Vineri, 23 Martie, 2018 - 16:59

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu a fost achitat definitiv vineri de Curtea de Apel Bucureşti, într-un dosar în care era acuzat că a împiedicat efectuarea unor controale ale Curţii de Conturi şi nu a respectat dispoziţiile legale privind prelungirea unor certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale eoliene.

Vineri, 23 Martie, 2018 - 15:02

Estrella Ştefănescu, şefa Serviciului Urmărire Transporturi din cadrul CFR SA, a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, se arată într-un comunicat al DNA. În acelaşi dosar a fost deferit justiţiei Iorgu Ganea, asociat şi fost administrator la Regiotrans, pentru participaţie improprie în modalitatea instigării la infracţiunea de acordare de subvenţii cu încălcarea legii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (74 de acte materiale) şi evaziune fiscală (29 acte materiale).

Vineri, 23 Martie, 2018 - 12:34

Ca să ne intelegem de la inceput, există un mic detaliu cănd discutăm despre ideea de a sanctiona prin lege defăimarea tării, pe care vă propun ca, in dezbaterea nostră, să-l ignorăm. Desigur, in numele libertătii de expresie. In Constitutia României, in art 30, para.7 se spune: „Sunt interzise prin lege defăimarea tării si si a natiunii…”

Miercuri, 21 Martie, 2018 - 18:45

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri proiectul de lege privind finanţarea activităţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a unităţilor subordonate, potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei.

În proiect se prevede că 'finanţarea activităţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a unităţilor subordonate acesteia se realizează în conformitate cu dispoziţiile art. 62 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat'.

Miercuri, 21 Martie, 2018 - 10:03

Update: Bombonica Prodana, fosta soţie a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, a cerut miercuri judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie încetarea procesului împotriva sa pe motiv că ar fi achitat prejudiciul în acest dosar.

Bombonica Prodana a fost trimisă în judecată în dosarul în care Liviu Dragnea este judecat pentru instigare la abuz în serviciu în legătură cu angajarea a două membre de partid la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman.

Marţi, 20 Martie, 2018 - 17:45

Procurorul general, Augustin Lazăr, a transmis, marţi, către Consiliul Superior al Magistraturii şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, protocoalele încheiate cu SRI, informează Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei.

Marţi, 20 Martie, 2018 - 17:01

Inspecţia Judiciară a dispus începerea cercetării disciplinare a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Ploieşti, Lucian Onea.

"Pe rolul Inspecţiei Judiciare au fost identificate 10 lucrări, în etapa verificărilor prealabile, având ca obiect activitatea sau conduita procurorilor de la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti", au precizat Inspecţia Judiciară pentru Știri pe Surse.

Marţi, 20 Martie, 2018 - 16:46

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis parţial, marţi, sesizarea PNL şi USR privind imunitatea judecătorilor constituţionali, în sensul că nu vor beneficia de imunitate în ceea ce priveşte urmărirea penală, însă este nevoie de votul a două treimi dintre membrii instituţiei în cazul reţinerii, arestării sau percheziţiei judecătorilor.

Marţi, 20 Martie, 2018 - 16:44

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, modificările la cele trei legi ale Justiţiei - 304/2004 privind organizarea judiciară, 303/2004 privind statutul magistraţilor şi 317/2004 privind funcţionarea şi organizarea CSM.

Modificările la Legea 304/2004 au fost adoptate cu 182 de voturi 'pentru', 91 'împotrivă' şi o abţinere. Votul în cazul Legii 303/2004 a fost: 190 'pentru', 98 'împotrivă' şi două abţineri, iar în cazul Legii 317/2004 - 189 de voturi 'pentru', 101 'împotrivă' şi două abţineri.

