Vineri, 17 August, 2018 - 19:00

Veste mare pentru cei care sunt părinţi: din toamnă se dau 1.500 lei pentru copiii cu vârste între 7 şi 16 ani. 

Un nou ajutor social va fi acordat de Primăria Capitalei elevilor. Concret, aceştia vor primi suma de 750 de lei iar banii vor putea fi folosiţi pentru achiziţia de aparate dentare. Dacă elevii au nevoie de astfel de aparate pentru ambele arcade, suma acordată va fi dublă, 1.500 lei. 

Actele necesare pentru încasarea banilor sunt următoarele:

- cerere tip

- certificatul de naştere al copilului

- copie după buletinele părinţilor

Vineri, 17 August, 2018 - 15:36

Serviciul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU), denumit şi serviciul 112, intră în „reparaţie capitală“. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care îl gestionează, a demarat o licitaţie pentru modernizarea şi extinderea sistemului 112. Astfel, localizarea celor care au nevoie de ajutor se va face mult mai precis.

Serviciul de urgenţă 112, adică Serviciul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU), avea nevoie de mult timp de modernizare, iar acum Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a demarat o licitaţie.

Vineri, 17 August, 2018 - 12:14

Sindicaliştii din Sănătate au solicitat, joi, Guvernului şi Parlamentului României introducerea „echităţii” în sistemul de pensie prin luarea în considerare, la calculul stagiului de cotizare, a întregului timp de lucru al salariaţilor din sistemul sanitar, inclusiv a orelor suplimentare.

De această măsură ar beneficia peste 30.000 de cadre medicale, mai exact peste 10.000 de medici, care efectuează gărzi, şi aproape 20.000 de asistente medicale.

Joi, 16 August, 2018 - 16:28

Ca urmare a informaţiilor apărute în presa centrală cu privire la gazele lacrimogene utilizate în seara zilei de 10 august în Piaţa Victoriei, vă informăm că în ultimele 24 de ore s-au prezentat la UPU la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti 5 persoane care şi-au manifestat îngrijorarea faţă de consecinţele ce le-ar putea avea aceste gaze asupra sănătăţii dumnealor. 

Simptomul a fost unul comun pentru toate cele 5 persoane, respectiv tuse seacă.

Toate cele 5 persoane au prezentat o stare clinică bună, fără modificări biologice şi nu au necesitat spitalizare.

 

Joi, 16 August, 2018 - 14:27

Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită Guvernului (în calitatea de inițiator al proiectului privind noua lege a pensiilor) și Parlamentului României introducerea echității în sistemul de pensie prin luarea în considerare în calculul stagiului de cotizare a întregului timp de lucru al salariaților, inclusiv a celui corespunzător normelor prin cumul, respectiv orelor suplimentare.

Vineri, 10 August, 2018 - 13:40

CNAS a elaborat proiectul actului normativ de modificare a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în scopul punerii în acord a prevederilor acesteia cu Decizia Curţii Constituţionale nr. 498/2018, referitoare la Dosarul Electronic de Sănătate (DES).

Vineri, 10 August, 2018 - 09:27

Muzeul Municipiului București și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București anunță deschiderea expoziției outdoor de fotografie „100 de ani de medicină românească”. Expoziția este împărțită în module care pot fi vizitate în două locații ale Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”: la Facultatea de Medicină Generală – Bulevardul Eroii Sanitari, nr. 8 și la Rectorat – Strada Dionisie Lupu, nr. 37.

Joi, 9 August, 2018 - 18:21

La Spitalul Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele”, de la începutul acestei săptămâni, pacienții care au avut nevoie de o intervenție pentru eliminarea calculilor reno-ureterali (așa-numitele “pietre la rinichi” ) au beneficiat de o nouă metodă de tratament, cu ajutorul unui aparat super-performant.

Joi, 9 August, 2018 - 13:50

Specialiștii menționează că infecția cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înțepătură de țânțar.

Cazurile  de meningite/ meningo-encefalite cu virus West Nile depistate și înregistrate în România sunt sporadice și în momentul de față nu există riscul unei epidemii.

Joi, 9 August, 2018 - 12:25

EIT Health, una dintre cele mai mari inițiative din domeniul sănătății din lume susținută de Comitetul European și Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), acordă până la sfârșitul anului 2018 granturi în valoare de peste 100.000 de euro prin mai multe programe pe care le desfășoară: programul InnoStars Awards, programul competițional și de instruire European Health Catapult și programul HeadStart Funding, dedicat inovatorilor din domeniul sănătății care vor să își transforme ideile inovatoare în soluții comercializabile.

