Luni, 23 Aprilie, 2018 - 20:45

Senatorii au adoptat, în plenul de luni, o propunere legislativă privind alăptarea în spaţii publice care prevede amenzi între 100 şi 2.000 de lei pentru persoanele care evacuează din spaţii publice mamele care îşi alăptează copiii până în 24 de luni.

Proiectul de lege iniţiat de mai mulţi ale ai Opoziţiei, precum Ovidiu Raeţchi (PNL), Leon Dănăilă (PNL), Adriana Săftoiu (PNL), Alina Gorghiu (PNL) Cosette Chichirău (USR), Cristina Prună (USR), Cristian Ghinea (USR) a fost adoptat cu 93 voturi pentru, două voturi împotrivă şi nicio abţinere.

Luni, 23 Aprilie, 2018 - 17:39

a invitația Alianţei pentru Luptă Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT), colaborator al asociației "Diogenis Drug Policy Dialogue"(Grecia) în cadrul unui proiect cu finanțare  europeană, directorul Agenției Naționale Antidrog (ANA), Sorin OPREA, a participat joi, 19 aprilie a.c., la sediul din București al asociației menționate, la o masă rotundă având ca temă "Politicile antidrog și reducerea riscurilor asociate consumului de droguri, în contextul crizei economice"(Drug Policy and Harm Reduction in the context of the economic crisis).

Luni, 23 Aprilie, 2018 - 12:35

În contextul în care, în România, rata de vaccinare a scăzut dramatic în ultimii ani, Săptămâna Europeană a vaccinării reprezintă un eveniment pe care ministrul Sănătăţii doreşte să îl marcheze printr-un mesaj de susţinere fermă a vaccinării.

Duminică, 22 Aprilie, 2018 - 19:56
O bornă pe un drum cu puțini călători - Comentariu de  Prof. dr. Vasile SÂRBU

„O bornă pe un drum cu puțini călători”  și-a intitulat prof.dr. Vasile Sârbu comentariul pe marginea unei apariții editoriale de excepție - Tratatul de patologie și chirurgie esofagiană, coordonat de prof dr. Silviu Constantinoiu.

 

Duminică, 22 Aprilie, 2018 - 15:00

A cincea ediție a campaniei de "Prevenire și Depistare a Cancerului de Col Uterin", derulată de către Institutul Oncologic "Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu" și Patriarhia Română, a avut loc, sâmbătă, în orașul Bragadiru. Zeci de paciente cu vârste cuprinse între 25 şi 64 ani au fost exameninate gratuit de către specialiști, fiind supuse testului Babeș-Papanicolau.

Vineri, 20 Aprilie, 2018 - 12:11

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Bistriţa-Năsăud, în colaborare cu cabinetele medicilor de familie, celebrează Săptămâna Europeană a Vaccinării, în perioada 23-29 aprilie 2018.

Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) este o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional OMS pentru Europa şi este implementată de Statele Membre ale Regiunii europene.

SEV 2018 are scopul de a sublinia necesitatea de acţiuni COLECTIVE, pentru a garanta că fiecare persoană este protejată de bolile prevenibile prin vaccinare.

Joi, 19 Aprilie, 2018 - 15:45

Joi, Consiliul Național Sanitas a decis programul de proteste: 26 aprilie - miting; până pe 6 mai se definitivează lista semnăturilor pentru grevă; 7 mai - grevă de avertisment; 11 mai - grevă generală.

Un protest va fi şi pe 7 mai - grevă de avertisment.

Sindicaliştii speră, însă, că până atunci autorităţile vor rezolva revendicările angajaţilor din sistemul sanitar.