Marţi, 20 Martie, 2018 - 16:32
A câștigat la Curtea de Apel procesul intentat lui Gâdea &Comp

Iată minuta instanței în acest proces:

Marţi, 20 Martie, 2018 - 13:15

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, că săptămâna viitoare va avea o întrevedere cu omologul său din Serbia și va discuta și despre Sebastian Ghiţă.

Marţi, 20 Martie, 2018 - 12:02

Comisia specială privind justiţia a decis, marţi, asupra alineatului 7 al articolului 7 din Legea 303/2004, stabilind că informaţiile care privesc cooperarea instituţională între instanţe/parchete şi alte autorităţi sunt informaţii de interes public la care accesul liber este garantat.

Luni, 19 Martie, 2018 - 19:56

Premierul Viorica Dăncilă i-a solicitat, luni, printr-o scrisoare, ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să îi comunice cu celeritate dacă în perioada 2012 - 2018 au fost transmise către MJ din partea Comisiei Europene solicitări de informaţii cu privire la descrierea situaţiei juridice şi la stabilirea următorilor paşi procedurali în cazuri de presupusă corupţie la nivel înalt, dosare aflate în curs de judecată.

Luni, 19 Martie, 2018 - 18:10

Tudorel Toader, Ministrul Justiţiei, a participat la o întâlnire cu conducerea DIICOT în cadrul căreia au fost abordate subiecte legate de activitatea DIICOT prezentată în Raportul de activitate pe anul 2017 şi de necesităţile de abordare strategică viitoare a luptei împotriva criminalităţii organizate şi a altor infracţiuni grave asociate acesteia.

La întâlnire au participat procurorul-şef al direcţiei, consilierii acestuia, procurorul-şef adjunct şi procurorii-şefi ai secţiilor din cadrul DIICOT.

Pe agenda întâlnirii s-au aflat următoarele subiecte:

Luni, 19 Martie, 2018 - 16:12

Guvernul va transmite Comisiei Europene o adresă în care cere lămuriri despre posibile ingerinţe în Justiţie, după ce un document din 2012 privind MCV, făcut public duminică, avea şi o listă de persoane cu probleme penale.

Luni, 19 Martie, 2018 - 15:46

Comisia specială parlamentară pentru legile Justiţiei a decis, luni, la dezbaterile asupra modificărilor Legii 317/2004 în acord cu deciziile Curţii Constituţionale, ca CSM să primească atribuţiile de numire şi revocare a conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintele României fiind eliminat din procedură.

Această prevedere va fi corelată cu Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, care urmează să fie dezbătută de comisie, unde se propune eliminarea preşedintelui României din această procedură. 

Luni, 19 Martie, 2018 - 14:38

După ce v-am prezentat articol cu articol, tot ce înseamnă Rezoluţia 2199/ 17 iunie 2010 a Parlamentului European şi care după publicare a devenit obligatorie pentru toate statele membre, a fi implementată intr- o lege specială care să privească apărătorii drepturilor omului.

Luni, 19 Martie, 2018 - 10:12

Comunicat de presă privind solicitarea ministrului justiţiei, prof. univ. dr. Tudorel TOADER, de demarare a procedurii legale de desecretizare a protocoalelor încheiate între Ministerul Public, Direcţia Naţională Anticorupţie şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, pe de o parte, şi Serviciul Român de Informaţii, pe de altă parte

Duminică, 18 Martie, 2018 - 09:32
Dorneanu: Curtea este obligată să aibă o poziție de neutralitate în relațiile dintre autoritățile publice

CCR adoptă o poziție categorică faţă de Bruxelles. Plenul Curţii Constituţionale a transmis delegaţiei Comisiei Europene, venită în vizită în România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), că nu mai doreşte ca instituţia să fie implicată în discuţiile pe această temă.

În ziua de joi, 15 martie 2018, Curtea Constituţională a României a primit, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, vizita delegaţiei Comisiei Europene, condusă de Julien MOUSNIER şi compusă din Jeanne DE JAEGHER, Ingo WEUSTENFELD, Irina STEFURIUC și Maria ARSENE.