Miercuri, 8 August, 2018 - 20:14

Fostul şef al Secţiei de Chirurgie Generală din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) şi fost preşedinte al Colegiului Medicilor Vaslui, medicul Mircea Zavate, a fost găsit decedat, miercuri, în locuinţa sa, în urma unei intervenţii a pompierilor militari. 

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui, pompierii au intervenit după ce, printr-un apel la numărul de urgenţă 112, vecinii medicului au anunţat faptul că bărbatul nu mai fusese văzut ieşind din locuinţă de câteva zile.

Miercuri, 8 August, 2018 - 20:03

Agenţia Europeană a Medicamentului (AEM) analizează posibilele efecte asupra pacienţilor care au luat medicamente din gama Valsartan care conţin N-nitrosodimetilamină (NDMA), o impuritate depistată în substanţa activă produsă de compania farmaceutică Zhejiang Huahai.

N-nitrosodimetilamină (NDMA) este catalogată ca fiind un probabil cancerigen uman, conform testelor efectuate pe animale. Este prezentă în anumite alimente şi surse de apă, dar, în concentraţii reduse, nu este dăunătoare.

Marţi, 7 August, 2018 - 10:22

Chiar dacă activează pe o piață extrem de profitabilă, companiile farmaceutice se confruntă cu multe provocări: dezvoltarea de noi produse care să răspundă nevoilor pacienților, medicilor, dar și condițiilor specifice ale companiilor de asigurare; respectarea standardelor de reglementare; gestionarea tehnologiei în domeniul sănătății – toate acestea în timp ce încearcă să satisfacă așteptările investitorilor.

 

Marţi, 7 August, 2018 - 10:01

Să înţelegem un bolnav este primul pas în vindecarea lui, deoarece boala apare atunci când ne aşteptăm mai puțin, iar confuzia şi nevoia de înţelegere sunt primele stări care inundă mintea unui pacient.
În opinia cunoscutului psiholog Lenke Iuhoş, schimbările radicale provoacă nevoi, demonstrate prin comportamentul bolnavului, iar orice confruntare cu o situaţie stresantă provoacă un şir de aşteptări personale, care diferă în funcţie de percepţia bolii de către pacient. 

Luni, 6 August, 2018 - 14:50

La fiecare două zile, un tânăr ajunge în Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” cu traumatism vertebro-medular cervical, după ce a executat o săritură în apă. Este semnalul de alarmă pe care îl trag medicii, în plin sezon. Numărul cazurilor reprezintă 2% din totalitatea pacienţilor internați în Spitalul Clinic de Urgenţă ”Bagdasar-Arseni”, în lunile de vară.

Vineri, 3 August, 2018 - 17:47

Verificări urgente dispuse de ministrul Sănătății la un mare spital din România.

Anchetă la Spitalul Judeţean Satu Mare, după ce o familie  i-a trimis ministrului Sănătății o scrisoare prin care acuză că o rudă de-a lor a murit după ce a contractat o infecție chiar din unitatea medicală în care se internase pentru a se trata de o altă boală.

Oamenii susțin că femeia a fost ținută 26 de ore la Urgențe și mai apoi a fost plimbată între secții.

O lună mai târziu, aceasta a decedat ca urmare a unei infecții primite în spital.

Vineri, 3 August, 2018 - 16:18

Echipajele SMURD ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Braşov, dar şi cele ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SAJ) intervin, joi seară, în localitatea Bran, unde cel puţin şase copii şi un adult prezintă simptome de toxiinfecţie alimentară. Aceştia au mâncat la o pensiune în care se pare că se află, în total, 32 de persoane.

Autorităţile din Braşov au anunţat, joi seară, că un echipaj SMURD şi trei echipaje SAJ cu medic intervin în localitatea Bran, unde mai multe persoane acuză simptome de toxiinfecţie alimentară.

Joi, 2 August, 2018 - 09:47
politici publice alternative pentru copiii cu deficiențe auditive și vizuale

C4C - Communication for Community, anunță desfășurarea proiectului „Acces la educație incluzivă de calitate pentru copiii CES cu deficiențe auditive și vizuale (EDU-CES)”, cod SMIS 112080, destinat îmbunătățirii politicilor publice privind accesul la educație și calitatea serviciilor educaționale oferite copiilor cu deficiențe auditive și vizuale.

Miercuri, 1 August, 2018 - 18:00

Virusul West Nile a fost confirmat la Bacău la un pacient în vârstă de 75 de ani. Direcţia de Sănătate Publică Bacău a alertat instituţiile abilitate pentru monitorizarea atentă a situaţiei.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bacău au declarat miercuri că pacientul a fost internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă.