Joi, 19 Aprilie, 2018 - 12:44

Spitalul Clinic Sanador a investit suma de 646.000 de euro în dotarea Secției de Neurochirurgie cu microscopul operator ZEISS KINEVO 900, ultima generație de tehnologie robotică de vizualizare la nivel mondial, dedicată intervențiilor de neurochirurgie. Echipamentul de ultimă generație oferă o capacitate de mărire a imaginilor și o profunzime de analiză a detaliilor intraoperator mult îmbunătățite, ceea ce permite efectuarea intervențiilor minuțioase pe creier și la coloana vertebrală cu precizie ridicată și siguranță.

Joi, 19 Aprilie, 2018 - 12:26

Wiener Privatklinik, unul dintre cele mai mari spitale private austriece, a tratat in primul trimestru al anului cu 15% mai multi pacienti romani, raportat la aceeasi perioada a anului trecut. Tratamentele oncologice au fost solicitate de catre 60% dintre pacienti, WPK fiind unul dintre putinele centre medicale private din Europa care ofera cele mai moderne terapii impotriva cancerului – imunoterapia si terapia personalizata tintita.

Joi, 19 Aprilie, 2018 - 12:14

La nivel global, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la femei: se estimează că una din 8 femei ar putea face o afecțiune mamară malignă de-a lungul vieții. De altfel, tumorile maligne localizate la sân sunt atât de frecvent diagnosticate încât acest tip de cancer ocupă locul al doilea ca frecvență în lume. În România, 7.500 de femei se îmbolnăvesc anual de cancer de sân, iar 3.500 își pierd viața din cauza maladiei.

Miercuri, 18 Aprilie, 2018 - 17:28
Perioada de depunere a candidaturilor se încheie pe 27 aprilie, respectiv 15 mai

IT Health deschide perioada de depunere a candidaturilor pentru trei competiții dedicate startup-urilor, cu granturi în valoare de 135.000 euro pentru inovatorii din domeniul sănătății care doresc să-și transforme ideile inovatoare în soluții  comercializabile.

Miercuri, 18 Aprilie, 2018 - 15:51

Primul transplant de plămân din România a fost efectuat miercuri dimineață la Spitalul Sfânta Maria din București, anunță unitatea medicală, într-un comunicat.

“Pacientul care a fost supus intervenției se afla de un an pe lista de așteptare a Spitalului Clinic ‘Sfânta Maria’. Pacientul a suportat bine operația extrem de complexă. Se află, conform procedurilor, în monitorizare pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă. Vom reveni cu detalii despre evoluția stării de sănătate a pacientului”, a anunțat managerul spitalului, Narcis Copcă. 

Marţi, 17 Aprilie, 2018 - 19:00

Cu toate că unii români nici măcar nu şi-au ridicat vechile carduri de sănătate, iar alţii nu le-au validat – anul acesta vor primi altele. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat că va tipări carduri noi, deoarece unele documente vor expira.

“Românii deţin peste 14 milioane de carduri de sănătate, dintre care aproape două milioane nu au fost încă activate de titulari”- potrivit Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Primele carduri emise îşi pierd anul acesta valabilitatea, aşa încât vor fi înlocuite cu altele noi.

Marţi, 17 Aprilie, 2018 - 18:18

Piaţa berii a înregistrat anul trecut în România o creştere de 2%, ajungând la un volum de 16,11 milioane hectolitri, iar consumul de bere pe cap de locuitor s-a situat la 82 litri, a declarat marţi Lucian Ghinea, preşedintele Asociaţiei Berarii României.

”România se află pe locul opt în Europa în ceea ce priveşte consumul pe cap de locuitor. Pe primele locuri sunt Cehia, Germania, Austria şi Polonia. Estimăm că vom ajunge la consum mediu responsabil de 100 de litri pe cap de locuitor”, a declarat marţi Lucian Ghinea, într-o conferinţă de presă.

Marţi, 17 Aprilie, 2018 - 11:32

În urma declanșării mecanismului de protecție civilă, în data de 31 martie 2018, Compania Națională “Unifarm” S.A. a achiziționat o primă tranșă de 3.850 doze de imunoglobulină de la Crucea Roșie din Austria.

