Miercuri, 26 Aprilie, 2017 - 17:28

 Creşterea prezenţei şi importanţei moaşelor în sistemul sanitar, o soluţie sustenabilă financiar şi eficientă pentru îmbunătăţirea sănătăţii mamei şi copilului nou-născut, este esențială în ridicarea nivelului calității îngrijirii materno-fetale, în mediul urban, dar mai ales la sate.

Miercuri, 26 Aprilie, 2017 - 17:23

Procesul de fabricare a unui vaccin, din momentul achiziției materiei prime și până când acesta ajunge să fie distribuit, este unul complex, supus unei testări riguroase realizate de producător, de autoritățile din țara care produc vaccinul, dar și de autoritățile din țara în care se distribuie vaccinul. 

Miercuri, 26 Aprilie, 2017 - 10:17

Asociaţia Farmaciilor cu Depozite Farmaceutice Mici şi Mijlocii (AFDFMM) cere Ministerului Sănătăţii exinderea demersurilor de suspendare a exportului paralel de vaccinuri la toate medicamentele prescrise în cadrul programelor naţionale de sănătate. Cei peste 400 de farmacişti independenţi cu depozite mici şi mijlocii apreciază că doar aşa pacienţii români vor beneficia din nou de medicamentele de care au nevoie, multe dintre ele exportate în prezent de marii distribuitori, singurii care au voie să facă acest lucru. 

Marţi, 25 Aprilie, 2017 - 20:45

Conferinţa Internaţională ABA, cel mai mare eveniment din România dedicat analizei comportamentale aplicate ABA, ajuns la ediţia a VI-a, s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute, în zilele de 21-23 Aprilie 2017, în Bucureşti. 

Marţi, 25 Aprilie, 2017 - 14:31

Institutul de Pneumoftiziologie 'Marius Nasta' anunță finalizarea, la data de 30 aprilie 2017, a implementării Proiectului RO 19.01 'îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România prin creșterea capacității de control a tuberculozei'.

Luni, 24 Aprilie, 2017 - 18:21

Premierul Sorin Grindeanu a propus, luni, marilor producători de vaccinuri de pe piața românească o serie de direcții de acțiune pentru a se asigura predictibilitate în procesul aprovizionării cu vaccinuri și pentru a fi preîntâmpinate, pe viitor, potențialele crize.

Întâlnirea șefului Executivului și ministrului sănătății, Florian Bodog, cu reprezentanții Pfizer, MSD România, GSK România și Sanofi a avut loc la Palatul Victoria, în contextul Săptămânii Europene a Imunizării 2017.

Luni, 24 Aprilie, 2017 - 13:00

Cauza posibilă a sclerozei multiple ar putea fi un mecanism celular care ar putea cauza tulburarea autoimună ce afectează aproximativ 2,5 milioane de persoane din întreaga lume, spun oamenilor de știință britanici.

Descoperirea cauzei acestei boli ar putea contribui la dezvoltarea de noi tratamente. Persoanele afectate sunt diagnosticate în mod obișnuit în jurul vârstei de 20-30 de ani. Mai mult, femeile sunt cele vizate de această boală.

Duminică, 23 Aprilie, 2017 - 15:30
Epidemiologia genetică ar putea reduce povara afecțiunilor oncologice

Aproximativ 15 milioane de cazuri noi de cancer și peste opt milioane de decese cauzate de această afecțiune se înregistrează anual la nivel mondial. Previziunile sunt sumbre, în contextul în care specialiștii au arătat că în următoarele două decenii aceste statistici ar putea înregistra o creștere de circa 70%, până la peste 22 de milioane de cazuri noi. În România, anual se înregistrează aproximativ 80.000 de astfel de cazuri, iar numărul deceselor cauzate de cancer a crescut cu 23% față de 1990, la peste 43.000.

Duminică, 23 Aprilie, 2017 - 12:35

Ministerul Sănătății a început procedurile pentru suspendarea exportului paralel de vaccinuri, astfel încât să fie asigurat necesarul de doze pentru imunizarea copiilor.

În acest sens, Ministerul Sănătății a demarat procedurile de notificare a Comisiei Europene, un pas necesar în acest sens, deoarece limitarea exporturilor poate fi considerată o ingrădire a liberei circulații a mărfurilor în spațiul Uniunii Europene. Măsura luată acum de Ministerul Sănătății este justificată din motive de sănătate publică.

Vineri, 21 Aprilie, 2017 - 16:19

La solicitarea Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România, în baza prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, Ministerul Sănătății organizează joi, 27 aprilie 2017, ora 14.00 la sediul Ministerul Sănătății, sala de consiliu, etaj 2, ședința publică de dezbatere a proiectului de Ordin privind modificarea și completarea Normelor privind modul de calcul și procedura de aprobare a prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman, aprobate prin ordinul ministrului sănătății nr. 368/2017.

Marţi, 18 Aprilie, 2017 - 12:51

Deputatul PSD Tamara Ciofu a anunțat marți, 18 aprilie, că în urma unei interpelări transmise Ministerului Sănătății, a primit confirmarea că în perioada imediat următoare va crește accesul pacienților la tratament fără interferon. 