Vineri, 16 Martie, 2018 - 18:37

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 15 martie 2018, a inculpaților:
SULIMAN GIUNIET, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: 
- șantaj (3 fapte), 
- camătă, 
- constituirea unui grup infracțional organizat, 

IAȘAR ELVIS, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: 
- șantaj (2 fapte), 

Vineri, 16 Martie, 2018 - 16:26

În şedinţa din data de 14 martie 2018, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât următoarele:

Vineri, 16 Martie, 2018 - 13:38

În urma afirmațiilor vehiculate recent în spațiul public referitoare la protocoale secrete încheiate între Serviciul Român de Informații și alte instituții, în baza unor Hotărâri ale Consiliului Suprem de Apărare a Țării, precum și la declasificarea acestora, se impun o serie de clarificări:

Vineri, 16 Martie, 2018 - 12:42

În propunerea de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, formulată de ministrul Justiţiei, nu s-a făcut referire punctual la niciuna dintre atribuţiile legale încălcate, potrivit motivării avizului negativ dat de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. 

Vineri, 16 Martie, 2018 - 11:02

În urma avizului nefavorabil privind propunerea ministrului justiţiei de revocare a doamnei Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii aduce la cunoştinţa opiniei publice faptul că hotărârea nr. 52 din 27 februarie 2018 a fost motivată şi înaintată decidenţilor pentru a dispune măsurile legale.

Hotărârea va putea fi vizualizată pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii la secţiunea 'Activitate consiliu - Hotărâri ale CSM'.

Joi, 15 Martie, 2018 - 18:55

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi procurorul şef adjunct, Marius Iacob, vor fi audiaţi pe 21 martie în cadrul Secţiei pentru procurori a CSM în legătură cu raportul întocmit de Inspecţia Judiciară cu privire la săvârşirea de către cei doi a unor abateri disciplinare.

Joi, 15 Martie, 2018 - 13:20

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Robert Cazanciuc, a discutat, joi, cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi preşedintele Comisiei speciale Florin Iordache despre modificarea legilor Justiţiei în acord cu decizia Curţii Constituţionale.

Joi, 15 Martie, 2018 - 12:25

Lia Olguţa Vasilescu a declarat, joi, că fostul social-democrat Marian Vanghelie a avertizat-o în 2014 că este pe o listă a unor politicieni care vor avea dosar.

Joi, 15 Martie, 2018 - 11:03

Vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru, a declarat, joi, la Ministerul Justiţiei, că motivarea avizului negativ dat de Secţia pentru Procurori a CSM privind revocarea Codruţei Kovesi este aproape gata.
"Motivarea este aproape gata, probabil până la sfârşitul săptămânii va fi comunicată decidenţilor", a spus Codruţ Olaru, vicepreşedintele CSM.
 

Joi, 15 Martie, 2018 - 11:00

Experţii europeni aflați în misiune de evaluare la Bucureşti în cadrul MCV au ajuns, joi, la Ministerul Justiţiei, la discuţii participând și procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, dar şi vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru.

Misiunea de evaluare a Comisiei Europene se va încheia pe data de 16 martie 2018.

 

Miercuri, 14 Martie, 2018 - 15:33

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a stabilit că Doina Dimulescu, fost manager al Spitalului Universitar de Urgenţă 'Elias' din Bucureşti, s-a aflat în stare de incompatibilitate.

Potrivit unui comunicat al ANI, în perioada 7 decembrie 2010 - 14 august 2014, simultan cu deţinerea funcţiei de manager al Spitalului Universitar de Urgenţă 'Elias', Doina Dimulescu a desfăşurat activităţi medicale ca persoană fizică autorizată la Clinica Academică - SC Medical Prestige SRL Bucureşti, încălcând astfel dispoziţiile art. 178, alin.(1), lit.a) din Legea 95/2006.

Subscribe to Justitie