Până în acest moment, o parte din cantitate a fost distribuită deja în spitale, pentru tratamentul cazurilor grave, în baza unor avize de însoțire a mărfii.

Luni, 16 Aprilie, 2018 - 15:22

Inspectorii ANSVSA au depistat aproape 20 de tone de dovlecei contaminați cu reziduuri de pesticide.

Săptămâna trecută, cu prilejul controalelor pentru depistarea reziduurilor de pesticide, inspectorii Autorității au prelevat probe din legume şi fructe provenite din țări terțe, dintr-un depozit din județul Ilfov.

Pentru probele prelevate dintr-un transport de dovlecei provenit din Turcia, analizele de laborator au pus în evidență o depășirea a limitei maxime admise pentru substanța Metalaxil.

Luni, 16 Aprilie, 2018 - 10:51

Conform cifrelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, 17,7 milioane de oameni din întreaga lume își pierd anual viața din cauza bolilor cardiovasculare. De altfel, acestea sunt și prima cauză de deces la nivel global. Persoanele cu părinți, frați sau bunici cu astfel de afecțiuni au un risc crescut de a suferi de o afecțiune cardiovasculară de-a lungul vieții. Însă un cuvânt important de spus în declanșarea bolilor îl au fumatul, excesul de grăsimi animale, obezitatea, stresul, abuzul de alcool, hipertensiunea, valorile crescute ale colesterolului, trigliceridelor și glicemiei.

Luni, 16 Aprilie, 2018 - 10:13

Asociaţia Naţională a Hemofilicilor din România şi Asociaţia Română de Hemofilie continuă campania "Misiunea: Zero Sângerări"

* În 2017, consumul de factor antihemofilic în România a fost de doar 2,28 UI per capita. În Uniunea Europeană, media este de 5 UI per capita

* Dacă s-ar fi aplicat corect noul protocol terapeutic, aprobat în decembrie 2016, după o aşteptare de opt ani, România ar fi putut face un salt istoric în anul 2017, ajungând la un consum de 4 UI per capita, minimum recomandat

Luni, 16 Aprilie, 2018 - 09:47

Voluntarii organizațiilor locale Junior Chamber Internațional (JCI) România încurajează și invită cetățenii din 9 orașe ale țării să doneze sânge în cadrul campaniei de promovare și conștientizare asupra importanței donării de sânge “Share Your Blood, Save A Life”, ce are loc în perioada 16 - 21 aprilie 2018.

“Share Your Blood, Save A Life” este o campanie de donare de sânge și totodată de conștientizare a nevoii permanente de sânge din unitățile medicale, nevoie ce poate fi acoperită prin implicarea constantă comunității. 

Duminică, 15 Aprilie, 2018 - 20:31

Un frigider de tip bancă de sânge, model BBR 270W, în valoare de 15.000 lei, a fost donat Centrului de transfuzii al Spitalului Militar de către voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

Aparatul medical este destinat să răspundă unor cerinţe stricte pentru stocarea sângelui şi a componentelor din sânge. Frigiderul are o capacitate de 96 pungi de sânge a 450 ml fiecare.

Duminică, 15 Aprilie, 2018 - 19:00

Peste 500 de copii şi părinţi au luat, sâmbătă, startul, în Parcul Alexandru Ioan Cuza, la crosul "Campionii sănătăţii".  Printre aceștia s-a aflat și coordonatorul grupului de voluntari al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, Dănuț Prună, împreună cu fiul său, Ioachim, în vârstă de 2 ani si jumătate. Reprezentantul CMN a ales să-l susţină pe George, unul dintre cei 15 copilași, pentru care a fost organizat crosul caritabil.

 

Vineri, 13 Aprilie, 2018 - 16:18

Primii trei exportatori din industria farma au o cotă de 20% din total. Valoarea exporturilor de medicamente a fost de 771 milioane de euro în 2017, în creştere cu 5% faţă de 2016, după cum arată datele provizorii oferite de Institutul Naţional de Statistică, la solicitarea jurnalistilor de la ZF.