Duminică, 16 Aprilie, 2017 - 17:09

Tribuna farmacistului își așteaptă oratorii! Procedura privind eliberarea de medicamente și noutățile din sistemul de asigurări sociale de sănătate, pe lista subiectelor de dezbătut

Farma Practic, ediția 55 — 21-23 aprilie 2017, Poiana Brașov

Te confrunți cu probleme în practica de zi cu zi? Ai nelămuriri pe care vrei să le dezbați împreună cu alți colegi farmaciști și asistenți de farmacie? Vrei să-ți faci auzite opiniile și să primești răspunsuri de la lectori specialiști și reprezentanți ai instituțiilor?

Duminică, 16 Aprilie, 2017 - 13:50

Conf. Dr. Dumitru Irina-Magdalena- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța: 'Avem nevoie de strategii și politici de administrare a antibioticelor. Avem nevoie de ghiduri locale actualizate'

În perioada 5-6 mai 2017, medicii de familie din județele CT, TL, CL, IL, BR, GR, IF și B sunt așteptați la simpozionul regional PRACTIC MF, organizat la Hotel Europa, din Eforie Nord. Ediția 19 va fi coordonată științific de Prof. Univ. Dr. Nicolae Calomfirescu, medic primar urologie.

Joi, 13 Aprilie, 2017 - 14:30

În contextul dezbaterii publice pe Legea vaccinării, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România îşi exprimă sprijinul privind vaccinarea copiilor împotriva hepatitei B, o boală infecţioasă cu efecte majore asupra întregii societăţi. 
    În acelaşi timp, APAH-RO consideră că o mai bună colaborare între factorii implicaţi – autorităţi, medici, asociaţii – în domeniul informării şi educării cetăţenilor asupra avantajelor şi implicaţiilor vaccinării copiilor ar duce la luarea deciziilor în cunoştinţă de cauză de către părinţi.

Marţi, 11 Aprilie, 2017 - 17:17
În valoare de 3,5 milioane de euro

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA a inaugurat cel mai automatizat laborator din sistemul autohton de sănătate, dotat cu sisteme medicale în valoare de 3,5 milioane de euro, cea mai mare investiție de acest gen din România la ora actuală. Laboratorul Central este primul centru de referință Roche Diagnostic pentru biochimie și imunologie, ceea ce presupune introducerea celei mai performante linii tehnologice pentru această specialitate, cu două instrumente unice în țară: sistemul preanalitic cobas® 8100 și analizorul de imunologie cobas® e801.

Marţi, 11 Aprilie, 2017 - 09:05

România se confruntă cu o situație delicată în ceea ce privește acoperirea vaccinală pentru bolile transmisibile prevenibile prin vaccinare. Epidemia de rujeolă izbucnită în țara noastră în 2016 este o consecință a scăderii succesive a ratei vaccinării antirujeolice, care a ajuns de la 94% (doza I) și 93% (doza II) în 2010 (1), la 86%, respectiv 67% în 2015 (2).

Luni, 10 Aprilie, 2017 - 20:26

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu anunță numirea de către Consiliul Județean Sibiu, începând din data de 10 aprilie 2017, a dlui. Ec. Cornel Benchea, în funcția manager al celei mai mari unități sanitare din județ. Numirea s-a realizat prin Dispoziția Consiliului Județean nr. 186 din 5.04.2017, în conformitate cu actele normative în vigoare și în baza rezultatelor concursului organizat pentru ocuparea funcției de manager, persoană fizică, al spitalului. Concursul a constat în susținerea unui proiect de management și s-a desfășurat în data de 24 martie 2017.

Luni, 10 Aprilie, 2017 - 16:46

Prima operație de chirurgie bariatrică realizată cu ajutorul robotului da Vinci a avut loc joi, la Spitalul Monza. În premieră, o pacienta în vârstă de 25 de ani,  care suferea de obezitate, a fost operată cu succes, utilizându-se cea mai nouă tehnologie a chirurgiei minim invazive. 

Luni, 10 Aprilie, 2017 - 11:10
Pericol mortal!

In urmă cu ceva timp a murit o femeie  în condiții absurde.
Intr-o duminică, a plecat cu niște prieteni să  facă o excursie în barcă și a pus la rece niăte cutii de suc și de bere.
Urmatoarea zi, luni, a fost primită la Spitalul Universitar ca  miercuri să iasă… moartă”! Autopsia a scos la iveala o leptospiroză (cu  simptome de febră ridicată, fața palidă și hemoragii) provocată de o  băutura la cutie care a fost consumată fără pahar în barcă.
Examinarea cutiilor a confirmat că acestea au fost infectate cu  urină de șoarece, în consecință cu leptospire.

Luni, 10 Aprilie, 2017 - 08:40

Proiectul legii vaccinării va fi pus pus, luni, în dezbatere publică pe site-ul ministerului Sănătății.