Miercuri, 1 August, 2018 - 17:14

O situație extrem de gravă se înregistrează la Spitalul Județean din Reșița, acolo unde chirurgii riscă să nu mai poată face operații.

Stocul de anestezic a ajuns aproape pe zero, iar negocierile cu furnizorii au intrat în impas. În aceste condiții, medicii susțin că ar mai avea anestezic pentru cel mult două săptămâni, asta în cazul fericit în care nu apar foarte multe cazuri operabile între timp.

Se pare că această situație de criză nu se înregistrează doar la Reșița ci în mai multe spitale din țară.

Miercuri, 1 August, 2018 - 08:32

Deoarece în spaţiul public continuă să apară afirmaţii conform cărora tratamentele bolnavilor de hepatită cronică C se întrerup până la finalizarea negocierilor unor noi contracte de tip cost-volum-rezultat, CNAS doreşte să revină asupra precizărilor făcute public, în repetate rânduri, referitoare la acest subiect.

Marţi, 31 Iulie, 2018 - 18:45

Tratamentul fară interferon, care vindecă aproape toţi bolnavii de hepatită, nu mai este decontat în România. Asta pentru că vechiul contract a expirat, iar negocierile pentru cel nou încă nu s-au încheiat. Mulţi bolnavi caută acum soluţii în străinătate.

Marţi, 31 Iulie, 2018 - 12:20
utilizând simultan trei surse de nerv pentru a obține o mișcare din mai multe surse

Echipa chirurgicală a Centrului de Excelență în Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă Zetta, coordonată de Dr. Dragoș Zamfirescu, medic primar în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, a efectuat în premieră în România o reconstrucție complexă de zâmbet utilizând simultan trei surse de nerv, prin combinarea a două tehnici de specialitate - babysitter și cross-face de la nervii maseter și hipoglos.

Luni, 30 Iulie, 2018 - 14:45

Primăria Municipiului București prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) desfășoară în perioada 1-7 august 2018 o serie de evenimente dedicate „Săptămânii Mondiale a Alăptării”, ce vor avea loc în Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia, Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Profesor Doctor Panait Sârbu, Spitalul Clinic Doctor Ion Cantacuzino și Spitalul Clinic Nicolae Malaxa.  

Luni, 30 Iulie, 2018 - 13:11
Rezultatele sondajului Hep-CORE 2018 cu privire la micro-eliminarea VHC în Europa

ELPA actualizează anual informaţiile cu privire la status-ul policilor privind hepatita virală C la nivel european, anul acesta raportul arătând că sunt multe ţări europene care încă trebuie să se concentreze asupra implementării politicilor adresate eliminării hepatitei. 

Luni, 30 Iulie, 2018 - 11:29

Cancerul cunoaște o incidență îngrijorătoare în rândul populației adulte, inclusiv in România. Pentru prima dată o clinică privată de radioterapie din țara noastră, Amethyst România, face publică o statistică proprie a cazurilor de cancer.  Potrivit datelor interne, în 2017, în cele 2 clinici Amethyst din București-Otopeni și Cluj-Florești, s-au tratat 523 de cazuri de cancer de prostată și 454 de cazuri de cancere din sfera ORL, peste 600 de cazuri de cancere digestive (rect, esofag, stomac, pancreas) și peste 700 de cancere de sân.

Vineri, 27 Iulie, 2018 - 13:36

Informaţii generale despre infecţia cu virusul West Nile :

Virusul West Nile, aparţine familiei Flaviviridae cu dimensiuni de 50 nm. În ciclul natural de transmitere a bolii sunt implicate păsările (rezervorul natural al virusului) şi ţânţarii (vectorii) care transmit infecţia prin înţepătură la om şi la animale (considerate gazde accidentale).

Vineri, 27 Iulie, 2018 - 13:16

Ministerul Sănătății anunță că toate cazurile de meningite/ meningo encefalite cu virus West Nile depistate și înregistrate în România, sunt cazuri sporadice și în momentul de față nu comportă riscul unei epidemii.

Conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, de la începutul supravegherii, în data de 2 mai 2018 și până în prezent au fost înregistrate 5 cazuri de meningite/meningo-encefalite cu virus West Nile ( 2 în Dolj și câte un caz în Iași, Brăila și Olt), și niciun deces. 

Vineri, 27 Iulie, 2018 - 08:57

S-au afişat rezultatele la concursul de admitere pe locuri bugetate şi pe locuri cu taxă în lei la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi

Joi, 26 Iulie, 2018 - 20:00

Proiectul construirii a patru centre mari de arși, început în 2012, se află abia în faza licitaţiei serviciilor de studii de fezabilitate, declară ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Subscribe to Sanatate