizea a primit 3 ani pentru spălare de bani, 3 ani pentru trafic de influență și 2 ani pentru infracțiunea de influențare a declarațiilor. Pedepsele au fost contopite și la condamnarea cea mai grea de 3 ani a fost adăugat un spor de 1 an și 8 luni închisoare.

Reamintim comunicatul de presa al DNA din data de 22 martie 2016 pe acest subiect:

Joi, 7 Decembrie, 2017 - 17:10

În ziua de 7 decembrie 2017, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit.d) din Constituția României, al art.11 alin.(1) lit.d), al art.29 și al art. 32 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a luat în dezbatere excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 69 alin. (5) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici și a ale art. VII alin. (1) lit. a) din Legea nr. 251/2006 pentru modificarea și completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici.

Joi, 7 Decembrie, 2017 - 17:00

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului BUCĂTARU ȘTEFAN MĂDĂLIN, la data faptelor ofițer de poliție în cadrul I.G.P.R — Direcția de Investigare a Criminalității Economice, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

— trafic de influență,

— fals în declarații (două infracțiuni).
Prezentăm comunicatul de presă al DNA pe acest subiect:
"În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Subscribe to Justitie