Vineri, 13 Aprilie, 2018 - 11:17

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat vineri că, în cazul personalului auxiliar, este posibil să apară scăderi de venituri, ca urmare a aplicării noului regulament privind sporurile.

Vineri, 13 Aprilie, 2018 - 08:48

Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Societatea Română de Chirurgie Endovasculară, British Romanian Chamber of Commerce, Fundaţia Polisano, Spitalul de Pediatrie Sibiu, Spitalul European Polisano organizează o conferinţă de advocacy pentru şansa la viaţă a copiilor cu malformaţii congenitale cardiace, care va avea loc vineri, 20 aprilie 2018, ora 15:00, la Sala Senatului din cadrul Facultăţii de Medicină din cadrul ULBS.

Joi, 12 Aprilie, 2018 - 19:52

Consiliul Concurenței a amendat cinci centre medicale și două bănci de celule stem care au încheiat înțelegeri anticoncurențiale pe piața serviciilor medicale. Sancțiuni au primit centrele medicale Medicover Hospitals, Med Life, Arcadia Hospital, Genesys Medical Clinic și Rur Medical și bâncile de celule stem Stem Sure Solutions și CBC Laboratories, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Concurenței. 

Cea mai mare amendă a fost primită de Med Life, în valoare de 755.962 lei.

Joi, 12 Aprilie, 2018 - 14:39

Iulian Cozianu, liderul Sanitas Iași, a anunțat că vineri sindicaliștii din sănătate vor organiza un protest în fața Prefecturii din cauză că mulţi angajaţi primesc mai puţini bani faţă de luna trecută.

Astfel, Iulian Cozianu susține că legea salarizării a creat haos în spitalele ieşene.

De asemenea, acesta precizează că salariaţii din sistemul medical nu doresc decât revenirea la veniturile din luna ianuarie.

Miercuri, 11 Aprilie, 2018 - 19:19

Unul dintre cei 18 pacienţi mutaţi la alt spital în urma incendiului care a izbucnit la etajul şase al Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi a murit, miercuri după-amiaza, medicii spunând că acesta era oricum în stare gravă încă dinainte.

Bărbatul a decedat miercuri după-amiază, după ce fusese transferat de la Institutul de Boli Cardiovasculare, la Institutul Regional de Oncologie (IRO) în stare foarte gravă, în urma incendiului de la etajul 6 al unităţii medicale.

Miercuri, 11 Aprilie, 2018 - 17:25

Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere acces în regiunea Douma din Siria în care a avut un atac chimic, susţinând că are informaţii conform cărora sute de persoane au fost afectate, conform BBC.

Rapoartele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că 70 de persoane au fost ucise de atacul chimic din Siria.

OMS susţine că partenerii săi au informat că 500 de persoane au suferit simptome asociate cu expunerea la substanţe chimice toxice, printre care dificultăţi respiratorii, iritarea mucoaselor şi probleme cu sistemul nervos central.

Luni, 9 Aprilie, 2018 - 00:52

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au sărbătorit prima zi de Paşte împărţind peste 100 de pachete cu produse alimentare specifice sărbătorilor pascale mai multor persoane nevoiaşe din localităţile Cozieni, Ganeasa şi Piteasca, din judeţul Ilfov. De asemenea, voluntarii au mai oferit daruri celor 60 de vârstnici aflaţi în cadrul caminului de batrani "Sf. Irineu", din oraşul Pantelimon.

Duminică, 8 Aprilie, 2018 - 09:19
Consideră Raed Arafat

Într-un mesaj postat cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, sugerează că după creșterea salariilor în sistemul medical public, medicii ar putea fi puși să aleagă între munca la stat și cea din sistemul privat.

Subscribe to Sanatate