Potrivit ministrului Sănătății, Florian Bodog, legea vaccinării nu va propune sancţiuni pentru persoanele care refuză vaccinarea.

Vineri, 7 Aprilie, 2017 - 20:44

 Cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, Centrul pentru Inovație în Medicină (InoMed) a prezentat, într-un eveniment desfășurat la Reprezentanța Comisiei Europene, rezultatele studiului “Atitudini și percepții asupra bolilor mintale în cadrul populației României”. Cercetarea, realizată de compania IMAS, face parte din campania InoMed „AntiStigma”, lansată în toamna anului 2015, şi care se desfăşoară cu susţinerea Janssen, companie farmaceutică a Johnson & Johnson. 

Vineri, 7 Aprilie, 2017 - 14:05

Gabriela Firea, Primarul General al Bucurestiului:
”La multi ani tuturor celor care lucreaza in sistemul de sanatate, fie ca sunt medici, asistenti sau personal auxiliar! Astazi, de Ziua Mondiala a Sanatatii,  le doresc zile senine si putere de munca,  pentru a-si putea continua misiunea nobila si extrem de importanta pe care o au, aceea de a avea grija de sanatatea noastra!

Vineri, 7 Aprilie, 2017 - 12:59

Începând din 1950, în fiecare an, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ziua de 7 Aprilie marchează Ziua Mondială a Sănătății, ocazie cu care, anul acesta Universitatea de Medicină și Farmacie 'Carol Davila' din București lansează proiectul pilot 'Asumă-ți să fii sănătos!'.

Prevenție și informare medicale sunt cele două componente care vor face obiectul acestei inițiative prin care cadrele didactice ale Universității își doresc să aducă un plus de valoare relației dintre medic și pacient.

Vineri, 7 Aprilie, 2017 - 10:52

Andreea Cristea, rănită grav în atentatul de la Londra, a decedat în spital, au anunţat autorităţile londoneze. "Detectivii care investighează atacul terorist comis pe data de 22 martie pe podul Westminster din Londra pot confirma că femeia în vârstă de 31 de ani a murit joi după-amiaza, 6 aprilie", anunţă Poliţia metropolitană londoneză (Scotland Yard), într-un comunicat publicat pe site.

Andreea Cristea primea îngrijiri medicale în spital în urma atacului. Rudele apropiate au fost informate, informează Scotland Yard.

Joi, 6 Aprilie, 2017 - 17:36

Colegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB) și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) își exprimă consternarea față de incidentul petrecut la Spitalul de Copii Marie Curie, unde tatăl unui pacient a agresat fizic un medic.

Joi, 6 Aprilie, 2017 - 12:37

Anual, 14 milioane de oameni din întreaga lume se îmbolnăvesc de cancer. Experții Organizației Mondiale a Sănătății estimează că numărul cazurilor va crește cu cel puțin 70 la sută în următorii 20 de ani. La ora actuală, se cunosc 100 de tipuri de boli maligne, pe care medicina încearcă să le rezolve prin chirurgie, chimioterapie, imunoterapie și - nu în ultimul rând - radioterapie. 

Luni, 3 Aprilie, 2017 - 18:07

În conformitate cu prevederile programului de guvernare, Ministerul Sănătăţii a anunţat înfiinţarea şi finanţarea Centrului de Resurse Umane, prin intermediul căruia se va acorda asistență medicilor români din străinătate, care doresc să revină în țară.

Sâmbătă, 1 Aprilie, 2017 - 12:37

''Un minor de 8 ani a pătruns în incinta unei societăți comerciale din Câmpia Turzii, unde a fost atacat de patru câini aflați în curte pentru paza perimetrului și a suferit multiple mușcături. În cauză s-a deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă'', a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Carmen Jucan.

Băiatul se află internat la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca.

Sâmbătă, 1 Aprilie, 2017 - 12:17

Medicii gastroenterologi și oncologi sunt din ce în ce mai îngrijorați de numărul mare al bolnavilor de cancer de colon. Ei spun că cifra s-a triplat din anul 1990 până în prezent, iar afecțiunea nu mai este specifică doar persoanelor trecute de 55‑60 de ani. Debutul se manifestă chiar la persoane sub 30 de ani. Medicii solicită de mai mulți ani Ministerului Sănătății bugetarea programului național de screening pentru acest tip de afecțiune.

Joi, 30 Martie, 2017 - 20:23

Prof.dr. Florian BODOG, ministrul Sănătății s-a aflat, miercuri, 29 Martie 2017, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii 'Grigore Alexandrescu' București, acolo unde a vizitat copiii cu afecțiuni cardiace care au fost operați pe cord de către echipe mixte formate din medici români și cei ai organizației internaționale 'Save a Child's Heart'.

În aceste zile, la spitalul bucureștean au loc mai multe intervenții chirurgicale pe cord efectuate de peste 20 de chirurgi, asistenți, tehnicieni și voluntari ai organizației 'Save a Child's Heart' în colaborare cu echipele românești.

Subscribe to Sanatate